Cara menanam bonsai di rumah

Bonsai adalah teknik khas untuk menanam pokok kerdil dalam keadaan dalaman. Pada hakikatnya, bonsai adalah seni mencipta pokok yang ingin anda lihat. Untuk tanaman, anda boleh memilih keratan aspen, birch, pain, oak atau juniper yang paling biasa. Dengan bantuan pelbagai muslihat, pokok besar yang kuat dipaksa tumbuh di dalam pasu kecil, kerana pokok kecil yang sangat indah tumbuh, sangat sesuai dengan pedalaman moden.

Cara menanam bonsai

Di Timur, teknik bonsai disamakan dengan seni membuat patung atau lukisan. Sejarah bonsai bermula dari zaman samurai. Semasa para tentera pergi berkempen, mereka pasti akan membawa bersama pohon-pohon kecil, mempersonifikasikan masa muda dan kehidupan yang kekal.

Cara menanam bonsai

Bonsai dewasa adalah keseronokan yang mahal. Sebagai tambahan, ditanam oleh tangan orang lain, bonsai tidak akan memberi anda kepuasan dan kegembiraan yang sewajarnya. Orang-orang lama di Timur mengatakan bahawa menanam bonsai dari awal memberi seseorang kekuatan, mengajar kebijaksanaan dan kesabaran.

Untuk menanam pokok kerdil di rumah, anda perlu pergi ke taman terdekat dan mencari pucuk kecil dari mana-mana pokok. Ingat bahawa bonsai adalah prototaip pokok besar, jadi anda perlu memilih varieti yang anda sukai. Maksudnya, jika anda tidak mahu melihat daun jatuh pada musim luruh dan dahan kosong pada musim sejuk, anda perlu memilih spesies pokok malar hijau. Perhatikan juga pokok mana yang berakar dengan baik di jalur anda. Jangan menanam pokok kelapa sawit atau pisang jika mereka tidak mempunyai cahaya matahari yang mencukupi.

Berjalan-jalan di taman dan tentukan pilihan pokok. Ia boleh menjadi ficus, oak, elm, birch dan tanaman lain. Gali tangkai kecil pokok. Proses yang selalunya berjalan lancar merangkumi akar pokok besar. Di tempat yang sama, di taman, perlu mengumpulkan tanah untuk ditanam. Ini dilakukan sehingga pokok jatuh ke dalam "akrab", iaitu, ke dalam tanah yang biasa dengannya.

Untuk menanam tanaman, anda perlu menyediakan periuk. Bonsai tumbuh dengan sangat baik dan mengambil bentuk yang diinginkan di periuk seramik yang lebar dan cetek. Pasu mestilah begitu cetek sehingga hanya menutupi akar pokok. Seramik, pada gilirannya, mengekalkan kelembapan dengan sempurna, yang sangat diperlukan dengan penanaman yang cetek. Namun, untuk pertama kalinya, sehingga pokok itu matang dan bertambah kuat, ia dapat ditanam di dalam periuk biasa untuk tanaman dalaman.

Di bahagian bawah periuk, anda perlu membuat longkang - taburkan kerikil tanah liat yang diperluas atau hanya pecahan bata. Untuk menyiapkan tanah, anda perlu mencampurkan tiga bahagian bumi yang dibawa dari taman dengan satu bahagian pasir dan satu bahagian gambut. Campurkan tanah dan masukkan ke dalam periuk. Tanam sebatang pokok di dalamnya, setelah memotong akarnya yang panjang. Ini adalah bahagian penting lain dalam menanam pokok. Pada setiap transplantasi, anda perlu memotong akar pokok, tidak lebih dari 10 cm. Ini membolehkan tanaman tumbuh tidak tinggi, tetapi luasnya.

Penjagaan Pokok Bonsai

Menanam bonsai cukup mudah. Sebilangan besar pokok tidak memerlukan syarat khas. Segera setelah menanam pokok, ia mesti disiram dengan banyak dan dimasukkan ke udara segar - misalnya, di balkoni atau di ambang tingkap di bahagian luar tingkap.

Penjagaan Pokok Bonsai

Baja
Oleh kerana tidak banyak tanah di dalam periuk, bonsai perlu disenyawakan secara berkala. Anda perlu memberi makan tanaman tiga minggu sekali dalam tempoh pertumbuhan aktif. Pada musim sejuk, pakaian berpakaian boleh dibatalkan. Biasanya bonsai disenyawakan dari campuran mineral, yang merangkumi nitrogen, fosforus dan kalium.Sebilangan tanaman, seperti pinus dan maple, tidak membaja dengan nitrogen, jika tidak, ia boleh memprovokasi pertumbuhan aktif pokok-pokok ini, yang tidak dapat diterima oleh kita.

Menyiram pokok bonsai
Menyiram bonsai mestilah sederhana, jumlah air yang diperlukan untuk tanaman bergantung pada jenisnya. Namun, jangan biarkan tanah kering sepenuhnya, kerana periuk cetek tidak membenarkan pokok mengumpul kelembapan. Sebaiknya penyiraman tanaman sebaik sahaja tanah kering mengering. Pada musim sejuk, penyiraman dikurangkan minimum. Sekiranya ruangan sangat panas dan kering, anda perlu meletakkan periuk dengan tanaman di dalam dulang air. Bonsai juga memerlukan penyemburan biasa - supaya kelihatan lebih segar.

Suhu dan jumlah cahaya matahari
Sebilangan besar tanaman cukup bersahaja mengenai suhu di bilik tempat mereka tumbuh. Cuba bawa "haiwan kesayangan" anda ke udara segar - letakkan dia di balkoni. Sebilangan besar pokok tumbuh secara normal pada suhu dari -10 darjah hingga +40 darjah Celsius.

Tetapi cahaya matahari semestinya banyak sepanjang tahun. Letakkan bonsai di tingkap di sebelah rumah yang cerah. Dan hanya pada pertengahan musim panas pokok itu perlu dilindungi dari sinar matahari langsung, jika tidak mahkota akan menjadi kuning.

Pemangkasan bonsai
Pemangkasan adalah salah satu syarat utama untuk menanam tumbuhan yang cantik secara estetik. Pada awal menanam pokok, anda perlu memutuskan bentuk yang anda mahu lihat di dalam periuk anda. Pokok boleh dipotong sehingga lurus dan tinggi, luas dan rendah, tidak simetri, sfera, dll.

Semasa memotong, penting untuk mempertimbangkan beberapa ciri. Sekiranya anda ingin mempercepat dan meningkatkan pertumbuhan tanaman ke arah tertentu, anda hanya perlu memotong bahagian atas dahan yang tumbuh ke arah ini. Apabila anda hanya mengeluarkan daun atas, pertumbuhan tanaman ke arah ini dipercepat. Sekiranya anda ingin, sebaliknya, untuk menghentikan pertumbuhan cabang ke arah tertentu, anda perlu "mencubit" cawangan, iaitu, mengeluarkannya dari pangkal batang. Kemungkinan besar, pucuk baru tidak lagi tumbuh dari tempat ini.

Sejak awal pertumbuhan anak benih, perlu sentiasa membentuk mahkota tanaman. Ini mempercepat pertumbuhan daun, dan pada masa yang sama menjadikannya kecil dan hiasan. Biasanya, pokok ini dipangkas pada musim bunga dan musim panas, menggunakan alat pemotong kecil atau gunting. Tidak perlu memangkas pokok semasa berbunga, jika tidak, ia tidak akan berbunga lagi.

Cara membentuk pokok bonsai

Ramai penanam bunga yang baru mula menanam bonsai tidak memahami bagaimana jenis tanaman kerdil seperti itu dapat diperoleh dari pokok yang besar. Berikut adalah beberapa rahsia untuk membantu anda mengetahui pencetakan bonsai.

Cara membentuk pokok bonsai

  1. Kapasiti kecil. Sekiranya anda menanam anak benih di dalam bekas besar, anda akan mendapat pokok kebun yang sebenar. Ukuran kecil proses dicapai kerana periuk cetek untuk menanam bonsai. Tidak banyak tanah untuk "berkeliaran" dalam pertumbuhan. Dan untuk menambah kekuatan tanaman, anda perlu menanam pokok setiap beberapa tahun ke dalam tanah segar yang dipenuhi dengan mineral dan baja.
  2. Baja minimum. Untuk melambatkan pertumbuhan pokok, anda perlu menyuburkannya, tetapi sekurang-kurangnya. Anda tidak boleh membiarkan pertumbuhan dan perkembangan mahkota aktif.
  3. Pemangkasan pucuk muda yang kerap. Sekiranya anda sentiasa memangkas dahan muda, keseluruhan pertumbuhan pokok akan mencapai ketebalan batang, itulah yang ingin kita capai.
  4. Memangkas akar. Untuk setiap pemindahan, anda perlu memotong akar pokok dengan kejam, hanya meninggalkan dahan kecil yang panjangnya tidak lebih dari 12 cm.
  5. Potongan kulit pokok. Sekiranya pokok keras kepala ingin tumbuh, anda perlu menghentikan aliran getah di bawah kulitnya. Untuk melakukan ini, potongan dibuat pada kulit kayu atau batangnya hanya ditarik dengan wayar selama beberapa bulan.

Semua kaedah ini dapat dilakukan hanya setelah pengukuhan anak benih terakhir, jika tidak, ia boleh menyebabkan kematian pokok rapuh.

Apa itu bonsai yang sakit

Bonsai biasanya boleh mendapat semua penyakit dan perosak yang menjangkiti pokok besar jenis ini. Perosak utama pokok bonsai adalah hama labah-labah, kutu daun, dan serangga. Seperti tanaman dalaman lain, bonsai boleh menderita jamur dan cendawan. Anda boleh pulih dari perosak menggunakan formulasi ubat untuk tanaman dalaman, yang dijual di kedai khusus. Anda juga boleh mengelap batang pokok dengan warna bawang putih, yang membunuh serangga. Sekiranya tanaman anda sakit, maka anda tidak mematuhi peraturan suhu, jumlah penyiraman dan keadaan hidup tanaman yang lain.

Menanam pokok bonsai yang cantik, elegan dan halus adalah hobi sebenar yang memerlukan kesabaran dan ketahanan. Bonsai bukan hanya florikultur, tetapi seni sebenar mencipta kecantikan.

Video: cara menanam pokok bonsai do-it-yourself

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan