Cara Membersihkan Kasut Suede dari Garam

Kasut suede sentiasa kelihatan menarik dan bergaya. Dan dia sangat selesa. Malangnya, di persekitaran bandar sekarang, jalan raya sering ditaburkan dengan reagen pada musim sejuk. Tompok putih yang berterusan muncul pada kasut dan kasut kegemaran anda. Bagaimana membersihkan kasut suede dari garam? Sekarang mari kita fikirkan.

Cara Membersihkan Kasut Suede dari Garam

Cadangan umum

Agar suede dapat bertahan lama, anda harus mula menjaganya sejak hari pertama pembelian. Hari ini, industri ini menawarkan banyak semburan khas. Kami mengesyorkan bermula dengan dua: penghalau air dan cat. Yang pertama adalah proses tiga kali kasut suede baru, dengan selang waktu untuk pengeringan. Yang kedua akan diperlukan selepas beberapa waktu stoking. Dia akan menyembunyikan calitan.

Dan jangan simpan! Itu bergantung pada berapa banyak anda akan memakai kasut. Lagipun, jika anda sudah menjumpai wang untuk suede semula jadi, anda akan mendapat wang untuk produk penjagaan.

Beberapa sumber mengesyorkan mencuci kasut suede dengan sabun dan air atau bahkan serbuk cuci setiap kali mereka datang dari jalan. Sungguh seram! Air lebih baik daripada larutan sabun. Dan selepas serbuk, suede menjadi kayu dan rapuh.

Lagipun, terdapat busa dan syampu khas untuk kasut. Gunakannya untuk mengelakkan kasut merosakkan. Tidak mahu berbelanja secara berlebihan atau tidak peluang membeli? Kemudian siram jalur garam dengan air bersih. Jangan keterlaluan. Jika tidak, rendam melalui suede. Selepas pengeringan, bahan tersebut boleh meregang dan berubah bentuk.

Petua. Sekiranya, secara tidak sengaja, kasut suede dibasahi, maka ia mesti dikeringkan di tempat yang kering dan kering, di blok khas. Tidak dekat dengan radiator atau pemanas. Tuala wanita berjaya diganti dengan surat khabar. Perkara utama adalah tidak mengisi but terlalu ketat untuk mengelakkan ubah bentuk.

Cara membersihkan suede dengan wap

Petua yang paling biasa adalah dengan menahan kasut suede di atas stim selama 5-7 minit. Kemudian sikat dengan berus khas untuk menaikkan timbunan. Bahkan ada cadangan untuk merawat kasut dengan setrika dengan fungsi stim uap atau dengan alat pengukus isi rumah.

Ternyata menarik. Jadi but dikukus, vili berbulu. Mereka menyikat mereka, noda garam tersembunyi. Tetapi di mana garam itu pergi? Sejat? Mereka yang belajar dengan baik di sekolah tahu bahawa garam tidak menguap. Dari perkataan sama sekali. Reagen tetap berjaga-jaga dan menjalankan perniagaan mereka yang berbahaya. Mereka tidak dapat dilihat selepas pemprosesan tersebut.

Dan satu perkara lagi. Sekiranya anda melakukan suede setiap hari, apa yang akan terjadi padanya dalam sebulan? Tetapi garam masih kekal di atasnya, secara beransur-ansur diserap. Ini bukan hanya penampilan yang jelek, tetapi juga merosakkan struktur bahan. Kasut seperti itu akan menjadi tidak dapat digunakan dengan cepat.

Petua. Tidak terfikir untuk berbuat demikian. Kaedah ini tidak menghilangkan noda dari garam atau kotoran, tetapi hanya menyamarkannya. Kaedah ini baik hanya untuk membuang tempat berkilat dan kotoran beberapa kali dalam satu musim.

Cara membersihkan suede dari garam

Setelah jalan-jalan mulai ditaburkan dengan reagen, orang melihat apa yang berlaku dengan kasut suede setelah berjalan-jalan. Secara semula jadi, mereka bergegas mencari cara untuk membantu menghilangkan bintik-bintik garam, yang selalu ada di tangan. Dan mereka menjumpai. Ini adalah amonia - penyelamat yang setia dari semua bahan cerucuk pendek. Dan cuka - terdapat di setiap rumah.

Kami membersihkan suede dengan amonia:

 1. Tuangkan 100 ml air tulen ke dalam mangkuk.
 2. Masukkan 50 ml ammonia. Untuk suede berwarna terang, 15 ml hidrogen peroksida masih ditambah.
 3. Dengan sehelai kain atau span dengan kekerasan sederhana, pertama-tama kita merawat noda garam dengan cecair, dan kemudian seluruh permukaan kasut.
 4. Pergerakannya seakan mencuci, tetapi tanpa tekanan yang kuat.
 5. Kemudian bilas kasut dengan air bersih.
 6. Biarkan hingga kering.
 7. Dengan berus khas kami menaikkan dan menyisir vili.

Ngomong-ngomong, kuas seperti itu diganti dengan sempurna dengan pemadam alat tulis biasa. Cuma yang sesuai dengan warna dengan suede. Atau sekurang-kurangnya lebih kurang. Sekarang mendapati ini tidak menjadi masalah.

Petua. Sebilangan besar kasut berwarna hitam. Pemadam seperti itu tidak begitu mudah dibeli. Oleh itu, jangan ganggu kepala anda, dapatkan sikat.

Kami membersihkan suede dengan cuka:
Cara Membersihkan Suede dengan Cuka

 • Tuangkan 1 liter air tulen ke dalam bekas.
 • Masukkan 1 sudu kecil. cuka meja 9%.
 • Kasut suede dicuci dengan cecair yang dihasilkan, memberi perhatian khusus pada noda garam.
 • Bilas dengan air biasa.
 • Biarkan hingga kering.

Bau cuka akan keluar dari kasut untuk sementara waktu, tetapi biasanya hilang segera. By the way, kasut harus dibasuh dengan cepat dengan cuka. Dia terbiasa memberi kesan buruk pada beberapa bahagian tapak kaki dan aksesori.

Petua. Selepas pengeringan, jika perlu, gunakan cat dalam bentuk semburan. Ini akan menutup kemungkinan penyelewengan.

Petua Berguna

Orang-orang berjalan dengan basikal sehingga anda dapat membersihkan kasut suede dari garam dengan kerak roti basi. Omong kosong apa! Ini adalah ejekan kasut dan roti pada masa yang sama. Hampir tidak ada kesan, tetapi anda boleh meluruskan timbunan dengan sikat biasa. Dan pastinya kaedah ini tidak akan mengeluarkan garam dari suede.

Oleh itu, pembersihan tanah kopi yang disyorkan kepada banyak pencinta suede coklat adalah omong kosong. Ini adalah cara lain untuk menutupi noda garam dengan pewarna. Dengan menggunakan kaedah ini, bersiaplah bahawa setelah pengeringan, suede secara radikal akan mengubah warnanya. Hasilnya dalam bentuk bintik-bintik coklat dengan warna yang berbeza tidak mungkin menarik bagi anda.

Umumnya terdapat cadangan unik, yang boleh disebut dengan selamat "Bunuh suede dalam 3 rawatan." Sebaiknya campurkan susu dengan baking soda. Dan basuh garam dari kasut dengan cecair ini tanpa dibilas dengan air kemudian. Adalah menakutkan untuk membayangkan bau dan keadaan kasut suede setelah 3 kali rawatan dengan komposisi ini. Sekiranya kepala dihidupkan, penasihat.

Untuk mengelakkan munculnya noda garam pada kasut suede, disarankan untuk merawat but dengan semburan khas yang mengusir air. Tetapi anda perlu melakukan ini tidak semenit sebelum keluar, ketika kasut sudah berada di kaki mereka. Semburan sedemikian hanya berfungsi dengan baik dengan penggunaan yang betul: segera setelah pengeringan suede dan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum pergi. Dan paling baik pada waktu malam. Dan jangan semburkan kasut basah - tidak akan ada kesan!

Sekarang anda tahu bagaimana membersihkan kasut suede dari garam tanpa bahaya. Jadi, kasut dan kasut kegemaran anda akan melayani anda dengan setia untuk masa yang lama, kekal cantik dan elegan.

Video: cara membersihkan kasut suede

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan