Cara mencabut akar pokok di plot kebun

Pokok adalah perkebunan yang indah dan berguna, elemen utama perkembangan semua makhluk hidup, penghasil oksigen. Namun, walaupun sebilangan besar gelaran itu, cepat atau lambat pohon itu kering atau membusuk, hasilnya adalah satu - ia ditebang. Sudah tentu, mungkin ada banyak masalah dengan melepaskan bahagian atasnya, walaupun lebih banyak soalan berkaitan dengan cara menghilangkan akar pokok. Sekiranya kawasan tanah membenarkan, maka anda boleh menggunakan kekuatan peralatan khas, tetapi bagaimana jika pondok musim panas kecil, tetapi saya mahu seluruh kawasan dihuni oleh tanaman berguna? Apakah cara untuk menghilangkan sistem akar pokok yang besar, kuat dan bercabang?

Cara menghilangkan akar pokok

Mengapa perlu mencabut akarnya setelah memotong pokok itu?

Seperti yang diketahui semua orang, sistem akar pokok adalah yang paling kompleks, bercabang dan berdiameter hingga 7-9 meter. Walaupun penanaman digergaji, sebidang tanah ini tidak sesuai untuk ditanam - tanah akan tersumbat dengan akar, proses yang menyerupai batang pohon dalam struktur, sehingga tidak ada yang tumbuh kecuali rumpai. Adalah tidak rasional untuk berharap bahawa tunggul dengan akarnya akan reput dengan sendirinya, kerana anda harus menunggu sekurang-kurangnya 5-7 tahun, dan dengan segala cara membantu proses pembusukan yang cepat dalam setiap cara - kerap menyiramnya dan mengekalkan kelembapan yang ideal untuk pembusukan.

Dalam keadaan semula jadi, tidak ada yang peduli untuk membuang akar pokok, tetapi di pondok musim panas, plot kebun ini dilakukan untuk memelihara kawasan yang dapat digunakan. Oleh itu, jika anda ingin menambah jumlah penanaman dan menatap tunggul lama, sebelum anda mula menanam, pastikan anda membuang akar lama.

Cara mula membuang akar pokok

Sebelum anda segera mengambil sekop dan cuba melonggarkan tanah dengan kekuatan yang terlalu tinggi, anda perlu melakukan kerja perantaraan, iaitu:

  • Tentukan umur pokok
  • Kenali jenis pokok (atau tunggul) itu
  • Hitung sama ada mungkin untuk memandu ke tunggul lama peralatan yang besar, jika tidak, semua kerja harus dilakukan secara manual.

Menentukan usia pokok adalah tahap peristiwa yang sangat penting. Ini akan membantu mengetahui lokasi akarnya - contohnya, di pohon berumur 10 tahun mereka berdiameter 4 meter - semakin banyak penanaman tumbuh, semakin banyak kerja yang akan dilakukan.

Tahap kedua kerja perantaraan sama pentingnya dengan yang pertama. Sebagai contoh, abu gunung mempunyai akar lateral yang lebih sedikit daripada oak, jadi lebih mudah dan senang untuk mencabutnya.

Sekiranya ada kemungkinan untuk mewujudkan syarat untuk kelengkapan peralatan khas, lakukanlah. Sekiranya tidak mungkin mencabut akar menggunakan daya tarikan mesin, bersabarlah dan baca petua di bawah.

Kaedah yang terkenal untuk menghilangkan akar pokok

Membakar sistem tunggul dan akar
Kaedah ini adalah kaedah yang paling mudah dan tidak sukar dilakukan, namun merupakan kaedah yang paling berbahaya. Oleh kerana pokok itu kering dan akarnya cepat menyala, api dapat merebak ke bangunan berdekatan, terutama jika pembakaran dilakukan dalam cuaca kering dan berangin. Untuk memastikan proses membuang akar pokok tanpa merosakkan dirinya atau jirannya, disarankan untuk menggunakan sejenis lembangan logam lama atau palung (tong 200 liter biasanya sesuai). Di bahagian atas, lubang kecil dibuat untuk pengudaraan dan bekalan oksigen, dan tunggul itu sendiri ditutup.Dalam reka bentuk ini, sisa-sisa pokok yang membara akan berlaku, kehancurannya akan menjadi kurang berbahaya dan tidak akan membawa anda masalah tambahan.

Memancing dan menggali tunggul kering
Terdapat kaedah lain untuk menghilangkan akar pokok - dengan menggali dan mencabut. Oleh kerana pokok itu mempunyai sistem bercabang, perlu menggali parit di sekitar pokok itu, mestilah bulatan dengan radius 1 meter. Setelah penggalian selesai, perlu mengayunkan pokok dan memotong akar kosong dengan kapak. Selalunya, mustahil untuk mengatasi tunggul dengan usaha manusia biasa, jadi sekerap digunakan, yang digunakan sebagai air belakang. Batang linggis diperkenalkan tepat di bawah pokok dan dengan gerakan goyah mereka berusaha menggerakkan tunggul, sehingga mendedahkan akarnya. Oleh itu, seluruh kawasan di sekitar pokok melintas - hanya setelah akar lateral digergaji dan dibebaskan, tunggul dapat dipindahkan, tentu saja, dengan menggunakan linggis.

Jauh lebih mudah untuk menggali tunggul menggunakan unit daya tarikan khas atau semasa mengambil kabel. Traktor dengan mudah mengeluarkan tunggul dengan semua akar, tetapi ini di luar kemampuan kereta. Sekiranya anda ingin menggunakan kaedah yang berkesan, anda mesti menghubungi syarikat yang menyediakan pelbagai perkhidmatan menggunakan traktor. Anda juga boleh mengeluarkan akar dengan jentolak. Dalam kes ini, tunggul akan melentur kerana tekanan tajam dan kuat bilah pisau.

Hakisan tanah
Sekiranya tanah di kawasan anda berpasir atau tanah liat, anda boleh menggunakan kaedah hidraulik untuk menghilangkan akar. Parit dangkal digali di sebelah tunggul dan selang dengan tekanan air yang kuat dimasukkan ke dalamnya. Di bawah pengaruh jet yang kuat, pasir dan tanah liat dihanyutkan, dan akarnya terdedah. Ini memberi kelebihan yang besar, kerana anda boleh memotong atau memotong akar pokok. Prosedur sedemikian mesti dilakukan di seluruh tunggul, dan kemudian disangga dengan linggis dan letakkan pokok kering dari tempatnya.

Mencincang akar dengan pemotong kayu
Mesin penggilingan hutan - pemasangan khas untuk memotong dan memotong akar sehingga 30 cm. Kaedah ini digunakan oleh pakar profesional dan membolehkan anda melakukan kerja secepat mungkin. Tidak disarankan untuk membuang akarnya dengan cara ini sendiri, kerana pemotong hutan agak mahal dan merupakan perbelanjaan yang tidak wajar untuk memotong akar satu pokok. Di rumah, anda boleh menggunakan penebuk atau penggiling, tetapi ia akan memerlukan lebih banyak masa dan alat tersebut dapat dengan cepat hancur.

Cara kimia
Berkat inovasi dalam bidang kimia, sistem akar dapat dilakukan dengan cepat dan cekap, dengan menggunakan komposisi khas. Kalium atau natrium nitrat telah lama digunakan di Amerika Syarikat untuk menghilangkan akar, yang setelah pembakaran berubah menjadi baja biasa untuk tanah. Urea juga menyumbang kepada pembusukan cepat - anda hanya perlu membungkus tunggul dengan bungkus plastik dengan ketat. Garam biasa membantu menyingkirkan rimpang.

Kaedah biologi
Kaedah ini dibezakan oleh keunikannya, dan juga faedah ganda. Untuk menghilangkan tunggul dan sisa-sisa sistem akar, perlu membawa cendawan cendawan atau miselium cendawan tiram dari hutan. Ada baiknya membuat lubang lebar terlebih dahulu, untuk mengisi tanah hutan yang subur dan menyusun anak benih yang sudah siap. Untuk kebolehpercayaan, tutup dengan daun atau lumut. Kerana cendawan akan menyedut semua nutrien, akarnya akan reput dengan cepat. Hanya 2 tahun akan berlalu, dan tidak akan ada satu pun jejak pun dari tunggul, dan anda juga akan menerima tanaman cendawan madu atau cendawan tiram yang besar.

Untuk membuang sisa-sisa pokok dari laman web anda, anda perlu bekerja keras. Pilih kaedah termudah untuk diri sendiri dan mulailah membersihkan laman web ini!

Video: cara mengorek akar pokok gergaji dari tanah

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan