Cara menanam gooseberry: petua berguna

Gooseberry Siapa yang tidak mengenalnya? Dengan dan tanpa paku, merah, hitam, hijau, manis dan masam ... Rawatan yang lazat dan sihat. Ia tumbuh di banyak kawasan, bertolak ansur dengan suhu beku hingga -28 ° С. Tetapi ia tidak membuahkan hasil di mana-mana.

Cara menanam gooseberry

Bagaimana cara menanam gooseberry? Bagaimanapun, ia bergantung pada penanaman yang betul berapa banyak beri wangi dan berair yang anda dapat dari satu semak setiap musim. Dan sangat penting untuk menanam tanaman dengan segera di tempat yang tetap, kerana di sana ia akan tumbuh hingga 35 tahun. Sudah tentu, jika anda mendapat rawatan yang sewajarnya.

Bagaimana mereka biasanya melakukannya? Tangkai yang tersangkut di suatu tempat di sudut kebun, ditekan dengan kakinya. Setelah mereka ingat, mereka akan mencurahkannya, pada musim luruh daun akan dipotong. Tetapi pada musim panas setiap sekarang dan kemudian berlari ke malang dalam jangkaan penuaian. Ya, dan mereka mengatakan bahawa ia tidak membuahkan hasil. Apa yang anda mahukan? Malapetaka hampir tidak dapat bertahan, jenis beri apa?

Mari bersama-sama.

Pemilihan tempat duduk

Gooseberry suka matahari dan kebebasan. Ia mesti ditanam di tempat seperti itu, terang dan luas. Paras air bawah tanah harus berada di bawah satu setengah meter. Pada musim bunga, air tidak boleh bertahan lama. Dianjurkan agar tempat itu tidak ditiup angin kencang dan angin sejuk.

Semasa menanam anak benih, fikirkan secara perspektif. Tinggalkan ruang dengan diameter lebih kurang dua meter. Walaupun semak tidak mencapai ukuran ini, sekurang-kurangnya anda tidak akan membungkus tangan dan wajah anda dalam usaha untuk mendapatkan buah beri. Ya, dan gooseberry lebih baik jika semua cawangan mempunyai ruang dan cahaya yang cukup.

Penyediaan tanah

Banyak sumber menunjukkan bahagian yang tepat dari dimensi lubang pendaratan, hingga satu sentimeter. Adalah baik untuk berkeliaran dengan menggunakan pita jika anda menanam satu tangkai. Dan jika anda mendarat 10 keping atau lebih? Sebagai contoh, sebagai lindung nilai masa depan. Berapa banyak anda akan naik ke lubang dengan rolet?

Bertindak lebih mudah. Secara mendalam - 2 bayonet sekop standard. Lebar dan panjang juga diukur dengan sekop. 3 lebar standard. Semua, dan tiada pengukuran tambahan.

Ada yang menasihati menanam gooseberry di parit. Sangat tidak mengesyorkan. Biasanya, sistem akar anak benih kecil, kira-kira 16-18 cm dalam semua aspek. Mengapa anda menyekop lebihan tanah? Sekiranya tidak ada tempat untuk meletakkan kekuatan. Masukkan lubang, jangan dicucuk.

Dan satu perkara lagi. Sesiapa yang mengajar di sana untuk meletakkan tanah atas secara berasingan, bahagian bawahnya secara berasingan, pergi ke sini. Tunjukkan betul-betul sempadan antara lapisan ini! Dan terangkan perbezaan antara keduanya. Dan kemudian pergi ... ke hutan! Untuk tidak mengganggu usaha bodoh. Kerana tuan rumah yang baik mempunyai tanah yang subur hingga kedalaman 60 cm. Tetapi pemilik yang miskin tidak mendapat 10 cm. Dan apa gunanya membahagikan lapisan ini jika anda masih menambah kereta nutrien ke lubang pendaratan?

Gooseberry suka makanan yang enak. Walaupun pada usia yang sangat muda. Oleh itu, sejumlah besar baja mesti dimasukkan ke dalam lubang. 8 kg humus daun baik atau kompos lemak matang sepenuhnya, baja mineral kompleks, 200 gram, kemudian 500 gram abu lagi. Semua ini dicampurkan dengan teliti. Dan ditaburkan di atas lapisan tanah biasa. Lebih kurang 10-15 cm. Sebaiknya buat gundukan kecil di tengahnya. Lihat di bawah untuk sebabnya.

Semuanya, lubang untuk mendarat sudah siap. Ia tidak disiram sehingga tidak mengikis baja. Dan lebih baik menutupnya dengan papan atau kepingan batu tulis. Atau masak segera sebelum menaiki kapal terbang.

Pilih anak benih

Untuk membeli gooseberry muda, perhatikan faktor-faktor berikut:

Cara memilih anak benih gooseberry

 1. Sistem akar mestilah berserabut dan lembut. Dalam kes ini, akar kerangka yang besar mestilah panjangnya sekurang-kurangnya 14 cm.
 2. Warna akarnya berwarna coklat kekuningan, tanpa bintik hitam atau kelabu.
 3. Anak benih mesti mempunyai sekurang-kurangnya tiga pucuk yang dikembangkan dengan baik, panjangnya sekurang-kurangnya 43 cm. Juga tanpa bintik dan kerosakan.
 4. Lebih baik memilih anak benih pada musim gugur. Jadi keadaan dedaunan akan dapat dilihat dengan jelas.
 5. Ia semestinya berwarna, tanpa warna kuning. Periksa semak untuk perosak. Masih belum cukup jangkitan untuk diseret di kebun.

Untuk menilai keadaan semak dengan betul, lebih senang membelinya pada musim panas atau musim luruh. Pada musim bunga, sebelum tunas terbuka, sukar bagi penternak yang tidak berpengalaman untuk memahami dalam keadaan apa tanaman itu. Dan jangan percaya mereka yang mengatakan bahawa gooseberry tidak ditanam pada musim panas. Omong kosong adalah semua ini. Walaupun mereka menanam. Perkara utama, maka jangan lupakan dia. Dan kemudian dia akan berakar dengan sempurna dan akan tumbuh.

Dan jika anda entah bagaimana mencucuknya dan menunggu keajaiban, maka betul, loafers!

Petua. Kadang-kadang anak benih dijual dengan sistem akar tertutup atau di tanah liat. Maka anda mesti mengambil perkataan penjual untuknya. Atau enggan membeli dari orang ini.

Persediaan untuk mendarat

Oleh itu. Membeli, dibawa pulang. Jangan tergesa-gesa untuk segera mendorong tanaman ke tanah. Menjalankan prosedur dengannya yang akan membantunya menyesuaikan diri dengan tempat baru dan menjadi lebih baik.

Pertama, akar direndam dalam larutan perangsang akar selama 12 jam. Tegas mengikut arahan! Kemudian tanpa mencuci, semburkan keseluruhan anak benih dengan adaptogen yang ada. Sebaiknya biologi. Ia boleh menjadi daun lidah buaya di dalam air, epin, zirkon. Sebelum ini, lebih baik memotong semua cabang hingga ketinggian 5-6 tunas.

Tunggu cawangan kering, disembur kali kedua. Setelah batang kering sepenuhnya, buah gooseberry siap ditanam. Pada masa yang sama, adalah tidak diingini untuk mengeringkan akar. Mereka juga dirawat dengan adaptogen, tetapi ditutup dengan filem atau polietilena.

Proses pendaratan

Bagaimana cara menanam gooseberry? Bagi tukang kebun yang berpengalaman, soalan ini biasanya tidak berkaitan dengan apa-apa. Tetapi mereka yang melakukannya untuk pertama kalinya akan memerlukan:

Cara menanam gooseberry

 • sekop atau sudu
 • tin penyiram air biasa, 10 l
 • sarung tangan
 • anak benih
 • lubang yang disediakan

Mendarat langkah demi langkah. Pertama, cari titik pertumbuhan berhampiran belukar. Ia tidak dapat dikuburkan. Jika tidak, gooseberry akan jatuh sakit, mulai membusuk dan berkembang dengan buruk. Ini biasanya adalah tempat di mana akar bersambung dengan pucuk. Pada masa yang sama, titik ini tidak dapat ditinggikan terlalu tinggi di atas permukaan tanah. Anak benih akan cepat kering. Perlu mencari jalan tengah.

Jangan takut, dengan kemas anda akan melakukannya dengan mudah. Sekarang di tengah lubang yang sudah siap kita dapati sebuah gundukan. Atau tuangkan. Dengan ketinggian tidak lebih dari 9 cm. Letakkan anak benih di bahagian atasnya dengan berhati-hati. Kami menyebarkan sistem akar dengan jari kami, secara merata ke seluruh isi bahagian bawah fossa.

Kemudian secara beransur-ansur kita mengisi akar dengan bumi. Anda boleh melakukannya dengan sekop, atau anda boleh melakukannya dengan tangan anda. Sarung pula. Pada masa yang sama, goncangkan anak benih secara perlahan secara berkala, tetapi jangan membesarkannya. Ini akan membolehkan gumpalan tanah menjadi padat di dekat akar dan meninggalkan udara yang berlebihan.

Setelah kira-kira 9-11 cm berada di puncak lubang, buang tanah dengan teliti dari tong penyiram dengan pembahagi. Iaitu, bukan dengan arus, tetapi dengan mandi. Kira-kira dua pertiga cecair dituangkan. Adakah air diserap? Kami mengisi bumi yang tersisa, tidak sampai ke tepi lubang 2 cm. Kami menuangkan sisa air.

Selepas penyerapan terakhir (ini kira-kira 12-14 minit), anda perlu menaburkan batang di sekitar gooseberry dengan gambut kering, lumut koyak atau pasir kasar. Ini akan membolehkan kelembapan bertahan lebih lama di dalam tanah.

Selepas penjagaan mendarat

Anda tidak boleh menanam buah gooseberry dan melupakannya. Dia masih memerlukan penjagaan kecil anda. Sekiranya terdapat hari-hari cerah yang terik, maka teduhkan semak dengan kain ringan, sekurang-kurangnya selama seminggu. Dia masih terlalu lemah untuk melawan pencahayaan yang berbahaya.

Menyiram anak benih seminggu sekali jika ditanam pada musim bunga atau musim panas. Pada musim luruh, penyiraman hanya diperlukan jika cuaca kering, sejuk, dan jarang sekali.

Jangan memberi makan gooseberry selama dua tahun jika cukup baja telah dituangkan ke dalam lubang pendaratan.Dengan pertumbuhan yang lebih jauh, semak biasanya disenyawakan dua kali setahun. 1 - setelah daun, 2 - setelah menuai. Lebih-lebih lagi, baja memerlukan banyak. Satu baldi humus ditambah sebilangan kecil baja mineral yang baik.

Sekiranya anda penentang kimia di kebun, pertama kali memberi makan semak dengan baja hijau dengan berhati-hati. Bahagian kedua baja mungkin adalah infus mullein. Mengapa begitu banyak? Dan untuk mendapatkan sehingga 14 kg buah beri dari semak - adakah itu banyak? Sudah tentu. Berapa banyak kekuatan yang diperlukan oleh gooseberry untuk menanam tanaman seperti itu! Dan mereka masih perlu dibawa ke suatu tempat. Oleh itu, kita mendapat sebilangan besar baja baja.

Pada tahun pertama selepas penanaman, tutuplah gooseberry muda untuk musim sejuk dengan bahan bukan tenunan atau cabang cemara. Pada tahun-tahun berikutnya, anda boleh mendapatkan dengan melemparkan salji terus ke semak.

Cadangan berharga

Gooseberry

 1. Jangan menginjak-injak tanah di sekitar tanaman selepas menanam. Jangan pula menekan tapak tangannya. Segala usaha akan menekan akar berkhasiat halus yang lembut. Akan sangat sukar bagi mereka untuk tumbuh setelah melakukan ramming, dan ada juga yang mungkin mati. Air yang ditambahkan semasa penanaman akan memadatkan tanah ke tahap yang betul. Ini cukup.
 2. Tutup bulatan batang dengan sisi dari tanah. Oleh itu, lebih mudah bagi anda untuk menyiram buah gooseberry dan membaja. Mereka akan jatuh dengan ketat untuk tujuan yang dimaksudkan, dan tidak menyebarkan kawasan sekitar.
 3. Sebaiknya tanam gooseberry pada musim gugur. Ini tidak akan mengganggu kitaran vegetatif semula jadi tanaman. Pada musim bunga dia akan tumbuh subur. Sekiranya penanaman musim panas tidak dapat dielakkan, maka buatlah keadaan yang paling selesa untuk anak benih. Dan dia akan bertoleransi dengan sempurna dalam perkembangannya.
 4. Sekiranya tanah untuk menanam gooseberry berat atau tanah liat, maka digali dengan pasir, gambut dan humus yang baik. Ia mesti longgar dan bernafas.
 5. Semasa menyediakan tanah untuk semak, cuba pilih semua akar rumpai, walaupun yang paling kecil. Kemudian gooseberry tumbuh - menyeksa rumpai. Ya, dan dengan mesin pencincang atau pemotong pesawat, anda tidak akan berpusing terutama kerana akar gooseberry terlalu dekat dengan permukaan.
 6. Jangan tanam gooseberry di mana pokok dan pokok renek lain sebelumnya tumbuh. Biasanya tanah di tempat seperti itu habis. Anda akan bosan membaja dan organik dengan kereta sorong untuk memulihkan kesuburan tanah.
 7. Dilarang sama sekali menambahkan kotoran segar atau kompos yang belum dimasak ke lubang penanaman. Yang pertama langsung membakar akar nipis, yang kedua menghilangkan bahagian nitrogen singa.
 8. Pastikan anda menyemburkan semak dengan bersih tiga kali setahun dan tumpah tanah dengan larutan fitosporin. Ini adalah pencegahan yang sangat baik untuk banyak penyakit. Pertama, pada awal musim bunga, sejurus salji mencair, tetapi sebelum daun terbuka. Kali kedua - sejurus selepas penuaian. Kali ketiga dan terakhir - pada musim gugur, setelah daun jatuh. By the way, ia tidak boleh ditinggalkan di bawah semak pada musim sejuk. Di tempat sampah biasanya dengan tenang mengatasi banyak serangga perosak, yang tidak pernah anda impikan! Gosok daun kering yang telah kering dan bawa keluar dari kawasan tersebut. Dan hanya kemudian menyiram tanah dengan larutan.
 9. Lebih baik memutihkan cabang dengan kapur, seperti biasa dengan pokok. Sudah jelas bahawa anda tidak akan menyebarkan pucuk dengan sikat. Tetapi dari semburan dengan muncung lebar - sepenuhnya. Pada masa yang sama, kadar aliran cecair kerja menurun dengan ketara, dan kualiti lapisan bertambah baik.

Bagaimana cara menanam gooseberry? Seperti yang anda lihat, ini adalah pelbagai aktiviti. Tidak perlu risau. Melakukannya lebih mudah daripada membaca artikel ini. Berani, anda akan berjaya, dan tidak lama lagi anda dapat merasai hasil kerja anda.

Video: cara menanam gooseberry dengan betul

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan