Cara membersihkan pangsapuri selepas pembaikan: petua berguna

Setelah pembaikan selesai, tidak banyak pemilik rumah yang diubahsuai mengatur percutian, dan ini tidak menghairankan. Serpihan, lantai dan tingkap yang kotor merosakkan keseluruhan kesan. Tidak kira seberapa berhati-hati anda melakukan pembaikan, anda tidak akan dapat mengelakkan kesan cat, gam bangunan dan simen. Pangsapuri baru ditutup dengan debu, yang jatuh walaupun di tempat yang sukar dijangkau. Puan menutup kepala, tidak tahu apa yang harus dilakukan. Kami telah menyediakan arahan langkah demi langkah untuk anda, yang akan membantu menjalankan pembersihan dalam masa yang singkat.

Cara membersihkan pangsapuri selepas pembaikan

Langkah nombor 1. Jaga bahan dan alatan

Sebelum anda pergi untuk membersihkan musim bunga, anda perlu menjaga alat improvisasi yang anda perlukan.

 1. Beli beg sampah yang terbuat dari polietilena padat, sebagai peraturan, isinya 100-200 liter. Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengganti beg plastik dengan beg kain, ia lebih tahan lama dan boleh digunakan semula.
 2. Bergantung pada betapa kotornya pangsapuri, ambil pakaian yang sesuai. Pastikan menjaga keselamatan tangan dengan membeli sarung tangan getah. Sekiranya terdapat sisa cat di lantai dan dinding, anda memerlukan alat pernafasan, pembinaan atau cermin mata, jubah mandi. Tutup kepala anda dengan selendang atau selendang, ganti pakaian yang anda tidak keberatan dengan noda.
 3. Sediakan banyak kain yang menyerap air dengan baik terlebih dahulu. Seekor kain buruk, jika anda mahu, anda boleh memotong selimut atau selimut lama. Kain mikrofiber dianggap sebagai pilihan terbaik. Serbet untuk tingkap dan barang dalaman kayu juga berguna.
 4. Pembantu yang tidak dapat diganti dalam proses pembersihan adalah pembersih vakum pencuci. Sekiranya tidak ada, ambil yang biasa, bungkus berus alat dengan kain kasa yang dicelupkan ke dalam larutan cuka meja (0,5 liter produk per 1 liter air). Jagalah pel yang akan membolehkan anda mencuci lantai di tempat yang sukar dijangkau.
 5. Dapatkan pelarut industri kedai perkakasan, White Spirit, minyak tanah, pembersih lantai, tingkap, permukaan kayu. Sekiranya lantai dalam bentuk laminasi atau linoleum, beli ubat dengan tanda yang sesuai, ia tidak akan meninggalkan noda. Juga, komposisi untuk menghilangkan gam bangunan dan simen tidak akan berlebihan.

Langkah nombor 2. Kumpulkan sisa pembinaan

 1. Tahap ini paling baik diserahkan kepada separuh keluarga lelaki, kerana prosedurnya agak rumit dan sukar dilakukan secara fizikal. Sediakan beg plastik, pakai sarung tangan dan pakaian lama.
 2. Mula mengumpulkan serpihan pembinaan yang besar, yang biasanya tersebar di seluruh apartmen. Ini termasuk tin cat, sisa-sisa papan eternit yang pecah, bahagian lamina atau parket yang tidak sesuai, kertas dinding yang dipangkas.
 3. Juga, kepingan blok konkrit yang tersisa setelah pembangunan semula dapat dikaitkan dengan sisa pembinaan. Letakkannya di dalam beg kain, tambahkan serpihan jubin, filem bekas untuk melindungi lantai dan tingkap, dan sisa-sisa kayu.
 4. Jangan tinggalkan serpihan di tangki jalanan. Sekiranya anda memutuskan untuk mengabaikan peraturan kesopanan, tandakan apa yang terdapat di dalam beg tertentu. Lebih baik segera menyewa kereta dan membawa sampah ke tempat pembuangan sampah.
 5. Sebaiknya kemaskan sisa-sisa gelas pecah ke dalam surat khabar lama dan pita dengan pita. Sekiranya anda mempunyai kekuatan dan waktu, kisar dengan tukul, setelah meletakkan bahan itu ke dalam beg nilon.

Langkah nombor 3. Keluarkan habuk dan noda dari bahan binaan.

 1. Jenis pencemaran yang paling biasa adalah noda dari cat, gam, plaster, simen dan bahan lain di permukaan keras.Juga, banyak suri rumah keletihan, mahu membersihkan rumah dari habuk.
 2. Untuk mengeluarkan habuk, disarankan untuk meniup semua celah, dan kemudian mengumpulkan sisa-sisa dengan pembersih vakum pencuci profesional. Peranti ini boleh disewa oleh syarikat pembersih. Sekiranya pilihan ini tidak tersedia, kumpulkan sisa makanan dengan sapu, berjalan di sepanjang penutup dengan pembersih vakum biasa. Balut berus dengan lembut dengan kain kasa basah yang dilipat di beberapa lapisan.
 3. Sekiranya anda mengambil sisa habuk dengan penyapu, jangan lebur dengan kuat. Pastikan melindungi saluran udara kerana awan tebal terbentuk di dalam bilik. Vakum tidak hanya mempengaruhi lantai, tetapi juga semua permukaan yang keras. Ini termasuk dinding, tingkap, kusen tingkap, pintu, siling. Sudah tentu, anda tidak dapat menangani satu pendekatan. Peringkat pertama adalah draf, yang kedua adalah muktamad.
 4. Setelah merawat permukaan yang keras dengan pembersih vakum basuh, perlapkan diri dengan baldi dan pel. Pastikan anda menggunakan bahan pencuci yang direka khas untuk lantai anda. Ia tidak akan meninggalkan noda dan akan menghilangkan sisa habuk secara kekal. Sekiranya mencuci dinding, gunakan cuka biasa.
 5. Setelah mengeluarkan habuk, perlu membersihkan lantai dan paip dari campuran bangunan yang mengotorkan lapisan semasa proses pembaikan. Anda boleh menggunakan pelarut perindustrian untuk tujuan ini, ia berkesan menghilangkan sisa bahan.
 6. Terdapat juga resipi rakyat. Contohnya, jika anda menjumpai bekas cat di lantai atau dinding, rendam kain minyak tanah dan gosok permukaannya dengan bersih. Komposisi akan melembutkan noda selepas 5 minit, anda mungkin perlu mengulangi prosedur.
 7. Lem di linoleum atau lamina mudah dikeluarkan dengan degreaser semangat putih. Cukup untuk membasahi kain lama di dalamnya, letakkan kain pada jejak gam dan biarkan selama 10 minit. Selepas jangka masa campuran melembutkan, anda boleh membersihkannya dengan kain bersih dengan mudah.
 8. Jangan cuba membersihkan lantai granit seramik dengan penyediaan berasaskan alkali dan klorin. Asid memecah lapisan atas, akibatnya lantai kehilangan kilauannya. Jangan cuba mencuci parket atau lamina dengan sebatian kasar, mereka menggaru kayu dan mencuci varnis.

Langkah nombor 4. Jubin bersih

Cara mencuci jubin selepas dibaiki

 1. Hampir tidak ada pembaikan yang lengkap tanpa meletakkan jubin di dinding atau lantai. Biasanya, sendi diperbaiki dengan grout khas - campuran berdasarkan mortar simen. Sukar untuk dikeluarkan dari permukaan, tetapi prosedur itu tidak boleh disebut mustahil.
 2. Profesional menasihatkan untuk segera membuang nat, tetapi jika anda melewatkan langkah ini, cubalah mengikis komposisi kering. Lengan diri anda dengan pisau yang diasah, simpan selari dengan jubin. Tanggalkan lapisan simen dengan berhati-hati, cuba jangan merosakkan jubin.
 3. Sekiranya terdapat keperluan untuk membersihkan jubin dari kapur beku, lembapkan kain dalam cuka meja dan lap dengan lembut setiap elemen jubin. Pastikan larutan tidak menembusi lipit. Begitu juga, anda boleh menggunakan minyak sayuran atau minyak zaitun yang dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1. Pada akhir semua manipulasi, jubin harus dibasuh dengan komposisi sabun.
 4. Sekiranya anda membuang grout terlebih dahulu, anda boleh melewati langkah sebelumnya, tetapi jubin masih perlu dibersihkan dari habuk. Untuk melakukan ini, beli komposisi khas untuk mencuci jubin di kedai pembinaan. Gunakannya mengikut arahan. Pada akhir semua manipulasi, lap jubin kering dengan kain microfiber.
 5. Ammonia dianggap sebagai analog produk pembersih profesional, cukup untuk membasahi spons di dalamnya, dan kemudian lap jubin. Sebelum digunakan, disarankan untuk melakukan ujian untuk menilai reaksi bahan terhadap ubat. Sebilangan orang lebih suka membuang nat dengan kertas kasar, tetapi prosedurnya mesti dilakukan dengan teliti.

Langkah nombor 5. Basuh tingkap dan pintu

 1. Basuh bingkai tingkap dan pintu dengan air biasa dicampur dengan cuka meja (2 liter air mengandungi komposisi 0,5 liter). Selepas itu, bersihkan seluruh pintu dengan menggunakan bahan pencuci. Kemudian lap sehingga tidak ada noda.
 2. Tanggalkan filem plastik dari tingkap, basuh di kedua-dua belah pihak. Residu gam boleh dikeluarkan dengan pisau nipis, minyak sayuran, semangat putih atau pelarut industri. Apabila kerja kasar selesai, basuh tingkap dan semua elemen kaca dengan alat khas.
 3. Selepas mencuci pintu dan tingkap, anda mesti sekali lagi membersihkan seluruh apartmen dari habuk. Pada tahap ini, cukup untuk melembapkan tisu lembut di dalam air dan berjalan di semua permukaan. Perhatikan elemen hiasan yang mempunyai bentuk yang kompleks. Basuh lekapan dan candelier, pemegang kabinet dan perabot lain, jika ada. Buka tingkap sehingga ruangan berventilasi dari habuk dan bau produk pembersih yang terkumpul.

Sangat mudah untuk membersihkan apartmen selepas pembaikan, jika anda mengikuti arahan langkah demi langkah. Jaga alatan, buang serpihan pembinaan, bersihkan jubin. Keluarkan habuk dan bekas bahan penamat, cuci pintu dan tingkap.

Video: mencuci pangsapuri selepas pembaikan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan