Cara menggilap lampu depan anda sendiri

Bagaimana cara menggilap lampu depan dengan tangan anda sendiri? Tidak mudah. Tetapi sangat mungkin jika anda mempunyai semua bahan yang diperlukan dan tempat untuk melakukan ini. Anda tidak akan menggilap tepat di jalan. Namun, ini bukan pekerjaan yang murni. Debu terbang ke semua arah, kepingan kasar ... Selain itu, untuk menyelesaikannya, perlu menghapuskan zarah-zarah debu di udara sepenuhnya. Jika tidak, semua kerja akan sia-sia. Tetapi, perkara pertama yang pertama.

Cara menggilap lampu depan anda

Mengapa penggilap lampu perlu? Kereta baru tidak memerlukannya sama sekali. Tetapi mesin taip yang telah menunggang di jalan raya kita sekurang-kurangnya dua tahun adalah perlu. Kini kebanyakan kereta dihasilkan dengan lampu depan plastik. Walaupun terdapat lapisan pelindung, butiran pasir dan batu-batu kecil yang terbang dari bawah roda menjalankan perniagaan mereka. Mereka meninggalkan calar mikro di permukaan plastik, yang pada awalnya tidak kelihatan. Tetapi lama-kelamaan, lampu depan menjadi suram. Masalah ditambahkan oleh bahan kimia di jalan dan minyak dari ekzos kereta lain.

Semuanya akan baik-baik saja, tetapi defocusing berlaku. Iaitu, bukannya aliran cahaya yang diarahkan, titik kabur diperolehi. Dan ini boleh membawa kepada akibat yang tidak diingini. Bagaimanapun, lampu depan yang berlumpur seperti itu mulai silau. Mereka menangkap cahaya cahaya kereta yang akan datang dan mengembalikannya ke jalan di hadapan anda. Pada satu ketika, ini akan menyebabkan kemalangan.

Bagaimana anda tahu jika lampu depan anda perlu digilap? Sangat sederhana. Dalam gelap, bersinar di dinding rata. Anda harus mendapatkan bulatan atau bujur yang jelas. Sekiranya tepi bintik-bintik kabur, sudah tiba masanya untuk menyegarkan mata kereta anda.

Apakah beberapa cara untuk menggilap lampu depan anda sendiri? Tanpa menggunakan profesional, hanya ada tiga daripadanya:

 • Goresan kecil. Menggilap dengan alat khas atau tampal.
 • Goresan sederhana. Pengisaran manual.
 • Goresan dalam. Menggilap dengan set khas.

Semua kaedah terbukti sama baiknya dengan kaedah yang betul dan dapat menjimatkan sejumlah besar. Perkara utama adalah tidak tergesa-gesa dan melaksanakan cadangan secara metodis. Pertimbangkan setiap pilihan secara terperinci.

Goresan kecil

Sekiranya anda tidak memulakan lampu depan sebelum kekeruhan teruk, sangat mungkin untuk mengendalikan penggilap manual menggunakan alat khas. Ini adalah pasta yang boleh dibeli di mana-mana kedai alat ganti. Ngomong-ngomong, ubat dengan penyu pada label terbukti cukup baik. Yang kedua paling popular ialah pes GOI. Sebilangan orang yang celik menulis dan mengatakan GOA. Baiklah, semuanya betul - State Optical Institute. Baiklah, kita tidak akan menggambarkan tatabahasa-Nazi, bukan itu masalahnya. Ubat ketiga tersedia untuk semua orang dan boleh didapati di mana-mana rumah. Ini adalah ubat gigi biasa. Bukan serbuk! Ia juga mengandungi pelelas penggiling halus. Tetapi serbuknya kasar.

Untuk menggilap, anda memerlukan:

 • medium terpilih
 • kain lembut
 • serbet bukan tenunan
 • menggilap
 • pita pelekat
 • cecair pencuci pinggan, air
 • sarung tangan

Turun. Pertama, bilas lampu depan dengan air dan cecair pencuci pinggan. Ini akan membolehkan degrease maksimum dan membersihkan permukaan. Faktanya ialah kaedah ini lembut. Ia hanya menggosok calar kecil di permukaan varnis pelindung. Kami tidak menyentuh plastik itu sendiri.

Keringkan lampu depan dengan kain bukan tenunan. Dia tidak meninggalkan serat. Sekarang kita mengambil pita pelekat dan mula melekatkan. Kami menutup segala-galanya di mana ubat itu dapat, dan lebih banyak lagi. Kerana melambaikan kain, anda secara tidak sengaja dapat menggaru cat gril, tudung dan bumper. Oleh itu, kami menutup semuanya. Jangan ambil pita biasa, jika tidak, anda akan mengeluarkannya dengan cat. Atau kemudian anda harus merobek kepingan pelekat.

Jadi, semua orang tutup.Kami meletakkan sedikit produk yang dipilih pada kain dan mulai menggilap lampu depan dengan gerakan bulat. Jangan tekan dengan kuat. Perlu menggosok untuk masa yang lama, pasti 7 minit. Beberapa sumber mengesyorkan mengambil span. Kenapa? Semua pes diserap ke dalam span ini, apa lampu depan akan kekal di sana? Yang lain menasihatkan hanya melakukan pergerakan berulang. Tidak, pernahkah anda melihat bagaimana penggilap berfungsi? Hanya dalam gerakan bulat, jika tidak, akan ada jalur membujur dan melintang.

Bagaimana memahami apa yang sudah cukup dan anda boleh menyelesaikan penggilap? Visual semata-mata. Dengan kain kering kita memadam sisa-sisa produk, kemudian kita melihat lampu depan. Sebaiknya lakukan ini dalam cahaya semula jadi, tetapi tidak di bawah sinar matahari langsung. Adakah anda suka hasilnya? Itu sudah cukup. Tidak? Tiga lagi sebentar.

Sebaik sahaja anda mula menyukai lampu depan anda, keluarkan pasta yang berlebihan. Kemudian kami meletakkan cat pada kain bersih, gosokkan mata mesin hingga bersinar. Sekarang kita menjauh, mengagumi karya kita. Seterusnya, ulangi semuanya dengan lampu depan yang lain.

Goresan sederhana

Ini merujuk kepada kedalaman sederhana. Maksudnya, lapisan pernis digores dan plastiknya sedikit tersentuh. Di sini, hanya pasta yang sangat diperlukan. Perlu mengambil kertas pasir. Bukan hanya yang anda gosokkan bahagian logam di garaj! Biji-bijian halus khas. Dalam kes ini, satu jenis tidak dapat dilakukan.

Ambil sekurang-kurangnya 4 spesies, mulai dari 600 hingga 2500, dengan jarak yang hampir sama. Contohnya, grit 1200 dan 1800 lagi. Ini adalah trauma yang paling optimum dan paling minimum untuk permukaan lampu depan.

Adalah wajar bahawa kertas pasir itu menggunakan kain. Ia jauh lebih senang daripada kertas dan air mata lebih sedikit. Jangan rendam ke dalam air, seperti yang disarankan oleh beberapa penasihat. Apa yang akan diberikannya? Adakah kain membengkak? Atau bijirin kertas pasir akan menjadi lebih baik? Merendam tidak memberi apa-apa. Tetapi pencucian berkala dengan kertas pasir memberikan hasil penggilap berkualiti tinggi.

Prosedur persediaan sama seperti kaedah pertama. Ini mencuci, mengelap kering dan menampal permukaan bersebelahan dengan pita pelekat. Tetapi kemudian perbezaannya bermula.

Semasa menggunakan kertas pasir, penggosok atau pasta kasar tidak diperlukan. Setiap jenis kulit berfungsi tidak lebih dari 7 minit. Dalam kes ini, buburan yang dihasilkan mesti dibersihkan dari habuk sekali setiap 35-40 saat bekerja dengan kertas yang digunakan. Lampu depan itu sendiri dibasuh dengan air bersih setelah setiap perubahan kulit menjadi lebih kecil.

Selepas pengisaran terakhir, sekali lagi anda perlu mengambil kain pengilat dan kain lembut. Anda boleh dan buih. Sekarang akhirnya menggilap lampu depan dengan bersih. Di atasnya adalah wajar untuk ditutup dengan pernis akrilik, ia adalah lengai hingga plastik. Benar, anda perlu mempunyai teknologi pelapis agar tidak merosakkan semua kecantikan. Malah zarah debu terkecil yang menempel pada permukaan varnis semasa pengeringan akan menimbulkan kelegaan dan kusam. Oleh itu, disarankan untuk mempercayakan prosedur ini kepada pakar, atau kepada seseorang yang sudah mempunyai pengalaman serupa dan mengetahui semua teknologi aplikasi dengan baik.

Goresan dalam

Pengisaran secara manual tidak lagi dapat menanganinya. Perlu mengambil penggiling. Tetapi sangat mudah baginya untuk tidak mengatasi kesan calar pada lampu depan. Apa yang perlu dibuat? Hari ini, industri ini menawarkan alat penggilap khas. Mereka dijual secara bebas di kedai alat ganti. Termasuk beberapa bulatan dengan Velcro untuk memudahkan pemasangan pada penggiling. Mereka mempunyai ukuran butiran yang berbeza untuk mencapai hasil yang terbaik. Sebilangan tukang berjaya menggunakan gerudi konvensional dengan muncung dan bukannya penggiling.

Arahan terperinci selalu ditulis pada pembungkusan kit. Kami mengesyorkan anda mengikutinya dengan pasti. Ia sedikit berbeza dari setiap pengeluar. Sebilangan besar ulasan positif yang diterima Abralon dan alat pembaikan dari 3M. Mereka paling senang digunakan.

Secara amnya, inti keseluruhan prosedur adalah dengan perlahan-lahan mengisar permukaan lampu depan dengan bulatan khas.Mulakan dengan parut terbesar, selesaikan dengan halus. Jangan silap! Dalam jumlah, ia sebaliknya. Contohnya, bermula pada 600 grit dan berakhir pada 4000 grit.

Langkah yang paling penting adalah sapuan pertama. Anda tidak boleh memberi tekanan pada penggiling, lampu depan mungkin pecah. Pergerakan lancar mencapai permukaan yang sekata dan matte. Penampilan akhir lampu bergantung kepada ini. Kerana bulatan yang lain tidak lagi menghilangkan lebam. Mereka menggilap apa yang anda buat pada pusingan pertama.

Kami mengesyorkan untuk membersihkan debu dari permukaan bulanan secara berkala dan melembapkannya dengan air agar tidak debu di sisi. Namun, sentiasa periksa plastik agar panas. Lebih baik membiarkannya sejuk sedikit daripada mengagumi retakan. Atas sebab yang sama, kami mengesyorkan bekerja dalam satu bulatan tidak lebih dari tiga minit berturut-turut.

Setelah menggilap dengan pusingan terakhir grit terbaik, anda boleh meneruskan ke penggilap akhir lampu depan. Tetapi sebelum itu, perlu mencuci plastik dengan air bersih dan menepuknya dengan kain bukan tenunan. By the way, air yang paling biasa akan membantu menentukan kebenaran tindakan anda. Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, air akan mengalir dari lampu depan, seolah-olah ia berminyak.

Sekarang anda boleh menyelesaikan. Penggiliran tidak perlu dilakukan dengan penggiling. Cukup untuk memakaikannya pada kain lembut atau sekeping busa. Dan menggilap lampu depan dengan pen. Nampaknya semuanya sudah siap. Anda boleh menunggang dengan selamat. Tetapi tanpa pernis pelindung, plastik itu akan kembali mendung.

Tidak, tentu saja dapat dimengerti: roda penggilap dapat digunakan hingga 10-12 kali, mereka cukup murah. Tetapi bagaimanapun, mereka boleh digunakan selama 20 tahun untuk 10 penggilap, atau mereka boleh dibuang dalam setahun. Ini jika anda tidak menutup lampu depan dengan varnis penamat. Oleh itu, kami mengesyorkan agar anda tidak mengabaikan prosedur ini. Di samping itu, pernis menghalang menguning plastik dari cahaya matahari.

Petua. Untuk memastikan mata kereta anda sentiasa bersinar, catnya sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun.

Beberapa petua

 1. Sekiranya anda akan menggilap lampu depan anda untuk pertama kalinya, maka luangkan masa anda. Minta seseorang menolong anda. Sebagai contoh, seorang rakan yang telah menjalankan prosedur seperti itu sendiri. Tidak ada perkara seperti itu dalam lingkaran terdekat? Tentunya ada lampu depan lama dalam stok yang sepertinya tidak lagi diperlukan, tetapi membuangnya tidak mengangkat tangan. Di sini dan praktikkan. Ternyata - jangan ragu untuk menuju ke lampu depan kereta.
 2. Semua prosedur di atas berlaku untuk lampu depan plastik. Untuk menggilap lampu depan kaca, bahan yang sedikit berbeza digunakan. Anda tidak boleh menyembuhkannya dengan ubat gigi. Tetapi pes GOI atau sebatian kasar berdasarkan seramik atau habuk berlian - cukup.
 3. Semasa menggilap lampu depan kaca dengan penggiling, anda perlu sentiasa menyiramnya. Contohnya, dengan satu tangan anda menggerakkan alat, yang kedua anda terus menjauhi pistol semburan. Atau minta seseorang menolong anda. Jika tidak, telan habuk kaca. Datang ke mata - juga menyenangkan tidak mencukupi.

Bagaimana menggilap lampu depan anda sendiri di rumah? Kenapa di rumah? Bagaimanapun, ini adalah bau khas, debu dari pengisaran, zarah-zarah pasta kasar yang terbang ke semua arah. Adakah anda memerlukannya? Poland di garaj. Di sana anda boleh membuang sampah dengan selamat. Tidak yakin dengan kemampuan anda? Beralih kepada profesional. Dengan harga yang sangat berpatutan, mata kereta anda akan berkilau dan berkilau dengan cahaya.

Video: menggilap lampu depan dalam 5 minit dengan ubat gigi dan berus

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan