Cara mengatasi rasa takut memandu kereta

Kereta itu telah lama tidak lagi menjadi barang mewah dan petunjuk kesejahteraan keluarga, dan sekarang, menurut tinjauan pendapat dan anggaran perkiraan ahli sosiologi berdasarkan data penjualan kereta baru dan terpakai, setiap penduduk ketiga di bandar ini memiliki kereta tersebut.

Cara mengatasi rasa takut memandu kereta

Walau bagaimanapun, ada kategori khas orang yang tugasnya tidak dapat dilakukan, dan meninggalkan pada waktu sibuk untuk makan atau bekerja adalah tanda kepahlawanan sejati. Pemikiran seperti itu biasanya dikaitkan dengan ketakutan yang timbul dari menonton video pelbagai kemalangan lalu lintas yang dilihat semasa latihan praktikal di sekolah memandu untuk pemandu yang jelas melanggar mod berkelajuan tinggi dalam selang waktu jalan yang pendek (dengan kata lain, "neraka"), atau dengan keraguan diri.

Setiap pemandu, walaupun berpengalaman, mengalami masalah psikologi seperti itu. Sering kali ramai orang yang sudah lulus dari sekolah memandu, 2-3 bulan setelah memandu secara aktif di jalan raya dengan kereta mereka sendiri, hanya takut untuk pergi lagi, sehingga tidak membahayakan nyawa mereka sendiri, lebih memilih pengangkutan awam ke kereta. Untuk memahami bagaimana mungkin untuk mengatasi ketakutan terhadap rancangan seperti itu, anda perlu memahami dari mana pemikiran mereka terbentuk.

Punca Panik

Ahli psikologi mengenal pasti beberapa sebab untuk takut memandu kereta, yang masing-masing mesti dianalisis secara terperinci:

  • Takut kehilangan kawalan kereta pada beberapa saat kritikal;
  • Takut jatuh ke dalam kemalangan jalan raya kerana kesalahan seseorang dan bukan;
  • Akibatnya, kerosakan pada kereta, harta benda orang lain, merobohkan seseorang, dan lain-lain;
  • Akhirnya, rasa takut membahayakan orang yang tersayang atau saudara-mara.

Perkara pertama yang perlu difahami oleh setiap orang, terutama seorang pemula yang mengalami ketakutan terhadap rancangan sedemikian, adalah bahawa tidak ada yang memalukan, tidak wajar. Lebih-lebih lagi, ketakutan membolehkan anda sentiasa mengawal diri anda setiap saat, untuk menjaga kesihatannya. Seorang pemula yang tidak merasa sedikitpun takut memandu kereta hanyalah orang yang berbahaya bagi masyarakat, yang boleh menyebabkan kemalangan, baik dengan atau tanpa penyertaannya, atau pada saat genting memperolehnya tanpa bereaksi tepat pada waktunya pada suatu peristiwa dan menyebabkan panik .

Penting: rasa takut tidak boleh dikelirukan dengan panik. Penggera di roda kereta tidak ada kena mengena - mereka membincangkan hal ini walaupun di sekolah memandu. Dengan rasa takut, seseorang dapat mengawal semua emosinya dan "merasakan" keadaan di jalan raya.

Untuk menjawab persoalan bagaimana sebenarnya untuk mengatasi rasa takut memandu kereta, anda harus memberi tumpuan kepada setiap jenisnya.

Mengatasi ketakutan

Ketakutan kehilangan kawalan kereta lebih banyak berlaku pada pemula, terutamanya kanak-kanak perempuan. Ini terutama disebabkan oleh kurangnya pemahaman tentang prinsip mesin dan menunjukkannya sebagai sejenis "binatang", yang sepertinya berfungsi sendiri. Selalunya, pemikiran seperti itu menimbulkan perasaan bahawa kereta adalah sejenis organisma hidup yang bertindak sendiri. Untuk mengatasi perasaan ini cukup mudah: anda hanya perlu berlatih lebih banyak, memandu di jalan raya pada waktu paling sibuk sepanjang hari, misalnya, pada awal pagi pada hujung minggu. Apa yang diperlukan untuk mendapatkan rasa kawalan terhadap kereta adalah tempat latihan, walaupun dilakukan secara automatik, yang akan mengasah kemahiran memandu klasik anda dan memberi anda perasaan reaksi kereta terhadap tindakan tertentu.

Mengatasi ketakutan memandu kereta

Petua: kerana secara praktikal di mana-mana bandar ada tempat latihan di domain awam, maka anda harus mengisi jurang dalam memandu (contohnya, berlatih menjauh dari bukit).

Ketakutan untuk mengalami kemalangan pasti ada di mana-mana pemandu, dan perasaan ini memainkan peranan sebagai insurans tambahan. Perasaan puas diri, terlalu yakin pada kebolehan mereka muncul pada pemandu yang berlepas lebih dari satu setengah tahun dan tidak mengalami masalah yang ketara. Orang sering berdebat seperti ini: jika mereka, pendatang baru, telah melakukan perjalanan dengan begitu baik untuk sekian lama, maka sekarang mungkin untuk memandu sedikit lebih cepat dan melakukan semacam manuver "di tempat". Pada masa inilah banyak orang terbakar, mengalami kemalangan serius.

Penting untuk diulang: ketakutan seperti itu tidak boleh mengalir ke dalam perasaan bimbang. Sekiranya dalam keadaan tidak biasa di jalan raya, anda ingin menarik stereng dengan tajam ke sisi - seseorang perlu bercakap dengan dirinya sendiri, kerana tingkah laku seperti itu di jalan raya tidak boleh diterima.

Rasa takut mengalami kerugian material yang serius terutama berlaku pada orang yang berpendapatan rendah, kerana wang mungkin disimpan untuk sebuah kereta persendirian untuk jangka masa yang panjang, dan diperlukan bukan hanya untuk keperluan sehari-hari, tetapi juga untuk beberapa jenis rumah tangga. Ketakutan ini sangat mudah diatasi - anda hanya perlu bergerak di sepanjang jalan, mematuhi semua peraturan jalan raya yang telah ditetapkan dan, terutamanya, had laju. Kehadirannya dirancang dengan tepat untuk menghilangkan jalan raya negara dari kemalangan serius yang mengakibatkan kerugian material yang serius kepada pihak-pihak: jika anda bergerak di sekitar bandar dengan kelajuan rata-rata 50 km / jam, mengalami kemalangan besar melalui kesalahan anda sendiri cukup bermasalah. Jika tidak, kos pembaikan kereta akan selalu ditanggung oleh insurans dan pembayaran oleh pihak yang bersalah.

Rasa takut mencederakan orang yang disayangi adalah perasaan yang benar-benar wajar yang harus ada pada setiap orang. Lebih-lebih lagi, kehadirannya adalah saksi bodoh bahawa seseorang di belakang roda sedar sepenuhnya akan tanggungjawab yang diberikan kepadanya untuk kesihatan saudara-mara, rakan dan orang lain yang duduk di tempat duduk penumpang.

Petua: mengurangkan sedikit ketakutan terhadap rancangan sedemikian dapat membantu pembelian kereta dengan jumlah beg udara maksimum, serta permintaan semua orang di dalam kereta untuk berhenti. Menurut statistik, jumlah orang yang diikat yang mengalami kecederaan serius dalam kemalangan jalan raya, berbanding dengan yang tidak berpakaian, cenderung minimum.

Nasihat dari ahli psikologi dan pemandu berpengalaman

Di atas, ketakutan khas pendatang baru untuk memandu kereta dianalisis, yang akan membantu pemandu secara psikologi menyesuaikan dirinya dengan "gelombang" yang diinginkan dan mengawal kereta dengan tenang dalam arus lalu lintas. Namun, bukan rahsia bagi siapa pun bahawa kadang-kadang situasi kritikal muncul di jalan raya, ketika anda perlu bertindak cepat, hanya bergantung pada reaksi anda dan bahkan naluri yang diperoleh dalam latihan praktikal.

Nasihat ahli psikologi untuk mengatasi rasa takut memandu

Rahsia, menurut ahli psikologi, kepala "sejuk", kehati-hatian dalam keadaan apa pun, walaupun kecemasan, adalah bernafas dengan betul: pemandu mesti selalu bernafas secara berirama, dalam dan yang penting, perlahan-lahan, dalam keadaan tidak menyentak. Usaha berkeinginan untuk menenangkan nafas dengan cepat akan menjadikan keadaan emosi yang gelisah kembali normal.

Petua: ketika seseorang terbang lurus ke arahnya, sebuah kereta memotong di sebelahnya, atau beberapa pejalan kaki memutuskan untuk cepat melintas jalan, tidak boleh anda memutar roda dengan gila-gila, anda perlu mempercayai satu penyelesaian untuk menunjukkan niat anda dengan jelas.

Kedua-dua psikologi dan pemandu terutamanya menarik perhatian pendatang baru kepada fakta bahawa mereka harus selalu memegang kedua tangan di stereng, tidak menutup mata kerana takut akan salah satu dari mereka, atau tidak menunjukkan kebolehan unik mereka kepada orang lain dengan menaip satu tangan dengan satu tangan.Kedua-dua tangan di stereng, mata di jalan - ini adalah asas pemanduan yang selamat.

Sekiranya seseorang merasakan bahawa atas sebab-sebab tertentu dia secara moral letih, kesal, dll. - anda harus tenang, dan hanya kemudian pergi. Sejarah kemalangan mengetahui cukup banyak kes apabila pendatang baru, sedih dengan beberapa kejadian, melupakan semua ketakutan mereka, menyelesaikan masalah dengan cepat, menerima adrenalin.

Autoregulasi pernafasan-otot, yang merupakan kompleks latihan sederhana, dapat membantu menghidupkan anda:

  1. Sebagai permulaan, anda harus duduk di tempat duduk kereta dengan semudah mungkin, sepenuhnya "menyerah" ke bahagian belakang tempat duduk, selepas itu anda harus menarik nafas panjang.
  2. Selepas ini, adalah perlu untuk merehatkan otot, memusingkan kepala secara berturut-turut ke semua arah, meregangkan tangan dan memusingkan tangan ke siku.
  3. Kesimpulannya, adalah asas untuk menghiburkan diri dengan mengerutkan kening di cermin spion dan mengingati peristiwa yang menyenangkan dari kehidupan.
  4. Berjalan di jalan raya dengan pemahaman bahawa perjalanan cepat yang ceroboh dapat membahayakan orang yang tidak bersalah dengan masalah peribadi seseorang.

Dianjurkan untuk menggunakan teknik ini bukan hanya untuk orang yang ingin menghidupkan diri, tetapi juga kepada semua orang yang, dengan alasan apa pun, takut untuk berada di belakang roda kereta. Latihan sederhana ini dapat memberikan rasa tenang dan keyakinan diri yang diperlukan.

Kesimpulannya: latihan, ketenangan dan perhatian adalah tiga asas untuk mengatasi rasa takut memandu. Mematuhi tesis yang dijelaskan, setiap pemula akan dapat melakukan tindakan yang kelihatan rumit untuk automatisme dan hanya mendapat kesenangan daripada memandu.

Video: 10 petua untuk mengatasi rasa takut memandu

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan