Cara merawat sarung tangan kulit dengan betul

Aksesori bergaya dan mahal - sarung tangan kulit selalu memerlukan sikap istimewa. Dengan penjagaan yang betul, mereka dapat melayani pemiliknya selama bertahun-tahun. Pada masa yang sama, mereka akan kekal dalam bentuk asal. Bagaimana cara merawat sarung tangan kulit? Apa yang perlu dilakukan supaya mereka tidak kehilangan gloss? Mari bersama-sama.

Cara merawat sarung tangan kulit

Penjagaan harian

Sebaiknya bersihkan sarung tangan kulit dari habuk setiap hari. Ini paling baik dilakukan dengan kain atau kain lembut. Agar tidak mencemari jahitan, anda boleh merawatnya dengan kuas dengan kekerasan rendah atau sederhana.

Mengapa setiap hari? Kerana habuk secara beransur-ansur masuk ke lipit dan liang-liang kulit. Maka diperlukan pembersihan yang lebih serius. Dan mengapa menimbulkan masalah yang tidak perlu untuk diri sendiri apabila anda dapat menghabiskan beberapa minit sehari untuk pergi?

Petua. Sebilangan orang terlalu malas membersihkan sarung tangan kulit. Mereka hanya menggoyangkan mereka dengan kuat, sambil menumbuk satu sama lain dengan semua titik. Pada prinsipnya, prosedur sedemikian mungkin dilakukan jika anda 100% yakin bahawa sarung tangan anda tidak akan pecah dari pelaksanaan. Atau jangan merangkak di lipit. Tetapi kami tidak mengesyorkan melakukan ini. Debu dari lipit tidak akan ke mana-mana.

Penjagaan mingguan

Agar sarung tangan kulit dapat mengekalkan penampilannya untuk masa yang lama, tidak cukup hanya untuk mengeluarkan habuk dari semasa ke semasa. Pembersihan basah diperlukan seminggu sekali. Tidak, tidak mencuci, iaitu membersihkan. Anda memerlukan:

 • air jernih
 • sabun cair (bukan serbuk cuci!)
 • gliserin atau minyak jarak
 • alas kapas atau kain ringan
 • tisu lembut kering (microfiber) dan sehelai kain
 • sarung tangan kulit
 • semangat (mudah diganti dengan kebiasaan)

Prosedurnya sangat mudah. Dalam bekas kecil, larutan sabun ringan harus diperkenalkan. Sarung tangan diletakkan di sebelah tangan. Dengan tangan kedua, pelapik kapas (kain) dibasahi dalam larutan. Kemudian, lap permukaan kulit dengan lembut. Oleh kerana pelapik kapas menjadi kotor, ia berubah menjadi bersih. Prosedur ini dilakukan sehingga tisu atau alas kapas berhenti menjadi kotor.

Sekarang anda perlu membuang sisa sabun dari kulit dengan berhati-hati. Lakukan ini dengan sehelai kain yang dicelupkan ke dalam air bersih.

Petua. Pemprosesan basah harus dilakukan dengan cepat. Jika tidak, kulit cepat tepu dengan sabun melalui liang pori. Ini tidak berlaku untuk sarung tangan varnis. Tetapi tidak digalakkan untuk membasahi mereka untuk waktu yang lama, jika tidak, kilauan akan hilang.

Selepas semua prosedur mencuci, kami mengelap sarung tangan kulit dengan microfiber. Atau kain lain yang menyerap kelembapan dengan baik. Biarkan hingga kering sebentar. Jauh dari pemanas dan radiator. Dianjurkan bukan hanya untuk meletakkan sarung tangan untuk pengeringan, tetapi juga mengenakannya pada bentuk khas dalam bentuk sikat.

Tidak perlu memperoleh bentuk sedemikian dari plastik. Anda secara bebas boleh memutar dari wayar sejenis tapak tangan dengan penyangga. Di atasnya, sarung tangan kering tidak lebih buruk daripada yang dibeli.

Selepas pengeringan, masih ada satu perkara lagi. Perlu melembutkan dan menggilap kulit agar tidak merekah. Untuk melakukan ini, kami menyediakan (lihat senarai di atas) dengan gliserin dan sehelai kain. Kami menggunakan setetes cecair pada kain, gosokkannya. Dan hanya dengan pergerakan ringan, seolah-olah minyak seluruh permukaan sarung tangan.

Petua. Jangan tuangkan cecair terus ke sarung tangan. Tompok-tompok yang tidak dapat dielakkan mungkin kekal di kulit.

Selepas pelinciran, ia hanya perlu menggosok permukaan dengan sehelai kain. Ini adalah akhir penjagaan.

Penjagaan pencemaran berat

Semua berlaku dalam hidup. Malah sarung tangan kulit boleh menjadi sangat kotor. Jangan risau, mereka masih dapat diselamatkan. Sudah tentu, aksesori mencuci yang terbuat dari kulit tidak digalakkan pada dasarnya, tetapi kadang-kadang anda harus melakukannya. Anda memerlukan:

 • lembangan
 • air jernih
 • sabun cecair
 • tuala tebal

Mencuci sarung tangan kulit memang mudah, tetapi anda perlu mengetahui beberapa nuansa. Ini sangat penting jika anda ingin menyelamatkannya.

Sebagai permulaan, anda harus ingat bahawa menjaga sarung tangan kulit di dalam air harus sekecil mungkin. Maksudnya, pencucian harus dilakukan dengan cepat, dan pada masa yang sama dengan berhati-hati.

Keadaan penting kedua: sarung tangan kulit dibasuh hanya apabila diletakkan di tangan. Faktanya ialah kulit mempunyai satu sifat yang tidak menyenangkan: di bawah pengaruh air, ia meregang.

Petua. Sarung tangan kulit tidak boleh digosok dan dicubit seperti kain! Basuh dengan gerakan, seolah-olah mencuci tangan.

Sebaiknya ganti air sabun beberapa kali, terutamanya jika sarung tangan sangat kotor (misalnya, jatuh ke dalam kotoran). Jika tidak, anda hanya akan menggosok noda ke kulit lebih banyak lagi.

Setelah berpuas hati dengan hasil pencucian, anda perlu membilas sarung tangan dengan teliti dengan air suam. Lebih baik melakukan ini tanpa melepaskan sarung tangan dari tangan anda.

Kemudian sarung tangan kulit, sekali lagi tanpa menanggalkan, tepuk lembut dengan tuala tebal. Bukan tiga! Dan berbaring untuk mengeringkan bateri. Apabila sarung tangan sedikit kering, kami meletakkannya di atas seragamnya dan membiarkannya kering sepenuhnya.

Seterusnya, ambil gliserin untuk kulit cerah atau kastor untuk kulit gelap, pelincirkan perlahan setiap milimeter sarung tangan. Menguli kulit sedikit jika masih kering atau mula melengkung. Kemudian gosok perlahan sehingga kilauan matte lembut diperoleh.

Beberapa perkataan mengenai bintik-bintik

Kadang-kadang ada keadaan ketika cucian kering atau pencucian biasa tidak dapat dilakukan. Titik muncul. Jangan panik atau cuba memadamkannya sebentar lagi.

Penjagaan sarung tangan kulit

Perkara pertama yang harus anda lakukan jika boleh ialah membersihkan bekas dengan kain kering. Sapu tangan juga sesuai. Cuma jangan gosok, iaitu kotoran! Jika tidak, kulit akan menyerap noda melalui liang pori, dan sangat sukar untuk menghilangkannya.

Baiklah, kemudian pilih salah satu resipi di bawah, dan pergi, untuk membersihkan.

Sarung tangan yang terbuat dari kulit yang cantik dapat dengan mudah dikeluarkan dari kebanyakan jenis noda dengan cara datuk tua. Untuk melakukan ini, campurkan 50 ml susu tanpa lemak dan 1 protein telur ayam. Kemudian campuran yang dihasilkan disapu pada kulit, dibiarkan selama beberapa minit. Anda boleh menggosok noda sedikit. Campuran ini tidak memerlukan pembilasan. Ia dibasuh dengan kain kering.

Sebilangan besar noda berminyak dikeluarkan dengan petrol atau lebih nipis. Kain dibasahi produk dan kotoran dikeluarkan dengan gerakan pantas. Sudah tentu, jangan lupa untuk mencuba sebelum prosedur di bahagian dalam sarung tangan sama ada petrol akan merosakkan kulit atau warnanya.

Selepas rawatan, disarankan agar sarung tangan kulit diventilasi sehingga bau yang tidak menyenangkan hilang.

Bintik-bintik asal yang tidak dapat difahami dapat dicuba untuk menghilangkan amonia dari kulit. Cuma tidak dalam bentuknya yang suci. Diperlukan untuk mencairkan 1 bahagian ammonia dalam 4 bahagian air. Dan dengan campuran yang telah diperoleh, gosokkan tanda sehingga hilang sepenuhnya. Selepas pembersihan, sarung tangan kulit tidak mencuci. Sekiranya perlu, pelincirkan dengan gliserin atau minyak jarak.

By the way, beberapa sarung tangan mempunyai lapisan dalam. Di sini anda sentiasa boleh mencucinya dengan selamat. Sekiranya boleh, lapisan dilucutkan dan dijahit setelah dibersihkan.

Tetapi beberapa orang berjaya mencucinya tanpa menanggalkannya, hanya mematikannya. Sekiranya anda membersihkan sarung tangan kulit dari luar, melupakan bahagian dalam, maka lama-kelamaan lapisannya mulai berbau menjijikkan. Tidak ada lagi keindahan.

Sekarang anda tahu bagaimana menjaga sarung tangan kulit. Mengikut cadangan kami, anda dapat mengekalkan penampilan dan keadaan cantik dari almari pakaian anda yang menakjubkan.

Video: cara menjaga sarung tangan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan