Cara menghukum kucing atau kucing

Sebenarnya, kucing seperti anjing wujud dalam hubungan simbiotik dengan manusia. Lebih-lebih lagi, mereka berkembang dalam hubungan seperti itu, kerana, seperti yang anda ketahui, kucing dipelihara di rumah dan di peradaban timur awal. Oleh itu, kucing dapat menangkap emosi dan mood manusia dengan sempurna, selalunya haiwan itu mewakili anda dengan tahap hormon hampir satu organisma. Sekurang-kurangnya beberapa perubahan besar dalam hubungan anda dan perasaan permusuhan dan permusuhan dan seumpamanya telah dipersetujui. Tidak masuk akal untuk memberitahu butiran ini kepada anjing kucing yang berpengalaman (dan memang kepada semua orang yang mempunyai rakan berbulu di rumah), anda sudah tahu seberapa baik kucing itu memahami anda, dan kadang-kadang anda bahkan boleh bercakap dengan haiwan kesayangan anda seperti bercakap dengan seseorang .

Cara menghukum kucing atau kucing

Ketagihan manusia

Ini juga mengenai menemui sesuatu yang baru di sini, tetapi dalam menekankan kesatuan apa yang anda wakili dengan kucing / kucing domestik anda. Dan, tentu saja, sebagai makhluk yang lebih maju (walaupun, jujur, kadang-kadang timbul keraguan tentang siapa yang mempunyai kemampuan yang lebih maju - pemilik atau kucing) bertanggungjawab untuk yang kurang maju. Contoh asas, kebersihan emosi dan ciri-ciri tingkah laku - faktor-faktor ini mempunyai peranan, sebahagian besarnya adalah mereka yang membesarkan haiwan anda dan menetapkan nada tingkah lakunya. Kami terbiasa menganggap kucing sebagai haiwan yang bebas, dan ini mempunyai kebenarannya sendiri, tetapi juga kucing domestik bergantung pada mood pemiliknya dan, berdasarkan ini, membina tingkah laku mereka.

Anda sendiri dapat memperhatikan bagaimana reaksi kucing ketika anda gelisah dan berada di tahap kegembiraan emosi. Sekiranya rumah mempunyai suasana yang agak gugup, banyak keributan, maka kucing juga menjadi sia-sia, berkeliaran, menyebarkan objek. Pada masa yang sama, lihat kucing pemilik kahak: mereka tenang seperti Buddha, mereka hanya melakukan pergerakan yang diperlukan dan diukur. Sudah tentu, tidak ada yang mengharuskan anda mengubah watak dan keperibadian anda sendiri (walaupun, berubah menjadi lebih baik, mungkin selalu berlaku), anda hanya perlu memahami fakta asas. Sekiranya rumah itu tenang, jika kucing / kucing anda disayangi dan disetrika dengan betul, maka kemungkinan situasi apabila anda perlu menghukum kucing / kucing adalah sangat kecil.

Sebagai peraturan, kucing nakal bukan hasil dari watak suka bermainnya, tetapi dari suasana dan mental penduduk yang anda dukung di rumah anda sendiri, jadi mulakan dengan diri anda adalah nasihat yang cukup relevan dalam masalah ini.

Kaedah hukuman

Walau bagaimanapun, mungkin ada situasi di mana anda perlu menghukum haiwan kesayangan anda. Di sini lebih baik mengubah kata dan mengatakan "jangan menghukum", tetapi untuk mendidik, iaitu menanamkan adab.

Untuk menanamkan adab, dua kaedah utama harus dibezakan: psiko-emosi dan fizikal. Selalunya ia digabungkan dan bertindak secara gabungan. Dengan satu cara atau yang lain, anda harus memahami perkara utama: anda tidak perlu membuat hukuman itu kejam, mungkin fakta ini tidak boleh dijelaskan kepada seseorang yang memutuskan untuk mendapatkan binatang di rumah dan menjaganya, tetapi masih.

Dengan kekejaman anda bukan sahaja tidak akan mencapai apa-apa, tetapi anda juga boleh merosakkan haiwan itu. Di samping itu, haiwan anda mungkin memahami sebahagian besar larangan dan tindakan yang tidak sepadan, dan melanggar larangan tersebut semata-mata kerana alasan psikologi, ia mungkin memerlukan perhatian atau sesuatu seperti itu, tetapi kami tidak akan membincangkan secara terperinci mengenai zoopsikologi.

Sebaik-baiknya, anda melakukan tindakan pendidikan sedemikian rupa sehingga menjadikannya mudah dan jelas: tindakan ini tidak dapat dilakukan.

Kaedah yang paling biasa adalah seperti berikut:

  1. Menggoncang jari di depan hidung lebih berkesan; haiwan tidak menyukainya ketika menggosok jari dengan cara yang memedihkan.
  2. Tinggikan suara anda - jangan menjerit (menjerit tidak berpengaruh), tetapi bercakap dengan suara yang hebat dan mengagumkan, walaupun di sini juga jangan keterlaluan dengan tekanan psikologi.
  3. Tuala adalah alat sejagat yang dapat mengeluarkan bunyi sebatan dari sentuhan tajam di lantai, boleh digunakan untuk menampar kucing itu sendiri dengan lembut, yang utama adalah tidak memusingkannya dan tidak banyak mengayunkannya.
  4. Semburan dan semburan air - mereka mencetuskan mekanisme refleks, jika anda menyemburkan semburan ke wajah kucing sekali, maka dia akan mengingati cadangan sedemikian untuk jangka masa yang panjang.
  5. Mengklik pada hidung atau di dahi - kedua-dua pilihan memerlukan kelembutan, anda hanya perlu menunjukkan sedikit sentuhan, tetapi, tentu saja, jangan mengelirukan kesan ini dengan membelai.

Kaedah ini boleh digabungkan (contohnya, suara yang hebat dan melambaikan tuala) atau bertindak secara berasingan.

Dengan satu cara atau yang lain, anda perlu melakukan tindakan tersebut sejurus selepas salah laku dan hanya apabila anda melihat bagaimana kucing / kucing telah mengekod (a) di hadapan anda, di depan mata anda, dan tidak selepas beberapa waktu. Jika tidak, haiwan itu mungkin tidak memahami jenis kesalahan yang anda lakukan dengannya. Oleh itu, bertindak segera setelah atau sekadar menekan tingkah laku negatif jika boleh, misalnya, gunakan suara - banyak kucing tidak dapat bertindak balas terhadap satu perkataan.

Ringkasan
Sebagai kesimpulan, beberapa perkataan harus diluahkan mengenai sikap anda terhadap hukuman terhadap haiwan peliharaan. Tindakan (hukuman) ini tidak boleh menjadi tujuannya sendiri.

Sekiranya anda merosakkan haiwan kesayangan dan terutama jika anda mengalami tekanan fizikal atau mental pada kucing / kucing anda, masalahnya mungkin bukan disebabkan oleh kesalahan haiwan kesayangan anda, tetapi dalam keadaan psikologi anda. Di sini, keputusan untuk berpindah ke psikologi menjadi sangat relevan. Mungkin pakar zoopsikologi. Oleh itu, cubalah sebelum anda berusaha mengawal dan mendidik orang lain, berhati-hati mengawal diri anda, kerana anda bertanggungjawab terhadap mereka yang telah menjinakkan.

Video: cara melatih kucing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan