Cara menyiram orkid di rumah

Bagaimana cara menyiram orkid di rumah? Sedikit orang memikirkannya. Sebilangan besar percaya bahawa semakin baik semakin baik. Dan ini pada asasnya salah. Bagaimanapun, penyiraman yang betul berada di tempat kedua setelah pencahayaan. Dan bergantung kepadanya, apakah tropicana anda akan menggembirakan anda dengan bunga yang elegan panjang atau hanya akan tumbuh dedaun.

Cara menyiram orkid

Peraturan am

Anda tidak boleh mengambil dan menuangkan air dari atas. Ingat komposisi substrat untuk kecantikan anda. Kulit kayu pekat atau kelapa tanah. Apa yang berlaku sekiranya tanah seperti itu disiram dari atas? Betul. Cecair cepat habis.

Sekarang perhatikan dengan teliti periuk di mana anggrek anda tumbuh. Apa yang kita lihat? Lubang. Banyak lubang. Dan melalui mereka sedikit air akan dicurahkan. Dan bagaimana dengan akar di dalam periuk? Kulit kering. Begitulah bunga itu disiram, dari hati apa yang disebut. Ia berlaku.

Sebilangan pemilik mempunyai kebalikannya. Anggrek ditanam di tanah berminyak, potnya legap, dengan satu lubang di bahagian bawah. Dan mereka memenuhi tempat miskin setiap hari dan dari hati. Menunggu bunga, naif. Dan pada satu hari yang "indah", Tropicana melambaikan sehelai daun kepada tuan rumah seperti itu dan dengan tenang pergi ke dunia lain.

Sekarang, agar tidak menimbulkan masalah, kami akan menyiram anggrek dengan betul. Kaedah yang paling biasa dan mudah dirancang untuk menenunkan kulit kayu di dalam substrat dengan kelembapan, dan bukan tanaman itu sendiri. Dan ini akan membolehkan anggrek itu sendiri mengambil cecair sebanyak yang diperlukan pada masa ini. Dalam kes ini, pembusukan sistem akar, dan oleh itu perkembangan penyakit kulat, tidak termasuk.

Air apa yang diperlukan untuk anggrek?

Sudah tentu, tidak mengetuk. Dan bukan telaga. Kedua-dua pilihan mempunyai ketegaran yang terlalu tinggi. Ini memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan pembungaan berikutnya.

Dalam keadaan semula jadi, anggrek menerima jumlah kelembapan yang tepat dari hujan. Tetapi komposisi kimia air di sana tidak mengandungi setengah jadual berkala, seperti hujan di sebuah metropolis. Ngomong-ngomong, walaupun di bandar kecil, hujan atau salji asid yang baik mungkin akan berlalu. Oleh itu, pilihan ini juga ditolak. Di mana mendapatkan air untuk anggrek?

Dari paip. Pastikan anda menyediakannya:

 1. Tuangkan air ke dalam periuk atau baldi. Semakin besar koleksi anda, semakin banyak cecair yang anda perlukan.
 2. Biarkan selama satu hari pada suhu bilik, selama itu kami mencampurkan dua kali dengan baik. Ini akan membantu penyebaran klorin lebih cepat.
 3. Didihkan dan sejukkan. Kerja rumah dan apa yang perlu dilakukan.
 4. Salirkan dari enapan. Segala-galanya, air sudah siap.

Sekarang, secara langsung untuk penyiraman, ia perlu dipanaskan hingga suhu + 35-44 ° C. Suhu bilik akan sejuk.

Petua. Sekiranya anda tidak mahu mendidih, maka anda boleh membekukan air di jalan atau di dalam peti sejuk beku. Selepas pencairan, ia juga mesti dikeringkan dari endapan.

Air orkid. Arahan langkah demi langkah

Kami membaca arahan dengan teliti. Kami tidak melakukan kesilapan, ia membawa maut kepada bunga. Maksud kaedah penyiraman yang betul adalah merendam periuk dengan tanaman di dalam air. Kaedahnya dijelaskan dalam banyak sumber, tetapi helah utama tidak ditulis di sana. Bagaimanapun, adalah kebiasaan untuk menyiram anggrek ketika substrat mengering. Perendaman periuk penuh dengan apa? Kulit kayu dengan akarnya kering, semuanya muncul, tanaman jatuh di sisinya. Penyeksaan, bukan penyiraman.

Menyiram orkid

Sekarang kita akan belajar melakukannya dengan betul dan tanpa kerumitan. Kami memerlukan:

 • air suam, banyak
 • panggangan kecil, berdiri dengan lubang, paling teruk, kaca terbalik dengan bahagian bawah rata
 • bekas lutsinar, dengan diameter sedikit lebih besar daripada periuk orkid (baldi plastik)
 • periuk tanaman
 • baldi kecil, tin penyiram untuk bunga dalaman atau cawan biasa
 • tuala lama tebal

Turun.Masukkan periuk dengan hati-hati dengan orkid ke dalam bekas (!) Yang kosong. Kami mula menuangkan air dari atas, terus ke dalam periuk. Dengan berhati-hati, pastikan air tidak masuk ke daun, di sinus dan titik pertumbuhan. Cecair akan bocor dari lubang bawah dan tuangkan ke dalam bekas besar. Kami berhenti apabila tahapnya mencapai sekitar sepertiga ketinggian periuk dengan anggrek itu sendiri. Substrat akan naik, tetapi sedikit. Biarkan selama 5 minit.

Tuangkan sedikit air lagi, seperti yang dijelaskan di atas. Apabila tahapnya dalam kapasiti besar meningkat hingga kira-kira dua pertiga dari pot bunga, kita berhenti lagi. Kami menunggu tepat 6 minit.

Selepas tempoh ini, isikan air. Kami berhenti ketika kira-kira 1 cm tinggal di tepi periuk dengan tanaman.Kami menunggu 9 minit.

Walaupun kulit kayu atau tempurung kelapa direndam dalam air, periuk lain dapat disiram. Ia akan mematikan penghantar. Secara keseluruhan, sistem akar anggrek berada di dalam air kita selama 20 minit. Ini cukup untuk substrat menyerap cecair.

Sekarang kita perlu mengeluarkan periuk dari bekas dengan berhati-hati. Tunggu sebilangan besar air mengalir. Pada tuala tebal, kita sudah mempunyai kisi atau kaca terbalik. Kami meletakkan periuk di atasnya dan melupakannya selama 20 minit. Selama ini, semua kelembapan berlebihan akan mengalir keluar.

Itu sahaja, kami menyiram anggrek dengan betul, anda boleh mengembalikannya ke habitatnya yang biasa.

Kami telah memberi masa untuk merendam substrat dengan periuk sekitar 2 liter. Periuk yang lebih kecil memerlukan sedikit masa. Pengiraan purata adalah 1 minit penuh untuk 100 ml isi padu. Iaitu, kapal berukuran 0,6 l akan basah selama 6 minit (2 minit setiap tempoh).

Petua. Berapa lama periuk yang dihabiskan di dalam air, begitu banyak masa yang harus diberikan untuk menguras lebihan. Perhatikan semestinya. Pindahkan anggrek ke tempat sebelum waktunya - kelembapan berlebihan akan memusnahkan akarnya.

Bilakah masa untuk menyiram

Dikatakan bahawa pada musim sejuk dan musim panas, penyiraman harus berbeza dalam jangka masa. Ini dapat difahami. Itulah cara mengira istilah ini - tidak diberitahu di mana sahaja. Di mana sahaja adalah masa anggaran. Tetapi ini salah! Setiap rumah mempunyai iklim mikro sendiri, bagaimana seseorang dapat mengesyorkan jumlah hari di sana, jika semuanya bersifat individu?

Kami mendedahkan rahsia.

Untuk periuk lutsinar. Kami secara berkala melihat dinding di luar. Terdapat pemeluwapan, dan akarnya berwarna krem ​​gelap atau berwarna kecoklatan. Jadi terlalu awal untuk menyiram. Dindingnya kering di dalam, dan akarnya lebih dekat dengan warna putih-perak. Sekarang masanya, anda boleh menyiram anggrek.

Untuk periuk legap. Kami meletakkan tongkat kayu di tengah periuk. Kami mengeluarkan. Kering? Sudah tiba masanya untuk menyiram. Basah? Ulangi pemeriksaan dalam 2-3 hari.

Tiada tongkat. Tidak menjadi masalah. Teliti substrat dengan teliti di pinggir periuk dan perhatikan warna akar dan kelembapan. Huraian sedikit lebih tinggi.

Dengan cara yang mudah, anda dapat menentukan secara mutlak pada bila-bila masa sepanjang tahun sama ada anggrek itu perlu disiram sekarang, atau adakah ia bermanfaat semasa menunggunya.

Petua. Cadangan universal untuk sebarang periuk. Timbang di tangan anda. Berat - kerak bumi masih penuh dengan kelembapan. Mudah - anda boleh menyiramnya.

Petua Berguna

Cara menyiram orkid

 1. Agar tidak membekukan sistem akar anggrek pada musim sejuk, letakkan pinggan busa atau potongan kain wol di bawah periuk. Cork coaster untuk panas juga akan berfungsi.
 2. Dalam keadaan panas yang melampau atau dengan udara yang terlalu kering di dalam bilik, sering melembapkan udara di sekitar anggrek. Dia menyukainya. Cuba jangan menyemburkan bunga itu sendiri, jika tidak, akan ada bintik-bintik jelek di daun. Dan jika hanya beberapa tetes jatuh ke sinus atau titik pertumbuhan, tropicana boleh mula sakit secara umum.
 3. Daripada menyembur, anda boleh meletakkan bekas air tambahan di sebelahnya. Dengan ruang kosong, lebih baik meletakkan palet atau dulang lebar dengan tanah liat, gambut atau lumut yang diperluas di dekatnya. Tuang sedikit air ke dalamnya. Menguap, ia akan mewujudkan tahap kelembapan yang diperlukan dan iklim mikro di sekitar semak orkid.
 4. Jangan menyiram anggrek lebih kerap daripada yang diperlukan oleh substrat.Dalam keadaan semula jadi, ia juga tidak berenang di tasik dan tidak tumbuh langsung di lopak. Sistem akar pertama kali menderita lebihan cecair di dalam periuk, dan ini adalah organ pemakanan utama dari mana-mana tumbuhan. Rot akan bermula, yang memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Adakah ini dapat dicapai dengan mencelupkan periuk ke dalam air terlalu kerap?
 5. Sekiranya anda memindahkan penyiraman berikutnya kira-kira seminggu kemudian, ini boleh menimbulkan anggrek pada awal berbunga. Cuma jangan menyalahgunakan kaedah, ini terlalu memberi tekanan kepada tanaman. Jangan takut, dalam seminggu tanpa air anggrek tidak akan mati.

Bagaimana cara menyiram orkid di rumah? Sebenarnya, tidak begitu sukar. Pada mulanya, keseluruhan proses mungkin kelihatan panjang dan tidak selesa. Tetapi setelah menyelesaikan prosedur sekali, anda akan memahami semua kemudahan dan kelebihan. Dan anggrek pasti menghargai usaha anda dan akan mengucapkan terima kasih dengan berbunga yang indah.

Video: cara menyiram anggrek

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan