Cara bertindak balas terhadap kekasaran: nasihat daripada ahli psikologi

Setiap ibu bapa melaburkan maksimum kualiti berguna dalam membesarkan anak-anak. Generasi muda diajar untuk bersikap sopan, ramah, dan menghormati para penatua. Kemudian, ketika seseorang memasuki usia dewasa, dia sudah mengembangkan pemikiran dan kebiasaan tertentu. Tetapi, sayangnya, tidak semua orang mempunyai sifat positif, seperti yang mereka katakan, secara semula jadi.

Cara bertindak balas terhadap kekasaran

Mengapa orang kurang ajar

 1. Kekurangan cinta adalah faktor terpenting. Apabila seseorang tidak mendapat perhatian yang cukup pada masa kanak-kanak, penjagaan, kasih sayang dari ibu bapanya, dia semakin terasing dan jahat. Tingkah laku ini menampakkan diri dalam keinginan untuk menonjol, individu itu cuba diperhatikan. Kekurangan perhatian mendorong seseorang untuk terlibat dalam pertengkaran secara lisan untuk setiap kesempatan, bersikap kasar, untuk tidak menghormati orang yang lebih tua daripada mereka. Semua ini datang dari zaman kanak-kanak. Dengan didikan yang tidak betul dan kurang cinta, anak sangat berubah-ubah bagi ibu bapanya untuk akhirnya memberinya sebahagian dari masa "berharga" mereka. Tingkah laku ini menjadi dewasa. Kesedaran secara automatik mengingati kaedah manipulasi, sebagai satu-satunya pilihan untuk menarik perhatian.
 2. Penegasan diri adalah kriteria lain yang menentukan orang yang kurang ajar. Senario seperti ini hanya dapat dilihat dalam keadaan di mana seseorang bersikap kasar terhadap lawannya, yang lebih rendah daripadanya dalam beberapa hal (dalam kekuatan, kesejahteraan material, dll.). Maksudnya, yang kuat menyinggung yang lemah dan kerana itu ditegaskan. Selalunya, orang yang dikurniakan kuasa atau mereka yang mempunyai berat badan rata-rata dalam lingkaran komunikasi tertentu berkelakuan seperti ini.
 3. Ketidakupayaan untuk mempertikaikan kedudukan seseorang adalah aspek ketiga yang mempengaruhi tingkah laku manusia dalam masyarakat. Selalunya ketika pertengkaran lisan atau perbincangan dimulakan, orang yang tidak mempunyai apa-apa lagi harus menggunakan kekasaran. Masyarakat moden memanggil tingkah laku ini "peralihan kepada individu." Seorang lelaki cuba menyinggung perasaannya dengan menunjukkan kekurangan dalam penampilan yang terakhir, keselamatan materialnya, dan rancangan keluarganya. Apabila seseorang individu tidak mempunyai alasan, dia pergi ke kekasaran yang terang-terangan.
 4. Keletihan adalah faktor biasa yang menentukan tingkah laku interpersonal seseorang dan sikapnya terhadap orang lain. Pendedahan yang kerap terhadap tekanan, kurang tidur yang berterusan, hubungan yang tidak baik dengan saudara-mara dan banyak aspek lain secara tidak sengaja dapat memprovokasi seseorang secara kasar pada saat yang paling tidak sesuai. Setiap orang moden menghadapinya, walaupun dengan pendedahan "boa constrictor" dan jiwa yang stabil.

Cara bertindak balas terhadap kekasaran: petua untuk pemandu

 1. Jimat masa anda. Sekiranya anda mendapati diri anda berada dalam situasi di mana peserta lain dalam gerakan tersebut mulai bersikap kasar, jangan buang masa dan kesihatan anda terhadapnya. Pemandu yang tidak boleh berpisah di jalan raya yang sempit dan tudung ke hud mengingatkan pada dua ram. Dalam situasi seperti itu, bertindaklah dengan bijak, rindukan orang bodoh, kerana dia "terbakar". Yakinkan diri anda bahawa anda betul-betul terbalik, dan dia tidak mampu melainkan bergerak dalam garis lurus. Pada masa yang sama, senyum pada si bangga, memastikan diri anda tenang sepanjang hari.
 2. Bercuti dari jalan. Sekiranya anda sering dipaksa berkeliling kota dengan kereta dengan pekerjaan, luangkan masa untuk berehat. Tidak perlu berhenti di pinggir bandar dan tidur. Rehat secukupnya, lakukan pemanasan seluruh badan dan mata.Ahli psikologi memberikan cadangan sedemikian kerana sering kali pemandu itu sendiri memprovokasi kekasaran peserta lain dalam pergerakan tersebut. Sekiranya anda mula perlahan di jalan raya, yang lain akan berbunyi bip dan gelombang. Anda harus melakukan pemanasan dan berehat ketika semua pemandu di sekitarnya dianggap sebagai penunggang yang tidak sabar.
 3. Belajar untuk berkelakuan dalam situasi yang tidak terkawal. Sebilangan pemandu, terutama yang muda, tidak mempunyai kebijaksanaan dan kekangan di jalan raya awam. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan pertengkaran dengan orang yang sombong, jangan cuba berbicara dengan bahasa biasa dengannya. Pertama, tutup pintu dan tingkap kereta, arahkan DVR ke arah pesalah. Dengan cara ini, anda akan merakam tindakan yang tidak sah di pihak orang lain. Tidak perlu melakukan ceramah kecil dan cuba membuktikan sesuatu kepada orang yang kurang ajar. Selalunya amukan seperti itu berakhir dalam pertengkaran. Cuba tinggalkan tempat kejadian atau hubungi polis dengan nombor pendaftaran pemandu kedua.
 4. Berhati-hati semasa memandu. Kami memberikan contoh untuk mempermudah memahami apa yang dipertaruhkan. Anda adalah orang pertama yang berdiri di lampu isyarat, ternganga, terganggu, isyarat hijau menyala. Pemandu menghadap ke belakang mula berbunyi bip secara berterusan untuk membuat anda bergerak. Keadaannya kelihatan sederhana, tetapi menyebabkan banyak kerengsaan. Tidak perlu membunyikan hon dan melambaikan tangan sebagai tindak balas. Pergi dan matikan pemandu dengan kumpulan kecemasan, meminta maaf atas kesalahan anda. Untuk menangani kekasaran di jalan raya, anda tidak seharusnya menjadi penyebab kekasaran ini. Pada masa yang sama, jika anda menangkap pemandu yang berdiri terkejut, jangan beri isyarat kepadanya bahawa ada air kencing. Kelipkan rasuk tinggi, mendesak anda untuk mula bergerak.
 5. Meringankan tekanan daripada memandu. Setiap orang moden sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya menghadapi kekasaran di jalan raya. Selepas hari yang sukar dan serangan pemandu lain, individu itu merasa keletihan secara moral, seperti lemon yang diperah. Ahli psikologi memberikan nasihat mereka mengenai perkara ini. Mereka mengesyorkan memanggil saudara-mara dan mengeluh secara dangkal untuk menghilangkan tekanan dan memanggil orang yang tidak senang dengan semua kata yang mungkin. Percayalah, ia akan menjadi lebih mudah bagi anda.

Cara menangani kekasaran di kedai

 1. Merayu kepada kepimpinan. Sekiranya anda kerap melihat kekasaran pekerja kedai, tidak masuk akal untuk membuang kegelisahan anda dalam proses secara langsung. Minta buku aduan, nyatakan keadaannya. Kemudian rujuk kepada pihak pengurusan yang lebih tinggi dengan permintaan agar pihak boor bertanggungjawab. Sekiranya pihak berkuasa tidak menyetujuinya, tulislah aduan kepada pihak pendakwa untuk mengirimkan audit ke paviliun yang ditunjukkan. Jangan sesekali membiarkan kekasaran tanpa hukuman.
 2. Dapatkan frasa universal. Sekiranya anda bukan salah satu daripada mereka yang akan mengganggu aduan dan pendakwa, lakukan sebaliknya. Apabila anda mendengar kekasaran lain dari pekerja kedai, beri dia fakta yang sukar untuk dicabar. Contohnya, mulakan perbincangan mengenai pembiakan sotong atau ingat sejarah Sepanyol. Tidak kira apa sebenarnya yang anda katakan. Perkara utama adalah melakukannya dengan pandangan dan alasan yang bijak secara falsafah. Cuba buat penjual menjadi pusing sehingga dia merasa bodoh dan menjadi pendiam.

Cara bertindak balas terhadap kekasaran ketua

Cara bertindak balas terhadap kekasaran ketua

 1. Sekiranya atasan anda termasuk orang yang berkuasa, jangan lepaskan peluang untuk bersikap kasar, hafal frasa mekanikal. Jawabnya secara automatik: "Ya, anda benar," "Saya setuju dengan pendapat anda," "Baiklah, saya akan melakukannya."
 2. Apabila pihak pengurusan selalu menjerit, akui tersesat daripada menjerit. Cuba bercakap dengan atasan anda secara normal agar dia tidak mengambil kata-kata anda kerana niat jahat.
 3. Biarkan atasan anda tahu bahawa pendapatnya penting bagi anda. Mintalah untuk tidak berteriak dan tawarkan untuk membincangkan keadaan dalam suasana santai. Keterbukaan dalam dialog akan menyusahkan mana-mana pihak.
 4. Ada yang membuat kesilapan mula membuat alasan kepada atasan. Ini tidak berguna. Anda diberitahu untuk melakukan, melakukannya. Jangan berkelakuan seperti kanak-kanak kecil.
 5. Jangan bersikap biadap jika anda tidak mahu diberhentikan dari jawatan anda. Sangat mudah untuk terlibat dalam skandal apabila semuanya letih dan tidak ada kekuatan lagi untuk bekerja. Saranan ini tidak berlaku untuk rakan sekerja, jangan biarkan mereka mengaibkan diri sendiri.
 6. Banyak pemimpin yang berpengalaman menganggap kesunyian orang bawahan sebagai tidak mengendahkan. Oleh itu, sentiasa mencari kata-kata untuk menyatakan diri anda dengan betul. Jangan diam seperti ikan; jika perlu, pertahankan pendapat anda dengan munasabah.
 7. Agar tidak menimbulkan kekasaran yang lebih besar dari koki, biarkan dia bersuara. Balut misai semua yang akan dikatakan oleh kepala. Jangan mencelah, jawab hanya setelah selesai monolog pihak berkuasa.

Cara bertindak balas terhadap kekasaran rakan sekerja di tempat kerja

 1. Ketahui cara mempersembahkan diri dengan betul. Sekiranya anda baru memasuki pasukan baru, cuba kelihatan seperti orang yang ramah. Pada masa yang sama, jelaskan bahawa anda tidak boleh tersinggung. Sentiasa ekspresikan diri anda dengan jelas dan jelas agar tidak kelihatan seperti "kain buruk".
 2. Jangan sekali-kali menunjukkan rasa tidak selamat anda kepada orang asing. Mereka yang dekat dengan anda, tetapi bukan rakan sekerja anda, mungkin mengetahui sifat anda ini. Percayalah pada diri sendiri dan jangan biarkan orang yang sombong itu menyakitkan kesombongan anda. Sentiasa tersenyum sebagai tindak balas terhadap kekasaran, ekspresikan diri dengan monoton, tetapi dengan kuat.
 3. Di tempat kerja, ingatlah kepentingan sosial. Sekiranya rakan sekerja anda berpangkat lebih tinggi, jangan berkawan dengannya. Apabila hubungan antara bos dan rakan diatasi, pengurus akan mula bersikap kasar kepada anda lebih kerap daripada yang lain (kerana persahabatan).
 4. Tunjukkan diri anda sebagai profesional sejati dalam bidang di mana anda bekerja. Jangan menunjukkan ketidakcekapan secara terbuka. Pemula selalu mendapat semua shisha, mereka kasar, mereka terkoyak. Jangan membuktikan diri anda seperti itu, jadilah profesional.
 5. Jangan jadi biri-biri hitam. Peraturan ini sesuai untuk kehidupan, tetapi dalam persekitaran kerja lebih baik bergabung dengan orang ramai dan tidak menimbulkan emosi negatif. Hormati nilai-nilai pasukan sehingga mereka dapat membantu anda ketika bertembung dengan orang yang tidak bertanggungjawab.

Cara bertindak balas terhadap kekasaran di Internet

 1. Orang moden tidak dapat membayangkan hidup mereka tanpa jaringan global. Selalunya, meninggalkan komen di rangkaian sosial dan blog, anda boleh bertemu dengan kekasaran. Orang sering saling mencetuskan pencerobohan. Dari sini bermula pertengkaran secara lisan. Malangnya, tidak semua orang dapat bertindak balas terhadap kekasaran.
 2. Selalunya orang duduk di forum, semasa surat-menyurat, pertengkaran dengan sifat yang berbeza bermula. Oleh itu timbul minat yang tidak wajar, siapa yang akan menjadi hak akhirnya. Sepanjang hari, anda boleh berulang kali memeriksa mesej dan menelusuri perkembangan selanjutnya. Anda memikirkan bagaimana untuk bertindak balas terhadap kekasaran dan mempertahankan pandangan anda.
 3. Dalam kes ini, anda tidak boleh marah dan menipu diri sendiri, sekurang-kurangnya ini tidak betul. Pengalaman anda tidak menarik bagi sesiapa sahaja dan ditujukan kepada kekosongan. Perlu dipertimbangkan dengan teliti bahawa orang yang terlalu agresif tidak sepenuhnya sihat. Mereka tidak dapat membuang kemarahan mereka di mana sahaja melainkan Internet. Fikirkan bahawa keperibadian seperti itu tidak sah.
 4. Oleh itu, seseorang tidak boleh bertindak balas dengan kasar terhadap kekasaran di bawah posting dan di forum. Orang yang mandiri dan mencukupi dapat memberi komen kepada anda dan menjelaskan apa yang anda salah, dia tidak akan menunjukkan pencerobohan. Dalam kes ini, anda boleh meneruskan dialog dan mengetahui siapa yang berada di sebalik kebenaran. Jangan bertindak balas dengan kekerasan terhadap kekasaran, sebagai peraturan, perbualan tidak bermakna seperti itu tidak berakhir di sana.
 5. Ada jalan keluar ketika berhadapan dengan orang yang tidak sesuai. Dianjurkan untuk melakukan dialog dengan mereka, seperti halnya anak kecil. Balas semua ungkapan kasar dengan tenang dan sindiran. Jangan meneran dan jangan risau lebih-lebih lagi. Semua ancaman yang tidak bernilai akan kekal di Internet. Jangan gelisah dengan kekasaran dan ucapan kosong.
 6. Dalam kes lain, jika berlaku perselisihan antara anda dan rakan anda, lebih baik tidak meneruskan dialog dan bertemu dalam kehidupan nyata. Bincangkan masalah tatap muka tanpa penghinaan orang ramai.Seringkali orang yang menekan pencerobohan di dunia nyata sering memancarkannya dalam bentuk kekasaran di Internet. Dalam kes ini, jaga saraf anda, ini bukan masalah anda.

Tindakan kekasaran dari orang yang tidak dikenali

Tindakan kekasaran dari orang yang tidak dikenali
Menunjukkan rasa kasihan

 1. Sekiranya anda tidak dapat bertindak balas dengan tenang terhadap kata-kata kasar dan ungkapan yang menyinggung perasaan, tunjukkan belas kasihan dan kasihanilah orang yang kalah. Perbuatannya menunjukkan bahawa dalam jiwa si bongkak tidak senang. Kemungkinan besar, dia mempunyai masalah atau hidup tidak berguna.
 2. Dalam kes ini, orang yang agresif berusaha mengimbangi kekurangan perhatian dengan pencerobohan dan kekasaran. Layan orang seperti itu dengan belas kasihan. Ketahuilah bahawa dia lemah, maka reaksi akan berubah secara radikal. Perkara utama adalah tidak membuat alasan.

Lelucon sebagai tindak balas dan falsafah beban

 1. Sebagai tindak balas terhadap kekasaran, cuba lontarkan frasa yang cerdas dan kompleks. Tanyakan secara langsung kepada boor soalan retorik yang sukar difahami. Kalah yang agresif tidak akan memahami apa yang mereka mahukan darinya, dan meninggalkan dialog.
 2. Cuba jawab frasa kasar dengan gurauan halus dengan makna. Dalam keadaan seperti itu, pesalah akan kalah. Sekiranya anda tidak boleh bergurau mengenai topik ini, perlu menunjukkan rasa simpati. Ikuti frasa mudah dan jangan ambil kata yang tajam.

Jawab dengan kasar

 1. Kaedah ini tidak sepenuhnya betul. Untuk menggunakannya atau tidak adalah perniagaan anda sendiri. Ia mungkin berbeza dengan yang anda mahukan. Tidak betul sepenuhnya untuk menjawab kekasaran terhadap kekasaran. Biasanya kaedah serupa mula terlintas di fikiran.
 2. Sekiranya anda memutuskan untuk bersikap tidak sopan, penting untuk memahami bahawa anda akan sampai ke tahap orang yang kalah yang bersikap kasar kepada anda.
 3. Oleh itu, anda kehilangan harga diri. Sekiranya anda sering menggunakan kaedah seperti itu, tidak lama lagi anda sendiri akan menjadi penipu.

Menjadi pengkritik

 1. Penting untuk memahami bahawa kritikan dan kekasaran adalah perkara yang sama sekali berbeza. Pada pilihan pertama, anda boleh melakukan dialog yang agak tenang dan mempertahankan pandangan anda. Sekiranya berlaku kekasaran, seseorang tidak boleh bertindak balas sama sekali terhadap orang seperti itu.
 2. Pencerobohan yang tidak wajar tidak semestinya menarik perhatian dan perhatian anda. Biasanya, tingkah laku ini tidak ditujukan khusus kepada anda, tetapi pada peserta lain dalam dialog atau orang yang tidak dibenarkan. Anda harus menjawab kekasaran dengan rasa maruah, jangan sampai tahap sedemikian.

Abaikan

 1. Untuk ketenangan fikiran anda, anda boleh mengabaikan orang yang agresif sepenuhnya. Akibat daripada tindakan tersebut, orang yang tidak bertanggungjawab akan kehilangan minat anda. Seseorang akan mencari objek baru untuk pertempuran.
 2. Orang-orang agresif yang memprovokasi dialog seperti itu selalu menunggu tindak balas. Semakin emosional percakapan berkembang, semakin kasar anda akan mendengar tentang diri anda. Dalam kes ini, jangan tunjukkan kebencian anda, ini adalah tujuan boor. Katakan bahawa dialog seperti itu tidak menyenangkan bagi anda, tidak lebih.

Anda boleh bertemu dengan kekasaran di tempat kerja, dalam pengangkutan awam, dalam perjalanan pulang dan juga di Internet. Agar tidak membuang saraf anda, perlu bertindak balas terhadap kekasaran dengan betul. Jangan pernah sampai ke tahap pesalah, inilah yang dia harapkan. Mempunyai harga diri, jangan malu di hadapan orang yang sombong.

Video: cara bertindak balas terhadap penghinaan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan