Cara Menanam Kacang Tanah di Taman: Petua Berguna

Bagaimana menanam kacang di kebun? Sama seperti di ambang tingkap. Ya, tanaman kacang ini tumbuh dengan luar biasa hingga ke jalan tengah. Dan lebih jauh ke selatan, hanya sedikit yang mencuba menanamnya di kawasan mereka sendiri. Pada masa yang sama, kacang tidak memerlukan penjagaan yang tidak wajar. Dia sangat bersahaja. Benar, ia memerlukan beberapa keadaan yang semakin meningkat. Tetapi semuanya dapat dilakukan sepenuhnya oleh mana-mana orang dan alat improvisasi.

Cara menanam kacang tanah di kebun

Adakah anda tertarik? Teruskan membaca. Hari ini kita akan menganalisis cara menanam kacang tanah.

Pilih biji

Lebih khusus lagi, kacang. Dari sudut pandang biologi, kacang tanah sama sekali tidak kacang. Baiklah, jangan masuk ke alam liar botani dan kehalusan asal usul spesies. Lebih penting bagi kita sekarang untuk memilih benih yang sesuai untuk ditanam. Mereka boleh dibeli di mana-mana kedai atau pasar. Syarat utama sangat mudah:

 1. Kacang mesti mentah. Iaitu, goreng, asin, kaca atau manis tidak akan berfungsi.
 2. Benih harus mempunyai kulit merah asli. Yang dikupas tidak akan naik. Sebaik-baiknya, lebih baik membeli kacang di dalam tempurung, dan memakainya dengan teliti di rumah.
 3. Kacang mesti utuh. Separuh atau hancur kadang-kadang dijual. Secara semula jadi, tidak ada gunanya menunggu anak benih dari biji seperti itu.

Sebaiknya beli benih di pasaran. Di sana anda boleh menyentuh mereka, memeriksa dari semua pihak, memilih yang paling indah. Apa sahaja boleh ada di beg kedai. Terutama jika ia legap.

Petua. Cuba beli kacang besar. Maka tanaman anda akan kaya dengan kacang besar.

Pilih petak

Bagaimanapun, di mana melekat kacang tidak akan berfungsi. Kami tidak mempunyai Amerika Selatan, sehingga ada tanah yang muncul. Dianjurkan untuk memilih tempat di mana matahari akan menerangi penanaman dari pagi hingga petang. Jadi semak akan menerima jumlah cahaya maksimum. Inilah yang anda perlukan.

Namun, alangkah baiknya jika bahagian ini ditutup dari angin kencang. Tidak, hembusan angin tidak akan mematahkan pendaratan, ia terlalu rendah. Tetapi angin musim panas yang ringan dapat menyejukkan mereka. Dan kacang suka hidup dalam suhu antara +24 hingga + 27 ° С. Semasa menurunkan, ia berhenti dalam pengembangan. Ia tidak mati, tetapi berhenti tumbuh. Oleh itu, lebih baik memberikan keadaan yang paling selesa.

Ngomong-ngomong, anak benih kacang tanah mesti ditutup dengan burung. Para penghasilan bulu ini dengan senang hati mengeluarkan tunas untuk menikmati kacang ibu. Lebih-lebih lagi, mereka mematikan semua pucuk, hingga satu. Oleh itu, memilih tempat untuk mendarat, pertimbangkan bagaimana anda akan melindungi mereka. Terdapat beberapa pilihan:

 • Tarik jaring burung khas. Dia masih diliputi pokok ceri dan ceri.
 • Letakkan orang-orangan sawah atau taruhan dengan objek berkilat yang bergemuruh.
 • Tutup anak benih dengan bahan bukan tenunan nipis.
 • Minta kucing atau jiran anda menjaga pucuk muda.

Kaedah terakhir sangat tidak boleh dipercayai. Kucing-kucing ini dan berusaha untuk menyelinap dalam perniagaan mereka sendiri, atau dalam mengejar seekor burung, mereka sendiri dapat mematahkan penanaman kacang tanah secara menyeluruh.

Petua. Pilih kaedah pertama. Dia adalah yang paling cekap dan boleh dipercayai.

Memasak tanah

Pada dasarnya, kacang tidak memerlukan syarat khas. Melonggarkan tanah jauh lebih penting baginya. Bagaimanapun, di sinilah pembentukan dan pertumbuhan kacang. Oleh itu, disarankan agar pada musim luruh ditambahkan pasir bersih dalam jumlah yang banyak. Ini akan memberi bumi kerentanan yang diperlukan.

Pada masa yang sama, tanaman mesti mendapat kekuatan di suatu tempat untuk pertumbuhan penuh dan pengisian kacang tanah. Kotoran segar dikontraindikasikan dengan ketat. Kompos berminyak hanya akan menyebabkan pertumbuhan jisim hijau yang cepat, dan berbunga akan jarang dan sengsara.

Tetapi kita sangat memerlukan bunga! Dari jumlah tersebut, maka lahirlah kacang. Dan unsur surih manakah yang bertanggungjawab untuk berbunga yang baik dan banyak? Betul, fosforus dan kalium. Oleh itu, pada awal musim bunga, sebaik sahaja salji mencair dan lapisan atas tanah mengering sedikit, kami membawa baja mineral ke tempat tidur. Kami melihat struktur pada pembungkusan. Kami menggunakan dos berdasarkan cadangan pengilang. Kami memberi tumpuan kepada kekacang.

Selepas itu, kita menggali bumi dengan baik, tetapi kita tidak memecahkan gumpalan terkecil. Kacang tanah suka tanah yang kasar, jadi anda boleh membawa tanah dari hutan dan menyebarkannya ke tempat tidur. Secara semula jadi, pada musim luruh dan musim bunga kita menyingkirkan semua rumpai. Mereka akan mengganggu ovari yang berakar. Tetapi pada prinsipnya, penyiangan dapat dilakukan secara berkala semasa penggembalaan berikutnya.

Sebelum menanam kacang tanah, disarankan untuk menguburkan tanah lagi. Ini akan membolehkan benih rumpai bangun. Anda akan mempunyai masa untuk menyapu semula laman web ini, sehingga tidak ada yang menghalang semak tumbuh dengan tenang.

Petua. Selepas penyediaan musim bunga, tutup tanah dengan bahan bukan tenunan hitam. Jadi ia memanaskan lebih cepat.

Menyiapkan Kacang Tanah untuk Penanaman

Selalunya orang mengadu percambahan kacang. Kadang-kadang, daripada selusin, hanya satu yang masuk, maksimum tiga perkara. Untuk memberi amaran kepada diri anda terhadap gangguan seperti itu, kacang tanah perlu direndam sebelum menanam. Secara semula jadi, cangkang dikeluarkan. Ini akan memudahkan kacang tumbuh.

Kacang tanah

Untuk menyedarkan daya hidup kacang, mereka direndam selama 4 jam di dalam air suam. Anda juga boleh menambahkan sebarang biostimulan atau adaptogen ke dalam cecair:

 • epin
 • zirkon
 • jus aloe

Jumlah ubat dapat dilihat pada bungkusan. Jangan melebihi dos. Benih masih akan mengambil sebanyak yang mereka perlukan. Jadi mengapa pembaziran tambahan?

Setelah merendam, baki cairan disalirkan, tetapi kacang itu sendiri tidak perlu dicuci. Sekarang kacang perlu diletakkan dalam satu lapisan pada kain kapas lembap atau tuala kertas. Untuk melakukan ini, ambil palet atau pinggan rata lebar (pinggan). Kacang yang direndam ditutup dengan lapisan kain atau kertas longgar yang lain. Kemudian sedikit lembapkan keseluruhan struktur dan letakkan di tempat yang hangat. Kegelapan adalah pilihan.

Selepas kira-kira 23-25 ​​jam, bahagian kacang akan terbuka sedikit, dan tumbuh kecil akan muncul dari dalam. Benih-benih yang belum terbangun dalam masa 3 hari hampir tidak dapat dilaksanakan. Mereka boleh dibuang dengan selamat atau diberi makan kepada ternak ternak (burung). Bilas sebelum mengeluarkan biostimulan dari permukaan.

Setelah membuka kacang, mereka boleh ditanam di kebun dengan segera.

Petua. Rendam kacang sekurang-kurangnya 2 hari sebelum hari penanaman, untuk menolak kacang yang tidak penting.

Kami menanam kacang tanah di kebun

Ada yang mengesyorkan meletakkan kacang di telaga. Ia menyusahkan dan lama. Adakah anda menanam kacang dengan alur? Dan kacang polong juga. Mengapa kacang lebih teruk? Lukiskan alur, permudahkan tugas anda. Biarkan jarak di antara mereka sekurang-kurangnya 30 cm. Oleh itu, akan lebih mudah menanam spud.

Tuangkan alur dengan air bersih. Bagaimanapun, pada mulanya, tumbuh-tumbuhan memerlukan kelembapan. Dan pada saat mendarat, ia sudah hampir tiada di tanah. Ngomong-ngomong, kacang tanah ditanam di kawasan terbuka sekitar pertengahan Mei. Pada ketika ini, tidak ada lagi ancaman beku. Kacang tanahnya tidak tahan.

Setelah disiram, sebarkan perlahan-lahan kacang yang direndam pada jarak 16-17 cm antara satu sama lain. Kemudian taburkan dengan lapisan tanah 6.5-8 cm. Jangan muluskan tempat tidur. Sekarang masih menunggu anak benih.

Petua. Sekiranya dalam 18 hari anak benih tidak muncul, itu bermaksud bahawa anda melakukan sesuatu yang salah.

Penjagaan Kacang Tanah

Tidak sukar untuk menjaga anak benih. Melonggarkan tanah secara berkala, penyiangan secara berkala dan penyiraman rata-rata seminggu sekali. Kami sedang menunggu berbunga. Ia sukar untuk dilepaskan. Rama-rama bunga kuning-oren jelas kelihatan dari jauh.

Penjagaan Kacang Tanah

Bunga kacang hidup hanya satu hari.Pada waktu pagi dibuka, pada waktu petang ia akan layu. Tetapi terdapat banyak daripadanya di kilang. Adalah tidak masuk akal untuk membaca bahawa bunga kacang perlu diserbuki dalam 12-15 jam ini. Oleh itu, katakan beberapa artikel. Tumbuhan ini diserbuki sepenuhnya dan dibebaskan dengan pertolongan luar.

Untuk tempoh berbunga, penjagaan agak rumit. Tetapi jangan takut. Satu-satunya kesukaran adalah anda harus menyiram kacang lebih kerap. Kira-kira sekali setiap 3-4 hari. Dan sekali makan baja fosforus-kalium.

Sekarang masanya telah tiba untuk mengunyah. Bagaimanapun, setelah berbunga, ovari jatuh ke tanah dan menggali ke dalamnya. Di sinilah berlaku pembentukan kacang. Oleh itu, anda perlu menolong sedikit tanaman. Semua pengembaraan turun ke tiga peringkat:

 • Dengan bermulanya berbunga, mereka menggali gundukan di dekat batang setinggi 5 cm.
 • Selepas seminggu, gundukan meningkat hingga ketinggian 13-14 cm.
 • Setelah berbunga, penggilingan terakhir dilakukan. Ketinggian gundukan adalah 22-25 cm.

Prosedur ini membolehkan anda mendapatkan tanaman lebih awal. Pada masa yang sama, ia meningkat hampir 30%. Setelah berbunga, penyiraman sekali lagi dikurangkan menjadi 1 kali dalam 7-9 hari. Pada pertengahan bulan Ogos, penyiraman secara beransur-ansur dikurangkan, dan pada akhir bulan Ogos ini akan dibatalkan. Sekarang tinggal menunggu penuaian. Walau bagaimanapun, semasa cuaca sejuk di bawah + 20 ° C (ini kadang-kadang berlaku), disarankan untuk menutup penanaman dengan filem atau bahan bukan tenunan yang padat. Namun, kacang suka dengan mesra.

Kami mengumpulkan kacang tanah di kebun

Satu isyarat untuk waktu penuaian adalah kekuningan daun dan pucuk secara besar-besaran. Luangkan masa anda untuk menarik semak dengan tangan anda. Jadi di tanah akan kekal sebahagian besar tanaman. Gunakan padang rumput kebun yang paling biasa. Cukup semak belukar, ia mudah meninggalkan tanah.

Kami mengumpulkan kacang tanah di kebun

Sudah tentu, godaan sekarang sangat baik untuk mengupas kacang untuk mengeringkannya secepat mungkin. Tetapi masih terdapat sejumlah besar nutrien di batang dan pucuk. Oleh itu, tanpa memecahkan kacang, sikat semak dengan hati-hati. Kemudian kami menggantungnya dengan batang di bilik yang kering dan kering. Ia boleh menjadi lumbung atau loteng. Dan hanya setelah bahagian atas kering sepenuhnya, anda boleh memilih kacang. Selama ini, semua unsur surih berguna akan masuk ke dalamnya dari batang.

Nah, sekarang anda mempunyai kacang tanah anda sendiri. Anda boleh meninggalkan bahagian pada biji untuk tahun berikutnya, dan makan selebihnya dengan tenang.

Beberapa petua berguna

 1. Di negara kita, tidak ada penyakit atau perosak yang menyukai kacang tanah. Satu-satunya perkara adalah bahawa pada musim panas yang sejuk, busuk lembap mungkin muncul pada pucuk. Oleh itu, jika hujan, disarankan untuk menutup pendaratan dengan filem telus. Kacang tanah tidak suka penumpahan air yang berlebihan di tanah.
 2. Jangan tanam beberapa biji dalam satu telaga. Peanut bush selalu subur dan luas. Dia memerlukan sedikit ruang untuk pertumbuhan. Dan jika ketiga benih itu muncul, maka daripada pertumbuhan yang baik dan pertumbuhan yang tepat, akan ada perjuangan berterusan untuk mendapatkan tempat di bawah sinar matahari dan pemakanan. Tuai dalam kes ini akan sedikit, dengan kacang kecil yang tidak sedap.
 3. Kacang tanah biasanya masak sepenuhnya pada akhir September. Tetapi, lebih baik menggali semak sedikit lebih awal, jika di kawasan anda pada masa ini terdapat frosts pertama. Faktanya ialah kacang mula menjadi sangat pahit selepas fros. Dan kepahitan hampir mustahil untuk disingkirkan.

Bagaimana menanam kacang di kebun? Ternyata sangat sederhana. Ikuti semua cadangan dan anda boleh menikmati hasil pengeluaran anda sendiri. Dan tidak eksotik! Setelah mencuba menanamnya sekali, anda akan meresepkan tanaman yang indah ini untuk masa yang lama di tempat tidur anda.

Video: cara menanam kacang tanah (kacang tanah)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan