Cara memilih seluar dalam termal: petua berguna

Ramai orang mengalami kesulitan ketika dalam cuaca yang sangat sejuk mereka harus memakai banyak pakaian hangat. Wanita, misalnya, tidak suka berpakaian seperti ini, kerana ia tidak menyenangkan secara estetik. Sekiranya anda melihat pakaian atlet yang terlibat dalam pelbagai sukan, anda akan melihat bahawa mereka semua memakai seluar dalam termal. Persoalannya timbul: mungkin anda juga mendapat perkara mudah ini? Tetapi sebilangan kecil daripada kita mengetahui semua nuansa perkara tersebut. Bagaimana cara menghampiri pilihan agar pakaian ini selesa dan selesa?

Cara memilih seluar dalam termal

Apa itu seluar dalam termal?

Ini adalah pakaian khas yang dipakai di bawah pakaian asas. Ia direka untuk mengekalkan panas pada musim sejuk. Selalunya seluar dalam digunakan oleh pelancong, atlet, dan juga orang lain yang terpaksa tinggal di jalan pada musim sejuk. Mereka yang memakai seluar dalam termal merasa selesa pada suhu apa pun. Adalah sangat penting untuk keselesaan dan keselamatan anda sendiri untuk memilih seluar dalam yang sesuai.

Ramai yang yakin bahawa pakaian ini menghangat dalam cuaca sejuk, tetapi sebenarnya prinsip tindakannya didasarkan pada fakta bahawa ia menghilangkan kelembapan yang menguap tubuh manusia. Oleh itu, ia memberikan keselesaan bukan hanya dalam keadaan sejuk, tetapi juga dalam keadaan panas. Seluar dalam termal membolehkan badan bernafas, jadi atlet merasa selesa, yang membantu mengurangkan keletihan.

Sekiranya anda memakai pakaian biasa dalam cuaca sejuk, maka ia akan basah dari kelembapan yang dikeluarkan oleh badan. Kesannya, badan menjadi sejuk. Ini boleh membahayakan kesihatan manusia, menyebabkan kesulitan. Kelebihan seluar dalam termal dapat dipertimbangkan bukan hanya penyingkiran kelembapan yang berkesan dari badan. Ia juga cepat kering.

Maklumat umum mengenai pilihan seluar dalam termal

Untuk memilih seluar dalam termal yang sesuai dengan anda, anda perlu membiasakan diri dengan peraturan yang membimbing atlet memilih pakaian. Mereka berpakaian sedemikian rupa sehingga sekiranya keadaan persekitaran berubah, satu atau satu lagi lapisan pakaian dapat dilepaskan.

Atlet biasanya memakai tiga lapisan.

 1. Asas. Ini adalah lapisan bawah, iaitu lapisan yang bersentuhan dengan badan. Seluar dalam termal digunakan sebagai lapisan ini.
 2. Lapisan tengah. Ini adalah pakaian yang memberikan penebat.
 3. Luaran Pakaian ini berfungsi untuk melindungi dari keadaan persekitaran yang agresif. Iaitu angin, hujan dan hujan lain.

Agar pakaian tidak menghalangi pergerakan, setiap lapisan harus lebih besar daripada yang dipakai. Ini diperlukan bukan hanya untuk kemudahan pergerakan, tetapi juga memungkinkan, jika perlu, untuk menambah beberapa lapisan pakaian.

Paling berhati-hati, perlu mendekati pemilihan lapisan asas, iaitu pakaian dalam termal. Ia harus memberikan keselesaan, baik pada suhu tinggi dan rendah. Anda perlu memilihnya, dengan mengambil kira keperluan dan pilihan anda.

Bagi kebanyakan orang, adalah penting bahawa seluar dalam termal bukan sahaja berkualiti tinggi, tetapi juga bergaya. Ini benar terutamanya bagi wanita. Pengilang menguruskan perkara ini. Seluar dalam termal moden tidak hanya praktikal, tetapi juga cantik. Di kedai khusus anda boleh memilih pakaian dalam termal yang sesuai dengan anda bukan sahaja dengan ciri-cirinya, tetapi juga dengan penampilannya.

Hari ini, beberapa jenis seluar termal dihasilkan. Ia dibuat dari pelbagai bahan. Ia boleh menjadi bulu sepenuhnya atau sintetik sepenuhnya. Terdapat juga gabungan seluar dalam termal. Yang mana satu untuk dipilih? Ia bergantung pada cuaca di mana anda akan menggunakannya. Dan juga dari apa yang akan anda lakukan dalam seluar dalam ini.Oleh itu, sebelum anda pergi ke kedai untuk pakaian dalam termal, anda perlu membiasakan diri dengan maklumat yang akan membantu anda memilih pilihan yang sesuai dengan anda.

Pemilihan bahan

Sintetik. Seluar dalam termal ini diperbuat daripada bahan tiruan. Ia boleh menjadi poliester, poliamida, dll. Harga dan kualiti digabungkan di sini. Dengan harga yang berpatutan, anda akan mendapat pakaian yang berfungsi dengan baik mengikut fungsinya. Ia melekat pada badan, menghilangkan kelembapan yang menguap dari permukaannya dengan sempurna. Linen seperti itu tidak menimbulkan rasa tidak selesa, cepat kering. Keanjalan bahan membolehkannya sesuai dengan badan. Seluar dalam termal sintetik sangat pelbagai hari ini. Setiap orang akan dapat memilih pilihan yang sesuai dengan kualiti dan harga. Tetapi, jika anda ingin membeli seluar dalam termal tebal yang diperbuat daripada bahan tiruan, penting untuk mengetahui bahawa ia akan kering lebih perlahan daripada linen dengan ketebalan serupa yang diperbuat daripada bulu. Bahan sintetik menyerap bau dengan baik, jadi anda perlu mencucinya dengan kerap. Kelemahannya ialah perkara itu cepat hilang warna.

Bulu Merino. Seluar dalam termal moden ini sangat berkualiti tinggi. Ia dapat menghilangkan kelembapan dengan sempurna, mengekalkan suhu badan. Mereka membuatnya dari bulu merino. Serat nipis dipilih, yang menjadikan seluar dalam termal selembut dan menyenangkan mungkin. Pakaian ini tidak akan menyebabkan ketidakselesaan, yang berlaku, misalnya, dari sweater wol.

Kelebihan utama seluar dalam termal semula jadi yang diperbuat daripada bulu merino:

 • keanjalan bahan;
 • dengan penggunaan yang berpanjangan tidak kehilangan bentuk;
 • tidak menyerap bau;
 • kering dengan cepat;
 • menyediakan pengudaraan yang berkesan;
 • mengekalkan haba dengan baik.

Seluar dalam bulu wol tidak perlu sering dicuci, kerana praktikalnya tidak menyerap bau.

Tetapi, selain banyak kelebihan versi wol, terdapat juga kekurangan. Seluar dalam termal seperti itu sangat mahal, anda tidak boleh selalu menggunakannya. Di samping itu, kemungkinan selepas mencuci seluar dalam termal yang diperbuat daripada bulu akan banyak "duduk".

Seluar dalam termal gabungan juga pilihan yang sangat biasa. Ia dibuat dari bahan buatan, tetapi ada sisipan dari bulu atau kapas. Pilihan ini jauh lebih unggul daripada pakaian dalam termal buatan dan semula jadi. Seluar dalam termal gabungan bernilai banyak, tetapi untuk wang anda mendapat barang yang hampir sempurna. Ia akan tetap panas, cepat kering.

Seluar dalam termal yang diperbuat daripada kapas Ia mempunyai banyak kelebihan. Kita semua tahu betapa seronoknya memakai T-shirt kapas dan pakaian lain. Tetapi untuk digunakan di jalan, pilihan ini tidak sesuai. Oleh itu, anda tidak boleh membeli seluar dalam termal kapas jika anda ingin berkhemah atau bersukan di luar rumah.

Hasilnya, kita dapat mengatakan bahawa jika perlu untuk memastikan pengeringan tercepat dan penyingkiran kelembapan yang berkesan, maka seluar dalam termal sintetik akan menjadi pilihan yang ideal. Wool lebih rendah daripada dia dalam petunjuk ini. Tetapi seluar dalam termal yang diperbuat daripada bulu sangat sesuai untuk mereka yang penting untuk tetap panas dalam keadaan sejuk. Dalam keadaan panas, pilihan ini juga lebih disukai, kerana bulu tidak menyerap bau seperti sintetik. Apa sahaja pilihan yang anda pilih, anda tidak perlu bimbang akan kehilangan bentuknya. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup kewangan, maka terdapat banyak pilihan pakaian dalam termal yang diperbuat daripada bahan buatan, dari mana anda dapat memilih pilihan yang tepat.

Seluar dalam dan sukan termal

Selalunya, seluar dalam termal dipakai oleh orang yang melakukan sukan apa pun, serta mereka yang suka aktiviti luar yang berkaitan dengan aktiviti di luar rumah. Untuk setiap jenis aktiviti terdapat varian seluar termal yang sesuai.Oleh itu, untuk memastikan keselesaan dan keselesaan, perlu secara serius mendekati pilihan.

Seluar dalam dan sukan termal

Apabila seseorang pergi bersukan pada musim panas, sangat penting baginya bahawa kelembapan yang dikeluarkan oleh badan menguap dengan cepat dan pakaian menjadi kering. Untuk memenuhi keperluan ini, lebih baik membeli seluar dalam termal sintetik. Ia juga penting bahawa pakaian tidak terlalu ketat pada badan. Ini akan membantu udara untuk beredar dengan lebih baik dan kelembapan menguap lebih cepat.

Sekiranya seseorang pergi bersukan pada musim sejuk, maka pilihan terbaik adalah seluar dalam termal yang diperbuat daripada bulu. Pilihan ini memanaskan lebih baik. Selain itu, ia juga dapat menghilangkan kelembapan dengan baik. Semasa bermain sukan pada musim sejuk, sangat penting untuk menjaga kesihatan badan anda. Oleh itu, para pakar mengesyorkan memilih seluar dalam termal yang sesuai dengan badan.

Semasa memilih seluar dalam termal, beratnya juga sangat penting. Untuk menentukannya, perlu memperhatikan penandaan. Penamaan "Microweight" bermaksud bahawa kit ini ringan. Ini akan menjadi pilihan yang sesuai untuk atlet yang berlatih pada musim panas. Sekiranya anda merancang untuk memakai kit dalam cuaca yang lebih sejuk, anda perlu memilih label "Ringan". Pada musim sejuk, anda perlu memakai seluar dalam termal berlabel "Midweight", dan pada musim sejuk yang sangat teruk, cari label "Heavyweight".

Sekiranya seseorang terpaksa tinggal dalam keadaan sejuk dalam tempoh yang cukup lama, tetapi pada masa yang sama dia tidak akan menunjukkan aktiviti fizikal, maka dia tidak perlu memakai seluar dalam termal. Dalam kes ini, ia tidak membawa apa-apa faedah. Untuk tujuan ini, lebih baik memilih pakaian biasa yang akan hangat dan selesa.

Cara penjagaan

 1. Semasa membeli satu set seluar dalam termal, segera perhatikan jalan pintasnya. Di sana anda akan mendapat cadangan mencuci dan merawat barang tersebut. Pada asasnya, anda perlu mencuci seluar dalam termal di dalam air suam, tidak melebihi 30 darjah. Jangan merebus perkara itu, kerana selepas itu mereka akan kehilangan harta benda berguna mereka.
 2. Untuk mencuci seluar dalam termal, disarankan untuk menggunakan produk yang direka khas untuknya. Oleh itu, anda menyimpan sifat berfungsi seluar termal, warnanya lebih lama. Bahan setelah mencuci dengan alat sedemikian akan menjadi lebih lembut, ia akan meninggalkan bau dan pencemaran yang tidak menyenangkan. Sekiranya anda mencuci seluar dalam termal dengan cara khas, anda bukan sahaja akan memperpanjang jangka hayatnya, tetapi juga meningkatkan sifatnya, dan juga memulihkan yang hilang.
 3. Ingat bahawa penggunaan peluntur ketika merawat pakaian dalam termal dilarang sama sekali. Juga, penghilang noda dan produk yang mengandungi klorin tidak dapat digunakan. Sebaiknya basuh dengan tangan. Sekiranya anda mencuci pakaian dalam termal dalam mesin taip, gunakan mod lembut. Jangan meremas dan menyetrika seluar dalam dengan seterika. Anda perlu mengeringkannya pada suhu semula jadi, sehingga menggantungnya pada bateri panas juga sangat tidak diingini. Sekiranya anda tidak mematuhi peraturan ini, anda akan merosakkan perkara itu, ia akan kehilangan semua sifatnya.

Seluar dalam termal adalah pakaian yang dirancang untuk menghilangkan kelembapan yang menguap dari badan, dan juga dengan cepat menguapnya. Ia sangat sesuai bagi mereka yang suka menghabiskan masa di udara, melakukan sukan aktif.

Pasar menawarkan banyak pilihan untuk pakaian dalam termal, yang dibuat dari bahan buatan dan dari bahan semula jadi. Model seluar dalam termal berbeza dari segi harga. Untuk setiap tujuan tertentu, versi tersendiri yang mempunyai ciri yang sesuai sesuai.

Video: cara memilih seluar dalam yang sesuai

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan