Cara membersihkan topi yang dirasakan di rumah

Terdapat barang almari pakaian yang tidak boleh dicuci dengan cara biasa. Tetapi mereka juga cenderung kotor. Apa yang perlu dibuat? Contohnya, bagaimana membersihkan topi yang dirasakan?

Cara membersihkan topi yang dirasakan

Debu biasa

Pada topi yang paling terasa, lapisan keputihan dari kaus kaki panjang muncul. Debu jalan ini menetap di antara gentian. Untuk membersihkan topi seperti itu boleh menjadi sangat mudah. Anda memerlukan:

 • kuali
 • air
 • berus keras sederhana atau kain kasar
 • dua tangan

Tuangkan air ke dalam kuali, bakar. Semasa mendidih, kami mengambil topi dengan satu tangan. Pegang di atas wap, dengan tangan kedua kita membersihkan debu dengan berus ke arah cerucuk. Pada akhir prosedur, kami meluruskan dan menaikkan timbunan dengan berus yang kaku. Biarkan hingga kering.

Noda air

Selalunya setelah berjalan dalam hujan dan mengeringkan pada terasa, tanda tetap ada. Sukar untuk memanggil mereka tempat. Walau bagaimanapun, penutup kepala mempunyai penampilan yang tidak dapat dilambangkan. Perkara ini sangat senang dibetulkan. Anda bahkan tidak memerlukan alat khas.

Kami mengambil:

 • berus keras
 • air sejuk bersih

Prosedurnya mudah. Lembapkan sedikit kuas dengan air, kemudian dengan gerakan lembut kami menaikkan timbunan pada batang. Bintik-bintik pseudo akan hilang tepat di depan mata kita.

Jangan keterlaluan. Jangan membasahi topi anda, jika tidak, ia akan menjadi cacat. Selepas semua langkah, anda hanya perlu mengeringkan topi di bilik kering yang hangat.

Sekiranya anda mempunyai pengukus atau setrika mempunyai fungsi ini, maka cubalah menaikkan timbunan dengan wap panas. Setelah diproses, sikat topi dengan berus keras sederhana dan keringkan. Sebaiknya di blok atau dalam bentuk yang sesuai.

Petua. Jangan letakkan topi yang dirasakan di radiator atau pemanas untuk pengeringan. Tanda berkilat mungkin muncul.

Noda kapur dan kapur

Tanda-tanda yang sangat berbahaya akan diperolehi sekiranya anda menyentuh dinding yang bercat putih secara tidak sengaja. Pembersihan rutin akan menghasilkan noda keputihan. Dan dengan sentuhan lebih lanjut dengan berus dan air, mereka merayap lebih banyak lagi. Apa yang perlu dibuat? Ambil cuka meja 9% dan air bersih, campurkan dalam nisbah 1 hingga 1. Dan atasi noda dengan cecair yang telah diperolehi. Dalam kes ini, pergerakan harus dilakukan secara ketat dari tepi ke pusat. Daripada cuka, anda boleh mengambil jus lemon.

Setelah limau hilang, lap kawasan yang dibersihkan dengan kain lembut dengan air bersih.

Bintik berminyak

Ini tidak semestinya menjadi noda dari produk. Di tempat di mana topi bersentuhan dengan kulit, tanda serupa juga boleh berlaku. Beberapa sumber mengesyorkan menggosok cacat dengan kerak roti kering atau taburkan dengan garam. Pada pendapat kami, ini adalah kaedah yang sangat meragukan. Lagipun, ada kaedah yang lebih berkesan dan berkualiti tinggi:

 1. Petrol halus. Kain kasar (kain) dibasahi dalam cecair. Kemudian, tanpa menekan, lap noda sehingga hilang sepenuhnya.
 2. Amonia. Ia dicairkan dengan air biasa dalam nisbah 1 hingga 1. Noda dikeluarkan dengan campuran yang dihasilkan. Lap tambahan dengan air bersih tidak diperlukan.
 3. Alkohol dan amonia yang telah dipecat. Mereka dicampur dalam perkadaran yang sama, maka kawasan masalah dirawat. Menurut ulasan, kaedah ini dapat mengatasi tempat berminyak tertua dan tempat berminyak.

Terdapat cadangan untuk menggunakan penghilang noda. Kaedahnya sangat bagus, tetapi ada satu peringatan. Produk harus ditujukan untuk kain berwarna. Jika tidak, ada risiko besar untuk mendapatkan tanda cerah dan bukannya tempat berminyak.

Topi yang terasa ringan dibersihkan dari lemak dengan cara yang sedikit berbeza. Anda memerlukan pati kentang dan petrol halus. Bahan mentah dicampurkan sehingga buburan pekat, kemudian disapu ke bekas dengan berus.Selepas pengeringan, campuran tidak dicuci, tetapi digoncang, mengetuk bahagian dalam penutup kepala. Hanya tinggal menyisir timbunan.

Petua. Daripada pati dan petrol, anda boleh menggunakan dedak kering atau semolina. Mereka digosok menjadi noda berminyak hingga hilang sepenuhnya. Selepas sisa-sisa agen pembersih itu hilang.

Petua Berguna

Sekiranya topi yang dirasakan di beberapa tempat telah pudar dari pemakaian lama, maka memulihkan warnanya sangat mudah. Anda perlu membeli cat semburan untuk suede atau nubuck di tempat yang betul. Kemudian ikut arahan. Cubalah, hasilnya akan mengejutkan anda.

Terdapat cadangan untuk membersihkan topi berwarna coklat dengan rebusan daun tembakau. Mengapa kesukaran seperti itu? Di mana untuk mendapatkan daun yang sama ini? Bagaimana cara menghilangkan bau tembakau nanti?

Jangan menyusahkan diri sendiri dengan karut, dan gunakan kaedah yang lebih tradisional.

Bahan cemar yang paling biasa terdapat pada topi yang dirasakan di bahagian dalam. Ini adalah tempat yang bernoda peluh. Anda boleh membersihkannya menggunakan campuran ini:

 • cuka meja 9%, 10 bahagian
 • amonia, 10 bahagian
 • garam, 3 bahagian

Semua komponen dicampur dengan teliti sehingga biji-bijian dibubarkan sepenuhnya. Kemudian mereka mengambil kain ringan, melembapkannya dalam cecair dan menghapus pencemaran. Ia perlu dibersihkan sehingga kain berhenti menjadi kotor. Kemudian, seperti biasa, menyikat dan mengeringkan.

Terdapat petua untuk menggunakan kertas pasir halus untuk membersihkan topi yang dirasakan. Resipi ini sangat berkualiti. Faktanya ialah hanya lapisan atas cerucuk yang akan dibersihkan. Tempat itu sendiri akan kekal dalam ketebalan terasa. Dan di manakah jaminan bahawa tidak akan muncul lagi?

Bagaimana jika semua usaha membersihkan topi yang dirasakan sia-sia? Noda berbahaya dapat dilihat di tempat yang paling kelihatan dan tidak ada alat yang mengambilnya! Di sini anda harus menghidupkan fantasi. Lagipun, tanda itu sentiasa boleh ditutup dengan beberapa elemen hiasan. Pada hiasan kepala lelaki - pita elegan, gesper yang ketat. Pada wanita - bunga, perhiasan. Di tapak semaian - tampalan yang menyeronokkan atau bahkan mainan lembut kecil.

Pada masa yang sama, tidak perlu menjahit elemen dengan ketat. Anda boleh menggunakan potongan Velcro, dan menukar gambar setiap hari. Tetapi topi seperti itu akan ada dalam satu salinan dan hanya anda.

Bagaimana membersihkan topi yang dirasakan di rumah? Terutama jika anda tidak mempercayai pencuci kering. Ternyata ia tidak begitu sukar. Sebilangan pengetahuan, sedikit semangat, berhati-hati - dan wow! Topi anda sehebat baru.

Video: cara membersihkan topi yang dirasakan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan