Cara menanam violet di rumah

Perbungaan bunga violet yang sangat indah adalah hiasan sebenar bukit alpine, katil bunga, balkoni dan loggias. Tetapi terdapat pelbagai jenis tanaman ini yang ditanam di rumah. Dan nama saintifik mereka adalah "Saintpoly".

Cara menanam violet

Walaupun hakikat bahawa violet dalaman adalah tanaman yang tidak bersahaja, bagi beberapa pekebun awal mereka entah bagaimana tidak berakar. Mungkin ada beberapa alasan untuk ini dan semuanya, sebagai peraturan, dikaitkan dengan pelanggaran syarat untuk menjaga Senpolis.

Pelbagai violet

Violet rumah adalah saudara dari kebun. Oleh itu, "tuntutan" mereka hampir sama. Tetapi sama, seseorang harus membuat perkiraan mengenai keadaan tumbuh, kerana yang dibuat secara buatan tidak dapat menghasilkan semula habitat semula jadi untuk bunga-bunga ini.

Oleh itu, di pangsapuri anda dapat melihat lebih banyak jenis violet hibrid, yang ditanam untuk menyesuaikan diri dengan iklim rumah. Dalam berbagai spesies ada varietas yang berbeda tidak hanya ukuran dan warna (polos atau pelampung dengan berbagai warna), tetapi juga dalam bentuk kelopak dan perbungaan yang berbeda.

Seiring dengan semak belukar yang berkembang secara tradisional, varietas ampel juga terdapat di antara violet domestik. Tetapi pada batang bercabang, dengan lancar "mengalir" ke bawah, perbungaan jauh lebih kecil.

Habitat

Sekiranya anda merancang untuk mempunyai warna ungu di dalam bilik anda, berusahalah untuk mewujudkan keadaan yang hampir dengan semula jadi. Pertama, keselesaan Senpolia bergantung pada persekitaran, atau lebih tepatnya, tanah tempat ia tumbuh.

Tanah untuk violet harus cukup berkhasiat dan mempunyai struktur yang longgar. Kepentingan besar diberikan kepada nisbah perkadaran komponen yang termasuk dalam substrat. Sebagai asasnya, ambil lembaran bumi (chernozem) - semestinya dalam 5 bahagian. 3 bahagian substrat adalah gambut dan 1 bahagiannya adalah pasir. Sebagai komponen tambahan - sphagnum lumut dan arang.

Di sini saliran juga berperanan besar, jadi jangan lupa meletakkan bola tanah liat yang diperluas atau kerikil sungai di bahagian bawah pasu bunga. Ini akan mengelakkan genangan air di dalam tanah. Jika tidak, cecair berlebihan akan menyebabkan kerosakan akar.

Semasa memilih pasu bunga, anda harus mempertimbangkan ciri-ciri tanaman itu sendiri. Akar ungu tidak tumbuh secara mendalam, tetapi "merebak" ke sisi, yang terletak di lapisan tanah atas. Jadi kapasiti harus dipilih tidak mendalam, tetapi cukup luas. Ukuran pot bunga berikut dianggap optimum untuk menanam violet rumah: kedalaman dalam jarak 6 - 9 cm, lebar - sekurang-kurangnya 4 cm.

Penjagaan Violet

Menyebut bunga ungu berubah-ubah, penanam bunga membenarkan bahawa mereka tidak mengetahui peraturan untuk menjaga tanaman dalaman, atau tidak memperhatikan haiwan peliharaan. Sekiranya anda memerhatikan peraturan pembiakan bunga di ambang tingkap dengan ketat, maka Saintpaulia akan memberikan kemegahan yang berwarna-warni. Seekor ungu boleh mekar sepanjang tahun.

Penjagaan Violet

Setelah mempelajari peraturan menjaga tanaman rumah, anda akan memahami bahawa orang yang malas juga dapat mengatasi "watak" violet.

  1. Keadaan suhu. Violet tidak memerlukan suhu yang panas. Oleh itu, bilik harus mengekalkan parameter tetap antara 20 hingga 24C pada musim panas dan 18 hingga 20C pada musim sejuk. Kekurangan oksigen boleh memusnahkan tanaman. Oleh itu, bilik harus sentiasa berventilasi. Dan untuk tempoh ini, ungu harus dibawa ke bilik lain.
  2. Pencahayaan Violet suka "berenang" di bawah sinar matahari. Tetapi pendedahan langsung kepada cahaya harus dielakkan untuk mengelakkan luka bakar. Tirai di tingkap akan memberikan cahaya matahari langsung yang baik.Untuk berbunga yang banyak pada musim sejuk, anda perlu memperpanjang waktu siang secara artifisial (tempoh keseluruhan pencahayaan harus sekurang-kurangnya 12 jam).
  3. Mod pengairan. Violet suka "minum", tetapi anda tidak boleh melembapkan tanah - menyesuaikan penyiraman. Kekerapannya tidak boleh melebihi 2 kali seminggu pada bila-bila masa sepanjang tahun. Tetapi petunjuk untuk penyiraman berikutnya mestilah tahap kelembapan substrat tanah. Pilihan terbaik adalah pengairan melalui palet - letakkan tanah liat atau gambut yang diperluas di atasnya.
  4. Kelembapan Jangan biarkan udara kering di ruangan tempat tumbuh ungu. Tetapi seharusnya tidak ada kelembapan berlebihan, sehingga tidak “jatuh” dengan embun pada tanaman. Dalam keadaan ini, penyiraman bunga mesti dikurangkan. Cuba jangan menyegarkan ungu dengan penyemburan (terutamanya semasa berbunga) - ia akan mula menyakitkan.
  5. Berpakaian atas. Senpolia hanya perlu "diberi makan" dengan baja yang dirancang khusus untuk ungu. Pola makan bergantung pada musim: pada musim gugur dan musim bunga, baja digunakan sebulan sekali; pada musim sejuk - organik sekali musim; pada musim panas mereka melihat keadaan bunga.

Penyebaran Pelanggaran

Semasa tumbuh, violet ditransplantasikan ke dalam bekas yang lebih luas. Tempoh terbaik untuk ini adalah musim bunga (Mac atau April). Pada masa yang sama, penyebaran bunga juga dilakukan. Senpolia dapat dibiakkan dalam beberapa cara.

Penyebaran Pelanggaran

  1. Anak tiri. Pada orang dewasa, tanaman dipotong dengan hati-hati dengan pisau bedah untuk anak tangga, di mana sekurang-kurangnya 3 risalah terbentuk. Anak tiri dapat segera ditanam di dalam tanah, komposisi yang dijelaskan di atas. Atau pertama di tablet gambutdan ketika anak tiri berakar, pindahkan ke tanah.
  2. Soket kanak-kanak. Violet berkembang dalam perbungaan. Dan semakin banyak mereka berada dalam satu periuk, semakin sukar tumbuh tumbuhan. Apabila soket anak perempuan terbentuk, ia harus dipotong dari tanaman ibu dan ditanam di dalam pasu yang berasingan.
  3. Keratan. Penyebaran violet vegetatif adalah yang paling popular, dan kaedah cantuman adalah yang paling mudah. Tetapi hanya risalah yang terletak di barisan kedua tanaman yang harus dipotong. Penyebaran dengan cara keratan dapat dilakukan dengan 2 cara: dengan menanamnya segera di substrat tanah atau dengan cara pertama mengakar daun dalam larutan karbon aktif.

Ciri Penyebaran

Apa sahaja kaedah pembiakan yang dipilih, memotong bahagian tanaman dilakukan dengan sangat berhati-hati.

Titik potong mesti ditaburkan dengan serbuk karbon aktif (hancurkan tablet). Ini akan mengelakkan warna ungu terkena kuman.

Untuk mengakar bahan penanaman dengan lebih cepat, perlu mewujudkan keadaan rumah hijau. Tutup bekas dengan beg plastik atau sekeping gelas dan rendam selama beberapa hari dengan cara ini. Tetapi jangan lupa untuk berventilasi setiap hari agar pucuk muda tidak reput.

Video: rahsia penjagaan violet yang nakal

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan