Cara menyapukan anak kucing untuk menggigit dan menggaru

Anak kucing adalah makhluk yang sangat tidak dapat diramalkan. Kadang-kadang ia berlaku, dengan memperoleh rakan yang lembut dan berbulu, anda menjadi pemilik binatang yang sebenar. Tidak kira sama ada berwarna merah atau tidak, yang utama adalah dengan watak yang keras kepala dan sikap tidak terkawal. Secara amnya, jika anak kucing anda menggigit dan menggaru, bukannya menggerutu dan bersenang-senang, anda perlu segera menyingkirkannya dari tingkah laku tersebut. Dan inilah cara untuk melakukannya, sekarang kita akan memberitahu.

Cara menyapukan anak kucing untuk menggigit dan menggaru

Punca pencerobohan pada anak kucing

Kucing adalah haiwan yang lemah lembut, sangat sukar. Asuhan mereka bermula sebaik sahaja bayi membuka matanya dan kadang-kadang berterusan sehingga akhir hayat haiwan kesayangan. Tetapi asas-asasnya diletakkan pada usia yang lembut. Sekiranya anak kucing menggigit dan menggaru, ini buruk. Lagipun, dia dapat tumbuh menjadi kucing yang agresif, yang tidak akan menjadi kegemaran keluarga, tetapi zalim berkaki empat. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, jika tidak ada yang dapat dilakukan dengan pencerobohan, haiwan itu harus disenyapkan. Tetapi anda mahukan hasil yang sama sekali berbeza? Kemudian untuk permulaan adalah perlu untuk mengetahui sebab-sebab kelakuan ini.

  1. Kejahilan. Sebab yang paling biasa. Ini terletak pada kenyataan bahawa bayi masih tidak tahu mengenai batasan apa yang dibenarkan. Bermain dengan anda, anak kucing itu dilupakan dan menggunakan cakar dan giginya. Dia sangat mempertahankan dirinya, berlatih ketangkasan, mempertahankan diri, kekuatan dan kemahiran memburu. Ingat, kucing adalah pemangsa yang ideal, dan ia harus sentiasa dalam keadaan sihat.
  2. Perlindungan. Sebab lain yang agak biasa. Memasuki persekitaran baru, haiwan tersebut (kerana, secara kebetulan, seseorang dalam keadaan serupa) tidak merasa selesa. Di mana-mana ada bau baru, orang baru, tempat baru. Ini masih bukan rumah, dan bayi merasakan bahaya. Membela dirinya, dia mula menunjukkan pencerobohan: calar, gigitan, desis. Ia berkelakuan cukup baik untuk keadaan tertekan.
  3. Perwatakan. Mana-mana binatang adalah individu. Dia dibezakan oleh wataknya sendiri. Ada kemungkinan anda mengambil anak kucing dengan sikap seperti itu. Binatang itu sendiri aktif, kadang-kadang agresif, yang pertama menyerang dan bahkan menggigit. Paling sukar untuk mengatasi binatang seperti itu, kerana ia adalah alam, dan selalu sukar untuk melawannya. Tetapi dengan kesabaran yang tepat, pendekatan yang tepat untuk asuhan dan sikap yang serius, anda dapat membesarkan haiwan kesayangan yang luar biasa.

Apa pun penyebab pencerobohan haiwan kesayangan, penting untuk memahami satu perkara: jika anda tidak menghentikan tingkah laku ini dengan segera dari percubaan pertama, maka akan lebih sukar untuk ditangani. Sudah tentu, untuk menyapih kucing atau kucing dewasa dari serangan adalah mustahil. Itulah sebabnya kami memulakan pendidikan semula sekarang.

Teknik Yang Akan Membantu

Sebelum anda mula menyapih binatang daripada serangan agresif terhadap orang, anda perlu memahami beberapa perkara:

Cara menyapukan anak kucing untuk melepaskan cakar dan menggigit

  • Kerja tidak akan mudah, dan kemungkinan besar, ia tidak akan berfungsi dengan betul pada kali pertama;
  • Anda tidak boleh berundur: sebaik sahaja anak kucing itu agresif, hentikan segera;
  • Lakukan perjuangan yang sistematik, tanpa bantuan dari pihak anda sendiri: tidak ada potongan harga pada usia muda haiwan kesayangan atau fakta bahawa dia bermain terlalu banyak, atau sesuatu yang lain.

Kucing adalah haiwan yang perlu menunjukkan dengan jelas batas-batas yang dibenarkan. Itulah sebabnya ia agak sukar pada masa yang sama dengan mereka (jika anda mendapat kegemaran), tetapi pada masa yang sama ia sangat menarik!

Jadi, apa yang akan membantu menyapukan anak kucing daripada menggaru dan menggigit
Pembantu pertama dalam membesarkan kucing adalah air. Semua orang tahu bagaimana haiwan ini tidak suka basah. Oleh itu, jika haiwan kesayangan anda mula menggigit atau menggaru, hanya semburkan air sejuk di atasnya. Biasanya, prosedur ini menenangkan haiwan yang paling jahat. Di antara orang-orang, terutamanya haiwan yang agresif boleh dibuang sepenuhnya ke dalam air sejuk. Sudah tentu ia membantu.Tetapi kaedah ini agak kejam, jadi lebih baik membatasi diri dengan mandi semburan.

Silap mata kedua adalah jeritan kuat dan suara yang tajam. Kucing dapat melihatnya dengan baik. Apabila lelaki tampan anda sekali lagi menunjukkan pencerobohan, tepuk tangan anda dan mengepungnya dengan tajam. Ini biasanya cukup. Ulangi tindakan setiap kali anda menyerang, dan kucing dengan cepat akan menyedari bahawa tingkah laku seperti itu tidak dapat diterima. Tetapi mengalahkan tidak digalakkan. Ini adalah serangan balas dendam yang hanya dapat memperburuk keadaan. Haiwan itu akan memahami bahawa ia juga diserang - dan akan dipaksa untuk mempertahankan diri. Oleh itu, setelah memukul anak kucing, anda akan mengambil kedudukannya, dan ini tidak lagi dibesarkan.

Pilihan ketiga adalah mengabaikan. Adakah haiwan itu menyerang anda? Adakah ia mula menggaru, menggigit, dan bersikap jelas secara agresif? Anda boleh bangun dan pergi, membiarkan haiwan kesayangan anda terpencil. Kucing, walaupun binatang peliharaan, tetapi mereka sangat peka terhadap mood pemiliknya dan memahaminya. Kadang kala mengabaikan sudah cukup untuk anak kucing berhenti menggaru dan menggigit.

Akhirnya, agar haiwan peliharaan tidak mempunyai catatan tingkah laku agresif, penting untuk mengatur penginapannya dengan betul. Ingat bahawa kucing adalah binatang bergerak yang sangat aktif, hidup, yang dicipta untuk memburu. Sekiranya anda mahu, ini adalah mesin yang bagus dan sempurna untuk pemusnahan tikus, dan ia memerlukan banyak ruang dan pergerakan. Dengan banyak kucing, permainan luaran diperlukan. Lagipun, ini adalah satu-satunya cara mereka membuang semua tenaga dan bukannya menyerang anda, mereka akan tertidur untuk berehat.

Di samping itu, haiwan itu mesti mempunyai sudut tersendiri. Biasanya, kucing sendiri memilih tempat seperti itu, tetapi anda boleh membantunya dengan melengkapkan rumah. Haiwan ini sangat meminati kotak kadbod, mengatur haiwan kesayangan anda sebagai "pangsapuri" yang selesa di salah satu dari mereka. Anak kucing akan tenang di sana dan berehat.

Dapatkan jawatan menggaru. Ini akan menjadi kebaikan untuk percikan tenaga yang berlebihan, dan hanya untuk manikur kucing yang sempurna. Banyak haiwan dengan senang hati menggaruknya, tanpa menyerang pemilik dan tetamu rumah tersebut.

Secara umum, semasa memperoleh anak kucing, ingatlah bahawa ini adalah haiwan yang agak kompleks dan mempunyai ciri, yang tidak selalu mudah. Tetapi dengan sikap sabar dan asuhan yang baik, seorang teman berbulu yang hebat tumbuh dari dia, yang akan menggosok dengan lembut dan menyanyikan lagu yang menenangkan dan lembut. Dan demi ini, perlu sedikit usaha, bukan?

Video: 10 petua untuk menyapukan anak kucing untuk menggigit dan menggaru

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan