Cara menanam champignons di rumah

Champignon dianggap jenis cendawan yang paling biasa, jadi tidak perlu mengiklankannya juga. Produk ini digunakan secara meluas dalam memasak; berdasarkan asasnya, kursus pertama dan kedua, makanan ringan kalengan, salad disediakan. Kerana kandungan proteinnya yang tinggi, champignon adalah sumber protein yang sangat baik. Tukang kebun yang berpengalaman lebih suka menanam cendawan sendiri, tetapi prosedurnya mempunyai beberapa ciri. Untuk mematuhi sepenuhnya teknologi, perlu mematuhi arahan langkah demi langkah.

Cara menanam champignons

Apa yang bergantung pada hasil?

 1. Faktor utama yang mempengaruhi hasil dianggap sebagai pelaksanaan iklim mikro yang betul, di mana tongkol mulai berbuah. Penyiraman tepat pada masanya, kompos yang betul (komposisi tanah yang dipilih dengan betul), dan ketahanan terhadap faktor luaran, penyakit, dan perosak juga sangat penting.
 2. Sekiranya anda mewujudkan keadaan yang optimum, anda boleh menanam cendawan dengan mudah sepanjang tahun. Mula-mula anda perlu memilih bilik yang mempunyai julat suhu 14-24 darjah. Tidak perlu mengambil tempat permulaan, yang utama adalah keupayaan untuk mengekalkan suhu (kehadiran pemanas atau, sebaliknya, sistem perpecahan). Dalam kes ini, kelembapan udara tidak boleh melebihi tanda 90% (kelembapan 80-85% dianggap sebagai pilihan yang ideal).
 3. Faktor yang sama pentingnya untuk memastikan hasil yang betul adalah peredaran aliran udara. Pastikan lokasi yang dipilih berventilasi dengan hati-hati, penting untuk memastikan aliran udara segar. Jika tidak, kelebihan karbon dioksida yang dikeluarkan semasa penanaman cendawan akan mengakibatkan kaki yang tidak seimbang (ia akan meregang secara tidak rata).
 4. Ciri positif menanam champignon di rumah adalah kekurangan cahaya sepenuhnya. Oleh itu, tidak menjadi masalah, prosedur ini dapat dilakukan di ruang bawah tanah, ruang bawah tanah atau di lumbung tertutup, di mana cahaya matahari tidak dapat menembusi. Sebagai pilihan, anda boleh menggunakan sudut bebas gelap yang terletak di garaj atau rumah hijau. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, perkara utama adalah memastikan kelembapan dan suhu yang diperlukan tanpa cahaya.
 5. Oleh kerana cendawan ditanam di persekitaran yang lembap, penting untuk segera menyiapkan kemungkinan penyebaran bakteria. Rawat terlebih dahulu bilik yang dipilih dengan komposisi sulfat tembaga dan kapur, serta formalin. Pembasmian kuman akan membunuh mikroorganisma yang ada, jadi kemungkinan penyebaran penyakit akan menurun ke tahap minimum.
 6. Sekiranya anda merancang untuk menanam champignons pada musim panas atau musim gugur, pertimbangkan pilihan untuk menjalankan prosedur di pondok musim panas. Pilih tempat yang gelap di padang homestead, pilih tempat tidur yang berasingan, luruskan tanah. Tutup miselium dengan bahan atap (dapat diganti dengan polietilena) untuk mengecualikan kemungkinan pengeringan atau, sebaliknya, kelembapan berlebihan. Langkah sederhana seperti ini akan memberikan iklim mikro yang tepat.

Nombor pentas 1. Kompos untuk champignons

 1. Kompos bermaksud tanah khas yang perlu disiapkan untuk mendapatkan tanaman cendawan sepenuhnya. Perlu diingat bahawa tanah dibumbui dengan sebatian organik yang memainkan peranan utama dalam penanaman cendawan, jadi anda tidak dapat menjimatkan baja.
 2. Pengkomposan dianggap betul sebagai proses yang paling memakan masa, dan hasil akhirnya bergantung padanya. Cendawan, khususnya champignon, sangat bergantung pada komposisi tanah, kerana alasan ini perlu diperhatikan perkadaran.Tanah yang disusun dengan betul terdiri daripada satu bahagian jerami lembap dan 4 bahagian kotoran kuda (bahagian jerami - baja adalah 1: 4).
 3. Letakkan kompos secara berlapis, ganti dua komponen secara bergantian. Untuk mencapai kesan maksimum, gariskan antara baris urea atau superfosfat dalam jumlah kecil. Champignon akan tumbuh lebih cepat jika kotoran kuda digunakan secara khusus. Namun, sekiranya tidak ada, jerami bergantian dengan kotoran ayam atau produk buangan yang diproses dari haiwan lain dibenarkan.
 4. Kompos bergaris untuk mematangkan champignon harus menerima udara dari semua sisi, kerana alasan ini tidak digalakkan meletakkannya di tanah. Pastikan tanah ditutup dengan kanopi, jangan biarkan sinaran UV langsung atau hujan lebat. Sudah tentu, kompos harus dibasahi, namun air berlebihan akan mengganggu penapaian.
 5. Untuk mendapatkan kompos berkualiti tinggi di pintu keluar, sediakan bahu untuk masak. Ukurannya kira-kira 1.5 m lebar, 1.5 m panjang dan 1.5 m tinggi. Nisbah inilah yang akan memastikan pembakaran yang betul. Jangan kompos dalam jumlah kecil, kerana penapaian penuh memerlukan jumlah yang banyak.
 6. Sekiranya kita bercakap mengenai tempat penyediaan kompos, cubalah melakukan manipulasi di tempat terbuka. Sebagai hasil penapaian substrat, amonia dan karbon dioksida dilepaskan. Sekiranya kompos sedang disiapkan di dalam rumah, sediakan aliran udara dan pengudaraan yang baik.
 7. Tempoh pematangan kompos berbeza antara 18-20 hari. Menguli dan melembapkan kandungan bahu setiap 5-6 hari untuk memastikan pembakaran yang betul. Semasa menguli pertama, tambahkan kapur cincang ke kompos. Semasa prosedur kedua - superfosfat, kemudian gipsum hancur atau alabaster dituangkan.
 8. Kompos disediakan dengan proses penapaian, sehingga kadang-kadang nilai suhunya mencapai 53-70 darjah. Setelah selesai proses pembakaran, penunjuk menurun ke tahap 21-25 darjah. Seseorang dapat menilai kesediaan kompos dengan bau, bau amonia hilang. Tanah siap mempunyai warna kecoklatan, struktur elastik (apabila diperah, ia kembali ke kedudukan asalnya). Komposisi tidak boleh melekat di tangan, sementara jerami mudah pecah dan mempunyai struktur lembut.

Nombor pentas 2. Penjagaan kompos dan miselium

Penjagaan cendawan

 1. Setelah menyediakan kompos, anda boleh mula meletakkannya. Pilih bekas untuk menanam cendawan, susun jisimnya agar ketinggiannya tidak melebihi 22 cm. Sebagai bekas, anda boleh menggunakan kotak kayu, beg, rak atau bekas plastik.
 2. Sekiranya kita bercakap mengenai biji, ia disebut miselium. Komposisi ini ditanam secara makmal, jadi untuk menghasilkannya sendiri tidak akan berjaya. Produk mesti dibeli. Miselium boleh dikompos dan bijirin.
 3. Jenis pertama mempunyai jangka masa penyimpanan yang tinggi (kira-kira 10-12 bulan pada suhu 0 darjah). Anda memerlukan kira-kira 500 gr. miselium kompos setiap 1 sq. tanah. Komposisi bijirin lebih berkesan, memberikan tanaman yang lebih baik. Untuk 1 persegi. tanah tanah perlu menambahkan 330-350 gr. miselium. Pada masa yang sama, produk mengekalkan sifatnya selama enam bulan, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk.
 4. Untuk menyemai, masukkan jumlah miselium yang diperlukan ke dalam kompos (angkat dengan lapisan), mendalamkan benih sebanyak 5 cm. Lokasi lubang mewakili papan catur, setiap lubang harus dibuat pada jarak 25-30 cm antara satu sama lain.
 5. Sekiranya semua syarat dipenuhi (suhu kompos kira-kira 20 darjah, kelembapan udara sekitar 80%), miselium akan berkembang dalam 15-20 hari. Semasa naiknya komposisi menyemai, perlu sentiasa membasahi tanah dan memantau suhu substrat (penunjuk tidak boleh naik melebihi 40 darjah). Jika tidak, miselium akan mati.Untuk mengekalkan kelembapan, tutup dengan kain goni atau polietilena.
 6. Sekiranya anda menanam cendawan di pondok musim panas, tidak ada kemungkinan untuk mengatur suhu dan kelembapan. Semasa menurunkan penunjuk, tutup rapat tempat tidur dengan bahan bumbung atau filem.

Nombor pentas 3. Memasak

 1. Seperti disebutkan sebelumnya, miselium tumbuh setelah kira-kira 3 minggu. Anda akan mengetahui mengenai penyelesaian proses oleh web yang muncul dengan warna perak, ia akan sampai ke permukaan tanah. Pada tahap ini, perlu mencapai penurunan suhu hingga 13-16 darjah dan taburkan sarang labah-labah 5 cm. Campuran terdiri daripada serbuk kapur dan gambut, ia menyebabkan reaksi alkali.
 2. Untuk memastikan pematangan tanaman yang produktif, sepanjang proses mengekalkan suhu dalam lingkungan 13-16 darjah, kelembapan harus sekitar 85%, sementara jangan lupa tentang pengudaraan yang baik. Penyiraman tanah dilakukan secara menetes menggunakan alat penyebar yang menyediakan penyemburan yang seragam. Langkah sedemikian tidak mengembunkan substrat, tetapi melembapkannya sepenuhnya.
 3. Sekiranya champignon tumbuh di negara ini, lindungi tanah dari sinaran ultraviolet langsung, dan juga jangan biarkan pelembapan berlebihan. Di bawah sinar matahari, kompos akan kering atau menjadi sangat panas. Pada masa yang sama, hujan lebat memampatkan tanah, akibatnya beban besar pada miselium akan muncul (perkembangannya akan perlahan atau berhenti sepenuhnya).

Nombor pentas 4. Penuaian

Memetik cendawan

 1. Anda boleh mengumpulkan tanaman champignon pertama selepas 3-4 minggu. Kulit penutup akan memberitahu anda mengenai kesediaan komposisi, ia akan mula pecah di bahagian bawah penutup cendawan. Champignon mempunyai kemampuan untuk matang secara berperingkat, tanaman pertama adalah yang terbesar, kemudian gelombang mereda.
 2. Untuk mengumpulkan cendawan, putar lawan jam, kemudian angkat dengan teliti dari tanah. Setelah mengeluarkan kulat, taburkan lubang yang dihasilkan dengan tanah lembap. Lakukan gerakan putaran dengan berhati-hati, jika tidak, anda akan merosakkan lapisan miselium dan cendawan muda.
 3. Kumpulkan semua kejadian, bahkan yang sakit atau berukuran kecil. Langkah seperti ini akan melindungi tanaman berikutnya dari perosak, akibatnya badan berbuah akan mulai berkembang berkali-kali lebih cepat.
 4. Sepanjang keseluruhan tahap berbuah, semburkan ruangan dengan kalium permanganat, diencerkan sehingga muncul bayangan raspberry. Anda juga boleh menggunakan limau mengikut keselesaan anda. Langkah sedemikian tidak akan memungkinkan patogen berkembang dalam keadaan lembap.
 5. Sekiranya kita bercakap mengenai kuantiti, dari 1 persegi. anda akan mengumpulkan kira-kira 6-13 kg. champignon. Selama 2-3 bulan, miselium akan berbuah sekitar 7 kali, selepas itu hasilnya akan turun dengan mendadak. Dilarang menggunakan kompos berulang kali, mereka dapat menyuburkan kebun dan kebun.

Sediakan kompos untuk menanam champignon, dapatkan miselium. Mengekalkan suhu dan kelembapan yang diperlukan di dalam tanah, panen secara berperingkat. Jangan gunakan sebatian terpakai kali kedua. Setelah menuai, nyah kuman bekas cendawan dan ruangan di mana ia ditanam.

Video: menanam champignon di rumah

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan