Cara mengeringkan payung selepas hujan

Sedikit yang diketahui bahawa payung, seperti atribut apa pun, memerlukan penjagaan khas. Sekiranya anda mematuhi semua peraturan, aksesori boleh bertahan lama. Aspek penting utama adalah teknologi pengeringan payung. Mari pertimbangkan semuanya dengan teratur.

Cara mengeringkan payung selepas hujan

Kehalusan mengeringkan payung

Di luar musim dengan bermulanya cuaca hujan, sudah waktunya untuk memperoleh payung baru. Setiap pemilik atribut mahu perkara tersebut mengekalkan penampilan dan fungsi asalnya selama mungkin. Penting untuk menjaga integriti bahagian penyusun payung. Paku tidak boleh bengkok semasa operasi, dan kain tidak boleh robek. Payung mesti digunakan, dikeringkan dan dibersihkan dengan tepat pada masanya.

Teknologi pengeringan payung

 1. Setelah berada di jalan dalam hujan semasa tiba di rumah, anda perlu membuka payung beberapa kali dan membuang semua cecair. Pada masa ini, terdapat banyak kontroversi mengenai cara mengeringkan payung dengan betul - dilipat atau diratakan.
 2. Pakar mengatakan bahawa lebih baik mengeringkan aksesori dalam keadaan sepasang. Payung boleh dilipat, tetapi tidak diikat dengan tali. Atribut harus digantung pada mata kail. Kain harus diudarakan secara bebas.
 3. Dalam kebanyakan kes, payung dikeringkan apabila dilipat, tindakan seperti itu tidak betul. Pada kedudukan terbuka, sebaliknya, kain sangat tegang dan tidak kering dengan betul. Struktur gentian merosot.
 4. Sekiranya payung dikeringkan secara sistematik dalam keadaan memanjang sepenuhnya, kain akan mula kendur. Produk ini tidak dapat kembali ke bentuknya yang lama, jadi kendur seperti beg. Payung seperti itu untuk berjalan dalam hujan tidak akan berfungsi. Di samping itu, jari-jari kaki mengalami tekanan.
 5. Di negara-negara Eropah, orang tidak membeku mengenai pengeringan payung. Atribut mungkin untuk beberapa waktu hanya berbaring di lantai di kolam air. Jangan cuba melakukan ini. Tidak lama lagi, payung akan berhenti memenuhi fungsi langsung. Kelembapan akan mula meresap kain semasa hujan.
 6. Harap maklum bahawa setelah digunakan, payung mesti digantung dalam keadaan separuh tertutup dari peralatan pemanasan. Penting untuk difahami bahawa langkah berjaga-jaga keselamatan harus diutamakan. Juga, pengeringan di dekat radiator pemanasan memberi kesan buruk kepada produk.
 7. Dilarang memaparkan payung hingga kering di bawah sinar matahari langsung. Setelah beberapa prosedur serupa, kain akan terbakar dan mengambil warna yang tidak rata. Sekiranya anda membeli payung dalam bentuk tongkat, pengeringan dilakukan secara tidak logik dalam keadaan separuh tertutup.
 8. Untuk tujuan tersebut, disarankan untuk membeli kes khas di mana semua kelembapan akan habis. Ingat, pengeringan payung harus dilakukan di tempat yang berventilasi baik. Selepas manipulasi, atribut mesti kering sepenuhnya.
 9. Sekiranya anda menjalankan prosedur, dengan tidak menghiraukan petua di atas, payung mungkin akan mengeluarkan bau, cetakan yang tidak menyenangkan. Selalunya noda sukar muncul pada kain. Jangan lupa tentang penutup payung. Aksesori seperti itu juga memerlukan perawatan yang betul dan pengeringan yang menyeluruh.
 10. Sekiranya anda membeli atribut dengan pangkalan logam (bingkai), setelah pengeringan dengan cara klasik, aksesori mesti dibuka sepenuhnya. Biarkan barang dalam kedudukan ini sebentar. Hasilnya, anda dapat mengelakkan kain karat dan kendur.
 11. Setelah anda menjalankan prosedur pengeringan dengan menggunakan teknologi di atas, anda perlu meletakkan payung dalam bekas kering dan meletakkannya di tempat penyimpanan. Lain kali bawa payung di tangan anda atau di atas beg. Di bahagian bawah, atribut mungkin cacat.

Kesalahan biasa semasa mengeringkan payung

 1. Dalam kebanyakan kes, orang yang terdedah kepada hujan berpendapat bahawa semasa tiba di bilik yang hangat, perkara pertama yang harus dilakukan ialah membuka payung sepenuhnya dan membiarkannya kering. Pendapat sedemikian adalah yang paling salah dan tidak betul. Anda dapat melihat fenomena ini di mana sahaja.
 2. Perlu diingat bahawa kaedah itu tidak betul dan pada asasnya tidak dapat diterima. Sekiranya anda sering meletakkan payung pada pengeringan seperti itu, kubah akan segera meregang dan kendur, jari-jarinya akan menjadi buruk. Atribut kain sutera memerlukan perhatian khusus.
 3. Secara logiknya, payung biasanya diletakkan berhampiran radiator. Masa pengeringan dikurangkan dengan ketara. Mulai sekarang, ingat bahawa manipulasi seperti itu tidak dapat diterima. Di bawah panas paksa, kainnya cacat teruk dan dimampatkan.
 4. Prosedur pengeringan di bawah sinar matahari terbuka tergolong dalam kategori yang sama, jangan cuba bertindak dengan cara ini. Kain akan cepat terbakar, bintik-bintik akan muncul. Penampilan asal atribut akan rosak tidak dapat ditarik balik. Juga, jangan biarkan payung dilipat sepenuhnya. Proses sedemikian akan menyebabkan kerosakan tisu.

Cara untuk mengemas kini payung lama

 1. Selalunya pada produk lama anda boleh menemui perkara kecil yang tidak menyenangkan. Sekiranya terdapat bintik-bintik di kanvas payung, jangan cepat marah. Bahan pencuci pinggan berasaskan gel dapat mengatasi masalah ini dengan mudah. Sebarkan komposisi ke noda, disarankan menggunakan span busa. Tunggu 10 minit, bilas payung dengan air yang mengalir.
 2. Untuk menghilangkan karat, gunakan bantuan jus lemon. Basahkan pelapik kapas dengan komposisi dan rawat permukaannya. Selepas beberapa minit, bilas produk dan kukus sebentar.
 3. Sekiranya payung hitam terbakar dan hilang penampilannya, pembuatan bir berasaskan teh yang kuat akan membantu menyelesaikan masalah tersebut. Rendam span dalam cecair dan rawat seluruh permukaan kain. Bilas payung. Perbaiki hasilnya akan membantu penyelesaian berdasarkan gigitan. Ambil 50 ml. bahan mentah setiap 1 liter air.

Mengeringkan payung mengikut cadangan adalah mudah. Penting untuk mengikuti arahan mudah. Jangan abaikan mereka jika anda tidak mahu merosakkan produk. Penampilan asal payung dapat dikembalikan dengan prosedur mudah.

Video: cara menjaga payung

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan