Cara menghilangkan debaran dengan sendirinya

Paranoia dimanifestasikan oleh gangguan pemikiran, di mana ada penglihatan dalam keadaan sederhana, konspirasi terhadap diri mereka sendiri. Seseorang dalam semua tindakan orang lain melihat niat jahat dan keinginan untuk menyakitinya. Dalam praktik psikiatri, tahun sebelum terakhir dan bahkan abad yang lalu dikaitkan dengan tahap awal psikosis paranoid.

Cara menghilangkan debaran

Perbezaan antara paranoia dan psikosis adalah pemeliharaan kewarasan bagi orang. Selain daripada idea-idea obsesif mengenai keinginan orang lain untuk menyakitinya, jika tidak, tingkah laku itu tidak berubah. Fikiran paranoid pesakit sering didasarkan pada kenyataan di sekelilingnya, yang membantunya untuk membuktikan dirinya tepat pada tekaannya. Oleh itu, penting untuk berhenti tepat pada waktunya dan tidak menyerah pada negatif.

Punca paranoia dan bagaimana membezakannya dari kegelisahan biasa

Mekanisme penampilan gangguan ini tidak difahami sepenuhnya. Apa sahaja boleh menjadi penyebab pemikiran paranoid. Biasanya, pakar yang berkelayakan setelah mengkaji kehidupan pesakit menemui alasan seperti itu, tetapi memerlukan masa.

Penting untuk membezakan pemikiran paranoid dari yang cemas, kerana untuk menghilangkan kegelisahan biasanya cukup untuk memastikan keadaan anda tidak berasas. Fikiran cemas dicirikan oleh perasaan tentang orang yang disayangi, tentang kesejahteraan mereka. Mereka biasanya berlaku sebelum beberapa peristiwa yang mungkin berakhir dengan kegagalan. Sebagai contoh, seseorang dari keluarga harus terbang dengan kapal terbang, dan mereka segera memikirkan pemikiran obsesif mengenai kemungkinan terjadinya nahas pesawat.

Untuk mengatasi kegelisahan, hanya sedikit mengalihkan perhatian dan berehat. Anda perlu mengarahkan pemikiran anda ke arah positif, mendengar muzik yang menyenangkan atau menonton filem kegemaran anda. Kadang kala membaca buku yang menarik dapat membantu. Anda hanya perlu fokus pada plot karya.

Punca kegelisahan adalah rasa tanggungjawab yang tinggi untuk kesejahteraan orang yang dikasihi atau hanya mencintai mereka. Tetapi paranoia timbul akibat gangguan mental dan gangguan di otak. Pelanggaran seperti itu boleh berlaku setelah trauma mental, misalnya, setelah kematian orang yang disayangi atau kemalangan. Selalunya fikiran paranoid dikunjungi oleh bekas tentera yang terlibat secara aktif dalam permusuhan. Juga, pelbagai penyakit disertai dengan gangguan aktiviti otak, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu, alkohol, ubat-ubatan dapat menyebabkan paranoia.

Adakah mungkin untuk mengatasi debaran sendiri

Paranoia mempunyai beberapa jenis dan dengan beberapa daripadanya adalah mungkin untuk berusaha bertarung sendiri atau dengan bantuan orang tersayang. Tetapi masalahnya ialah biasanya seseorang tidak mahu mengakui penyakitnya bahkan pada dirinya sendiri. Saudara-mara yang cuba menghindarkannya dari tidak logiknya kecurigaan mereka secara automatik tergolong dalam kategori "musuh".

Paranoia

Oleh itu, agak sukar dan kadang-kadang mustahil untuk ditangani tanpa rawatan perubatan yang berkelayakan. Anda secara bebas dapat melawan pemikiran paranoid hanya pada tahap awal kejadiannya dan dengan adanya sokongan mesra daripada saudara-mara. Sekiranya tidak ada saudara terdekat dan tidak ada yang memerhatikan tindakan pesakit, maka lebih baik segera mendapatkan bantuan ahli terapi.

Tanpa rawatan yang mencukupi, paranoia dapat berkembang menjadi psikosis, yang kadang-kadang disertai dengan tindakan yang tidak mencukupi. Hanya pakar dalam bidang gangguan psikologi, iaitu seorang psikiatri, yang dapat menentukan seberapa mendalam obsesi.Apabila fikiran yang tidak normal muncul di bawah umur, ibu bapa berusaha sebaik mungkin untuk tidak berkunjung ke pejabat doktor, mengaitkannya dengan kemungkinan menimbulkan rasa tidak percaya pada anak-anak mereka. Keputusan seperti itu boleh memberi kesan buruk kepada jiwa kanak-kanak yang tidak stabil.

Jenis paranoia apa yang dapat disembuhkan secara bebas

Paranoia berbeza dengan tahap pengabaian penyakit dan sifat pemikiran. Sebagai contoh, kecurigaan yang berlebihan terhadap beberapa orang, terutama dari kenalan baru-baru ini, tidak selalu menjadi tanda penyakit. Ini boleh disebabkan oleh pengalaman negatif dengan rakan baru pada masa lalu, yang menjelaskan kesukaran mempercayai orang yang tidak dikenali.

Satu lagi bentuk paranoia yang biasa adalah kecemburuan patologi dan kecurigaan terhadap pasangan. Nampaknya orang yang dikasihi sentiasa berubah dan menyembunyikannya dengan segala cara. Dan sebarang kelewatan dan panggilan yang tidak dijawab segera menjadi alasan munculnya pemikiran obsesif. Sangat sukar untuk mengawal keadaan seperti itu tanpa sokongan rakan; oleh itu, adalah penting untuk berkongsi keadaan anda dengannya dan menerangkan sebab idea tersebut.

Paranoia adalah kesan sampingan penggunaan alkohol dan ubat-ubatan yang berpanjangan. Gejala mungkin tetap ada walaupun selepas menghilangkan ketagihan, kerana aktiviti otak sering terbukti tidak stabil. Dan jika seseorang mula menjalani pemikiran paranoid, ia segera mengikuti alasan untuk mengecualikan alkohol, dadah dan ubat ketagihan. By the way, penghentian penggunaan ubat yang tajam dan beberapa ubat juga boleh menyebabkan paranoia.

Cara merawat paranoia

Rawatan paranoia ubat boleh dilakukan hanya setelah berjumpa pakar. Psikiatri menilai kerumitan keadaan dan memutuskan intensiti terapi. Selalunya, rawatan menjadi rumit oleh fakta bahawa pesakit tidak menyedari penyakitnya dan melihat ancaman dalam keinginan doktor untuk membantu, menolak ubat.

Rawatan paranoia

Biasanya, paranoia tidak memerlukan rawatan di hospital dan, mengikut cadangannya, dirawat di rumah. Hanya kes-kes yang teruk yang disifatkan sebagai ancaman terhadap kehidupan pesakit atau persekitarannya yang memerlukan pemulihan di klinik.

Yang sangat penting dalam proses menghilangkan paranoia adalah pengakuan pesakit terhadap keadaannya. Sehingga ini berlaku, tidak ada pembicaraan mengenai penyembuhan bebas. Tetapi biasanya, jika pesakit mengakui bahawa dia sakit, dia setuju bahawa dia memerlukan bantuan doktor.

Kaedah moden untuk mengubati paranoia termasuk tidak hanya mengambil ubat (mereka berusaha untuk menjauhkan diri dari ini kerana banyak kesan sampingan ubat tersebut), tetapi juga kursus psikoterapi individu. Untuk rawatan paranoia yang berjaya dengan latar belakang alkohol atau ketagihan dadah, terapi kolektif juga sering disyorkan.
Selalunya sukar untuk berkongsi masalah anda walaupun dengan doktor, tetapi dengan orang yang mempunyai kelemahan yang sama, ini lebih mudah dan berkesan bagi sesetengah orang.

Orang yang paranoid digalakkan untuk melakukan apa yang mereka sukai dan bekerja dalam pasukan yang ramah. Iaitu, perkara pertama untuk menghilangkan obsesi adalah dengan mewujudkan suasana yang selesa dan tenang di mana anda dapat mengarahkan pemikiran anda ke arah yang positif. Ada yang lebih tenang dengan melukis atau menyulam, sementara yang lain lebih aktif. Anda perlu mengisi hidup anda dengan peristiwa-peristiwa yang ingin anda ingat.

Sudah tentu, nampaknya tidak mungkin disembuhkan sepenuhnya dari paranoia tanpa bantuan luar. Tetapi jika seseorang mengakui keadaannya, maka keputusan pertamanya adalah mencari seseorang yang akan memberikan sokongan yang diperlukan dan memberi nasihat mengenai jalan keluar dari situasi ini.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Andrey
Andrey

Artikel ini hanyalah mengenai satu-satunya nasihat berguna untuk berjumpa doktor.

Krasava
Krasava

... kata si paranoid

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan