Cara membersihkan tingkap selepas pembaikan: petua

Mencuci tingkap bermusim adalah aktiviti biasa yang biasanya dilakukan pada musim gugur dan musim bunga. Tetapi setelah pembaikan, bahan binaan yang perlu dikeluarkan dapat tetap berada di bingkai tingkap, gelas dan kusen tingkap. Anda boleh membawa tingkap ke bentuk yang betul sendiri, tanpa memerlukan bantuan syarikat pembersih. Kami akan membincangkan cara melakukan ini hari ini.

Cara membersihkan tingkap selepas dibaiki

Petua praktikal untuk membersihkan tingkap

Sebelum membeli wang yang mahal, perlengkapkan diri dengan pengetahuan yang mencukupi untuk membantu menjimatkan masa dan wang.

 1. Lindungi tingkap terlebih dahulu. Sebelum menjalankan kerja pembaikan, pastikan bahan binaan tidak terkena bingkai tingkap, kaca, bahagian plastik dan elemen lain. Untuk melakukan ini, tempelkan tingkap dengan pita pelindung, tutup dengan filem atau sekurang-kurangnya selembar lama. Jika tidak, cat, dempul atau plaster yang tinggal akan sukar dicuci.
 2. Tanggalkan pita. Apabila kerja pembaikan berakhir, jejak gam atau pita pelekat mungkin kekal di tingkap berlapis dua. Oleh itu, jika anda melindungi tingkap dengan pita pelekat, tanggalkannya setiap 5 hari dan biarkan tingkap "berehat". Cadangan ini relevan jika pembaikan ditangguhkan dan berlangsung sekitar sebulan. Sekiranya anda meninggalkan pita pelekat di tingkap, pada akhir manipulasi anda akan menemui jejak melekit yang sukar dicuci.
 3. Jangan gunakan benda tajam. Sekiranya pemilik mengabaikan cadangan praktikal dan tidak melindungi tingkap sebelum memulakan kerja, cat dan bahan binaan lain pasti akan masuk ke bingkai atau kaca. Dalam situasi seperti itu, sangat tidak diinginkan untuk menggunakan objek pemotong untuk mengikis sisa cat (plaster, dll.). Semasa mengikis kotoran, anda hanya akan merosakkan plastik. Lebih baik menggunakan alat khas dari kedai perkakasan yang bertujuan membersihkan tingkap selepas pembaikan. Pengikis sedemikian mempunyai asas getah atau plastik.
 4. Jangan gunakan air klorin atau sabun. Tidak kira jenis tetingkap yang anda ada. Baik tingkap berlapis dua, atau tingkap biasa tidak boleh dicuci dengan air sabun, peluntur dan agen agresif lain. Komposisi kimia dengan zarah kasar yang merosakkan permukaan dilarang. Produk dengan alkali menjadikan permukaan telus legap; penglihatan merosot di tingkap tingkap. Lebih baik beli semburan khas yang bertujuan membersihkan tingkap.
 5. Lindungi diri anda dari asap beracun. Sekiranya anda memutuskan untuk memberikan pilihan kosmetik siri profesional, perhatikan langkah-langkah keselamatan ketika bekerja dengan formulasi tersebut. Pastikan melindungi saluran pernafasan, kulit, mata. Jangan menyedut asap beracun yang boleh membakar selaput lendir dan menyebabkan keracunan. Selepas membersihkan, ventilasi bilik. Sediakan penyelesaian berdasarkan manual pengeluar.
 6. Pilih bahan pembersih tingkap yang betul. Gunakan kain lembut untuk membersihkan permukaan tingkap dan kusen tingkap. Tuala flanel, poliester, kapas atau terry yang sesuai. Pastikan kain tidak hancur semasa mencuci. Anda juga boleh menggunakan serbet kertas atau serbet berasaskan mikrofiber, surat kabar lembut (pra-penggilingan). Ini adalah bagaimana anda boleh menggilap panel tingkap agar bersinar tanpa garis. Jangan gunakan kertas tandas nipis.
 7. Ikuti urutan tindakan. Tidak banyak orang tahu bahawa tingkap apa pun mesti dicuci terlebih dahulu dari luar, hanya kemudian dari dalam. Trik ini telah didengar oleh para profesional yang menjalankan tugas mereka dengan cekap dengan mengambil kira keperluan.Ikuti urutan pembersihan bahagian. Pertama sekali, gelas dicuci, diikuti dengan kelengkapan, bingkai, kusen tingkap. Mengosongkan jurang kecil sebelum memulakan semua manipulasi untuk menghilangkan habuk, sisa primer atau dempul.
 8. Lindungi barang getah. Sekiranya anda menggunakan produk pembersih tingkap berasaskan alkohol keras, pastikan penyelesaiannya tidak terdapat pada bahagian getah, gasket, dll. Jika tidak, gelang getah akan menjadi keras, cepat kering dan berhenti memenuhi fungsinya. Jangan biarkan komposisi di tingkap lebih lama daripada jangka masa yang ditentukan supaya plastik tidak retak.
 9. Jangan gunakan aseton dan pelelas. Setelah mencuci tingkap, produk yang mengandungi aseton tidak sesuai untuk mencuci dan membersihkan tingkap. Mereka juga tidak boleh digunakan pada bingkai jendela dan kusen jendela. Komposisi dengan zarah pelelas dilarang digunakan. Gelas tidak boleh dicuci dengan soda yang tidak dicairkan dengan air. Membolehkan penggunaan dana dalam bentuk penyelesaian (soda, garam). Perlu segera mengeluarkan serbuk kering, air panas.
 10. Pilih masa yang tepat untuk membersihkan tingkap anda. Selepas pembaikan, banyak suri rumah berusaha membuang kotoran dan bahan binaan di tingkap secepat mungkin. Tetapi perlu dipertimbangkan waktu pembersihan akan dilakukan. Ia tidak boleh dijalankan di bawah sinar matahari langsung. Tunggu masa ketika ultraviolet tidak masuk ke tingkap. Pilihan yang ideal adalah mencuci tingkap pada hari mendung, menjelang petang.

Kaedah untuk mengeluarkan bahan binaan dari tingkap

 1. Sekiranya anda masih mengalami pencemaran pembinaan dalam bentuk primer atau plaster di tingkap selepas pembaikan, komposisi mesti dibasahi sebelum dikeluarkan. Untuk melakukan ini, gunakan air panas. Prosedur ini perlu dilakukan beberapa kali berturut-turut. Pada masa yang sama, keluarkan perkarangan bangunan dengan kain bersih.
 2. Untuk mengatasi buih yang berlebihan, ia mesti dikeluarkan dengan hati-hati dengan pengikis. Seterusnya, komposisi mesti direndam dengan komposisi kimia atau air. Selepas itu, lap kawasan yang berwarna dengan span padat. Jangan menggaru permukaan bingkai.
 3. Sekiranya anda ingin menghilangkan noda cat, cukup dengan menggunakan pengering rambut yang kuat. Udara panas menyumbang kepada pemusnahan komposisi kimia. Bintik-bintik akan meleleh dan menjauh. Selepas itu, cukup untuk mengelap permukaan dengan kain.
 4. Untuk mengeluarkan pita yang masih ada, pita pelekat, bahan mesti dirawat dengan air suam dan span lembut. Selepas itu, cubalah membuang bahan dengan teliti. Selalunya, untuk menghilangkan masalah tersebut, mereka menggunakan bantuan seterika atau penjana wap. Intinya ialah pita pelekat mesti dikukus.
 5. Sekiranya tingkap diwarnai dengan gam, disarankan untuk menggunakan sebatian kimia khas. Untuk tujuan tersebut, pelarut tindakan langsung atau sabun ringan sesuai.

Kaedah mencuci tingkap dengan alat khas

Kaedah mencuci tingkap dengan alat khas

 1. Untuk membersihkan tingkap dengan cekap, anda perlu mengelap permukaan bingkai dengan kain kering dari komposisi khas. Tidak ada yang boleh jatuh dari bahan. Setelah mengumpulkan habuk dan kotoran, jalankan profil lagi dengan pembersih vakum. Jangan abaikan jurang antara bingkai.
 2. Gunakan alat yang ada untuk membersihkan pencemaran serius. Gunakan bantuan pengikis plastik. Kekotoran yang tersisa dapat dibersihkan dengan berus dan kain microfiber.
 3. Sebarkan larutan pembersih berasaskan sabun di atas gelas. Alat ini boleh memilih sebarang tindakan arah. Untuk memudahkan prosedur, gunakan botol semburan. Produk mesti disembur secara menyerong.
 4. Selepas itu, disarankan untuk membuang komposisi sabun dengan kain lembut atau serbet yang tidak meninggalkan serat dan zarah serupa. Anda boleh menggunakan klip kertas dua sisi khas. Jangan lupa untuk menolak atribut. Tanggalkan plak dari atas ke bawah dalam pergerakan yang lancar.
 5. Kesimpulannya, tingkap harus dilap dengan surat khabar atau kertas.Untuk memanjangkan kebersihan permukaan, kaca boleh dilapisi dengan alat khas. Campuran seperti itu tidak perlu dicuci. Setelah diproses, tetingkap tidak akan menjadi kotor lebih lama. Tugas utama adalah bahawa semburan mesti diedarkan secara merata. Selepas itu, bersihkan bingkai dan tingkap.

Kaedah rakyat untuk membersihkan tingkap

 1. Terdapat situasi di mana tidak mungkin menggunakan produk pembersih tingkap yang mahal dan kuat. Persoalannya timbul bagaimana membersihkan permukaan tanpa menggunakan campuran profesional setelah diperbaiki.
 2. Ubat-ubatan rakyat akan membantu anda. Cuba mulakan dengan penghilang cat kuku tanpa aseton. Alat ini dengan sempurna menghilangkan pelbagai noda. Komposisi ini berkesan terhadap cat dan gam.
 3. Gunakan cuka untuk menghilangkan kotoran. Komposisi mesti dicairkan dengan air. Perkadaran mengambil 5 hingga 2 (6% asid asetik dan air suam). Alat ini akan membantu anda membawa penampilan tingkap dalam keadaan yang betul.
 4. Penyelesaian gel juga boleh menjadi pembantu anda untuk menyelesaikan masalah mendesak. Untuk tindakan seperti itu, pencuci gel dapur cukup sesuai. Komposisi ini menghilangkan kotoran dengan sempurna dari pelbagai permukaan tanpa akibat. Untuk melakukan ini, anda hanya memerlukan 50 gram. dana untuk baldi air suam. Dapatkan busa dan mulakan prosedur.
 5. Ammonia dianggap tidak kurang berkesan. Komposisi mesti dicairkan dengan air sejuk. Campuran dengan sempurna menghilangkan kesan pembaikan. Untuk menyediakan produk, anda memerlukan 40 gr. alkohol setiap 1 liter air. Lap segala kotoran.
 6. Dalam tindakan yang melampau, penggunaan minyak tanah dibenarkan. Komposisi boleh digunakan secara eksklusif di tempat pencemaran. Minyak tanah berkesan terhadap kesan cat.

Mudah membersihkan tingkap plastik sendiri. Agar tidak menghadapi masalah seperti itu di masa depan, cobalah untuk menjaga perlindungan permukaan terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, cukup menggunakan bantuan filem pembinaan.

Video: cara membersihkan tingkap dan kaca dari simen dan plaster

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan