Cara menyimpan kasut: petua

Tidak terlalu banyak kasut, setiap wanita tahu mengenainya. Tetapi semua ini boleh menjadi masalah jika anda mempunyai keluarga besar dan tidak ada tempat untuk memakai kasut. Bagaimana cara meletakkan kasut, kasut, kasut, kasut kerja, dan pada masa yang sama tidak melanggar peraturan penyimpanan? Sekiranya keadaan tidak dipatuhi, struktur produk akan merosot, tidak akan ada tempat di apartmen. Mari kita perhatikan perkara utama yang akan membuka mata kita untuk menyimpan kasut dengan betul.

Cara menyimpan kasut

Peraturan penyimpanan asas

 1. Sebelum menyimpan kasut anda, keringkan dengan teliti. Jika tidak, kelembapan akan terkumpul di dalam produk, yang akan menyebabkan kerosakan pada bahan, penyebaran bakteria dan kelembapan.
 2. Jangan sekali-kali menyimpan kasut tanpa membersihkannya terlebih dahulu. Anda boleh mengelap habuk dengan kain lembap, kemudian keringkan. Sekiranya terdapat pencemaran yang kompleks, perlu melalui semua tahap pembersihan dan pengeringan, hanya kemudian bersihkan di tempat yang selamat.
 3. Agar tidak memenuhi musim baru dengan kata-kata "Saya tidak perlu memakai apa-apa", pastikan untuk memperbaiki kasut terlebih dahulu. Tukar tumit tepat pada masanya, dan juga kilatkan produk dari master.
 4. Perhatikan pilihan ruang simpanan. Kabinet atau peti laci hendaklah kering, berventilasi, gelap. Elakkan cahaya matahari langsung. Pengumpulan kelembapan akan menyumbang kepada pengembangan acuan, dan sinar ultraviolet akan menyebabkan kehilangan warna.
 5. Terutama relevan adalah persoalan mengenai penyimpanan kasut yang diperbuat daripada bahan semula jadi dan mahal. Barangan almari pakaian seperti itu tidak boleh disimpan di dekat radiator pemanasan, supaya bahan tidak kering.
 6. Biasakan menutup kasut dengan emulsi, gel, dan alat khas lain yang melindungi bahan daripada retak, noda, dan pengeringan.
 7. Perlu diingat peraturan yang menyatakan bahawa kasut tidak boleh dilipat atau dihancurkan semasa penyimpanan. Setelah terdedah lama dalam bekas atau kotak dalam keadaan ini, anda tidak akan menghadapi lipatan, retakan akan muncul.

Penyimpanan kasut setiap hari

 1. Dalam kebanyakan kes, orang tidak mementingkan penyimpanan kasut setiap hari, tetapi sia-sia. Anda bukan sahaja memakai kasut atau kasut setiap hari, tetapi mereka juga tidak mendapat penjagaan yang betul. Kehidupan produk secara langsung bergantung kepada ini.
 2. Sebelum meletakkan kasut di lorong, keringkan dan bersihkannya. Dalam cuaca kering, ini tidak akan memakan banyak masa, dan semasa hujan atau hujan lebat, manipulasi seperti itu sangat diperlukan.
 3. Sekiranya anda tidak mempunyai kekuatan untuk membersihkan, tetapi kasut anda basah, isi dengan surat khabar yang lusuh atau beli pengering khas. Ia dimasukkan ke dalam produk dan mengeringkannya dalam beberapa jam.
 4. Selepas prosedur, pastikan untuk melincirkan kasut dengan emulsi, terutama ketika kulit. Tidak masalah, but mahal atau murah, anda mesti mengikutinya.
 5. Untuk penyimpanan, pilih tempat dengan peredaran udara yang baik, kekurangan kelembapan dan cahaya matahari langsung. Dapatkan rak atau almari pakaian khas untuk kasut.
 6. Pastikan kasut anda bebas, jangan letakkan satu pasang pada pasangan lain, terutamanya dengan tapak kaki yang kotor. Pada musim sejuk, jangan tinggalkan kasut basah di linoleum, sehingga air tidak terkumpul di bawah telapak.
 7. Semua produk mesti berada pada jarak tertentu antara satu sama lain. Penyimpanan mengikut tradisi "di lorong" bukanlah pilihan terbaik. Akibatnya, terdapat kesesakan, yang menyebabkan banyak kesulitan.
 8. Susun tempat simpanan supaya kasut diperuntukkan di tempat yang terpisah. Gunakan rak, gantung "poket", laci, dll. Segera tanggalkan kasut jika musim mereka sudah berakhir.

Penyimpanan kasut bermusim

Penyimpanan kasut bermusim

 1. Tarik sol dengan tali di muka. Singkirkan serpihan dan lap kasut dengan bahan pembasmi kuman. Basuh tapak kaki dari kotoran, gosok kasut anda atau bilas jika perlu. Keringkan, krim dengan bahan produk.
 2. Tidak perlu secara berasingan memperuntukkan tempat untuk menyimpan kasut musim sejuk atau musim panas. Perkara utama adalah memastikan bahawa untuk setiap pasangan ada kotak atau bekas.
 3. Letakkan surat khabar di rongga kasut musim sejuk dengan bulu supaya barang tidak hilang bentuknya. Naphthalene juga ditempatkan di dalam untuk menakut-nakutkan ngengat, jika bahagian dalam kasut menggunakan bulu.
 4. Untuk mengelakkan habuk mengendap, kasut dan jenis kasut model lain diletakkan terlebih dahulu di penutup, kemudian di dalam kotak. Tapak dan kasut panjang perlu diletakkan di dalam sarung dan digantung (boleh diletakkan) dalam bentuk yang diluruskan. Tidak perlu melipat but.
 5. Lokasi penyimpanan dipilih tanpa perubahan suhu, kelembapan atau kekeringan berlebihan. Juga, beberapa kali dalam satu musim (setiap bulan) perlu memeriksa kasut untuk mengelakkan kemungkinan kerosakannya.

Penyimpanan kasut dari pelbagai bahan

 1. Untuk mengetahui cara menyimpan kasut, anda perlu mempertimbangkan ciri-ciri bahan tersebut. Sekiranya produk anda diperbuat daripada kulit paten, ia mesti dirawat dengan gliserin atau petrolatum sebelum disimpan. Masukkan spacer ke dalam kasut dan balut dengan kertas khas.
 2. Produk kulit dalam kebanyakan kes, sudah cukup untuk memproses krim. Komposisi mesti disapu dengan berus lembut. Akhirnya, kasut digilap dengan flanel. Pastikan produk tidak ditutup dengan spacer.
 3. Sekiranya anda memutuskan untuk menyimpan kasut getah di tempat simpanan, anda mesti mencuci dan mengeringkannya terlebih dahulu. Kemudian sapu dengan span yang direndam dalam gliserin. Oleh itu, kasut tidak menghadapi penundaan.
 4. Produk suede mesti dikendalikan dengan teliti. Basuh kasut anda dan biarkan kering. Sekiranya perlu, bersihkan lapisan dengan berus khas.
 5. Untuk menyelamatkan kain atau kasut sukan, ia mesti dicuci dengan air sabun. Selepas pengeringan, produk tersebut dimasukkan ke dalam beg dengan bebola rama-rama. Bahan tersebut tidak boleh digunakan untuk kasut getah.

Penyimpanan kasut

Untuk penyimpanan kasut setiap hari, disarankan untuk memperuntukkan almari pakaian kecil. Bilik mesti mempunyai ventilasi dan rak yang baik. Sekiranya anda tidak mempunyai peluang untuk memperuntukkan tempat, gunakan bantuan almari pakaian gelongsor, kotak kasut.

Untuk menyimpan kasut bermusim tanpa akibat, anda boleh menggunakan kotak kadbod, penganjur atau bekas khas. Semasa memilih, pastikan untuk melihat adanya lubang pengudaraan, kekurangan bau dan jumlah yang mencukupi.

Penganjur
Peranti ini dibezakan dengan kehadiran banyak cawangan. Mereka boleh menyimpan sehingga beberapa pasang kasut. Penganjur juga memberikan peredaran udara yang baik.

Kotak
Adalah senang dan praktikal untuk menyimpan kasut di dalam kotak. Satu-satunya negatif ialah anda tidak akan melihat produk mana yang ada. Walau bagaimanapun, anda boleh menandatanganinya. Model moden mempunyai tingkap tontonan. Anda boleh membeli dalam talian.

Bekas
Bekas plastik mempunyai beberapa kelebihan berbanding kotak kadbod klasik. Produk sedemikian mempunyai kekuatan dan ketelusan yang mencukupi.

Jaga bekas atau kotak untuk setiap sepasang kasut terlebih dahulu. Dalam kes ini, tidak boleh dilipat kasut, demi-musim, kasut untuk keluar dan kasut kerja "dalam timbunan". Jika tidak, calar dan kerosakan lain akan muncul di permukaan produk.

Video: organisasi dan penyimpanan kasut

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan