Bagaimana untuk bertahan dari perceraian dari suaminya: nasihat daripada psikologi

Tidak semua pasangan dengan jelas mematuhi sumpah itu, ingin bersama dalam kesedihan dan kegembiraan. Malangnya, banyak perkahwinan moden putus kerana pelbagai sebab. Ketidaksetiaan, kerumitan watak, masalah dari segi wang - ini dan banyak lagi boleh menyebabkan rehat. Sekiranya anda sedang mengalami perceraian, anda mungkin menganggap tempoh ini adalah rentetan paling sukar dalam hidup. Mari lihat aspek psikologi yang akan membawa kepada garis putih.

Bagaimana untuk bertahan dari perceraian dari suami

Mengapa wanita mengalami perceraian lebih sukar

Gadis secara semula jadi sangat emosional, cepat terikat dengan keadaan, kehidupan keluarga, perbualan dan perjumpaan yang selesa pada waktu malam dengan suaminya. Pergaulan "keluarga ideal" sukar untuk dilepaskan dari kepalaku. Ketika seorang wanita berada di tahap perceraian, dia tidak akan terbiasa dengan fakta bahawa tidak ada orang lain untuk mengusap, memasak, mencuci, menunggu dari tempat kerja.

Atas dasar ini, cara yang benar-benar baru dibentuk, sebagai orang yang bebas dan bebas. Keadaan menjadi rumit sekiranya wanita dalam perkahwinan itu bergantung sepenuhnya kepada pasangan dari segi material.

Sedikit orang mengakui bahawa dengan latar belakang ketidakseimbangan mental, mereka mengalami keruntuhan dalam membayar bil dan membeli makanan. Terutama sukar untuk berlaku perceraian jika pasangan itu sudah mempunyai anak, kerana anak itu tinggal bersama ibu. Adalah perlu untuk memberi makan, berpakaian dan mencipta faedah lain untuk hidup sepenuhnya.

Semua rakan dan saudara yang menyayangi dan menyokong bekas suami berpaling. Kesalahan dari pihak mereka tidak dikecualikan. Seperti seorang lelaki yang penyayang dan baik. Tekanan membawa kepada perkembangan kemurungan, kerana tidak ada orang yang dapat bersuara.

Sangat sukar bagi wanita yang menumpukan sepenuh masa untuk hubungan keluarga dan secara harfiah hidup sebagai pasangan mereka. Cinta yang tulus membawa kepada kemurungan dalam proses perceraian. Bagi kebanyakan wanita, suami bukan sahaja pencari nafkah dan pencari nafkah, tetapi juga sokongan, rakan, kekasih.

Pakar berpengalaman dalam bidang psikologi mengetahui mengapa wanita merasa lebih sukar untuk bercerai. Antara aspek yang berpengaruh termasuk kekurangan wang, kekurangan prospek kerjaya (kerana dia duduk di rumah dan membesarkan anak-anak, membelai, dibasuh, dibersihkan), sokongan anak yang bebas dan menjaganya, keengganan untuk membina keluarga baru.

Langkah nombor 1. Singkirkan perasaan dan fikiran negatif.

 1. Hari yang paling sukar adalah hari pertama selepas perceraian, ketika surat kabar rasmi mengenai status baru itu diterima. Seorang wanita tertidur pada waktu malam dengan fikiran, betapa tidak menyenangkan dan menjijikkan kepadanya dari bekas suaminya.
 2. Sekiranya kemarahan terdapat pada diri anda, pelajari untuk melepaskan diri. Dalam beberapa hari pertama jangan tinggal bersendirian, ajak rakan anda bermalam. Perkara yang sama berlaku pada waktu siang, cari hobi.
 3. Jangan simpan emosi, luahkan segala yang telah mendidih semasa perkahwinan. Tuliskan pemikiran negatif pada sehelai kertas untuk melepaskannya. Menangis di bahu ibu atau teman wanita.

Langkah nombor 2. Luangkan masa dengan rakan

 1. Selepas perceraian, seorang wanita tidak merasa sekuat sebelumnya. Dia memerlukan sokongan yang diberikan oleh pasangannya pada masa lalu. Tetapi sekarang dia sudah tiada, jadi cari rompi dengan wajah yang berbeza.
 2. Sering menghadiri aktiviti rekreasi, boling, pawagam. Biasakan makan pizza pada hari Ahad, berkumpul dengan orang tersayang.

Langkah nombor 3. Menyingkirkan perkara lama

 1. Selepas rehat, perlu untuk mengurangkan kesan faktor psikologi pada sistem saraf. Singkirkan semua barang kecil, barang dan cenderamata yang diperoleh bersama.
 2. Jangan menyesal apa-apa dan membuang produk. Jangan beri peluang untuk mengingatkan tentang bekas suami. Anda boleh memberikan semua sampah kepada amal. Selepas langkah yang agak sukar, anda akan berasa lega.

Langkah nombor 4. Memulakan perjalanan

 1. Untuk berehat dan mengucapkan selamat tinggal kepada pemikiran yang menjengkelkan, anda perlu meneruskan perjalanan. Ingatlah perasaan dan emosi indah setelah menempuh perjalanan yang berjaya. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kewangan, anda boleh berehat dengan tiket terbakar.
 2. Cuba lawati negara lain atau bandar yang indah. Tempat baru memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Fikiran menjadi jelas dan positif. Jangan bersusah payah menghadapi masalah; mereka sudah lama. Hiduplah, semuanya baru bermula.

Langkah nombor 5. Lakukan pembaikan di pangsapuri

 1. Untuk menjadikan perceraian lebih mudah dialami, ahli psikologi mengesyorkan memberikan semua masa lapang anda untuk diperbaiki. Persekitaran baru akan membolehkan anda melupakan pengalaman lama. Sekiranya anda tinggal di pangsapuri yang disewa, lebih baik anda berpindah.
 2. Dalam kes lain, berikan imaginasi. Dapatkan kertas dinding yang selalu anda impikan. Pilih langsir yang sesuai, buang perabot lama dan beli yang baru. Jangan takut dengan kos, semuanya akan mendapat ganjaran. Buat permutasi dan pembersihan musim bunga.

Langkah nombor 6. Ubah gaya anda

 1. Cuba ubah sepenuhnya gambaran sebelum perceraian. Pilih potongan rambut yang betul, mulailah ke gim dan solarium. Rupa baru akan memberi anda lebih banyak keyakinan dan daya tarikan.
 2. Tidak perlu menganggap bahawa masa perceraian adalah masa yang mengerikan. Sebaliknya, anda akan mempunyai masa tambahan untuk kekasih anda. Atur membeli-belah global, cubalah berpakaian dengan gaya yang tidak biasa untuk anda.

Langkah nombor 7. Dapatkan haiwan kesayangan

 1. Sekiranya anda tidak mempunyai anak atau haiwan kesayangan dalam hubungan anda dengan suami, waktu petang sahaja boleh menyedihkan. Dalam kes ini, disyorkan untuk mendapatkan haiwan kesayangan. Ketahuilah, haiwan itu pasti tidak akan mengkhianati anda.
 2. Lakukan perbuatan baik, mengambil haiwan peliharaan atau mengunjungi tempat perlindungan dan menjemput anak anjing, anak kucing. Tindakan positif mempengaruhi jiwa dan membantu mengatasi sebarang kesukaran.

Langkah nombor 8. Ikuti hubungan positif dan baru

 1. Pada waktu putus dan bimbang tentang perceraian, jangan mengikuti kemurungan. Jangan bergantung pada kenyataan bahawa anda tidak boleh lagi jatuh cinta, ini tidak begitu. Sebilangan besar wanita yang bercerai untuk masa yang lama menjauhkan hubungan baru kerana takut akan pengkhianatan berulang kali.
 2. Cuba melangkah ke atas diri anda dan tinggalkan emosi negatif. Sebab utama perceraian adalah kerana orang tidak sepadan. Percayalah, setelah bertemu dengan lelaki "anda", dunia akan bersinar dengan warna baru. Anda melihat hubungan dan anda akan benar-benar bahagia.
 3. Orang "anda" akan membuat hubungan bahagia, harmoni lengkap dan persefahaman akan datang. Seorang lelaki akan menghargai anda, berkongsi rancangan hidup dan ketagihan. Anda harus berpegang pada orang seperti itu, bagaimanapun, satelit itu sendiri tidak akan mahu kehilangan jodohnya. Hubungan akan bergerak ke tahap baru yang belum pernah anda lihat sebelumnya.
 4. Jangan tergesa-gesa untuk mencari cita-cita anda setelah bercerai. Dalam kebanyakan kes, kejadian seperti itu berlaku secara tiba-tiba. Anda akan merasa tertarik antara satu sama lain, jangan risau. Kadang-kadang memerlukan banyak masa untuk mencari orang anda.
 5. Jangan cuba dengan pertolongan lelaki lain untuk melupakan perasaan lama. Pertama, turunkan semuanya sendiri dan selepas itu mulakan kenalan dan komunikasi baru. Jangan tergesa-gesa atau sembrono. Luangkan masa untuk diri sendiri, kembangkanlah diri anda. Cuba ubah pandangan dunia anda dengan cara yang lebih positif.
 6. Kadang kala membiarkan diri anda menggoda. Rasa bahawa anda kembali menarik dan menarik minat lawan jenis.Jangan tergesa-gesa ke leher lelaki pertama yang anda temui yang suka. Sebelum memulakan hubungan baru, anda mesti berubah sepenuhnya.
 7. Analisis keadaan selepas perkahwinan yang gagal, cuba ubah semua kekurangan dalam diri anda. Jangan takut untuk melakukan introspeksi. Hanya orang yang kuat yang mampu melakukan tindakan sedemikian, jangan merasa kasihan pada diri sendiri. Perkahwinan yang gagal boleh menjadi kesalahan anda. Ingatlah apa yang menyumbang kepada perceraian. Menjadi lebih bijak.

Cara meringankan keadaan anak

Sebelumnya disebutkan bahawa anak itu menyulitkan tugasnya. Sudah tentu, tidak dalam erti kata buruk. Ibu menginginkan yang terbaik untuk anak, jadi dia berusaha sedaya mungkin untuk memastikan perceraian itu memberi kesan minimum kepada bayi atau sama sekali tidak menyentuhnya. Sekiranya anda telah mengakhiri hubungan dengan bekas pasangan anda dengan skandal, anda perlu mengurangkan tekanan pada jiwa anak-anak.

Untuk melakukan ini, berbincang dengan anak dan cuba jelaskan kepadanya bahawa ibu dan ayah berpisah. Terangkan sebab sebenar pecahnya bahasa yang ada di otak anak. Tidak perlu mendedahkan bapa keluarga dengan warna hitam, agar tidak memaksa anak itu menentangnya. Jelaskan kepada bayi bahawa walaupun ketika tinggal di kejauhan, si ayah akan menziarahi dan menyayanginya.

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan ialah berbincang dengan bekas suami anda. Letakkan semua titik di "i", jangan melarang ayah melihat bayinya. Penting untuk memahami bahawa, walaupun terdapat perbezaan antara orang dewasa, kanak-kanak tidak boleh dipersalahkan. Sekiranya lebih senang bagi anda, tulis jadual pada hari mana ayah anda akan dapat menjemput anak untuk berjalan-jalan atau melihat anda di bawah pengawasan anda. Anak-anak tidak akan merasa bersalah sekiranya ibu bapa pergi ke dunia bersyarat demi mereka.

Jangan sekali-kali memanipulasi anak-anak untuk menyelamatkan perkahwinan. Belum ada seorang pun lelaki yang dapat menjaga anak itu sejak sekian lama. Cepat atau lambat, pasangan itu akan layu dengan anda kerana kurangnya cinta, sekelip mata atau aspek lain. Sekiranya anda memanipulasi anak, pada akhirnya, ini akan menyebabkan pertengkaran berterusan di mata bayi. Adakah anda memerlukannya?

Cari kekuatan untuk memaafkan bekas suami anda atas segala "dosa" yang dilakukannya. Pada beberapa wanita, penghinaan telah diselesaikan, yang tidak akan hilang walaupun pada waktunya (3.5.10 tahun). Jangan setaraf dengan mereka, tahu bagaimana melepaskan masa lalu, barulah anda akan mendapat masa kini dan masa depan yang bahagia.

Video: bagaimana meneruskan perceraian

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan