Cara berhenti menjadi lelaki pemalu: 10 cara

Dalam filem dan buku, rasa malu kelihatan sangat menarik, wanita muda itu tersipu, menyembunyikan matanya, sehingga menyihir lelaki itu. Penting untuk difahami bahawa dalam kehidupan nyata semuanya lebih membingungkan. Adalah sukar bagi seorang gadis untuk menjalin hubungan jangka panjang, kerana pencarian berterusan terhadap kekurangan dengan penampilan dan tingkah lakunya sendiri menjadikannya tertutup. Kami tidak membicarakan rasa malu yang ada pada setiap wanita, tetapi kami bercakap mengenai kedekatan dan rasa tidak aman yang berlebihan.

Bagaimana berhenti menjadi lelaki pemalu

Punca rasa malu di hadapan lelaki

Adalah diketahui bahawa ibu bapa sedikit sebanyak melumpuhkan anak-anak. Ada yang memanjakan mereka, sementara yang lain memarahi mereka. Rasa malu muncul pada awal kanak-kanak dan berlalu bersama seseorang hingga dewasa.

Cuba ingat, ada kes di mana ibu anda membandingkan anda dengan rakan sekelas, mengatakan bahawa dia adalah pelajar yang lebih baik, bersekolah di sekolah muzik dan akan mencapai banyak kejayaan dalam hidup, tidak seperti anda? Tindakan seperti inilah yang menjadikan watak seorang gadis kecil yang masih takut dengan perbandingan orang asli. Anda sering mendengarnya sehingga pernyataan tersebut menjadi kenyataan bagi anda, sehingga menurunkan harga diri anda dengan setiap kes yang serupa.

Contoh lain ialah: sebagai seorang gadis kecil, anda mungkin menjerit dengan kuat atau membuat bising di tempat awam (seperti semua kanak-kanak). Pada masa itu, ibu bapa anda mula memalukan anda, mereka berkata, jika tidak malu, orang memandang anda. Pernyataan seperti itu dari pihak nenek moyang sangat terpahat dalam ingatan, menjalani kehidupan masa depan. Kanak-kanak itu secara tidak sedar mula merasa takut dengan apa yang akan difikirkan oleh orang lain. Tetapi penting untuk memahami bahawa anda bukan lagi gadis kecil, pada umumnya, orang tidak peduli dengan tingkah laku anda dan apa yang anda pakai.

Bagi orang dewasa yang lain, seperti guru atau guru, mereka juga tidak selalu mempunyai rasa bijaksana. Selalunya, guru secara terbuka bercakap tentang buta huruf pelajar mereka, memalukan mereka di hadapan pasukan, membuat anak merasa biasa-biasa saja dan rendah diri. Oleh itu, rasa malu dan ketidakpastian dalam kekuatan seseorang muncul, seseorang tidak lagi menjadi orang dengan sepenuhnya, keperibadian hilang.

Sekiranya kita bercakap mengenai rakan sebaya, mereka benar-benar kejam. Pelajar sekolah, kanak-kanak dari halaman berdekatan atau kelab kreatif selalu mengejek orang yang tidak kelihatan seperti mereka. Mungkin anda mempunyai bintik-bintik di hidung atau pipi bengkak, yang menyebabkan pelbagai nama panggilan. Terdapat kes-kes yang sering berlaku ketika seorang gadis tumbuh dewasa dan masih ingat semua ejekan dan penghinaan mengenai penampilan, fizikal atau kemampuan mentalnya. Fahami bahawa tidak semua yang orang katakan itu benar.

Tanda-tanda rasa malu

  1. Gadis pemalu sering berpeluh, takut muncul dengan kuat dan selalu tersipu malu. Jantung mereka berdegup dengan cepat, pergerakan mereka menjadi tiba-tiba dan tidak logik, menimbulkan detik-detik canggung.
  2. Wanita pemalu tidak melihat ke mata pembicara, pemikiran mereka sepenuhnya tertumpu pada tindakan atau ungkapan salah khayalan. Kanak-kanak perempuan menjadi bingung ketika bercakap dengan lawan jenis, cuba memahami fikiran apa yang terlintas di fikiran mereka pada lelaki di kepala mereka.
  3. Sebagai tambahan kepada perkara di atas, perhatian sangat dikurangkan. Wanita sentiasa kehilangan intipati perbualan, otak mereka berfungsi dalam gerakan perlahan, ingatan menjadi lebih pendek. Gadis dengan cepat kehilangan minat terhadap apa yang berlaku.

Bagaimana berhenti menjadi lelaki pemalu

Langkah nombor 1. Tunjukkan emosi. Berkomunikasi dengan seorang pemuda, jangan teragak-agak untuk bercakap secara terbuka. Adakah anda menarik nafas dan mengeluarkan telapak tangan anda ketika dia kelihatan seperti ini? Laporkan ini. Percayalah, tidak ada lelaki yang akan acuh tak acuh mendengar kata-kata seperti itu.Dia tidak akan menganggap ini sebagai kelemahan; seorang pemuda akan menganggap tingkah laku itu comel.

Langkah nombor 2. Bersenam. Bersenam membantu melepaskan endorfin, yang mengurangkan tekanan, dan akibatnya, momen canggung hilang. Daftar ke gim atau tarian, ikuti pelajaran percubaan dalam regangan, Pilates atau kickboxing. Studio moden menawarkan banyak kemudahan dengan harga yang berpatutan. Dengan bantuan senaman fizikal, anda bukan sahaja akan mendapat keyakinan diri, tetapi juga menegangkan badan, mengepam akhbar, berhenti malu-malu.

Langkah nombor 3. Perhatikan penampilan anda. Gadis-gadis yang rapi kurang pemalu, mereka yakin akan kecantikan dan penampilannya yang rapi. Lawati manicure dan pedicure master beberapa kali dalam sebulan, potong rambut yang dipotong dan warnakan akar yang tumbuh semula. Jangan simpan kecantikan anda sendiri. Wanita pemalu tidak menghadiri salun, mereka lebih suka tinggal di tempat teduh dan tidak biasa. Anda boleh bertindak secara radikal dengan mengecat semula warna yang berbeza dan mengubah panjang rambut.

Langkah nombor 4. Ikut inisiatif. Lelaki cepat bosan dengan kehidupan seharian, mereka bosan dengan gadis pemalu. Untuk mengelakkan ini, jadilah wanita inisiatif. Jemput pemuda itu ke pawagam atau mengadakan perkelahan di alam semula jadi, pergi meluncur ais, berjalan-jalan di taman. Ciri penting dari langkah ini adalah pengecualian sepenuhnya dari situasi yang boleh membuat anda berada dalam keadaan canggung. Tentukan solek, gaya rambut, pilih pakaian yang cantik dan sesuai terlebih dahulu, fikirkan topik perbualan.

Langkah nombor 5. Ketahui semua tentang kehidupan intim. Seorang lelaki dan perempuan cepat atau lambat mula melakukan hubungan seks. Agar tidak malu tidur, pelajari semua tentang kehidupan intim. Terdapat banyak maklumat di Internet, jika ini tidak mencukupi untuk anda, kunjungi perpustakaan atau berbual dengan rakan yang berpengalaman. Tonton filem yang relevan, belajar pose atau cari majalah untuk kanak-kanak perempuan. Maklumat adalah kekuatan, peristiwa seperti itu mesti disiapkan terlebih dahulu untuk mengatasi rasa malu.

Bagaimana untuk tidak menjadi lelaki pemalu

Langkah nombor 6. Terlibat dalam perniagaan bersama. Jemput lelaki itu untuk mendaftar tarian Amerika Latin, salsa, tango, atau arahan lain untuk dipilih. Seni sedemikian menghilangkan semua kompleks, kerana anda bekerja secara berpasangan. Pada mulanya boleh menjadi sukar dan memalukan, tetapi setelah 2 minggu anda akan melupakan apa itu rasa malu.

Langkah nombor 7. Menarik minat lelaki itu. Ketahui hobi dan hobi utama pemuda itu, cuba selami perinciannya untuk mengurus perbualan dengan mahir. Untuk keberkesanan yang lebih besar, tanyakan kepada rakan, saudara, saudari, atau ibu bapanya mengenai buku dan sukan kegemarannya. Apabila anda mengetahui, anda akan secara automatik mengelakkan jeda dalam perbualan kerana ketidakpedulian anda sendiri. Perbualan akan berjalan dengan mudah dan semula jadi, dan rasa malu akan mereda.

Langkah nombor 8. Jumpa keluarga lelaki itu. Anda akan merasa segan ketika bertemu dengan orang-orang muda yang dekat dengan anda. Sekiranya dia mempunyai saudara lelaki atau perempuan, jemput mereka duduk bersama di kafe, pergi menonton wayang atau berjalan-jalan. Wanita yang lebih berani disarankan untuk berkenalan dengan ibu bapa lelaki itu untuk mengetahui daripada ibunya mengenai kebiasaan dan selera makanannya. Anda akan berasa lebih yakin apabila anda menyediakan seorang lelaki untuk memasak kegemaran anda. Kaedah ini hanya sesuai untuk gadis-gadis yang dilengkapi dengan peralatan dapur.

Langkah nombor 9. Terlibat dalam pembangunan diri. Cuba luangkan sedikit masa untuk perkembangan anda sendiri, baik dari segi rohani dan material. Adakah anda ingin mengikuti kursus solek untuk masa yang lama dan bekerja mengikut profesion? Pergilah! Tidakkah arahan ini sesuai? Terlibat dalam melukis dengan guru yang berpengalaman, mendaftar untuk kursus piano, mula belajar bahasa asing. Rasa malu akan reda sebaik sahaja anda turun dari tanah dan mula meningkatkan kemahiran anda.

Langkah nombor 10.Menghadiri latihan psikologi. Kursus pertumbuhan keperibadian akan membantu kanak-kanak perempuan yang tinggal di bandar besar untuk menghilangkan rasa malu. Profesional yang berpengalaman akan menjadikan anda orang yang yakin, memberitahu anda apa yang harus dicari dalam situasi tertentu. Terdapat latihan yang dirancang bukan untuk satu pelajaran, tetapi untuk keseluruhan kursus. Pada akhir pelajaran terakhir, anda akan meninggalkan bangunan dengan orang yang sama sekali berbeza. Alternatif untuk latihan adalah sesi dengan ahli psikologi, tetapi kos setiap lawatan jauh lebih tinggi.

Malu lelaki? Hentikan! Analisis masa kecil anda sendiri, kecualikan kompleks yang diilhamkan oleh ibu bapa dari kehidupan dewasa. Kerap berkunjung ke salon kecantikan, pantau penampilan anda. Siapkan moral untuk keintiman, perbaiki diri, pergi ke kursus pertumbuhan peribadi.

Video: bagaimana tidak menjadi pemalu lelaki

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan