Cara membersihkan kuali aluminium dari jelaga

Sudah tentu, pada zaman kita, peralatan memasak aluminium digantikan dengan peralatan memasak yang tidak melekat dan bahan tahan karat, tetapi di setiap dapur kedua terdapat periuk aluminium lama yang baik. Di dalamnya, nenek kami juga membuat pelbagai persiapan untuk musim sejuk, dan sekarang kami hampir tidak menggunakannya. Tetapi jika anda masih mengeluarkan kuali aluminium dari tong kabinet dapur dan mendapati ia tidak berada dalam keadaan terbaik, anda perlu membersihkannya sebelum digunakan. Bagaimana? Mari betulkannya.

Cara membersihkan kuali aluminium dari jelaga

Bagaimana kuali aluminium digunakan

Aluminium secara semula jadi mempunyai beberapa sifat yang sangat tidak menyenangkan yang secara signifikan membatasi kegunaan hidangan dalam kehidupan seharian.

 1. Pertama, bahan ini berinteraksi kuat dengan pelbagai asid organik, jadi jangan memasak sup dan bijirin dalam kuali aluminium. Mereka akan menjadi masam hanya dalam beberapa jam, menyebabkan anda menghadapi masalah seperti bau yang tidak menyenangkan dan kapal yang manja.
 2. Kedua, peralatan aluminium baik untuk memasak jem, buah rebus dan billet lain di dalamnya, yang melibatkan penggulungan ke dalam tin dan penyimpanan jangka panjang. Tetapi sekali lagi, tidak digalakkan untuk meninggalkan yang dimasak di dalam kuali: ia tidak akan menjadi masam secepat yang pertama, tetapi ia masih boleh merosot.
 3. Ketiga, sebelum menggunakan kuali aluminium (untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan), pastikan mendidih air di dalamnya dengan penambahan garam. Perkadaran: 1 sudu teh garam dalam 5 sudu teh air.
 4. Keempat, jangan lupa bahawa pinggan dari bahan ini tidak mempunyai lapisan yang tidak melekat, jadi jika anda terganggu, makanan akan mulai terbakar, untuk menetap di dinding kuali dengan jelaga hitam, yang sangat sukar untuk dicuci. Permukaan luar juga menjadi hitam kerana bersentuhan dengan gas atau pembakar elektrik.
 5. Dan kelima, jangan hanya cuba "mengikis" jelaga. Baca petua di bawah dan anda akan memastikan hidangan anda tetap utuh dan bersih.

Cara menghilangkan simpanan karbon

Oleh kerana ia berlaku, dan jelaga masih muncul di dinding kuali aluminium, jangan menangguhkan mencucinya di laci panjang: jangan mencucinya sama sekali. Dapatkan perniagaan dengan segera!

Cara menghilangkan simpanan karbon dalam kuali

Berikut adalah beberapa cara untuk membantu hidangan anda bersinar:

 1. Rendam dalam air sabun. Kaedah ini sesuai untuk jelaga yang agak ringan dan sekiranya reaksi cepat anda terhadapnya. Biasanya, setelah merendam, usaha minimum cukup untuk membersihkan dinding panci warna hitam: hanya lap dengan spons yang keras. Sekiranya tidak membantu, teruskan ke kaedah seterusnya.
 2. Basuh dengan soda. Cara mudah tradisional untuk menghilangkan plak hitam di dinding peralatan aluminium. Biasanya cukup untuk menggosok mangkuk dengan span keras dan soda sebentar, sehingga jelaga mula menjauh. Sekiranya ini tidak berlaku, rebus pinggan dalam bekas besar (besen atau baldi) dengan menambahkan segelas soda ke dalam air.
 3. Kerana kekurangan soda, anda boleh menggunakan garam meja biasa. Sekiranya pencemaran berada di dalam, rebus larutan garam yang kuat sehingga jelaga mula "terkelupas" dari dinding. Sekiranya di luar - rebus periuk dalam bekas yang dalam dengan penambahan sejumlah besar garam.
 4. Asid sitrik yang digunakan untuk mengawet sayur-sayuran juga akan membantu membersihkan simpanan karbon dari pinggan. Untuk melakukan ini, rebus dalam kuali dengan jumlah air sehingga menutupi "kegelapan", tambahkan 2 sudu lemon ke dalamnya dan rebus selama 10-15 minit. Selepas itu, basuh pinggan di bawah air yang mengalir menggunakan produk khas.
 5. Cuka 9%.Mereka menuangkan pinggan dengan karbon dan tahan selama 2-3 jam, selepas itu mereka mencuci kuali dengan span keras di bawah air yang mengalir.

Sabun dobi 72%. Ia ditambahkan dalam bahagian tertentu ke dana di atas untuk meningkatkan kesannya:

 • dalam soda - ½ sekeping;
 • dalam cuka - ½ sekeping;

Ia juga digabungkan dengan gam PVA dalam nisbah: 1/3 batang sabun (parut menjadi serutan) dan 1 sudu gam setiap 4 liter air. Rebus larutan yang dihasilkan.

Pembersih kimia khas. Contohnya:

 • Shumanit adalah penyelesaian yang agak agresif, tetapi sangat berkesan;
 • Chister juga agresif, tetapi tidak begitu berkesan. Kelebihannya murah;
 • Amway - lebih rendah keberkesanannya kepada Schumanit, tetapi tidak begitu agresif dalam membersihkan sifat.

Gunakan dana ini dengan ketat mengikut arahan untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan!

Agar tidak menghadapi jelaga yang tidak menyenangkan, cubalah untuk tidak terganggu ketika memasak di perkakas aluminium. Dan, tentu saja, jangan memasak di dalamnya sesuatu yang pasti akan meninggalkan tanda di bahagian dalam. Tetapi jika deposit muncul - jangan putus asa dan segera membersihkan loyang, maka hidangan akan menyajikan anda untuk waktu yang sangat lama!

Video: cara membersihkan kuali aluminium yang terbakar

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan