Cara menghilangkan calar dan calar pada kasut kulit

Semua orang lebih suka membeli dan memakai kasut yang cantik dan berkualiti tinggi. Produk kulit dianggap sangat bergaya dan menarik. Harganya selalu kasut dan but dari pelbagai warna, mengekalkan penampilan yang menarik untuk masa yang lama.

Cara menghilangkan calar pada kasut kulit

Tidak semua orang berjaya mengesan kasut dan memakainya dengan betul. Oleh itu, pelbagai jenis calar sering muncul di selipar kegemaran anda. Artikel ini membincangkan bagaimana memperbaikinya dan mengembalikan kasut ke penampilan yang baik.

Punca kecacatan pada produk kulit

Terdapat beberapa sebab mengapa kelemahan pada kasut:

  • Perkahwinan kerana kesalahan pengeluar.
  • Goresan yang muncul semasa penghantaran.
  • Kerosakan mekanikal ketika melangkah atau mengekang.

Selain itu, jangan lupa tentang keadaan jalan yang menyedihkan di mana pejalan kaki bergerak. Justru kerana faktor inilah keretakan, calar, dan masalah lain sering muncul pada kasut. Tetapi jangan kecewa, kerana hari ini ada banyak zat yang membantu melawan kerosakan pada kasut kulit.

Pengilang kasut menawarkan pelanggan mereka pelbagai produk penjagaan kulit: aerosol, krim, lilin dan berus asli. Sekiranya anda ingin menjaga kasut kegemaran anda dalam keadaan sempurna, maka gunakan semua bahan yang disyorkan ini.

Apa yang perlu dilakukan jika calar muncul di kulit

Langkah pertama adalah menilai besarnya masalah. Untuk melakukan ini, periksa dengan teliti kawasan yang rosak secara visual dan sentuh dengan jari anda: jika terdapat kekasaran semasa pergerakan jari ke satu arah, maka ini menunjukkan bahawa kulit itu sendiri tergores. Apabila kekasaran diperhatikan di kedua arah, maka, kemungkinan besar, hanya cat yang terpengaruh.

Langkah seterusnya adalah menguji kaedah yang dipilih pada kawasan kulit yang tidak kelihatan. Perkara ini berlaku terutamanya untuk produk yang mengandungi bahan agresif. Setelah produk diuji, kasut disiapkan untuk dibaiki: kasut dibersihkan dari habuk dan kotoran, dikeringkan dan dilenyapkan dengan baik.

Jalur dari tapak kaki sering kelihatan pada kasut, yang sangat mudah dibersihkan. Ambil aseton dan pelapik kapas, kemudian lekapkan kulit dengan lembut di sekitar calar dan hamparkan lapisan kabur ke kawasan yang bermasalah. Teruskan secara perlahan, kerana anda boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan pada produk.

Pemilik kasut yang diperbuat daripada kasut pembaikan kulit halus, menutup calar dengan cat kuku biasa. Ia mesti digunakan bukan hanya pada kulit yang terkoyak, tetapi juga pada permukaan di bawahnya. Pernis boleh dipadankan dengan warna kasut atau hanya menggunakan pilihan tanpa warna. Daripada pernis, ia dibenarkan menggunakan kolodion, agen kimia yang berdasarkan koloksilin.

Untuk tujuan ini, gam profesional juga digunakan, yang ditujukan untuk produk kulit. Sekiranya pelekat seperti itu tidak ada di tangan, maka kaedah di atas mudah menggantikannya. Cukup tekan bahagian yang dirawat dengan jari anda dibalut dengan kain dan tahan selama kira-kira 5 minit. Kulit yang dilekatkan digenggam dengan baik dan tahan lama.

Kerosakan pada kulit yang sangat nipis dihilangkan dengan superglue biasa, yang boleh dibeli di mana-mana kedai perkakasan.

Goresan pada kasut yang dipernis agak sukar ditanggalkan, tetapi mungkin. Tidak sesuai menggunakan cat kasut; lebih baik anda memakai varnis berkilat dengan berus. Kaedah ini sangat sempurna sehingga kerosakan tidak dapat dilihat walaupun dalam jarak dekat. Satu tolak, tetapi penting: penyamaran berlangsung tidak lebih dari beberapa minggu.Tetapi prosesnya dapat diulang pada bila-bila masa yang sesuai.

Kasut paten tidak boleh digosok dengan berus kasar, hanya gunakan kain lembut dan span. Selain itu, cubalah mengelakkan sentuhan kasut kulit paten dengan air.

Kulit cair sebagai ubat untuk kerosakan pada kasut

Sekiranya anda perlu menyingkirkan celah-celah kecil atau lecet pada kasut atau but, maka lapisan kulit cair yang nipis boleh digunakan. Maka produk harus kering dan menjadi seperti baru. Proses ini dibiarkan berulang kali tanpa had.

Kulit cair

Pada mulanya, anda perlu mengambil sedikit pembalut dan menyebarkan kulit cecair ke atas produk. Letakkan pembalut yang sudah siap di atas dan tekan dengan kuat. Selepas itu, lapisan kulit yang lain disapukan di atas, dilicinkan dan dibiarkan kering. Alat ini disiapkan dalam setengah jam, dan akhirnya kasut siap dipakai sehari selepas rawatan. Apabila kulit cair kering sepenuhnya, "tampalan" hampir tidak kelihatan.

Apa yang perlu dilakukan dengan calar yang mendalam

Apabila kasut rosak teruk, dan calar besar diperhatikan di atasnya, adalah wajar untuk menggunakan alat profesional - lilin. Ia boleh menjadi lilin, hiasan atau lilin lebah khas. Sekiranya anda tidak berpeluang mencari sekurang-kurangnya salah satu ramuan yang disenaraikan, maka anda boleh mendapatkannya dengan lilin rumah tangga biasa.

Apabila lilin sudah tersedia, ia perlu dipanaskan dan dicurahkan di tempat yang bermasalah. Sekiranya kasut berwarna, segera cat di atas calar yang dibanjiri dengan warna yang diingini. Contohnya, penanda atau cat kasut berwarna.

Sekiranya anda tidak dapat mengatasi masalah itu sendiri, maka jangan kecewa, kerana kasut kulit selalu boleh dibawa ke bengkel di mana profesional akan menghadapinya.

Dengan menggunakan semua petua dan peraturan, anda akan dapat menghidupkan semula sepasang kasut atau sandal yang anda cintai untuk dibuang. Ingatlah bahawa kerosakan pada kulit boleh diperbaiki dan bukan penyebab panik.

Video: cara memanjangkan umur kasut kulit

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Ding ding
Ding ding

Pilihan super.

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan