Cara mengajar anak anjing untuk pergi ke lampin: petua berguna

Mengapa orang tidak suka anjing? Salah satu sebab yang paling biasa dan menarik - omong kosong haiwan di tempat yang salah. Sebenarnya, jika seekor anjing memenuhi keperluannya di tempat yang tidak sesuai untuk ini, itu bermaksud bahawa ia tidak dibesarkan dengan betul. Anda perlu berurusan dengan anak anjing dari hari pertama kemunculannya di tempat baru. Lagipun, kebersihan dan kebersihan adalah asas untuk tinggal bersama anjing dan seseorang.

Cara mengajar anak anjing untuk pergi ke lampin

Mengapa mengajar anak anjing ke lampin

Mengapa anda tidak dapat segera mengajar anak anjing untuk memenuhi keperluannya di jalan, anda bertanya? Pertama, kerana anak anjing dari bulan-bulan pertama kehidupannya sering ke tandas, dan untuk mengelakkan "kejahatan", dia harus tinggal di udara segar. Sebab kedua adalah bahawa anak-anak tidak boleh berjalan di jalan sebelum mereka menerima semua vaksinasi yang diperlukan. Sebab ketiga - jauh lebih mudah untuk melatih anak anjing ke tandas secara beransur-ansur, pertama ke lampin, dan kemudian ke jalan.

Semasa anda membeli anak anjing, kebanyakan penternak mendakwa bahawa bayi terbiasa dengan lampin. Namun, apabila anda pulang, anjing itu membuang air kecil di mana sahaja. Kadang kala anda hanya tertipu untuk memperindah kemampuan haiwan kesayangan anda di masa hadapan. Tetapi kadang-kadang anjing yang terbiasa dengan lampin benar-benar tidak patuh dan najis di mana sahaja. Ini disebabkan oleh tekanan, persekitaran baru, kegelisahan. Adalah sangat penting untuk menenangkan haiwan dan bersabar.

Apa itu lampin

Hari ini adalah cara yang paling optimum, moden dan meluas bagi anjing untuk menghilangkan keperluan di tempat tertentu. Lampin anjing boleh digunakan atau digunakan semula. Popok sekali pakai diperbuat daripada kertas tebal tetapi lembut, ia menyerap cecair dengan baik, harganya rendah. Setelah anjing itu menghilangkan keperluan untuk popok seperti itu, mereka membuangnya. Lampin seperti itu membolehkan anda membersihkan dulang - tidak perlu terlalu kerap dicuci.

Lampin yang boleh digunakan semula adalah potongan kain yang serupa dengan lampin bayi biasa yang dilipat beberapa kali. Setelah dikosongkan, lampin yang boleh digunakan semula dibilas dan dikeringkan. Lampin seperti itu tidak digalakkan dicuci di mesin basuh automatik, kerana mungkin terdapat sisa kotoran di atasnya. Ini adalah kaedah yang paling ekonomik untuk mengajar anak anjing anda menggunakan tandas.

Tempat meletakkan dulang lampin

Sehingga tidak ada yang keluar dari lampin, dan juga untuk menghadkan ruang tandas, lampin itu diletakkan di dalam dulang. Farmasi dan kedai haiwan mempunyai dulang anjing khas. Pada prinsipnya, dulang kucing juga boleh digunakan, tetapi anda perlu melepaskan jaringnya.

Sekiranya anda membiasakan anak anjing ke dulang lampin, penting untuk memahami bahawa tandas perlu diletakkan di tempat yang akan berdiri dalam beberapa bulan ke depan, sebelum anda melatih anjing untuk menjaga di luar. Dulang lampin harus diakses oleh anjing secara bebas sehingga dia dapat menghampirinya pada bila-bila masa siang atau malam. Oleh itu, jangan masukkan dulang ke dalam tandas atau bilik mandi, kerana selalunya pintu selalu tertutup di situ. Sekiranya anda meletakkan dulang di bilik mandi, pastikan pintu di sana sentiasa terbuka.

Sebilangan besar pemilik baru membuat dulang di dapur, yang kemudian mereka sesali. Lagipun, tidak menyenangkan seseorang untuk makan di mana walaupun seekor anak anjing kecil memenuhi keperluannya.

Pilihan terbaik adalah koridor. Anjing itu sering lewat, dulang menangkap matanya dan merosakkannya malah tidak selesa. Lebih baik meletakkan dulang di sebelah kotak tempat anak anjing sedang tidur. Lagipun, anjing sering ke tandas selepas makan dan tidur.

Cara melatih anak anjing ke lampin

Adalah sangat penting untuk mendekati perkara itu dengan bijak.Sekiranya pada hari pertama anda mula menculik anjing di lampin dengan wajahnya dengan kasar, dia akan melihatnya dengan sangat agresif dan akan menjadi lebih sukar untuk membiasakannya ke tandas.

Cara melatih anak anjing ke lampin

  1. Untuk memulakan, gunakan naluri semula jadi bayi. Anak anjing, seperti kanak-kanak, sering ditulis selepas tidur, makan dan bermain. Manfaatkan ini. Sebaik sahaja anjing bangun, pindahkan ke lampin. Jangan bermain atau bercakap dengannya pada masa ini. Hanya jangan lepaskan lampin dan duduk di sebelahnya. Tidak kira berapa banyak masa berlalu, tubuh mengambil tol dan anjing itu menghilangkan keperluan untuk lampin. Selepas itu, puji bayi dengan tenang kerana dia menjalankan tugasnya di lampin, anda bahkan boleh merawatnya.
  2. Pada mulanya, lampin boleh dibentangkan di seluruh rumah supaya bayi tidak perlu lari jauh jika perlu. Jangan risau, keadaan ini akan berlangsung tidak lebih dari seminggu. Apabila anjing mula terbiasa dengan popok, bilangan mereka secara beransur-ansur berkurang. Selepas ini, ada yang tinggal, yang diletakkan di dalam dulang dan diletakkan di tempat yang anda tetapkan.
  3. Anjing itu adalah haiwan yang cukup bersih dan tidak akan menulis di mana genangan air tidak diserap. Oleh itu, kebanyakan anak anjing dengan senang hati melakukan kerja mereka di permaidani dan laluan. Semasa melatih anak anjing ke tandas, anda perlu membuang semua karpet, permaidani, permaidani.
  4. Kali pertama anda melatih anak anjing anda ke tandas, anda perlu berada berdekatan. Tingkah lakunya dapat menentukan kapan dia berhasrat untuk melepaskan dirinya. Kanak-kanak itu mula berpusing, mengendus, bimbang, merengek. Dalam kes ini, anda perlu segera membawa bayi ke lampin. Selepas bayi kencing di lampin, jangan lupa memuji dan merawat haiwan kesayangan.
  5. Sekiranya anjing itu menghilangkan keperluan di tempat yang salah, tegurlah bayi itu dengan kata-kata, tetapi jangan memukulnya. Anda perlu memarahi anjing itu sejurus selepas peristiwa itu, sehingga anak anjing itu menjalin hubungan kausal. Sekiranya anda memarahi anjing itu beberapa saat setelah kejadian itu, dia akan berfikir bahawa pemiliknya memarahi fakta bahawa dia menemui genangan. Jadi, anjing akan berfikir, anda perlu melakukan ini di tempat terpencil.
  6. Sekiranya anjing membuang air kecil di lantai, anda perlu membersihkan air kencing dengan popok dan membiarkan anjing itu menciumnya sehingga dia faham bahawa dia hanya perlu pergi ke lampin. Selepas ini, tempat kejadian mesti dicuci dengan berhati-hati agar tidak ada bau yang tersisa dari situ. Jika tidak, anjing itu, yang dipandu oleh bau, akan mengulangi kesalahannya.
  7. Perhatikan kesegaran lampin. Seperti yang dikatakan, anjing itu adalah binatang yang bersih dan tidak akan merosakkan di mana semuanya berbau. Adalah sangat penting untuk menukar lampin untuk membersihkan pada waktunya.
  8. Sekiranya tidak ada kaedah yang memaksa anak anjing itu pergi ke lampin dan dia melakukannya di mana sahaja, anda boleh menghadkan ruangnya. Playpens lama sangat bagus untuk ini. Anjing itu akan dipaksa pergi ke lampin, yang berdekatan, dan hanya selepas itu anda mendorongnya untuk mengambil, memuji, merawat.

Peraturan mudah ini akan membantu anda mengajar bayi anda ke tandas hanya dengan menggunakan lampin. Anjing jauh lebih pintar daripada yang kita fikirkan. Penting untuk menjelaskan dengan jelas kepada haiwan apa yang kita mahukan daripadanya.

Apa yang tidak dapat dilakukan

Semasa membesarkan anjing, sangat penting untuk menjaga hubungan yang amanah dan mesra dengannya. Pada bulan-bulan pertama kehidupan, asas-asas hubungan dengan seseorang dan tuan ada di dalam otak dan wataknya. Pengendali anjing dan saintis telah membuktikan bahawa masalah anjing yang agresif dan tidak terkawal berasal dari zaman kanak-kanak - mereka hanya dipukul kerana melakukan pelanggaran. Sekiranya anda ingin membesarkan anjing yang patuh, mencukupi dan bersosial, jangan terputus hubungan dengannya, jangan memukulnya. Jangan mencucuk mukanya di lampin. Percayalah, untuk bayi anda, suara anda adalah cukup. Tidak ada yang lebih baik untuk anjing daripada menyenangkan pemiliknya.

Apa yang tidak dapat dilakukan semasa anda mengajar anjing untuk pergi ke lampin

Agar anjing itu tidak jatuh cinta pada "kejahatan", jangan malas mengikuti bayi, sering meletakkannya di lampin setelah tidur, makanan dan permainan panjang.

Selalunya pemilik yang tidak berpengalaman dengan panik mencucuk wajah anjing di lampin, dan anak anjing itu menganggapnya tidak semestinya tidak senang di sini.Ini melambatkan dan merumitkan proses pembelajaran. Galakkan anak anjing anda untuk melakukan perkara yang betul dengan lebih kerap - ini adalah penjelasan terbaik untuk anjing. Lama kelamaan, ketika haiwan itu sudah mahir menguasai kemahiran, perlakuan akan semakin kurang. Anjing mesti memahami bahawa berjalan di lampin memang sudah semestinya, semestinya begitu.

Cara menyapukan anjing dari lampin

Tidak lama lagi, tiba masanya anjing itu disapih dari lampin. Keputusan ini adalah murni setiap pemiliknya. Beberapa pengendali anjing tidak melatih anjing hiasan dan kerdil di jalan. Apabila bayi diberi vaksinasi sepenuhnya dan kemungkinan keluar bersamanya, berjalan dengan anjing lebih kerap dan lebih lama. Sebaiknya berjalan setelah makan dan tidur sehingga anjing itu terpaksa pergi ke tandas di jalan. Apabila anjing melakukan "perkara" di jalan, pastikan untuk memuji haiwan kesayangan anda, dorong dia untuk merawat.

Sering kali anjing datang dari jalan, dan kemudian selamatkan keperluan di rumah. Oleh itu, jangan buang lampin terlebih dahulu, jika tidak, anjing akan kencing tepat di lantai. Kita akan mendapat regresi dalam pendidikan dan latihan. Sekiranya anjing itu berdegil tidak mahu membuang air kecil di jalan, anda boleh mengeluarkan lampin terpakai di sana, supaya bayi memahami apa yang mereka inginkan darinya.

Apabila anjing membuat perbezaan di jalan, anda boleh mengaitkan tindakan ini dengan pasukan tertentu. Buat perkataan dan sebutkan semasa proses. Kemudian, dari masa ke masa, anjing akan melakukan "perkara" setelah anda memberi perintah.

Sekiranya anda tidak dapat membiasakan anjing anda ke tandas, jika, di sebalik semua usaha anda, dia membuang air kecil di mana sahaja, maka anda harus menganalisis tingkah laku anda. Ini bukan anjing yang keras kepala, dan anda melakukan sesuatu yang salah. Kadang kala, jika anak anjing menolak lampin secara agresif, anda boleh menggantinya dengan surat khabar atau pengisi dulang.

Perkara utama dalam membesarkan dan melatih anjing adalah motivasi, ketekunan dan dorongan. Dan juga kesabaran anda yang tidak terhad. Sayangi anjing anda, kerana dia sudah mencintai anda. Menjaga haiwan kesayangan anda adalah pencarian bahasa yang tidak berkesudahan. Dan kemudian anda dapat menjelaskan kepada anjing apa yang anda mahukan darinya.

Video: cara mengajar tandas anak anjing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan