Cara meningkatkan harga diri bagi seorang lelaki: petua berguna

Sikap masyarakat terhadap manusia sebahagian besarnya ditentukan oleh sikapnya terhadap dirinya sendiri. Orang yang yakin lebih mudah berkomunikasi, berkawan, menaiki tangga kerjaya. Orang yang tidak selamat, sebaliknya, dibelenggu dan malu. Ini menyebabkan kegagalan dalam banyak bidang aktiviti. Keyakinan diri secara langsung bergantung pada harga diri seseorang. Apakah harga diri dan bagaimana meningkatkannya?

Cara meningkatkan harga diri untuk seorang lelaki

Apakah harga diri?

Harga diri adalah sikap seseorang terhadap dirinya sendiri, persepsi mengenai kekuatan dan kelemahannya, ciri keperibadian dan sifat watak, kemampuan untuk berdamai dengannya. Keperibadian adalah konsep yang menentukan sisi sosial seseorang, kemungkinan kecerdasan dan perangai, pengungkapan sifat peribadinya dalam konteks aktiviti sosial. Individu yang belum matang yang tidak dapat menilai diri mereka dengan secukupnya sering mempunyai harga diri yang rendah. Tetapi ini dapat dipelajari. Peningkatan harga diri dan perubahan keperibadian saling berkaitan.

Apa harga diri

Terdapat beberapa jenis:

 1. Terlalu mahal. Ia timbul apabila seseorang tidak dapat mengakui kekurangannya, menganggap dirinya yang terbaik, tidak kira apa.
 2. Biasa Orang yang mempunyai harga diri seperti ini dengan serius melihat keadaan hidup, menerima kemenangan dan kekalahan dengan senang hati, dan mendapat kelebihan dalam segalanya.
 3. Dipandang rendah. Harga diri seperti itu membawa kepada ketidaktentuan, ketidakupayaan untuk menerima diri sendiri sebagaimana adanya. Dalam kes ini, setiap kekalahan dianggap oleh seseorang sebagai tragedi peribadi.

Penilaian yang terlalu tinggi terhadap “I” seseorang, dan juga yang tidak terkendali, bukanlah suatu norma. Ia mengganggu orang lain dan akhirnya mengganggu kesedaran diri. Kita harus berusaha untuk mencari "jalan tengah".

Mengapa harga diri diperlukan dan bagaimana ia dibentuk

Menilai "I" anda akan melakukan beberapa tugas penting:

 1. Melindungi. Hal ini dinyatakan dalam kemampuan melindungi kepentingan mereka dari faktor luaran, di antaranya pendapat orang lain.
 2. Membangunkan. Hanya orang yang tidak takut dengan rintangan dan tahu bahawa dia akan mengatasinya dapat bekerja pada dirinya sendiri dan dengan tegas menuju ke arah tujuan.
 3. Peraturan. Fungsi ini membolehkan anda menyelesaikan tugas yang diberikan kepada individu.

Harga diri dibentuk berdasarkan perangai dan sifat watak, tetapi masyarakat di mana orang itu berada, pencapaian dan status sosialnya mempunyai pengaruh terbesar. Sebuah lingkaran setan terbentuk: untuk meningkatkan harga diri, perlu memiliki tempat yang baik dalam masyarakat, tetapi untuk mendapatkannya, anda mesti mempunyai harga diri yang mencukupi. Selalunya, lelaki menghadapi masalah harga diri yang rendah. Bagaimana belajar menghargai "I" anda sendiri?

Bagaimana harga diri yang rendah muncul

Masalah seperti ini dihadapi oleh individu yang tidak matang yang tidak harmoni dengan penekanan berikut (ciri runcing):

 1. Membimbangkan. Orang seperti itu selalu bimbang dengan apa yang orang lain katakan. Mereka takut dikritik dan selalu menganggapnya sebagai tragedi. Individu yang cemas tidak percaya diri, sering iri hati dan cenderung menggembirakan semua orang.
 2. Dysthymic. Orang-orang ini menjauhkan diri dari orang lain, lebih suka kesunyian dan selalu merasa tidak aman dalam masyarakat.
 3. Pedantik. Individu seperti itu berusaha untuk tertib dalam segala hal, mereka mengidealkan imej mereka dan mempunyai harga diri yang rendah jika kenyataannya tidak sesuai dengan yang diinginkan.
 4. Demonstrasi. Orang-orang ini mahu sentiasa menjadi perhatian.Mereka sering mempunyai harga diri yang tinggi, tetapi jika masyarakat tidak menerima citra baru mereka, mereka dapat mengembangkan kompleks rendah diri dalam diri mereka.

Penting untuk menentukan penekanan watak dan berusaha melenyapkan kelemahannya.

Bagaimana lelaki untuk meningkatkan harga diri

Terdapat beberapa peraturan mudah untuk diikuti:

Bagaimana lelaki untuk meningkatkan harga diri

 1. Tiada perbandingan. Akan selalu ada orang yang lebih pintar, lebih cantik, kuat, tinggi, lebih langsing daripada anda. Anda tidak boleh menjadi yang terbaik dalam segala hal dan anda harus bertahan, jangan membandingkan diri anda dengan orang lain.
 2. Hanya komunikasi positif. Harga diri kita pada tahap yang lebih besar membentuk masyarakat. Anda tidak boleh berkomunikasi dengan mereka yang tidak menghormati anda atau bahkan secara terbuka menghina anda. Penting untuk mencari seseorang yang dapat menyokong dan bersorak dalam masa-masa sukar.
 3. Kami menentukan kebajikan. Cari kekuatan anda. Untuk melakukan ini, tuliskan semua sifat watak baik di atas kertas, baca semula senarai setiap hari dan cuba tingkatkannya.
 4. Hilangkan kekurangan. Tulis semua kelemahan anda di atas kertas. Tandakan yang boleh diperbaiki, kemudian yang paling mengganggu anda, dengan penghapusan dan permulaannya.
 5. Hipnosis diri membuat keajaiban. Mulakan setiap hari dengan penegasan. Pergi ke cermin dan ucapkan pujian kepada diri sendiri, lakukan dengan yakin. Ulangi prosedur pada waktu petang sebelum tidur. Jangan memendam kata-kata baik untuk diri sendiri.
 6. Lakukan amal soleh. Anda boleh melakukan beberapa perkara kecil: memberi makan anjing liar, mengeluarkan kucing dari pokok, menolong jiran membawa beg berat dan banyak lagi. Penting untuk merasa menolong. Selain itu, perbuatan baik tidak hanya meningkatkan harga diri, tetapi juga mood.
 7. Tukar gambar anda. Bayangkan bagaimana anda ingin kelihatan. Mana-mana gambar yang paling berani. Apa yang menghalang anda merealisasikan idea anda? Tentukan pemikiran anda dengan cepat dan jadikan diri anda siapa yang anda mahukan.
 8. Jangan takut terkutuk. Selalu akan ada seseorang yang tidak akan menyukai sesuatu dalam diri anda. Biarkan ia menjadi perhatiannya, bukan milik anda. Anda tidak boleh menggembirakan semua orang, perkara utama adalah menyukai anda sendiri.
 9. Pekerjaan impian. Selalunya orang mempunyai harga diri yang rendah kerana mereka terlibat dalam perniagaan yang tidak disukai. Berani dan ubah hidup anda. Seseorang selalu mendapat kesepakatan yang lebih baik di mana jiwa terletak.
 10. Belajar perkara baru. Memperoleh pengetahuan baru sangat berguna bukan hanya untuk kecerdasan, tetapi juga untuk harga diri. Semakin banyak anda tahu, semakin tinggi pandangan anda pada pandangan orang lain dan pandangan anda sendiri.
 11. Segarkan almari pakaian anda. Perkara baru menceriakan dan menambahkan keyakinan. Sudah tentu, hanya jika anda menyukai perkara ini.
 12. Jumpa ahli terapi. Sekiranya anda tidak dapat meningkatkan harga diri sendiri, anda boleh mendapatkan bantuan daripada pakar. Malah ada latihan untuk orang yang tidak selamat.

Kita dapat menyimpulkan bahawa harga diri yang rendah adalah sifat keperibadian yang mengganggu komunikasi dengan orang dan kesedaran diri. Anda boleh meningkatkannya dengan pelbagai cara, termasuk dengan mengusahakan diri sendiri dan psikoterapi. Perkara utama adalah mempunyai keinginan.

Video: bagaimana mencintai diri sendiri dan meningkatkan harga diri

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan