Cara menanam bawang hijau di ambang tingkap

Menanam sayur di tingkap anda bukanlah perkara yang sukar dan menarik. Untuk melakukan ini, anda tidak perlu membaca literatur khusus selama berjam-jam, menyediakan komposisi tanah tertentu atau membeli periuk asli dan sangat mudah. Apa yang anda perlukan untuk menanam bawang dalam herba adalah ketekunan dan sedikit khayalan.

Cara menanam bawang hijau

Menanam bawang hijau adalah mudah!

Sekiranya anda naif berfikir bahawa menanam bawang dalam ramuan memerlukan terlalu banyak masa dan anda juga tidak boleh mencuba memulakan percubaan seperti itu, anda sangat keliru. Bawang - tanaman yang telah diusahakan oleh orang selama lebih dari 5000 tahun. Selama ini, baik teknologi penanaman, maupun penyesuaian tidak berubah sama sekali, namun, setiap abad, manusia menemukan kecanggihan baru untuk mempermudah kerjanya.

Anda boleh mendapatkan bulu bawang segar pada musim sejuk, musim bunga atau musim luruh yang sejuk tanpa anggaran perbelanjaan keluarga. Sebaliknya, berkaitan dengan harga produk yang tinggi, anda perlu memikirkan tanaman yang tumbuh sendiri. Setelah menyediakan pinggan, sedikit tanah dan bawang itu sendiri, semua tanggungjawab anda hanya untuk menyiram, dan kira-kira 3 kali seminggu. Dan jika anda memilih kaedah penanaman bawang dalam air sepenuhnya, anda tidak perlu menyiram! Setiap tukang kebun bermula di suatu tempat! Mulakan dan anda menanam bawang hijau, ajar keluarga anda makan vitamin semula jadi sepanjang tahun!

Hidroponik. Konsep canggih, penanaman mudah

Walaupun istilah hidroponik itu sendiri sedikit mengatakan kepada orang biasa, kaedah menanam sayur bawang inilah kaedah termudah dan paling bebas masalah. Apakah intipati jenis pertanian ini? Dalam hal ini, air dituangkan ke dalam mangkuk kecil, pelampung dipasang dan bawang terhuyung-huyung ke atasnya. Dengan kata-kata biasa - ini adalah cara menanam bawang dalam segelas air. Setiap orang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka berusaha mendapatkan daun hijau dengan cara ini, belajar biologi di kelas menengah. Tetapi bumbung atap kerana tidak berpengalaman, bumbung atap kerana tidak berguna, banyak yang meninggalkan pekerjaan yang mereka mulakan, tidak membawanya ke penghujung.

Tumbuh bawang di dalam air

Untuk menanam bawang menggunakan hidroponik, kami menasihatkan anda untuk bersabar dan menyediakan barang-barang berikut:

  • Cawan plastik krim masam dengan penutup
  • Tunduk
  • Air

Ketepikan cawan, ambil penutup dan buat lubang dengan hati-hati tidak lebih besar dari keliling bawang yang disiapkan untuk anak benih. Seterusnya, tutup cawan dengan penutup, letakkan bawang di dalam lubang yang disediakan dan tuangkan air secukupnya sehingga bahagian bawah bawang hanya bersentuhan dengan air sedikit. Itu sahaja! Sekarang hanya tinggal menunggu sehingga daun tender pertama mula muncul.

Nasihat! Selalunya, orang muda, yang belum berpengalaman, cuba menanam bawang dengan menenggelamkannya sepenuhnya ke dalam segelas air. Dalam kes ini, anda tidak boleh menunggu tunas pertama, kerana sebentar lagi bawang akan reput. Untuk mengelakkan akibat yang menyedihkan, kami mengesyorkan meletakkan mentol hanya di atas permukaan air atau sehingga bawang bersentuhan dengan air hanya 2 mm. Untuk mengelakkan pembusukan bawang kerana kekurangan oksigen, kami menyarankan anda untuk menyediakan larutan kalium permanganat yang lemah (merah jambu pucat) dan tuangkan ke dalam gelas dengan bawang. Oleh itu, anda boleh mendapatkan sayur-sayuran yang ditunggu-tunggu dalam masa sesingkat mungkin.

Katil mini di ambang tingkap

Terdapat beberapa idea bagaimana menanam bawang di ambang tingkap.

Kotak dengan bumi. Kaedah ini mengulangi sepenuhnya kaedah yang banyak digunakan oleh tukang kebun ketika menanam bawang di kebun.Anda perlu menyediakan kotak (plastik, kayu), bawang (kira-kira 7 keping atau lebih mengikut keinginan anda) dan tanah. Perlu ditambah bahawa bawang tidak terlalu pilih-pilih mengenai komposisi bumi, jadi tanah yang netral dengan campuran pasir yang besar (untuk melonggarkan) sesuai.

Tuangkan bumi ke dalam kotak, ratakan, tanam mentol di tanah. Dianjurkan untuk mematuhi beberapa jenis skema agar tempat tidur tidak kelihatan seperti satu kekacauan. Seterusnya, anda perlu mencurahkan dengan tin penyiram dan tunggu beberapa hari sehingga bawang diakar, dan kemudian perhatikan bagaimana bulu tumbuh secara beransur-ansur. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan 14 cm hijau 15 hari selepas penanaman.

Bekas plastik. Ingin mengejutkan keluarga dan rakan anda bukan sahaja dengan herba segar, tetapi juga dengan taman kreatif? Kemudian kami sampaikan kepada anda cara baru menanam bawang - dalam piring plastik yang terbuat dari jus atau minyak bunga matahari (2.5 liter atau 3 liter). Pilihan ini juga memerlukan tanah, hidangan, dan bawang.

Tumbuh bawang dalam botol plastik

Sebelum mula mengisi pinggan, anda perlu membuat lubang kecil (berdiameter sekitar 4-5 cm) di dalam bekas itu sendiri, lebih baik dalam corak papan kotak. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan gunting tajam, atau untuk memotong dengan mudah, lukis bulatan dengan garis putus-putus, menggunakan wayar panas. Perlu diperhatikan bahawa diameter lubang bergantung sepenuhnya pada ukuran mentol. Sekiranya anda mengambil bahan penanaman kecil, maka anda perlu memotong lubang kecil dengan sewajarnya.

Setelah bekas disiapkan dan terdapat lubang bulat di atasnya, inilah masanya untuk mengisinya dengan tanah dan serentak meletakkan mentol di tempatnya. Setelah bumi sampai ke lubang pertama, masukkan bawang ke sana dan tutup dengan tanah. Seharusnya ilusi bahawa busur tidak berbohong, tetapi berdiri. Ia juga perlu dilakukan dengan semua bawang yang telah disediakan. Agar tangan mudah menembusi ke dalam bekas pada tahap apa pun, kami mengesyorkan memotong bahagian atas bekas. Kemudian ia boleh dipasang dengan mudah.

Itu sahaja! Ia tetap menyiram dan menunggu kemunculan kehijauan, yang akan menarik untuk tumbuh pertama secara mendatar, dan kemudian secara tiba-tiba menukar darjah sebanyak 45 darjah dan bergegas naik.

Kapasiti untuk telur. Sekiranya bekas dulang yang terbuat dari kadbod diedarkan secara meluas ketika menjual telur, kini dulang telur plastik sangat berjaya. Mereka boleh digunakan dengan sempurna untuk menanam bawang.

Di setiap lubang hidangan ini, taburkan sedikit tanah, masukkan bawang di sana, dengan satu sudu besar, tuangkan air dengan teliti terus ke tanah. Pada ketika ini, prosedur penanaman berakhir; penyiraman tanah diperlukan kerana ia kering.

Awas Saya perlukan cahaya!

Bawang adalah tanaman fotofil. Ini akan menggembirakan anda dengan sayur-sayuran berair dan tinggi hanya jika jumlah cahaya mencukupi untuk pertumbuhan. Oleh itu, jika anda akan menanam bawang hijau pada bulan Disember atau Januari, jaga lampu latar.

Bawang jenis apa yang perlu diambil untuk menanam herba

Untuk menanam bawang hijau, bawang sesuai, yang dibezakan oleh ketumpatan, kekerasan dan kilau sekam. Anda juga boleh menasihati menanam bawang, yang dia sendiri mula "tumbuh" - bulu yang terbentuk kelihatan. Dalam kes ini, anda tidak akan mendapat tanaman hijau yang besar, tetapi anda boleh mencuba memberi kehidupan kedua pada bawang, yang tidak lagi sesuai digunakan dalam makanan.

Menanam bawang hijau bukan perkara mudah, tetapi sangat mudah! Cubalah dan nikmati semua orang dengan vitamin semula jadi pada musim sejuk, musim bunga dan musim luruh!

Video: menanam bawang pada bulu

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan