Cara membersihkan alat kawalan jauh dari TV

Segala teknik yang selalu digunakan memerlukan penjagaan yang sewajarnya. Alat kawalan jauh dari TV tidak termasuk dalam kategori pengecualian. Setiap hari, semua isi rumah menyentuhnya dengan tangannya, debu menetap di peranti, yang menembusi bahkan ke dalam. Kadang-kadang hanya mengelap alat kawalan jauh di luar. Tetapi bagaimana jika pencemaran berat telah terkumpul di dalam? Mari bersama-sama.

Cara membersihkan alat kawalan jauh dari TV

Bersihkan alat kawalan jauh TV anda dengan pantas

  1. Sekiranya pada masa ini anda mempunyai bateri di alat kawalan jauh, keluarkannya selama membersihkan peranti. Jika tidak, mereka mungkin berhenti bekerja atau mengganggu proses itu sendiri.
  2. Pertama, kawasan di sekitar butang dibersihkan. Untuk melakukan ini, belanjakan diri dengan alkohol perubatan atau vodka, sapu kapas, spons kosmetik, dan tusuk gigi.
  3. Lembapkan cakera dalam alkohol, kemudian lepaskan permukaan di sekitar butang dengannya. Anda boleh menggunakan tongkat untuk kemudahan jika butang terlalu dekat.
  4. Sekiranya bintik tersumbat di laman penyisipan butang, perlengkapkan diri dengan tusuk gigi dan cubalah membuang sampah keluar. Penting agar pencemaran tidak memasuki peranti. Jika tidak, anda tidak boleh melakukannya tanpa alat kawalan jauh.
  5. Setelah membersihkan kawasan butang dengan teliti, lap seluruh alat kawalan jauh. Dengan cara yang sama, lembapkan span kapas dalam alkohol atau vodka, peras sedikit, lap sehingga bersih.
  6. Tukar cakera kosmetik kerana ia kotor sehingga benar-benar dibasmi kuman. Anda bukan sahaja akan membuang kotoran, tetapi juga membunuh bakteria yang mungkin di permukaan konsol.
  7. Daripada alkohol, anda boleh menggunakan larutan cecair khas untuk membersihkan elektronik dan peranti lain yang serupa. Komposisi ini dijual di kedai perkakas khas.
  8. Ingatlah untuk mengelap alat kawalan jauh di dalam ruang bateri, serta penutupnya sendiri, yang menutup bateri. Untuk kemudahan, gunakan penutup kapas di tempat di mana span tidak akan merangkak.
  9. Selepas membersihkan, biarkan alat kawalan jauh selama 10 minit sehingga kering sepenuhnya dan berhenti berbau alkohol. Ganti bateri, tetapi pastikan terlebih dahulu bahawa kawasan di bawah bateri benar-benar kering.

Membersihkan alat kawalan jauh TV dengan pembongkaran

Pilihan pembersihan ini sangat memakan masa, tetapi lebih berkesan. Masalahnya ialah sebelum prosedur anda perlu membongkar peranti, menguraikannya menjadi bahagian yang berasingan. Sekiranya anda tidak yakin dengan tindakan anda, gunakan kaedah membersihkan bahagian luar (sederhana) di atas.

Langkah nombor 1. Lepaskan alat kawalan jauh
Minat tentang bagaimana peranti ini atau peranti itu dibina sentiasa ada. Terutama pada lelaki. Tetapi semasa membongkar, anda harus berhati-hati, dan juga mengingat urutan tindakan, sehingga kemudian anda dapat mengembalikan semuanya kembali.

Tanggalkan bateri terlebih dahulu. Kemudian belatkan diri anda dengan pemutar skru kecil dan lepaskan semua skru yang menahan kedua bahagian peranti (depan dan belakang) bersama-sama.

Sekiranya casing tidak terbuka, ini bermakna anda tidak melepaskan semua skru. Anda juga boleh mencuba memisahkan bahagian dengan pisau atau pemutar skru nipis.

Langkah nombor 2. Butang Berasingan
Kemudian semuanya akan menjadi lebih mudah, alat kawalan jauh akan terbuka, anda hanya perlu membongkarnya ke bahagian yang terpisah (papan, butang, dll.).
Memisahkan butang dari papan litar tidak sukar, mereka tidak melekat pada apa-apa. Ketepikan plat silikon dan letakkan papan di atas kain kering atau tuala.

Langkah nombor 3. Bersihkan papan
Agar pembersihan berjaya dan konsol tetap beroperasi, perlu memilih produk dan bahan pembersih, yang mana prosedurnya akan dilakukan.

Air tentu tidak sesuai, utamakan kaedah khas untuk membersihkan kenalan teroksidasi. Vodka atau alkohol perubatan juga sesuai. Komposisi sedemikian dijual di sebuah kedai elektronik.

Semburkan produk di papan dengan lapisan nipis. Sekiranya alkohol digunakan, mereka perlu membasahi kapas atau tuala kertas tebal.

Lap semua elemen papan dengan baik di kedua sisi, kemudian letakkan di atas kain dan biarkan hingga kering. Biasanya, mana-mana pembersih elektronik atau alkohol akan menguap dengan cepat.

Langkah nombor 4. Bersihkan butang
Butang pada alat kawalan jauh adalah yang paling mudah dibersihkan. Untuk melakukan ini, gunakan larutan sabun, kerana alkohol boleh menjadikan kancing getah kaku. Campurkan gel pencuci pinggan dengan air suam dan pukul dengan busa.

Celupkan butang dalam larutan ini dan biarkan merendam selama 10 minit. Selama ini, habuk dan bintik berminyak, serta bahan cemar lain, akan hilang.

Kemudian anda boleh melengkapkan diri dengan berus gigi lama atau kuas cat dan menggosok elemen dengan baik.
Selepas semua manipulasi, bilas butang di bawah paip, lap dan biarkan kering pada serbet atau tuala yang bersih.

Langkah nombor 5. Pasang alat kawalan jauh ke belakang
Apabila semua langkah pembersihan berakhir, perlu memasang kembali alat kawalan jauh dalam keadaan sebelumnya. Anda mungkin ingat apa yang sesuai dengan anda, ulangi langkah mengikut urutan terbalik.

Pertama pasang butang pada papan litar, kemudian masukkan reka bentuk ini ke salah satu bahagian alat kawalan jauh. Lipat sarung bersama, pasangkan semua skru kembali ke tempatnya.

Pastikan alat kawalan jauh dipasang sepenuhnya, kemudian masukkan bateri. Sekiranya boleh, beli penutup pada peranti, agar di masa depan tidak melakukan pembersihan yang rumit dengan pembongkaran.

Penting!
Sekiranya anda tidak berpeluang membeli casing khas, jadikan ia sebagai "cara lama". Untuk melakukan ini, bungkus alat kawalan jauh dengan bungkus plastik atau pasangkan beg telus tebal.

Terdapat beberapa cara untuk membersihkan alat kawalan jauh dari TV sendiri - cepat tanpa pandang bulu dan dengan pemisahan awal peranti menjadi beberapa bahagian. Selepas manipulasi, cuba lindungi alat kawalan jauh dengan penutup, jangan sentuh alat dengan tangan yang kotor. Rawat dengan berhati-hati sehingga peranti memenuhi fungsinya dan melayani anda dalam jangka masa yang lama!

Video: cara membersihkan alat kawalan jauh dengan cepat dari TV

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan