Cara mengatasi kegembiraan: 5 cara

Perbualan serius dengan orang tersayang, bercakap di hadapan sekumpulan orang ramai, laporan kepada bos mengenai kerja yang dilakukan, lulus peperiksaan - ini dan acara lain sering membuat seseorang "berpeluh". Keseronokan mempengaruhi semua orang, tanpa mengira latihan, jantina dan usia. Perasaan psikologi semata-mata adalah pengalaman emosi yang mengaburkan minda. Seseorang tidak boleh berfikir dan mengambil tindakan. Ini menimbulkan persoalan bagaimana menangani kegembiraan.

Cara mengatasi kegembiraan

Apa yang menyebabkan kegembiraan

 • rendah diri;
 • kurangnya keyakinan terhadap profesionalisme mereka;
 • kelemahan anggota badan, sesak nafas;
 • tingkah laku yang tidak sesuai di khalayak ramai (hilang kawalan diri);
 • tekanan yang teruk dan, akibatnya, kemurungan yang berpanjangan;
 • kehilangan selera makan
 • dekonsentrasi lengkap, disorientasi;
 • hasil negatif dalam menyelesaikan masalah tertentu.

Latihan keseronokan

 1. Apabila seseorang bimbang, pernafasannya sesat, dan degup jantungnya melonjak ke syurga. Cuba bertenang. Tarik nafas panjang dengan mata tertutup. Cuba lakukan manipulasi dengan perlahan dan yakin pada kadar yang sama. Anda tidak boleh mengeluarkan pipi atau menahan nafas, diafragma harus terbuka sepenuhnya.
 2. Perlu bergerak. Jalankan kilang dengan tangan anda atau gelombang mereka dari sisi ke sisi. Beberapa orang awam mengurut kuas mereka ketika mereka bimbang sebelum bercakap. Begitu juga ketika menggoyangkan anggota bawah (urut kaki dan betis).
 3. Selalunya kegembiraan yang tidak terkawal berlaku kerana pembebasan hormon ke dalam darah yang banyak. Untuk membawa penunjuk ke tahap optimum, tepuk dada dengan lembut dengan telapak tangan. Pengaktifan kelenjar timus akan membolehkan anda bertenang dengan lebih cepat kerana kawalan gangguan hormon.
 4. Orang yang sangat risau sebelum bercakap di podium harus mendapatkan barang kecil. Penting bahawa semasa ucapan, perkara ini tidak diperhatikan. Susun gantungan kunci (pen, pemetik api, klip kertas, sehelai kain, dll.) Di tangan anda. Oleh itu, anda akan menenangkan fikiran anda dan memindahkannya ke saluran lain.
 5. Sekiranya hidung anda adalah peristiwa penting yang tidak ada masa untuk disiapkan, luangkan 2-5 minit untuk sedikit muslihat. Untuk jangka masa tertentu, mula-mula naik ke jari kaki, kemudian perlahan-lahan turunkan. Seterusnya, putar bahu anda mengikut arah jam dan lawan jam. Pergerakan gantian dengan anggota badan.
 6. Apabila kegembiraan membuat Anda terkejut ketika berunding serius, berada di meja, mulailah membongkok dan melepaskan jari kaki. Cuba fokus pada sensasi yang diterima, menterjemahkan pemikiran anda di sana. Anda juga boleh menekan cuping telinga dengan sekuat tenaga, yang utama adalah manipulasi anda tidak dapat dilihat.
 7. Orang yang bersemangat kelihatan terkekang sebelum persembahan atau acara serius yang lain. Otot nampaknya tidak patuh, jadi mereka perlu dibuat untuk bekerja. Sekiranya kaki anda gemetar, lakukan 10-20 jongkok. Sekiranya tangan - tolak dari lantai atau bangku. Tidak perlu berlebihan untuk mengayunkan akhbar dan latihan fizikal lain yang boleh mengalihkan perhatian badan.

Kaedah nombor 1. Bersedia untuk majlis tersebut.

 1. Selalunya kegembiraan mengejutkan orang yang kurang bersedia untuk acara yang akan datang. Sekiranya anda merancang ucapan, ucapan atau ucapan istiadat tidak lama lagi, kumpulkan bahan yang diperlukan dan hafal secara harfiah.
 2. Berlatih di hadapan cermin sehingga anda sendiri menyukainya. Kemudian kumpulkan rakan atau orang yang tidak dikenali (lebih baik lagi), bercakap dengan mereka dan meminta penilaian objektif.
 3. Fikirkan terlebih dahulu mengenai gambar anda, iaitu solek, rambut, pakaian, kasut. Anda mesti kelihatan 100% sempurna. Jangan lupa untuk memberikan insiden (pantyhose koyak, maskara yang dilumurkan, pena yang tidak baik, dll.).
 4. Sekiranya anda tidak lama lagi akan memberikan pidato di hadapan orang ramai dengan jawapan yang seterusnya, fikirkan terlebih dahulu mengenai kemungkinan soalan yang akan diajukan orang. Jawapan anda mestilah ringkas tetapi bermaklumat, dan ucapan anda yakin dan profesional.

Kaedah nombor 2. Ingatlah kemenangan masa lalu

 1. Dalam kebanyakan kes, kegembiraan berlaku kerana harga diri yang rendah dan ingat akan kekalahan pada masa lalu. Walau bagaimanapun, anda perlu pergi dari seberang.
 2. Ambil sehelai kertas dan tuliskan semua kekuatan anda. Jangan lupa untuk menyebut kemenangan anda (pertahanan diploma "sangat baik", penyerahan hak secara bebas, memperoleh kedudukan yang berprestij, dll.). Kesedaran mengenai profesionalisme anda sendiri melegakan kegembiraan anda.
 3. Menganalisis keadaan masa lalu. Pasti anda juga risau, tetapi semuanya berjalan lancar. Jadi kali ini. Kegelisahan hanya membingungkan anda, tidak membenarkan anda memberi tumpuan kepada perkara utama. Katakan pada diri sendiri: "Saya akan berjaya!", "Saya yakin dan kuat dalam apa yang saya lakukan!".

Kaedah nombor 3. Tingkatkan harga diri anda

Tingkatkan harga diri anda

 1. Tidak yakin dengan diri mereka sendiri dan kemampuan mereka sendiri, orang sering risau dengan alasan apa pun. Untuk menghilangkan ketidakselesaan emosi, anda perlu menyayangi diri sendiri.
 2. Tingkatkan harga diri anda dengan cara yang mungkin. Mendaftar ke gim, menghadiri kursus pertumbuhan peribadi, mengatasi tabiat buruk.
 3. Dapatkan sokongan orang tersayang yang akan menilai tingkah laku anda secara objektif. Dengan setiap peningkatan harga diri, kegembiraan akan hilang.

Kaedah nombor 4. Jeda sebelum ucapan dasar.

 1. Kaedah ini akan membantu mengatasi kegembiraan sekiranya tangan dan kaki gemetar sebelum perbualan (ucapan, ucapan, dll.). Jangan mula bercakap dengan segera, tunggu 10-15 saat.
 2. Tempoh masa yang ditentukan adalah perlu untuk "menyatukan diri." Sekiranya anda mula bercakap dengan segera, fikiran akan menjadi bingung, tidak teratur.
 3. Jeda akan membantu membina rantai logik dan sebahagiannya menenangkan kegembiraan. Oleh itu, anda tidak akan melupakan ucapan yang memerlukan masa yang lama untuk disiapkan. Kawal pernafasan anda, semestinya sekata, tanpa lompatan.

Kaedah nombor 5. Jangan takut untuk membuat kesilapan

 1. Selalunya ada kalanya seseorang mula gemetar kerana alasan yang paling tidak masuk akal. Pada tahap bawah sedar, semua orang yang segera muncul takut untuk melakukan kesalahan.
 2. Penting untuk difahami bahawa penonton tidak akan melontarkan telur kepada anda sekiranya anda terlupa atau menjatuhkan pena. Setiap orang tidak sempurna, terima kenyataan ini.
 3. Mulai sekarang, berfikir secara berbeza. Fikirkan tentang fakta bahawa kesalahan kecil tidak akan menyebabkan pemecatan, kecuali anda secara langsung memanggil bos sebagai "kambing."
 4. Sepanjang perbincangan atau ucapan yang serius, bayangkan anak domba yang dicukur cuba melompat ke atas pokok. Atau buat sendiri fantasi lucu yang lain.

Persiapkan diri untuk acara ini dengan teliti, pelajari teknik psikologi menangani kegembiraan. Bersenam, percaya pada kekuatan anda sendiri, tingkatkan harga diri. Awasi nafas anda, jangan takut untuk membuat kesilapan, ingat kemenangan masa lalu. Siapkan perkara kecil yang boleh anda selesaikan di tangan anda untuk menormalkan latar belakang psiko-emosi.

Video: 5 kaedah berkesan untuk mengatasi kegembiraan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan