Cara membersihkan penyumbat di sinki di rumah

Masalah sinki tersumbat muncul dari semasa ke semasa di mana-mana rumah. Ini adalah fenomena semula jadi yang berlaku semasa operasi peralatan paip. Tetapi, untuk menyelesaikan masalah seperti itu, tidak perlu menjadi tukang paip profesional atau meminta pertolongannya.

Cara membersihkan penyumbat di sink

Sistem longkang sink mempunyai struktur sederhana. Sekiranya penyumbatan benar-benar terbentuk di dalam premis, dan bukan di sistem kumbahan umum, ia dapat dikeluarkan secara bebas. Tetapi pertama-tama, kenal pasti kemungkinan penyebab yang sering menyebabkan penyumbatan sinki.

Punca paip sinki tersumbat

Selalunya, paip saliran tersumbat kerana sebab-sebab berikut:

 1. Mengurangkan diameter dalaman paip kerana pembentukan deposit asal organik dan bukan organik di permukaannya.
 2. Objek asing memasuki sinki semasa operasi.
 3. Kemunculan calar pada permukaan dalaman paip kerana kerosakan mekanikal, yang menghalang aliran air sisa.
 4. Pemasangan buta huruf, iaitu sudut kecenderungan paip pembetung yang salah.

Persiapan untuk pembersihan

Sebelum memulakan, bersihkan semua yang disimpan di bawah sink. Keluarkan skrin penapis dari sink dan bersihkan dari serpihan.

Stok dengan kain lantai dan bekas di mana air kotor akan bergabung.

Sekiranya sinki kosong, tuangkan air panas ke dalamnya.

Membersihkan sink dengan pelocok

Membersihkan sink dengan pelocok

 1. Pasang muncung pelocok dengan menekannya dengan kuat ke lubang longkang sink.
 2. Dengan pergerakan berirama bolak-balik, buat tekanan kuat di dalam paip, membentuk tukul air.
 3. Cuba buang serpihan sebanyak mungkin dari longkang dengan bekerja secara aktif sebagai pelocok.
 4. Jangan biarkan air tercemar masuk ke dalam lubang. Untuk melakukan ini, segera tutup longkang dengan mesh yang menyaringnya. Sekiranya tidak ada jaring, pasangkan sink dengan penyumbat dan pam semua air dengan sampah.

Tempoh tindakan bergantung pada hasilnya. Sekiranya air mula menarik secara aktif, kita dapat menganggap bahawa matlamatnya tercapai. Selepas ini, disarankan untuk segera melakukan profilaksis. Untuk melakukan ini, tuangkan pembersih khas ke dalam longkang dan bilas dengan banyak air.

Membersihkan sink dengan kabel paip

 1. Letakkan kabel di lubang longkang, tolakkannya ke kedalaman paip sehingga anda tersumbat. Selalunya, sampah terkumpul di siphon atau di paip itu sendiri.
 2. Setelah mencapai titik tersumbat, putar kabel mengikut arah jam. Cuba tolak atau pecahkan gabus yang dihasilkan.
 3. Bila sudah jelas bahawa air keluar, tekan kabel ke saluran paip sejauh yang memungkinkan. Ini akan membantu menghilangkan kemungkinan jem tersekat di tengah jalan.
 4. Sekiranya semuanya berjaya, kabel dikeluarkan, dan sinki dicuci dengan baik dengan air panas dan serbuk.

Kadang-kadang manipulasi dengan kabel melalui lubang saliran tidak membawa kepada hasil yang diinginkan, kerana fakta bahawa penyumbatan itu mendalam. Dalam kes ini, anda perlu melepaskan pendawaian kebersihan dan cuba membersihkan saluran paip dengan kabel dari lutut dan kemudian ke arah paip pembetung.

Pembersihan siphon

Pembersihan siphon

 1. Letakkan bekas yang sesuai di bawah sink untuk mengumpulkan air.
 2. Semua sistem saliran mempunyai struktur yang serupa dan cepat dibongkar. Tanggalkan elemen penghubung di mana siphon dipasang, di satu pihak, ke lubang longkang sink dan, di sisi lain, ke paip beralun.
 3. Kosongkan baldi dan bersihkan siphon. Anda perlu membuang bukan sahaja serpihan yang terkumpul, tetapi juga simpanan berminyak. Gunakan pencuci pencuci pinggan untuk membuang deposit berminyak.
 4. Periksa keadaan paip itu sendiri. Periksa untuk tersumbat atau lemak badan. Bilas paip dengan air panas dan serbuk.
 5. Pasang sistem longkang sink pada tempatnya - mengikut urutan yang sama seperti yang dibongkar.

Langkah di atas sudah cukup untuk menyelesaikan masalah dengan penyumbatan yang serius. Tetapi sinki dapat dibersihkan tanpa menggunakan kaedah mekanikal. Untuk melakukan ini, terdapat banyak bahan kimia, baik yang murah dan mahal.

Membersihkan sink dengan soda dan cuka

Cara paling selamat dan mesra alam untuk menghilangkan penyumbatan adalah dengan menggunakan soda dan cuka. Bahan ini murah dan selalu terdapat di dapur mana pun. Mereka membantu menghilangkan penggunaan produk berasaskan kimia yang mahal dan khusus.

Membersihkan sink dengan soda dan cuka

Permohonan

 • Tuangkan segelas baking soda ke dalam lubang pembuangan.
 • Tuangkan dalam larutan cuka dalam jumlah yang sama.
 • Biarkan campuran ini selama kira-kira 40-50 minit sehingga kedua bahan melarutkan penyumbatan.
 • Bilas sisa kimia dengan air panas.

Soda dan cuka memasuki tindak balas kimia dan bertindak pada penyumbatan, melarutkannya. Sekiranya selepas prosedur penyumbatan tidak dihapuskan sepenuhnya, semua langkah mesti diulang.

Pembersih paip

Apabila anda tidak dapat menyelesaikan masalah dengan kaedah mudah, anda boleh menggunakan pembersih khusus. Mengikut bentuk pelepasan, produk kering dan cair dibezakan. Kering boleh dalam bentuk serbuk atau butiran, dijual dalam beg foil untuk satu aplikasi. Bahan dalam bentuk ini adalah yang paling pekat. Pembersih cecair atau gel lebih lembut, lebih selamat menggunakannya untuk paip.

Bergantung pada bahan aktif, ia boleh bersifat berasid dan beralkali. Alkali mempunyai kemampuan untuk melarutkan bahan cemar berlemak, alat seperti ini sangat sesuai untuk sinki di dapur. Asid mempunyai kesan buruk pada plastik dan logam, memperpendek jangka hayat saluran paip, tetapi dengan cepat menghilangkan penyumbatan.

Hari ini, terdapat sebilangan besar pembersih kimia dari pengeluar yang berbeza. Jenama yang paling terkenal:

Tahi lalat - alat pengeluaran domestik. Ia mempunyai harga bajet dan kecekapan tinggi. Menghilangkan penyumbatan dan bau yang tidak menyenangkan.

Tyreth - menurut pengguna, salah satu alat terbaik. Sesuai untuk paip plastik dan logam.

Otot Mr. - Ia dianggap sebagai alat yang berkesan untuk pencegahan dan penyumbatan cahaya. Tindakan yang dituntut adalah pemusnahan bakteria dalam paip pembetung.

Permohonan

 1. Arahan untuk penggunaan dana tersebut biasanya standard. Penting untuk bimbangkan keselamatan terlebih dahulu: untuk memastikan pengudaraan yang baik di dalam bilik, pasangkan sarung tangan getah di tangan anda.
 2. Adalah perlu untuk mengukur jumlah bahan yang betul. Dos bergantung pada sifat dan kerumitan penyumbatan - maklumat terperinci ditunjukkan pada bungkusan.
 3. Tuangkan cecair ke lubang pembuangan sink.
 4. Sekarang perlu menahan masa yang tertera pada bungkusan. Selepas itu, bilas sistem ini dengan air panas dengan membuka keran selama 10 minit.

Pencegahan penyumbatan

Penyelenggaraan sistem pembetung secara berkala akan membantu mengelakkan penyumbatan yang kerap. Untuk melakukan ini, pasang skrin penapis pada lubang saliran. Ia tidak akan membenarkan zarah makanan atau serpihan lain memasuki paip. Tuangkan pembersih khas atau campuran soda dan cuka secara berkala ke dalam longkang untuk mengelakkan pengumpulan plak pada permukaan dalaman paip.

Untuk mengatasi masalah rumah tangga yang tidak menyenangkan ini adalah mudah. Gunakan kaedah yang dijelaskan dalam artikel untuk membersihkan sistem pembuangan sink. Bersabarlah dan anda akan mencapai hasil yang diinginkan.

Video: pembersihan paip di rumah

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan