Cara mencuci kasmir: cadangan praktikal

Barang-barang elegan yang terbuat dari kain mahal memerlukan penjagaan yang sewajarnya. Peraturan untuk mencuci sintetik atau kapas tidak berlaku untuknya. Keadaannya jauh lebih rumit. Pertama, alat khas sering digunakan untuk jenis kain ini. Kedua, perlu mencuci barang dengan tangan untuk mengelakkan kehilangan warna dan penyusutan. Kasmir tergolong dalam kain yang mahal, ia memerlukan penjagaan yang teliti sesuai dengan semua kehalusan pembersihan.

Cara mencuci kasmir

Kasmir basuh tangan

 1. Sebilangan besar mesin basuh akan merosakkan sesuatu yang mahal. Dalam proses manipulasi seperti itu, produk berguling di drum, timbunan menjadi kental, kasmir menjadi kasar. Oleh itu, pakar mengesyorkan menggunakan kaedah pemprosesan manual.
 2. Sebelum memulakan basuh, buang semua kili pada pakaian. Jangan cuba mengeluarkannya dengan tangan, jika tidak, anda akan menetapkan pembengkakan. Gunakan mesin khas atau sisir yang direka untuk memproses produk kasmir.
 3. Setelah melepaskan kili, memutar produk, mencuci dilakukan dari sisi yang salah. Perhatikan suhu air, pemprosesan dilakukan pada suhu 30 darjah. Kadar yang lebih tinggi boleh menyebabkan pengecutan dan kehilangan warna.
 4. Dapatkan pencuci kasmir khas atau belanjakan diri dengan syampu bayi. Komposisi sedemikian bertujuan untuk mengekalkan warna dan kelembutan benang. Tuangkan sedikit air ke dalam mangkuk air bersih dan pukul ke dalam busa dengan tangan anda.
 5. Hantarkan benda kasmir ke larutan yang disediakan, ingat dengan teliti dengan tangan anda sehingga kain menyerap kelembapan. Biarkan selama 7-10 minit, kemudian teruskan ke pencucian. Jangan biarkan lebih lama untuk mengelakkan menggulung benang.
 6. Sebelum mencuci, ingat bahawa kasmir tidak boleh mengalami tekanan mekanikal, iaitu geseran, putaran. Jika tidak, kainnya cacat, anda tidak boleh meletakkannya dengan teratur. Perah dan lepaskan produk dengan lembut.
 7. Setelah mengeluarkan habuk dan bahan cemar lain, toskan larutan sabun, tekan perlahan-lahan benda itu untuk membuat busa busa daripadanya. Tuangkan air bersih ke dalam lembangan, mulalah membilas. Ulangi manipulasi 3-5 kali sehingga air menjadi jernih sepenuhnya tanpa sedikit sabun.
 8. Pada tahap terakhir pembilasan, tambahkan balsem untuk melembutkan rambut atau perapi khas untuk item kasmir di dalam air pada suhu bilik, yang akan membantu menjaga kelembutan. Pencucian telah berakhir, barang itu hanya perlu dikeringkan dan disimpan untuk disimpan.

Cashmere cucian kering dan mesin cuci

 1. Sebilangan barang yang diperbuat daripada kasmir tulen atau dengan memasukkan seratnya dibenarkan untuk mencuci mesin. Periksa label dengan teliti untuk mendapatkan cadangan pengeluar yang relevan.
 2. Sekiranya pengeluar memberi amaran bahawa produk boleh dihantar untuk cucian kering, ikuti nasihatnya. Profesional di perusahaan tahu betul bagaimana menangani jenis kain tertentu.
 3. Pencucian mesin atau cucian kering tidak dibenarkan setelah setiap barang dipakai. Minimum, anda harus memakai barang tersebut 10 kali. Pada masa yang sama, kos perkhidmatan profesional cukup tinggi.
 4. Anda boleh mencuci produk di mesin sendiri, mematikan putaran sepenuhnya. Pastikan untuk menetapkan suhu hingga 30 darjah, tidak lebih. Jenis pencucian juga penting; mod "Halus" sesuai.
 5. Jangan gunakan serbuk longgar. Tambahkan gel untuk mencuci barang kasmir dan perapi untuk melembutkan ruang khas perkakas rumah. Jangan gunakan penghilang noda atau peluntur.

Ciri-ciri pengering kasmir

Cara mengeringkan kasmir

 1. Langkah penting dalam penjagaan kasmir adalah pengeringan.Jangan lupa bahawa kain halus memerlukan perhatian khusus.
 2. Selepas mencuci, produk sedemikian tidak boleh dikeringkan di jemuran atau penyangkut baju. Oleh kerana berat badannya sendiri, benda itu kehilangan penampilan dan bentuk asalnya.
 3. Setelah membasuh kasmir, tunggu air berlebihan mengalir. Seterusnya, bungkus produk dengan tuala terry. Tisu lembut menyerap kelembapan berlebihan.
 4. Letakkan produk kasmir pada satah mendatar sehingga ia kering sepenuhnya. Ingat, dilarang meletakkan barang yang diperbuat daripada kain halus di dekat alat pemanas.
 5. Dalam kebanyakan kes, cara klasik mengeringkan kasmir mungkin tidak sesuai untuk semua orang kerana kekurangan ruang di apartmen. Perkara itu hanya akan mengganggu selepas mencuci.
 6. Bahan halus kering selama sehari, jadi anda boleh menggunakan kaedah alternatif. Sebarkan tuala tebal di permukaan yang longgar.
 7. Pastikan tidak ada kerutan pada tuala; ia harus sama rata. Sekiranya item kasmir mempunyai lengan panjang, ia boleh dilipat. Tutup produk dengan tuala terry kedua. Lipat sesuatu ke dalam gulungan yang ketat.
 8. Tunggu sekitar 2 jam, kembangkan kasmir. Akibatnya, sebahagian besar kelembapan diserap ke dalam tuala, dan benda itu tidak cacat. Selanjutnya, produk boleh dikeringkan di bahagian belakang sofa yang tebal.

Cadangan praktikal

Agar produk kasmir dapat mengekalkan penampilan asalnya selama mungkin, mereka mesti diberi penjagaan yang sewajarnya. Untuk melakukan ini, ikuti petua mudah.

 1. Setelah dipakai pada kasmir, kili mulai terbentuk. Selesaikan tugas tepat pada waktunya dengan mesin khas.
 2. Dilarang mempercepat proses pengeringan oleh pelbagai peralatan rumah tangga setelah mencuci. Kasmir akan kehilangan bentuk.
 3. Tidak digalakkan untuk selalu menggunakan produk dari kain halus. Beri rehat. Kasmir mesti mempunyai masa untuk kembali ke penampilan asalnya.

Cashmere adalah jenis kain yang halus, jadi cuci barang dari bahan tersebut dengan berhati-hati. Sekiranya label menunjukkan cucian kering, jangan terlalu kerap menggunakannya. Basuh produk kasmir dengan tangan. Sekiranya pengilang mempunyai cadangan yang sesuai, hantarkan barang tersebut ke mesin dan basuh dalam mod halus.

Video: cara mencuci kasmir

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan