Cara membuat bebas fros di rumah

Ramai orang dari sekolah mengetahui keanehan air, yang mengatakan bahawa pada suhu di bawah 0 darjah, ia mengkristal, berubah menjadi keadaan pepejal. Sederhananya, air membeku, berubah menjadi sekumpulan ais. Setiap pemandu tahu secara langsung bahawa masalahnya menjadi jelas pada musim sejuk. Walaupun tanpa cecair pencuci, sukar untuk memandu sejauh beberapa kilometer dalam cuaca buruk. Untuk mengecualikan ciri ini, perlu menyediakan komposisi dengan penambahan komponen yang mengandungi alkohol. Mereka tidak akan membiarkan air membeku, menyederhanakan kehidupan pengguna kenderaan.

Cara membuat anti-beku

Komposisi cecair mesin basuh automotif

Ada yang lebih suka membeli omyvayka siap pakai, sambil menghabiskan sejumlah wang yang kemas. Pemandu lain, sebaliknya, ingin bereksperimen, jadi mereka memilih untuk memasak tanpa beku di rumah. Pertimbangkan komposisi asas penyediaan cecair itu.

 1. Apabila cecair pencuci dihasilkan untuk keperluan industri, ia mengandungi komponen asas. Ini termasuk alkohol, air, surfaktan (surfaktan), perasa.
 2. Sekiranya kita bercakap mengenai syarikat pembuatan domestik, mereka menambah isopropanol (alkohol monohidrat) sebagai asas alkohol. Produk berdasarkan kompaun ini terkenal kerana kategori harganya yang rendah, tetapi mempunyai keunikan - bau yang tidak menyenangkan. Untuk menghilangkan pengawasan, pengeluar menambah agen perasa yang tidak dapat mengatasi tugas tersebut (dinilai berdasarkan banyak ulasan).
 3. Etil (makanan) alkohol dianggap salah satu komponen yang biasa dan banyak digunakan yang tidak membiarkan air membeku. Namun, dengan langkah cukai, Rusia menolak untuk menggunakan kompaun ini. Dalam kes yang jarang berlaku, anda mungkin mendapati formulasi TOP dengan penambahan etil alkohol (etanol), tetapi ia terlalu mahal.
 4. Terdapat juga asas alkohol yang disebut metanol. Ia cukup murah, sehingga banyak digunakan untuk tujuan industri di Eropah. Ciri utama metanol dianggap bahawa ia tidak membeku walaupun pada suhu -96 darjah, ini adalah nilai tambah yang tidak dapat dinafikan. Kompaun ini juga tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan, tetapi setelah penyejatan, ia mempunyai kesan negatif pada tubuh manusia. Di Rusia, metanol dilarang, kerana menyebabkan ketagihan pada "kategori warga tertentu".
 5. Dari yang disebutkan di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa praktikalnya tidak ada pilihan. Anda boleh membeli cecair pencuci dengan harga yang berpatutan berdasarkan isopropanol atau etil alkohol. Beberapa pembekal yang tidak bertanggungjawab menjual metanol tanpa beku di lebuh raya, yang memberi kesan buruk kepada paip kereta. Dalam dua pilihan pertama, pemandu menghadapi perisa yang berlebihan, di kedua mereka mendapat keracunan toksik. Atas sebab ini, penting untuk belajar bagaimana menyediakan sendiri cecair pencuci.

Anti-pembekuan berasaskan etanol

Untuk menyelamatkan diri dan saudara dari bau alkohol yang tercekik, gunakan pengeluaran anda sendiri. Semua komponen boleh didapati dari segi harga.

 1. Anda memerlukan langsung etil alkohol, air suling, antibeku berkepekatan tinggi (boleh diganti dengan etilena glikol), minyak pati (bau dipilih mengikut budi bicara anda).
 2. Ramai orang, setelah membaca senarai komponen yang diperlukan, akan berminat dengan etilena glikol. Ini perlu untuk melarutkan alkohol dan air dalam keadaan sejuk, sehingga cecair dapat memberikan kepekatan yang diperlukan.Etilena glikol tidak membenarkan alkohol menguap, dengan ketara meningkatkan tempoh tindakan anti-pembekuan.
 3. Sekiranya kita membincangkan nisbahnya, larutan cecair tidak beku disediakan dari dua bahagian air dan satu bahagian etil alkohol. Berdasarkan ciri suhu wilayah anda, ubah komposisi bergantung pada petunjuknya.
 4. Berikut adalah pengiraan sebotol lima liter, di mana anda perlu menambahkan etil alkohol dalam bahagian tertentu. Sekiranya suhu di kawasan penggunaan kereta anda melebihi -5 darjah, tambahkan 600 ml. Dengan penunjuk -10 darjah - 1.1 liter, -15 - 1, 2 liter, -20 - 1.6 liter, -25 - 2.2 liter, -30 - 2.6 liter.
 5. Selepas mencampurkan air dan alkohol, etilena glikol mesti ditambah. Pengiraannya adalah seperti berikut: tuangkan 15 g. untuk setiap darjah tolak. Sebagai contoh, untuk suhu -30 darjah anda memerlukan 450 gram. etilena glikol.
 6. Anda boleh menggantikan etilena glikol dengan antibeku. Kendalikan cecair dengan berhati-hati kerana ia cukup toksik. Pakai sarung tangan getah, melindungi saluran udara dan mata anda. Sekiranya boleh, ganti etilena glikol dengan propilena glikol, ia tidak berbahaya.
 7. Untuk menghilangkan bau alkohol yang tidak beku, anda boleh menggunakan perasa makanan atau gel khas dengan pelbagai bau. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan menjadikan komposisi semula jadi. Beli di farmasi eter tanaman atau buah kegemaran anda, tambah 3 ml. pada tabung lima liter, campurkan.
 8. Goncangkan anti-beku dengan teliti sebelum setiap penggunaan, kerana minyak pati sering naik ke permukaan. Sekiranya anda mahu, anda boleh mencurahkan 35 g. serbuk automatik supaya cecair mempunyai sifat pembersih.

Ejen bukan pembekuan berasaskan alkohol isopropil

Pilihan ini untuk penyediaan cecair pencuci berbeza mengikut kelajuan pencampuran komponen. Pada akhirnya, anda akan mendapat penyejuk beku siap selepas 5-10 minit.

Ejen bukan pembekuan berasaskan alkohol isopropil

 1. Prosedur ini memerlukan air, alkohol isopropil, dan juga detergen pencuci pinggan yang tidak mengandungi klorin.
 2. Untuk meningkatkan kualiti air, masukkan melalui penapis isi rumah atau rebus. Anda boleh menggunakan cair cair, menyejukkannya ke suhu bilik. Jika tidak, setelah menggunakan omyvayki di kaca depan kereta anda akan melihat lapisan putih, noda dan karat kecil. Anda juga boleh menggunakan air suling, harganya murah.
 3. Sebagai permulaan, tentukan apa yang anda akan sediakan cecair tidak beku. Anda boleh memilih botol dua liter dan bekas lima liter, semuanya bergantung pada pilihan peribadi. Selepas itu, kami terus mencampurkan bahan-bahan (pengiraan diberikan untuk 5 liter komposisi).
 4. Tuangkan 2 liter air suling atau ditapis ke dalam bekas, tambahkan alkohol isopropil sebanyak, goncangkan. Buka penutup dengan teliti, tuangkan dalam 60 ml. bermaksud membersihkan pinggan. Gabus lagi, gaulkan komposisi. Anti-beku yang dihasilkan sesuai digunakan pada suhu hingga -20 darjah (nisbah 1: 1). Sekiranya dikehendaki, lebih banyak isopropil dapat ditambahkan untuk meningkatkan prestasi.

Kaedah lain tidak membeku

 1. Metanol. Campurkan air suling dan metanol dalam nisbah 9: 1. Tambah 20 gr. mesin serbuk atau 40 ml. cecair pencuci pinggan. Langkah sedemikian akan memberikan sifat pembersihan yang tidak membeku. Penting untuk diingat selama-lamanya bahawa ketika mencampurkan bahan, perlu melindungi mata, kulit tangan dan saluran pernafasan.
 2. Cuka garam. Alat yang sangat baik yang dicirikan oleh komposisi yang selamat dan kemudahan penyediaannya. Campurkan larutan cuka meja dengan kepekatan 9% dengan air suling atau rebus dalam nisbah 50:50. Masukkan 30 ml. cecair pencuci pinggan, goncangkan bekas. Cecair siap beku boleh digunakan pada suhu hingga -10 darjah.
 3. Amonium klorida (ammonia). Untuk menyediakan cecair tidak beku mengikut resipi ini, perlu mencampurkan ammonia dan air yang ditapis dalam nisbah 1: 3. Pastikan busa tidak terbentuk semasa kemasukan ammonia. Tambahkan komponen di sepanjang dinding tangki. Komposisi digunakan pada suhu sekurang-kurangnya -10 darjah. Untuk menambahkan ciri, tuangkan cuka meja dalam jumlah 15% daripada jumlah keseluruhan.

Pertimbangkan teknologi industri untuk menyediakan cecair tidak beku. Buat komposisi cuka meja, metanol dan cecair pencuci pinggan, ammonia. Tambahkan minyak pati kegemaran anda sebagai perasa; ia dijual di kedai kosmetik dan farmasi.

Video: dari mana anda boleh membuat anti-beku

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan