Cara mencuci bantal buluh: petua

Produk buluh untuk kediaman disusun dengan tegas dalam kehidupan orang moden. Selama 5-7 tahun yang lalu, mereka telah mengganti bantal bulu kegemaran semua orang dan memasukkan barang-barang rumah tangga yang terbuat dari serat sintetik. Aksesori tekstil tidak menyerap bau, tidak menyerap habuk dan kelembapan, sebab itulah sangat praktikal. Walau bagaimanapun, seperti jenis produk lain, bantal buluh memerlukan pembersihan berkala, yang akan kita bicarakan hari ini.

Cara mencuci bantal buluh

Petua Penjagaan Praktikal

 1. Serat buluh dianggap sebagai bahan yang unik. Ia mempunyai jangka hayat yang cukup lama, namun utasnya cenderung memakai. Atas sebab ini, tidak digalakkan mencuci bantal lebih kerap daripada 1 kali dalam 4-5 bulan.
 2. Perlu difokuskan pada peraturan untuk menyimpan aksesori buluh. Anda tidak boleh membungkus bantal dalam beg plastik dan menghantarnya ke almari. Produk seperti ini mula menyanyi di bawah pengaruh kekosongan, jadi pastikan aliran udara penuh. Juga, tidak perlu meletakkan benda-benda dimensi dan berat di atas bantal buluh, kerana serat cepat hilang bentuknya.
 3. Sekiranya anda tidak sengaja menumpahkan cecair di bantal, jangan letakkan barang keperluan rumah. Gantung sehingga kering di udara segar untuk mengelakkan acuan, pukul secara berkala bantal sehingga serat tidak melengkung menjadi gumpalan. Buluh sangat sukar untuk reput, tetapi jangan hantar ke tempat penyimpanan di bilik dengan kelembapan yang tinggi.
 4. Serat buluh cukup kuat, tetapi boleh pecah jika tidak dicuci dengan betul. Semasa memproses mesin rumah tangga, awasi suhu dan kelajuan dengan teliti, suhu tidak boleh terlalu tinggi. Sekiranya anda tidak menjumpai kotoran yang degil di bantal, bersihkan dengan berus pakaian dan kemudian kekosongkan.

Ciri mencuci yang penting

Ramai suri rumah mengalami kesukaran apabila timbul persoalan mencuci bantal dari buluh dengan kaedah mesin dan manual. Produk dari bahan ini boleh dan harus dicuci, yang paling penting, sebelum prosedur, memeriksa semua label dan cadangan pengilang.

Penting!
Bantal buluh boleh dicuci dan dikeringkan, tetapi dilarang menyeterika aksesori.

 1. Jangan gunakan peluntur dan produk agresif lain semasa mencuci alas buluh, ia merosakkan struktur kain.
 2. Walaupun kekuatan bahannya, mustahil untuk membersihkannya dengan berus keras dan bahan yang sangat kasar. Jangan mencuci produk dengan barang keperluan rumah yang lain.
 3. Beri keutamaan kepada cecair daripada serbuk longgar. Semasa memproses aksesori pada suhu rendah, butiran tidak larut sepenuhnya. Selepas itu, mereka tersekat pada serat kain dan menghancurkan bahan tersebut.
 4. Agar produk tidak cacat dan tidak meletakkan "tekanan" pembungkusan, teliti ikon pada label. Anda perlu mencari rejim suhu dan tahap pengekstrakan yang dibenarkan, kemudian mematuhi peraturan.
 5. Jangan basuh bantal buluh di dalam air panas. Dari rawatan haba, aksesori akan menjadi kaku, cacat, dan mula merayap.
 6. Kaedah termudah untuk mencuci barang-barang rumah dengan tangan anda, langkah ini akan membolehkan anda mengawal keseluruhan proses. Dilarang memerah atau memutar produk, biarkan bantal disalirkan di pengering pakaian, menggantikan lembangan di bawahnya.

Bantal buluh basuh tangan

 1. Mula-mula anda perlu memeriksa bantal untuk lubang, dari mana serat dapat bocor. Sekiranya ada, jahitnya dan teruskan prosedurnya.
 2. Tarik air suam ke dalam lembangan, tambahkan 40-50 ml.serbuk cecair untuk kain halus atau bayi. Kacau produk dengan tangan anda, jangan sampai pembentukan busa tebal.
 3. Celupkan bantal ke dalam komposisi yang disediakan, tunggu kira-kira seperempat jam. Selepas tarikh luput, ingatlah produk dengan tangan anda sehingga serat buluh tepu dengan baik dengan bahan pembersih.
 4. Tiriskan larutan sabun, tekan produk ke permukaan mandi, tekan air dengan rata dengan telapak tangan anda. Mula bilas pada suhu air 35-40 darjah.
 5. Tuangkan lembangan penuh air, celupkan bantal, gerakkan ke arah yang berbeza untuk mengeluarkan komposisi pembersih. Lakukan manipulasi sederhana sehingga air berhenti berbuih.
 6. Tukar air sekerap yang diperlukan oleh keadaan. Jangan bilas bantal dengan air sabun agar tidak memanjangkan tempoh prosedur.

Penting!
Keluarkan serbuk cecair sepenuhnya dari pembungkusan buluh. Syor ini sangat relevan jika barang keperluan rumah tangga digunakan oleh anak kecil atau penghidap alergi.

Bantal buluh basuh mesin

Bantal buluh basuh mesin

 1. Pengilang aksesori buluh sebulat suara menegaskan bahawa produk mereka dapat menahan sekitar 400-450 cucian di mesin isi rumah. Walau bagaimanapun, ada ciri penting - pemprosesan dilakukan hanya dalam mod halus atau manual (kitaran pencucian yang sesuai ditetapkan).
 2. Sebagai peraturan, mod yang disenaraikan menganggap tahap putaran 450-500 rpm, dan suhu tidak boleh melebihi tanda 35 darjah. Sebahagian besarnya, mencuci mesin diperlukan sekiranya bantal mempunyai kekotoran yang kompleks (wain, kopi, air kencing bayi, karat, dll.).
 3. Semasa memproses dengan cara ini, perlu menggunakan gel pembasuh cair, kerana butiran menjadi tersumbat pada serat buluh dan menghancurkannya. Sekiranya tidak ada komposisi cecair di tangan, tuangkan serbuk butiran ke dalam air suam, tunggu kristal larut, kemudian tuangkan larutan ke dalam petak peranti.
 4. Selepas mesin basuh, bantal akan kering beberapa kali lebih cepat daripada ketika mencuci tangan. Walaupun begitu, keringkan produk pada alat parut khas atau permukaan mendatar yang lain.
 5. Untuk mempercepat proses menghilangkan kelembapan berlebihan, letakkan bantal pada tuala terry yang padat, luruskan sudut dan arahkan kipas bilik ke produk. Perkara utama adalah memastikan aliran udara tidak panas.
 6. Putar bantal dari satu sisi ke sisi lain sepanjang proses, dan jika boleh, keringkan di udara segar. Langkah sedemikian menghilangkan kemungkinan munculnya bau dan cetakan apak dalam struktur produk.
 7. Sekiranya selepas mematikan pemasa pada mesin basuh, anda menyedari bahawa busa masih ada, hidupkan bilas yang lebih halus. Penting untuk membuang komposisi kimia sepenuhnya.

Penting!
Untuk memberikan kesegaran bantal, setelah mengeluarkan aksesori dari mesin basuh, hantar ke peti sejuk selama seperempat jam. Selepas tempoh ini, keluarkan dan segera letakkan hingga kering di bawah cahaya matahari langsung.

Cukup mencuci bantal buluh jika anda mempunyai pengetahuan yang cukup mengenai teknologi pemprosesan basah. Sebagai agen pembersih, pilih gel cecair dan serbuk, tambah perapi untuk melembutkan serat. Perhatikan bilas, keringkan produk dalam kedudukan mendatar pada peranti khas untuk linen.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan