Cara mencuci linoleum selepas pembaikan: petua berguna

Untuk membersihkan linoleum dengan faedah maksimum, perlu dipertimbangkan jenis pencemaran. Amalan pakar jangka panjang pada masa ini membolehkan anda menyingkirkan masalah tanpa masalah. Penting untuk memilih produk arah bergantung pada komposisi pencemaran. Sekiranya anda mengikuti arahan mudah, masalahnya dapat diselesaikan dalam beberapa minit. Mari pertimbangkan semuanya dengan teratur.

Cara mencuci linoleum selepas dibaiki

Cara menghilangkan simen dan pemutihan

 1. Sekiranya anda memulakan pembaikan, dan tidak perlu menukar linoleum, anda perlu melindunginya dengan surat khabar atau filem. Malangnya, tindakan sedemikian tidak selalu 100% berkesan.
 2. Debu dan semua jenis sampah boleh mengotorkan lapisan. Walaupun dalam jumlah kecil, pencemaran seperti itu akan merosakkan rupa linoleum yang masih asli. Cara biasa, sayangnya, tidak dapat mengatasi tugas tersebut.
 3. Jangan putus asa lebih awal. Jenis salutan asal dapat dipulihkan dengan mudah sekiranya prosedur dijalankan dengan betul. Perkara utama adalah mematuhi petua praktikal dan menggunakan kaedah yang disyorkan.
 4. Sebelum memulakan manipulasi, sediakan penyelesaian sederhana 100 g. garam meja di atas baldi air panas. Kacau 60 gram cecair. pencucian sabun dobi. Basuh lantai sehingga bersih dengan campuran.
 5. Penggunaan air panas dilarang. Jika tidak, haba boleh memusnahkan warna linoleum yang cerah. Tidak mungkin mengembalikan lapisan ke keadaan sebelumnya.
 6. Sebilangan tukang melekatkan pita ke linoleum dengan pita. Kesan perlindungan dari pembaikan cukup baik, tetapi ada risiko besar bahawa pita itu dikeluarkan ketika pita itu terkelupas. Pita pelekat terpaku pada papan skirting, jika anda akan memulihkannya, anda boleh menggunakan teknologi yang serupa.
 7. Sekiranya keadaan tidak dibetulkan kemudian, habuk akan melekat pada pelekat dari pita pelekat. Selepas beberapa minggu, lapisan kotoran yang mengagumkan akan terkumpul, yang sukar dibuang tanpa akibat. Dalam kes yang melampau, papan skirting perlu dikemas kini.
 8. Setelah anda mencuci lantai dengan larutan yang disyorkan, lap linoleum dengan komposisi segar. Untuk melakukan ini, ubah air dan campurkan beberapa kristal permanganat kalium ke dalamnya. Bahan kimia itu mesti larut sepenuhnya. Semasa manipulasi linoleum tidak akan ada noda.
 9. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah dengan cara yang dijelaskan di atas, disarankan untuk mencuci lantai lagi dengan air bersih. Hanya dalam kes ini, anda perlu mencampurkan 50 ml. minyak tanah.
 10. Satu-satunya negatif boleh dianggap bahawa selepas prosedur, bau yang agak tidak menyenangkan tetap ada. Untuk menyingkirkannya, sediakan larutan ringan dengan cuka. Tinggalkan bilik untuk berventilasi.
 11. Selepas itu, keringkan linoleum dengan teliti. Hasilnya harus diperbaiki dengan menggilap permukaan dengan produk wol. Untuk mencapai kilauan maksimum, sebilangan kecil minyak biji rami harus digunakan pada kain. Permukaannya akan kelihatan semula jadi.

Cara mengeluarkan busa poliuretana dari linoleum

 1. Sebelum membingungkan penyingkiran busa yang sudah beku, perlu diingat bahawa ia dibasuh dengan lebih mudah dengan segar. Cuba teruskan untuk mengelakkan kejadian seperti itu berlaku.
 2. Sehingga kini, terdapat banyak alat profesional yang berjaya digunakan oleh pekerja syarikat pembersihan. Dengan bantuan kosmetik seperti itu, anda dapat dengan mudah mengeluarkan busa dari linoleum.
 3. Pertama, cubalah memotong "tutup" busa beku dengan pisau perkeranian, kemudian rendam noda yang tersisa dengan pilihan "Wa-Lin", "MELLERUD", atau "Sun Wedge". Ikut arahan, jangan melebihi masa pendedahan yang ditentukan.Kemudian basuh permukaan dengan air dan keringkan.
 4. Terdapat juga produk khas yang melarutkan busa yang mengeras. Mereka boleh dibeli di pasar pembinaan atau kedai dengan orientasi yang sesuai. Di antara komposisi ini, pilih salah satu daripada yang berikut: Cosmofen, Penosil, Bartons Sleep-off. Baca arahan dengan teliti sebelum digunakan.
 5. Dalam memerangi busa pemasangan beku, ikuti peraturan yang jelas. Jangan cuba mengeluarkan sebatian dengan aseton, pelarut industri atau alkohol. Semua tindakan anda akan menyebabkan pengerasan dan penyerapan busa yang lebih banyak di linoleum.
 6. Walaupun pada mulanya nampaknya semuanya dikeluarkan, setelah pengeringan, bintik-bintik matte akan muncul di permukaan, yang akan sangat mencolok. Kesan yang sama diperhatikan pada lamina.

Cara menghilangkan noda primer

Cara menghilangkan noda primer

 1. Sekiranya bintik-bintik dari primer segar, menghilangkan pencemaran seperti ini tidaklah sukar. Untuk melakukan ini, gunakan kain lembut. Kumpulkan larutan dengan produk, dan kemudian basuh lapisan. Sekiranya komposisi mempunyai masa untuk mengeras, prosedurnya akan menjadi rumit.
 2. Kaedah mengeluarkan primer dari linoleum serupa dengan mengeluarkan busa pelekap. Sebelum mencucinya, lapisan atas harus dikikis dengan teliti. Selepas itu, gunakan sebatian khas seperti White Spirit.
 3. Sekiranya anda mengotorkan linoleum dengan fucorcin, anda tidak perlu kecewa terlebih dahulu. Noda berwarna raspberry yang terang dapat disapu. Untuk melakukan ini, gunakan serbuk gigi. Komposisi mesti digabungkan dengan alkohol. Letakkan pulpa pada noda dan tunggu sehingga mengeras. Keluarkan produk dan ulangi beberapa kali.
 4. Anda boleh menggunakan kaedah lain yang tidak kurang berkesan. Untuk melakukan ini, anda mesti menggunakan alat untuk tandas dengan kandungan klorin. Sangat disyorkan agar anda melakukan ujian pra. Jika tidak, komposisi kaustik akan merosakkan linoleum.

Petua praktikal

 1. Sekiranya pada masa pembaikan anda berhati-hati dan menutupi linoleum dengan filem khas, maka setelah selesai kerja, usaha khusus tidak diperlukan. Cuci sahaja lantai dengan larutan khas atau sabun dan air.
 2. Sebelum melakukan kerja pembersihan, anda mesti terlebih dahulu menyapu atau berjalan melalui linoleum dengan pembersih vakum. Jika tidak, zarah kasar di lantai boleh merosakkan lapisan.
 3. Terdapat alat khas untuk mencuci linoleum. Pilih sendiri pilihan yang sesuai dari yang dicadangkan: "Mr. Proper", "Domestos", "Force Bang", dll.
 4. Jangan gunakan sebatian yang boleh merosakkan bahan semasa mencuci linoleum. Ini termasuk peluntur, dan produk "keras" seperti ini.
 5. Apabila pembersihan lantai selesai, lap dengan kain serat mikro kering sehingga tidak ada noda yang tersisa. Atau biarkan permukaan kering dengan membuka tingkap.

Sebelum melakukan pembaikan, disarankan untuk menutup linoleum dengan filem pembinaan khas terlebih dahulu, yang dijual di kedai yang sesuai. Sekiranya langkah-langkah ini belum dilakukan, gunakan kaedah di atas. Pertimbangkan bagaimana busa, primer, whitewash dan mortar simen dikeluarkan dari permukaan linoleum.

Video: cara mencuci pangsapuri selepas pembaikan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan