Cara mendorong anak: petua untuk ibu bapa

Bagaimana mendorong anak? Sebilangan besar ahli psikologi mengatakan bahawa sering ibu bapa melakukannya dengan salah. Oleh itu, bayi boleh membesar egois yang berubah-ubah. Mari kita fikirkan bersama menggunakan kaedah biasa.

Cara mendorong anak

Puji

Ahli psikologi mengesyorkan agar tidak memuji anak itu sendiri, hanya memberikan persetujuan kepada tindakan atau tindakan. Tetapi mari kita meletakkan diri kita di tempat keturunan. Bayangkan keadaannya: cuba menyenangkan ibu bapa, bayi membersihkan bilik atau mencuci pinggan.

Cadangan utama adalah ungkapan seperti: "Apa bilik bersih telah menjadi! Senang berada di dalamnya! " atau: "Hidangannya baru berkilau!"

Apa yang akan dirasakan oleh anak itu jika tidak memujinya? Betul, kepahitan dan kebencian. Bagaimanapun, bilik atau pinggan mangkuk tidak menjadi bersih oleh gelombang tongkat sihir. Adakah ada yang berusaha untuk melakukan ini? Dia sendiri! Tetapi dia tidak mendapat ganjaran yang sewajarnya.

Oleh itu, kami membiarkan psikolog sendiri untuk mengkaji cadangan mereka, dan dari hati kami memuji keturunan kami untuk setiap tindakan positif.

Penting! Tidak mungkin memuji kanak-kanak. Dia akan gembira dengan kata-kata baik dari ibu bapanya. Terutama jika anda layak mendapatkannya.

Musang

Tindakan sederhana seperti membelai kepala atau belakang, ciuman dan pelukan dapat membuat keajaiban dalam proses pendidikan. Jangan keterlaluan dengan dorongan seperti itu, jika tidak, setelah setiap tindakan positif anak itu akan menghadiahkan kepada anda untuk mendapatkan penghargaan.

Ngomong-ngomong, jangan lupa menambahkan pujian pada kasih sayang. Ini perlu agar si anak memahami mengapa mereka mendorongnya.

Selepas sedikit renungan, timbul persoalan lain: apa yang harus dilakukan dengan remaja? Kanak-kanak pada zaman ini sering mempunyai sikap yang sangat negatif terhadap "kelembutan betis." Bagaimana menjadi

Ternyata ada jalan keluar. Betapa menyedihkannya, banyak remaja menghabiskan sebahagian besar waktunya di Internet. Dan di sana mereka mempunyai meme yang sangat terkenal yang disebut pelukan. Gunakannya dalam komunikasi dengan anak. Ia tidak memerlukan pukulan atau ciuman, dan memang cukup komik.

Tetapi, jika tidak membelai, anda katakan kepada keturunan: "Ya, anda adalah kawan baik, peluklah!", Kemudian percayalah, kesannya akan sangat mengagumkan. Anak akan merasakan keperluannya, dan akan merasa bangga kerana ibu bapanya berada pada panjang gelombang yang sama.

Petua. Rummage di Internet dan pelajari beberapa perkataan dari slanga remaja. Ini sangat berguna bagi anda dalam berkomunikasi dengan anak. Jangan gunakan frasa tersebut secara terbuka atau di khalayak ramai. Anak-anak malu dengan ibu bapa seperti itu. Tetapi tête-à-tête - selalu, lebih kerap dan ke tempat.

Mengeluarkan larangan

Sudah tentu, dalam had yang munasabah. Pemberdayaan tidak boleh menjadi permisif. Ini bukan dorongan, tetapi kebodohan. Bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Sebagai contoh, untuk beberapa perbuatan positif (pertolongan dengan pekerjaan rumah tangga, penyelesaian yang betul untuk masalah ini, kerja rumah), anda boleh membiarkan anak tidur sedikit lebih lambat daripada biasa. Tetapi hanya di sini dan sekarang, itu adalah hari ini, dan tidak setiap hari.

Bayi berusia 2-4 tahun disyorkan untuk dibenarkan menonton lebih banyak kartun. Kanak-kanak berumur 5-7 tahun boleh dibenarkan membeli sesuatu di kedai sendiri, tanpa bantuan orang dewasa. Remaja - pulang dari berjalan kaki sedikit lebih lama daripada yang dijangkakan. Tetapi jangan lupa peraturan keemasan: promosi bagus apabila hanya sekali! Tidak wajar memperkenalkan pencabutan larangan secara berterusan.

Petua. Sebelum mendorong anak dengan cara ini, pelajari tabiat dan keinginannya. Malangnya, sebilangan besar ibu bapa secara praktikal tidak biasa dengan anak mereka sendiri.

Hiburan bersama

Tidak peduli betapa sedihnya suara ini, irama kehidupan moden tidak membenarkan ibu bapa menghabiskan banyak masa dengan anak mereka.Dan kadang-kadang lebih teruk lagi: ayah di "kereta kebal", ibu di rangkaian sosial, anak bermain dengan dirinya sendiri.

Gunakan permainan dan aktiviti bersama sebagai galakan. Cuma tidak mengajar! Sepatutnya permainan, membaca buku, menonton kartun.

Bagi kanak-kanak yang lebih tua, dorongan yang tepat adalah berjalan-jalan di taman, di taman permainan, bermain seluncur dengan orang tua.

Remaja akan menikmati lawatan bersama ke pawagam, kebun binatang, dan tempat-tempat menarik. Hidupkan khayalan, tanyalah kepada keturunan apa yang ingin dia lakukan dengan anda.

Ganjaran kewangan

Ibu bapa moden sering menggunakan jenis promosi ini. Daripada wang saku, seorang anak diberi sejumlah wang untuk tindakan atau perbuatan positif. Contohnya, untuk membersihkan rumah atau belajar dengan baik.

Menggalakkan anak dengan wang

Di sini, ahli psikologi secara aktif mengetuk tumit di dada, membuktikan bahawa ini tidak dapat dilakukan! Tetapi mari kita hadapi sekarang: tanpa wang entah ke mana. Terutama jika ibu bapa rakan atau rakan sekelas hanya memberi wang kepada anak mereka tanpa alasan. Adakah anda memerlukan iri anak anda terhadap orang lain? Tidak? Oleh itu, kami terus mengikuti perkembangan, dan mendorong keturunan dari segi kewangan.

Tetapi ada beberapa nuansa penting yang harus diperhatikan dengan menggunakan pujian yang setara dengan wang:

  1. Jumlahnya mesti setanding dengan perbuatan tersebut. Anda tidak boleh memberikan 500 rubel untuk mencuci pinggan, dan 50 untuk membersihkan bilik.
  2. Ibu bapa harus melupakan wang ini. Anak mempunyai hak untuk menggunakannya mengikut budi bicara sendiri. Anda tidak boleh mengatakan, sebagai contoh: "Ini untuk anda kasut baru."
  3. Tetapkan had. Contohnya, selama lima lima rubel, tetapi tidak lebih daripada 100 rubel seminggu. Jika tidak, anak itu menyeksa guru dengan keinginan untuk menjawab di papan hitam. Atau bawa guru untuk berkongsi.

Secara umum, disarankan untuk menggunakan bentuk dorongan material sesering mungkin, atau untuk tindakan serius atau hal-hal yang memerlukan pelaksanaan yang lama. Mungkin akhir tahun persekolahan?

Jika tidak, jika anda membayar anak untuk sebarang masalah (memakai pakaian ketat atau menyapu lantai), maka anda boleh mencapai kesan sebaliknya. Anak akan menuntut imbuhan sah secara berterusan dan dalam jumlah yang banyak.

Petua. Cukup jangan sekarang mengenai nilai kajian dan pengetahuan. Realiti semasa tidak akan membiarkan anda berpakaian lengkap dan berpakaian, hanya bergantung pada pengetahuan. Dan di kedai-kedai mereka tidak menjual makanan untuk belajar. Cukup dekati insentif kewangan dengan berhati-hati dan pertimbangkan semuanya dengan teliti. Tetapi jangan menolak sepenuhnya.

Hadiah

Prinsip pengoperasian insentif semacam itu serupa dengan yang dijelaskan dalam perenggan sebelumnya. Satu-satunya perbezaan ialah wang diganti dengan gula-gula, mainan, alat, pakaian. Ahli psikologi terkenal hampir sebulat suara berpendapat bahawa ini tidak boleh dilakukan. Saya berani membantah.

Bukan pembelian itu sendiri atau barang yang diinginkan yang penting bagi anak. Siapa yang tidak menghadapi situasi ketika promosi mainan dilupakan 10 minit selepas pembelian? Kanak-kanak itu memerlukan persetujuan ibu bapa terhadap tindakan yang dilakukan. Walaupun itu adalah kotak jus atau bungkusan pena tip-tip.

Saya akan memberikan contoh dari kehidupan saya sendiri. Anaknya yang berumur 4 tahun dibeli lolipop. Sama seperti itu, tanpa sebab. Melambaikan gula-gula semasa berjalan, dia menjatuhkannya dan tidak menyedarinya. Selepas beberapa hari, gula-gula yang sama dibeli sebagai hadiah kerana mengelap habuk di mejanya. Dan seperti itu, gula-gula selamat terbang ke tanah semasa berjalan-jalan. Sungguh menyedihkan! Air mata mengalir sehingga buaya mati kerana iri hati. "Ibu, baik, saya pantas mendapatkannya!" Saya sedang membersihkan, saya berusaha keras! "

Secara semula jadi, ingus dan air mata dihapuskan, dan lolipop ketiga diserahkan dengan sungguh-sungguh kepada anak yang sedih itu. Dan anda katakan - jangan galakkan kanak-kanak dengan hadiah.

Petua Berguna

Jangan memberi promosi terlebih dahulu. Seorang kanak-kanak yang sudah berusia enam bulan mampu memanipulasi orang dewasa dengan sempurna.Oleh itu, jangan sekali-kali memuji atau memberi penghargaan kepada bayi anda terlebih dahulu. Keturunan harus mempunyai insentif, dan bukan keinginan untuk mendapatkannya sendiri dengan apa jua kos.

Jangan bersaing antara anak-anak untuk kenaikan pangkat. Sebagai contoh, jika seseorang itu pelajar yang baik, dan yang kedua tidak memperoleh kejayaan seperti itu, maka kecualikan penghargaan tersebut untuk mendapat markah cemerlang dari kehidupan anak-anak. Dari perkataan sama sekali. Semangat persaingan harus sihat, tidak menyinggung perasaan. Ingatlah ini. Atau pahala kedua-dua anak, tanpa mengira hasilnya, agar tidak menaburkan permusuhan di antara mereka. Benar, maka ini tidak boleh disebut sebagai galakan.

Dalam bentuk kewangan anugerah terdapat perincian yang menarik. Selain promosi, mesti ada denda. Untuk nilai baik kita bayar, untuk nilai buruk kita tolak. Sangat senang dikira dalam jadual khas. Anak itu akan belajar mengira wang sakunya, dan pada masa yang sama menyimpan rekod. Kemahiran ini hebat pada masa dewasa.

Sekarang anda tahu bagaimana mendorong anak. Jangan memuji, maka anak anda akan menjadi orang normal dengan perwatakan yang cantik. Ngomong-ngomong, kadangkala senyuman ibu bapa yang menggembirakan sudah cukup bagi seorang anak dan bukannya ganjaran material. Jadi mengapa mencipta semula roda?

Video: promosi sebagai kaedah keibubapaan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan