Cara menyapukan bayi dari makan malam

Bayi yang baru lahir adalah kebahagiaan yang tidak dapat dipisahkan dengan kegelisahan dan pengalaman. Kenapa dia menangis? Mungkin bayi itu sakit atau tidak menyukai sesuatu? Sangat sukar untuk memahami bayi seperti itu, dan ibu bapa, terutama mereka yang anak pertama, selalu risau. Sebenarnya, dalam kebanyakan kes sia-sia. Hari ini kita akan membincangkan tentang salah satu masalah yang paling biasa bagi ibu dan ayah yang baru lahir - kebangkitan bayi pada waktu malam. Mengapa ini berlaku, dan bagaimana menyapih anak daripada makan pada waktu lewat - ini adalah topik perbualan.

Cara menyapukan bayi dari makan malam

Kami bersetuju dengan segera: bayi itu sangat kecil, tetapi masih lelaki. Dia sudah mempunyai jiwa, sifat watak individu dan manifestasi pelbagai reaksi emosi. Ramai ibu bapa muda melupakan ini, merujuk kepada harta karun yang baru lahir sebagai sesuatu yang ajaib, sama sekali tidak berkaitan dengan dunia fana ini. Pandangan dunia seperti itu tercermin dalam ungkapan "anak-anak adalah malaikat," yang tidak benar. Ini adalah, pertama-tama, orang-orang, dan oleh itu, ada banyak sebab untuk kebangkitan malam, dan tidak tepat untuk mengurangkannya menjadi "keinginan untuk makan".

Bila hendak memberi makan pada waktu malam

Makan malam adalah proses yang perlu. Tetapi dia hanya diperlukan pada bulan-bulan pertama kehidupan bayi. Dan walaupun, menurut pendekatan Soviet untuk memberi makan bayi, harus ada waktu rehat 6 jam pada waktu malam (kali terakhir anak makan pada tengah malam, dan anda tidak boleh memberi makan apa-apa sehingga jam 6 pagi), dalam praktiknya ini agak sukar. Ya dan tidak perlu. Walaupun bayinya masih kecil, dia memerlukan hubungan rapat dengan ibunya. Dan pemakanan berterusan.

Merampas lelaki kecil ini tidak berbaloi jika anda tidak mahu mencederakan jiwa. Kegiatan utama pada usia yang begitu lembut adalah komunikasi emosi dengan ibu, yang diterima oleh bayi, termasuk dengan menyusu. Hari ini, pendekatan yang berbeza adalah biasa - makan atas permintaan. Plus penolakan pemakanan buatan. Sebilangan besar hospital bersalin mengamalkan penyusuan susu ibu sebaik sahaja dilahirkan dan tidak memberikan gewang untuk memastikan bahawa ibu mengalami penyusuan normal. Itulah sebabnya mengapa pada bulan-bulan pertama anda tidak dapat menumpukan perhatian pada masalah yang tidak ada: berikan payudara pada permintaan, walaupun pada waktu malam, atur hubungan rapat dengan bayi, jangan gugup dan jangan risau. Dan semuanya akan baik-baik saja.

Dan bagaimana jika bayi makan secara buatan? Di sini lebih mudah untuk mengawal keadaan. Pertama, pada setiap bungkusan ditunjukkan berapa banyak kalori yang diterima anak, berapa kali dia perlu diberi makan dan berapa bahagiannya. Tidak seperti menyusu, ibu tahu dengan tepat jumlah makanan yang dimakan. Kedua, anda sendiri menyusun jadual makan. Cukup sekadar bersabar. Hanya beberapa malam tanpa tidur dengan jeritan dan getaran yang menuntut - dan tujuannya tercapai, anak itu belajar tidur, tidak meminta apa-apa. Dia akan dengan cepat memahami bahawa tidak ada gunanya bangun jika mereka masih tidak memberikan apa-apa. Tetapi anda harus gugup dan kecewa.

Sebab untuk Kebangkitan Malam: Hanya Lapar

Sayangnya, kepercayaan bahawa seorang anak bangun pada waktu malam hanya kerana dia mahu makan berakar pada kehidupan seharian. Memandangkan kesalahpahaman ini, banyak ibu berusaha memberi makan bayi, memberinya payudara, sehingga dengan tidak sengaja terbiasa dengan konsert malam. Bayi pada bulan-bulan pertama kehidupan hanya mengetahui 2 jenis keadaan emosi: "Saya merasa tidak enak" dan "Saya merasa baik". Di sebelah ibu, di dada, dan walaupun dengan susu suam - baik. Dan jika anda memberitahunya bahawa patut dijerit pada waktu malam untuk mendapatkan apa yang dia mahukan, bayi akan bangun. Dan anda bersamanya.

Sebenarnya, sebab-sebab terjaga pada malam hari jauh lebih besar, dan mereka sama sekali tidak dikurangkan kepada kelaparan:

 1. Saya mempunyai impian yang teruk. Kanak-kanak itu ketakutan, bangun, menangis, dia segera diberi makan. Setelah menerima emosi positif, otak menjalin hubungan saraf. Kemungkinan harta karun anda juga akan bangun pada malam berikutnya, tetapi untuk mendapat kebahagiaan yang sewajarnya, makan dan rasakan ibu anda di sebelah anda.
 2. Sesuatu jatuh sakit. Seorang kanak-kanak adalah orang yang sama, dan dari semasa ke semasa dia mungkin menghadapi masalah kesihatan. Dari kesakitan atau ketidakselesaan (seperti lampin basah), dia bangun dan menangis. Kadang-kadang cukup untuk menggoncang, menghangatkan, menukar pakaian dan tempat tidur, tetapi banyak ibu bapa juga memberi makan. Sekali lagi, membuat kesilapan.
 3. Keliru siang dan malam. Penyebab kebangkitan biasa dalam kegelapan. Bayi anda dapat tidur nyenyak hampir sepanjang hari, tetapi pada waktu malam dia pasti akan bangun dan berjalan dengan senang hati. Sebabnya bukan dalam keadaan lapar, tetapi melanggar peraturan rehat dan terjaga. Di sini tidak perlu memberi makan, tetapi untuk membina semula tubuh anak.

Ini hanya penyebab utama kebangkitan malam; sebenarnya, ada lebih banyak lagi. Banyak ibu bapa menganggap satu-satunya ubat mujarab untuk tangisan bayi yang baru lahir adalah satu cara: untuk memberi payudara, biarkan tenang dan tertidur. Tingkah laku ini membawa kepada ritual makan malam yang berterusan, yang kemudian sukar untuk disapih. Oleh itu, nasihat utama: jangan terbiasa dari awal! Dan untuk ini, ikuti beberapa peraturan:

Sebab-sebab kebangkitan pada waktu malam

 1. Cuba cari punca sebenar menangis dan bangun bayi, jangan cuba menyelesaikan masalah dengan memberi makan.
 2. Jangan ikut tangisan dan jeritan yang menuntut. Pada waktu malam lebih senang memberi payudara atau sebotol daripada mendengar bagaimana bayi menangis. Tetapi ini salah. Kadang-kadang perlu membiarkan bayi menjerit dan letih. Biasanya tidak lebih dari seminggu ketidaktahuan seperti itu, dan anak akan berhenti bangun pada waktu malam. Ingat, walaupun kanak-kanak yang sangat kecil boleh berubah-ubah dan menuntut anak mereka sendiri.
 3. Jangan panik, jangan angin sendiri. Ya, kanak-kanak itu masih sangat kecil, ya, menakutkan baginya. Tetapi kanak-kanak itu walaupun pada usia itu sangat memahami ketika dia sihat, dan dia dapat menunjukkan watak, cuba menjerit untuk mencapai yang diinginkan. Lebih-lebih lagi, jika sudah sekali dia kalah.
 4. Ingatlah bahawa makan malam adalah normal sehingga enam bulan, di beberapa keluarga mungkin ada satu tahun, tetapi anda pasti harus terbiasa tidur sepanjang malam. Oleh itu, walaupun anak lelaki atau anak perempuannya sangat kecil, jangan risau dan jangan mendengarkan sesiapa: untuk kanak-kanak seperti itu, makan walaupun selepas tengah malam semestinya mengikut urutan perkara. Bagaimanapun, mereka tidak berdiet.
 5. Jangan mendengarkan orang lain selain doktor yang dipercayai. Penasihat hebat lain adalah hati anda sendiri. Ia selalu memberitahu ibu dan ayah keputusan yang tepat. Oleh itu, walaupun teman wanita mempunyai anak tidur sepanjang malam sejak dilahirkan, dan sepupu sudah sebulan selepas kelahiran, jangan dengar dan jangan buat perbandingan. Bayi anda hanya tanggungjawab anda, dan tidak ada yang lebih mengenalnya daripada anda. Oleh itu, setiap keluarga mempunyai masalah dan rejimnya sendiri.

Namun, di sebalik semua amaran dan nasihat, anda telah melakukan kesilapan, dan sekarang bayi bangun secara teratur pada waktu malam, menuntut makan, dan anda yakin 100 peratus bahawa ini hanyalah kebiasaan, bukan keperluan mendesak, tetapi tidak tahu bagaimana berkesan menghadapinya? Baiklah, mari lihat sisi praktikal. Bagaimana cara menyapukan anak dari makan malam, jika mereka tidak lagi diperlukan? Mari lihat semua cara.

Menyapih dari makan malam

Jadi, sebagai permulaan, tetapkan had. Bilakah makan secara normal pada waktu malam, dan bila tidak? Sebilangan besar pakar pediatrik cenderung mempercayai bahawa selepas setahun kanak-kanak itu pasti tidur nyenyak sepanjang malam, tanpa bangun untuk "makanan ringan". Sebenarnya, batas-batasnya lebih kabur, banyak bergantung pada anda dan anak. Sekiranya anda merasakan sudah tiba masanya, teruskan.Rata-rata, dari 6 bulan hingga 18 tahun, tetapi setelah satu setengah tahun biasanya, bayi harus tidur sekurang-kurangnya 8 jam: dari jam 22:00 hingga 6:00. Masa mungkin berubah-ubah bergantung pada rejimen individu, tetapi tidur lapan jam yang nyenyak adalah petunjuk perkembangan yang betul bagi seorang kanak-kanak berusia satu setengah tahun. Ini penting untuk difahami.

Menyapih dari makan malam

Untuk mencapai matlamat, lakukan perkara berikut:

 1. Makan makanan anda sepanjang malam. Semasa memindahkan anak ke makanan pelengkap, ikuti corak ini. Kira-kira beberapa jam sebelum tidur malam, beri makan bubur berkhasiat, dan sebelum meletakkannya - kefir. Anak akan berasa selesa dan kenyang. Mungkin dia tidak perlu bangun.
 2. Kembangkan hanya ritual berundur anda sendiri untuk tidur lama. Contohnya, basuh tangan anda dengan jenaka, ceritakan kisah dongeng, pukulkan anak lelaki atau anak perempuan anda. Situasi yang tenang secara psikologi harus diciptakan, santai dan santai. Selain itu, dalam ritual seperti itu ada satu makna lagi: membelanjakannya setiap hari, anda membentuk reaksi yang betul pada anak. Dia tahu pasti: setelah melakukan tindakan sedemikian, saya harus tidur dan tidak bangun sehingga pagi. Sangat bagus jika pemasangan ini juga bersuara, tidak mengganggu dan penuh kasih sayang.
 3. Jangan lupa menyayangi anak anda. Kebetulan bayi bangun di tengah malam kerana belum mendapat belaian yang diperlukan pada waktu petang. Setrika, puji, sentuh. Hubungan seperti itu memberi jaminan dan keyakinan bahawa anak itu disayangi. Dan dengan suasana hati yang baik, dia tidur lebih lena.
 4. Pastikan bayi anda kenyang sepanjang hari. Pilihan hebat: makan dalam bahagian kecil 6 kali sehari. Inilah rahsia. Ketika meningkat dewasa, si anak terus menerima aliran maklumat yang menawan dan membuat anda lupa akan kelaparan. Dan ibu terbiasa memberi makanan mengikut permintaan: bayinya diam, dan dia tenang. Walau bagaimanapun, kekurangan makanan pada siang hari dapat dilihat dalam kebangkitan malam. Pantau dengan teliti pemakanan yang betul dari orang yang sedang tumbuh!

Sikap musang, penyayang, sensitif akan membantu mengelakkan masalah serius. Dengarkan diri anda dan anak anda, dan kemudian keibuan pasti akan membawa kegembiraan dan positif sahaja!

Video: cara menyapukan bayi dari makan malam

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan