Cara menanam wortel di kawasan lapang

Di Rusia tidak ada taman di mana wortel tidak ditanam. Di beberapa bahagian, tanaman akar berjaya dengan baik, berair, halus, manis. Yang lain kelihatan menyakitkan, bengkak bengkok, pahit, retak. Apakah rahsia kecantikan oren ini? Mungkin dalam pemilihan biji benih? Hampir tidak.

Cara menanam wortel di kawasan lapang

Bagaimana menanam wortel di ladang terbuka, sehingga dia berterima kasih dengan hasil yang tinggi? Ternyata dia masih gadis yang cerewet itu. Dan kita memerlukan pendekatan khas untuk itu. Hanya dari kategori "menari dengan rebana" dan "apa lagi yang anda perlukan?"

Tanah untuk lobak merah

Carrot adalah seorang gadis yang keras kepala. Sedikit tidak menurutnya, dia segera memusingkan hidungnya. Dengan kata lain, ia mula tumbuh secara rawak. Ia menghasilkan banyak ekor, tetapi tidak ada akal. Maksudnya, tanah semestinya longgar. Betul sehingga kaki lemas. Oleh itu, kebun disediakan terlebih dahulu, pada musim gugur.

Menggali dalam, satu setengah bayonet. Jadi di situlah menanam wortel. Jika tidak, ia mula mengelak dan berputar.

Dia juga suka makan, sedap dan ketat. Tetapi semasa pertumbuhan adalah menyusahkan untuk memberinya makan. Pengaliran teratas tidak berguna ketika masih sampai ke akar? Melonggarkan bumi juga tidak mungkin, ada risiko kerosakan pada akar kecil. Apa yang perlu dibuat Memupuk terlebih dahulu.

Pada musim luruh mereka menambah humus yang masak, tetapi lebih banyak lagi. Baja tidak diperkenalkan. Hanya jika dia akhirnya menulis semula, dan bahkan menjauhkan diri. Pasir dituangkan, besar, bersih. Habuk papan, serutan tidak sesuai. Mereka mengasamkan tanah dengan kuat, dan wortel tidak menyukai semangat ini. Lebih baik limau nipis, tepung dolomit, tuangkan abu. Sekali lagi, ini semua - betul sebelum penggalian musim sejuk.

Baja mineral ditambah. Terutama kecantikan oren menghormati kalium, fosforus. Tetapi nitrogen tidak suka. Tentunya. Tanaman akar sangat besar, tetapi tidak manis. Makanan lembu sahaja dan sesuai.

Dan sebaliknya. Sekiranya anda merancang untuk menyemai wortel pada musim sejuk, maka tempat tidur taman disediakan terlebih dahulu, pada musim bunga atau pada pertengahan musim panas.

Adakah mungkin menanam wortel pada musim sejuk

Apa itu? Sekiranya tempat tidur diusahakan dengan baik, mengapa tidak? Benih mula bercambah sudah pada suhu tanah + 5 ° С. Tiba-tiba tiba di laman web itu kemudian? Di samping itu, wortel awal tidak akan menyakiti sesiapa, terutama di atas meja. Tambahan lain: pada saat rumpai mula muncul, keindahan akan tumbuh jalinan indah yang indah. Oleh itu, dia tidak mengancam tersumbat.

Sudah tentu, tanaman akar seperti itu tidak sesuai untuk penyimpanan lama, akan memakan masa terlalu lama untuk berbohong. Tetapi untuk penggunaan awal - betul.

Prinsip menyemai musim sejuk sangat mudah. Untuk melakukan ini, sediakan tempat tidur pada musim panas. Sekitar bulan Oktober, alur dipotong mengikut corak biasa. Dan mereka menyediakan tanah kering dalam baldi. Mereka diletakkan di bawah tanah, bilik bawah tanah, gudang. Dengan kata lain, di mana bumi tidak membeku menjadi gumpalan dan tetap longgar.

Dengan bermulanya fros yang stabil, sekitar -10 ° C, mereka datang ke kebun. Hampir keseluruhan lapisan salji dikeluarkan darinya, meninggalkan sekitar 1-1.5 cm. Biji wortel diletakkan langsung di alur yang disiapkan di atas salji. Taburkan dengan tanah yang sudah siap di dalam baldi. Dan salji yang ditembak dilemparkan dari atas.

Itu sahaja. Sekarang pada musim bunga, sebaik sahaja tempat tidur menghangat hingga sekitar + 6 ° C, wortel akan mula tumbuh. Di lorong tengah kira-kira pertengahan April. Dan cara biasa hanya melibatkan dekad ketiga untuk mula menyemai.

Oleh itu, penanaman musim sejuk membolehkan anda mendapatkan tanaman sekurang-kurangnya sebulan lebih awal.

Petua. Benih mesti betul-betul kering! Basah hanya membunuh fros. Kering dengan tenang menahan musim sejuk yang paling sukar, akan ada lebih banyak salji.

Cara menanam wortel pada musim bunga

Tetapi tidak semua orang berisiko menanam wortel seperti yang dijelaskan di atas.Sebilangan besar digunakan untuk menyemai cara lama, pada musim bunga. Baiklah, mari kita fikirkan cara melakukannya dengan betul.

Cara menanam wortel pada musim bunga

Penyediaan benih. Carrot mempunyai satu ciri. Benihnya mengandungi kandungan minyak pati yang sangat tinggi. Sejenis pelindung. Ia melindungi biji dari luar dari kesan faktor negatif. Tetapi inilah tangkapannya. Minyak pati yang sama menjadikan percambahan biji benih sangat sukar. Adakah anda perhatikan berapa lama wortel itu diambil?

Untuk menghancurkan cangkang etherik ini, tukang kebun menggunakan pelbagai kaedah. Berikut adalah yang paling biasa:

 1. Benih diletakkan di dalam beg linen, tuangkan dengan air bersih panas. Pada suhu lebih kurang + 50 ° C selama tiga jam. Pada masa yang sama, air diubah menjadi segar selama ini sebanyak 4 kali.
 2. Sebelum menanam, benih dicampurkan dengan pasir basah dan, seperti itu, disapu di antara jari. Cukup kuat.
 3. Benih direndam selama 12 jam, kemudian airnya dikeringkan sepenuhnya. Letakkannya di dalam peti sejuk selama 2 hari. Dengan cara ini minyak pati menguap lebih cepat.
 4. Beg linen dengan biji kering diteteskan di mana-mana pasu bunga. Simpan seperti ini selama lebih kurang 10 hari. Selama ini, tanah akan meregangkan sebahagian besar kulit eter.

Semua kaedah ini mempercepat percambahan biji wortel sekitar separuh. Maksudnya, pucuk hanya perlu menunggu seminggu daripada dua yang biasa.

Taburkan lobak merah

Ngomong-ngomong, kini dijual penuh biji pelet. Perkara itu selesa. Bola besar senang disemai. Cengkerang itu mengandungi keseluruhan mineral, jadi perlu untuk pucuk muda. Ada juga yang tepu dengan perangsang pertumbuhan. Satu-satunya negatif benih seperti itu adalah adanya sejumlah besar kelembapan semasa percambahan. Maksudnya, bumi mesti lembap. Anda mesti menumpahkannya dengan baik. Dan dalam cuaca panas, anda perlu menyiram alur lagi sehingga gelung pertama muncul.

Tetapi mungkin dilakukan dengan biji lobak merah biasa. Untuk memudahkan penanaman, tukang kebun telah menghasilkan banyak cara. Kami akan memeriksa masing-masing.

Kleister. Masak pes biasa, ketumpatan sederhana. Sebilangan anggaran biji yang diperlukan dicurahkan ke dalamnya dan dikacau sebati. Kemudian mereka hanya mengeluarkan alur dari kapal dengan hidung nipis. Cerek sangat sesuai untuk tujuan ini.

Kelemahan kaedah ini ialah anda masih perlu mencampurkan menuangkan campuran ini secara merata sepanjang keseluruhan tempat tidur.

Pasir. Benih dicampurkan dengan pasir yang bersih dan lembap. Perkadarannya adalah 1 hingga 1. Dan campuran ini sudah disemai di alur, seperti dulu. Oleh itu, benih jatuh lebih jarang.

Minus kaedah: orang tua tidak lagi mempunyai kepekaan jari muda. Oleh itu, pasir mudah dikelirukan dengan biji. Keseragaman pendaratan masih akan dilanggar.

Gelembung. Sebarang botol dengan penutup skru. Lubang dibuat di dalamnya dengan awl, sedikit lebih besar daripada biji wortel. Tuangkan bahan mentah ke dalam. Pergerakan tangan yang tajam dibuat di atas alur - benih terbang melalui lubang.

Kekurangan: pertama kali benih mungkin tidak jatuh ke dalam lubang. Dari kali kedua, tiga keping akan terbang sekaligus. Jadi pergi, goncangkan gelembung seperti orang gila.

Kertas. Pada masa lapang mereka mengambil kertas tandas termurah. Benih direkatkan dengan pasta dan tusuk gigi. Kemudian, setelah pengeringan, anda hanya perlu memotong semuanya menjadi sehelai. Semasa menanam, mereka diletakkan di alur dan ditaburkan dengan tanah.

Kurang: pelajaran untuk orang yang sangat sabar, untuk mata yang membosankan, panjang dan patah.

Gunakan mana-mana yang sesuai untuk anda. Mungkin anda mengubah keburukan menjadi kelebihan. Cukup gunakan prinsip klasik: mereka melepaskan alur dengan kuat sebelum meletakkan benih. Dan taburkan dengan tanah yang longgar dan sentiasa kering.

Ini akan memungkinkan kerak tanah yang tebal tidak terbentuk di permukaan, dan anak benih akan bebas keluar.

Lobak

Sudah tentu, dia adalah seorang gadis. Tetapi dia memerlukan penjagaan yang sedikit berbeza daripada seorang gadis muda.

Penjagaan lobak merah

Melonggarkan. Selepas setiap penyiraman atau hujan, perlu melonggarkan tanah atas hingga kedalaman tidak lebih dari 2-2,5 cm.Pecahkan kerak sehingga tidak mengembun bumi di sekitar tanaman akar. Anda tidak harus pergi lebih dalam. Tetapi di antara alur anda boleh bermain-main dengan helikopter atau pemotong pesawat dari jantung. Oleh itu, tekanan tanah pada tanaman akar akan berkurang dan akar makanan yang kecil akan tetap utuh.

Menyiram. Dia suka minum lobak merah. Saya sering, jarang, tetapi sangat kerap. Jadikan diri anda sebagai peraturan: seminggu sekali pada hari yang sama, tumpahkan tanah di penanaman dengan betul. Ia perlu dibasahi dengan kedalaman sekurang-kurangnya 20-22 cm.

Sekiranya anda kerap menyiram dan sedikit demi sedikit, tanaman akarnya akan pendek dan lebat. Dan hujan lebat musim panas pertama akan menyebabkan keretakan buah yang teruk.

Sekiranya anda tidak menyiramnya sama sekali (jangan biarkan ia tumbuh sendiri), maka ada risiko besar mendapatkan pai kering kayu dan pahit dan bukannya tanaman. Sama sekali tidak seperti lobak merah.

Berpakaian atas. Sepanjang musim tanam, baja tidak berlaku! Semua pembajaan mesti ditambahkan ke tanah terlebih dahulu. Sekiranya wortel akan mendapat nutrien dari luar semasa pertumbuhan, maka ia akan membesar. Tetapi tidak akan ada rasa. Hal ini terutama berlaku untuk baja dengan kandungan nitrogen yang tinggi.

Perosak. Selain orang, lobak suka menikmati lobak merah. Dia sangat menghormati pendaratan muda sebaik sahaja ditarik. Ingat sejauh mana aroma puncak menyebar pada akhir prosedur.

Untuk mengelakkan gangguan seperti itu, beberapa sumber mengesyorkan menukar alur dengan penanaman bawang. Kesannya pasti. Tetapi sangat lemah.

Lebih baik bertindak seperti ini:

 • sehari sebelum gangguan yang disangka, sediakan infusi sekam bawang
 • pada hari X tuangkan cecair ke dalam botol semburan
 • tarik alur dan semburkan penanaman dengan cepat dengan infusi

Tidak perlu dicurahkan secara khusus. Infusi bawang sangat berbau, ia memerlukan sedikit. Hanya untuk mengganggu rasa lobak merah. Ngomong-ngomong, anda boleh menyemburkan wortel secara berkala sepanjang musim tanam. Ini adalah penanaman yang selamat 100% dari lalat wortel. Hama yang tinggal agak tidak peduli dengan kecantikan oren.

Memetik tanaman

Bilakah mula menggali wortel? Pada prinsipnya, semua maklumat selalu sangat terperinci mengenai pembungkusan benih. Tumpukan perhatian kepadanya dan anda pasti tidak akan tersilap.

Menuai Lobak

Apa yang perlu dilakukan sekiranya benih telah didermakan atau anda telah menanamnya sendiri? Sudah tentu, anda boleh mengeluarkan satu tanaman akar dan melihatnya lama. Adakah masa atau membiarkan dia duduk di tanah? Bagaimana meneka?

Ternyata semuanya sederhana. Lobak mula dituai secara besar-besaran apabila berubah menjadi kuning dan 4-6 daun yang lebih rendah mulai kering. Sekiranya mereka masih hijau dan pedas, biarkan sekarang tumbuh.

By the way, cubalah untuk tidak menggali bahagian tempat tidur. Potong dedaunan dengan gunting atau pemotong di bawah akar. Tetapi jangan sentuh pulpa. Setelah kira-kira 2 hari, apabila bahagian atas tanaman akar mengering, taburkannya dengan tanah di kepala anda. Dan lupakan sehingga musim bunga.

Sebaik sahaja salji turun, jangan ragu untuk menggunakan garpu dan menggali percubaan anda. Wortel di bilik bawah tanah pada masa ini sudah menunjukkan tanda-tanda layu yang berbeza. Dan yang anda tinggalkan di kebun akan segar, berair dan enak.

Petua. Jangan lupa untuk memadatkan tanah dengan teliti di sekitar tanaman akar yang ditinggalkan. Kaki lurus dan ketat. Tikus juga sangat menyukai lobak merah seperti itu. Dan bumi yang dihancurkan akan menghalangi mereka untuk merasakan pulpa manis.

Beberapa cadangan

 1. Sekiranya terlalu kerap menanam, pastikan untuk menipis wortel sebaik sahaja disiram. Jadi tanaman akar akan ditarik keluar dari tanah tanpa kerosakan pada teman wanita yang berdekatan.
 2. Simpan wortel di kawasan yang berventilasi baik. Oleh itu, anda akan mengelakkan berlakunya banyak penyakit putrefaktif dan kulat. Anda tidak pasti mengenai kemandulan tanah anda sepenuhnya?
 3. Semasa menggali tanaman akar, jangan tarik bahagian atasnya. Sekeping panjang boleh pecah dan kekal di tanah. Gunakan padang rumput. Mereka dengan mudah memasuki tanah yang paling padat dan risiko merosakkan buah adalah minimum.
 4. Tanaman pelbagai jenis tarikh masak. Gunakan masak untuk memasak hidangan harian. Lobak ini buruk di bilik bawah tanah. Pertengahan musim masak tepat pada waktunya untuk menuai musim sejuk. Varieti matang disimpan dengan baik. Mereka mengikuti waktu meletakkan di bilik bawah tanah dan bilik bawah tanah.
 5. Lobak tidak ditanam dengan anak benih. Eksperimen yang dilakukan oleh beberapa tukang kebun menunjukkan bahawa tanaman akar seperti itu selalu tumbuh dalam lekukan dan tidak memperoleh ciri khasnya. Pada masa yang sama, masa yang berharga dihabiskan untuk pemindahan. Dan pada musim bunga sudah kurang.

Bagaimana menanam wortel di kawasan terbuka? Sebenarnya, tidak begitu sederhana. Ukuran bukanlah kelebihan utama kecantikan oren. Jauh lebih penting untuk mendapatkan tanaman akar berair dan manis dengan kos minimum. Jaga wortel dengan baik, dan ia tidak akan berkarat selepasnya.

Video: cara menanam wortel

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan