Cara menanam kacang polong di tanah terbuka

Bagaimana menanam kacang polong di tanah terbuka? Nampaknya sederhana. Benih dicucuk pada pertengahan Mei di tanah, kemudian kumpulkan semua buah sekaligus dan siap. Baiklah, kalau boleh untuk makanan lembu. Tetapi untuk diri sendiri, orang yang dikasihi, adakah mustahil untuk mencuba sedikit? Lagipun, masalahnya kurang, bijirin lebih manis, panennya lebih besar. Dan hanya sesuatu yang anda perlukan untuk sedikit mengubah irama menanam kacang polong, dan baca cadangannya.

Cara menanam kacang polong di tanah terbuka

Bila hendak menanam kacang polong

Adalah salah untuk menganggap bahawa kacang polong hanya boleh ditanam pada pertengahan atau akhir bulan Mei. Tidak, tentu saja, tidak ada yang melarang melakukan ini. Tetapi, jika anda ingin mendapatkan tanaman pertama seawal mungkin, tanamlah kacang polong dengan berani pada suhu tanah + 2 ° C. Pada masa yang sama, penanaman dapat menahan beku jangka pendek hingga -7 ° C!

Di lorong tengah ia adalah pertengahan atau akhir bulan April. Dan dengan perubahan iklim semasa, anda boleh mencuba menanam pada awal April. Pada akhirnya, apa yang menyukarkan penutup katil dengan bahan bukan tenunan semasa penyejukan yang tajam?

Tetapi pada waktu itu masih banyak kelembapan di dalam tanah, dan kacang polong suka minum pada usia berapa pun.

Untuk mendapatkan tanaman kacang yang stabil sepanjang musim, disarankan untuk tidak menanam seluruh area yang disiapkan sekaligus. Taburkan satu katil setiap 2 minggu, bermula pada bulan April dan berakhir pada pertengahan bulan Julai. Oleh itu, anda pasti akan dibekalkan kacang polong manis berair sepanjang masa.

Petua. Untuk mendapatkan kacang polong untuk biji-bijian (untuk penyimpanan jangka panjang), disarankan untuk menanamnya sekaligus. Oleh itu, anda tidak perlu mengumpulkan beberapa biji setiap hari.

Adakah anda perlu merendam kacang polong sebelum menanam

Kenapa? Tertakluk kepada semua peraturan teknologi pertanian, kacang polong tumbuh dengan baik dan tanpa merendam. Tetapi untuk pembasmian kuman benih dan untuk pencegahan penyakit, benih harus direndam dalam larutan khas. Untuk melakukan ini, ambil 1 g serbuk asid borik dan cairkan dalam 5 l air tulen. Kacang tanah direndam dalam campuran yang dihasilkan selama 25 minit. Itu sudah cukup.

Selain itu, jika anda terlambat mendarat, dan angin musim semi berjaya mengeringkan tanah, maka kacang polong yang direndam hanya akan kering sebelum mereka dapat bangun.

Tetapi, jika anda memilih pendaratan awal di tanah lembap, anda dapat merendam kacang polong dalam larutan biostimulan. Atau hanya di air jernih. Biasanya 10 jam lebih dari cukup untuk benih membengkak dengan baik. Jangan lupa menukar larutan atau air 2 kali selama ini agar proses penapaian tidak mempunyai masa untuk dimulakan.

Petua. Di dalam air untuk merendam, anda boleh meletakkan sekeping daun lidah buaya. Ini adalah biostimulan yang sangat baik. Ia mengaktifkan daya hidup benih itu sendiri.

Tempat menanam kacang polong

Ingat bagaimana ibu bapa atau nenek kita lakukan. Mereka hanya mencucuk kacang di sepanjang jalan atau di tepi tempat tidur. Oleh itu, pendaratan bertambah, jika perlu. Tetapi kita memerlukan kualiti! Oleh itu, ambil masalah untuk memilih tempat tidur kacang yang terpisah. Kesuburan tanah tidak menjadi masalah. Untuk bakteria nodul pada akar akan membantu tanaman menyediakan khasiatnya.

Tempat menanam kacang polong

Tetapi paras air bawah tanah sangat penting. Kerana akar inti kacang jauh lebih dalam. Dan jika dia tersandung pada air, maka dari kelembapan yang berlebihan dapat mulai membusuk dan sakit.

Ia juga bagus untuk memberikan pendaratan dengan pencahayaan yang baik. Di tempat teduh, tanaman akan panjang, nipis dan rapuh. Sudah tentu, anda tidak perlu menunggu hasil panen yang baik dari mereka.

Petua. Tanam kacang polong di sebelah selatan tempat tidur jagung. Kemudian dia akan mendapat kehangatan, perlindungan dari angin dan sokongan semula jadi yang sangat baik.

Sejauh mana menanam kacang polong

Pelbagai sumber menunjukkan jarak antara biji dari 4 hingga 6 cm. Tetapi perhatikan semak lebih dekat. Walaupun ia adalah liana, tetapi dengan pucuk sisi yang kuat dan daun lebar. Sebahagian besar tanaman itu hilang kerana penanaman yang menebal. Kacang polong seperti ini lebih kerap terkena penyakit dan perosak.

Tanam kacang polong antara satu sama lain pada jarak sekurang-kurangnya 10-12 cm. Beri sedikit kebebasan kepada penanaman. Cuba lakukan eksperimen sedemikian di satu tempat tidur, kemudian bandingkan hasilnya. Saya jamin, mereka akan mengejutkan anda.

Jarak antara baris tidak boleh kurang dari 25 cm untuk alasan yang sama seperti yang dijelaskan di atas.

Petua. Beberapa sumber menasihatkan menanam kacang polong dalam pola papan catur. Tidak syak lagi, pucuk dengan kaedah ini kelihatan cantik, tidak kira bagaimana penampilan anda. Tetapi, apabila tiba masanya untuk garter ... Jangan menyusahkan kerja anda, tanamlah dalam barisan yang biasa.

Cara menyemai kacang polong

Mula-mula anda perlu menyediakan tempat tidur. Anda perlu menggambar alur dengan kedalaman tidak lebih dari 10 cm. Kemudian tumpahkan dengan teliti dengan larutan kalium permanganat yang sangat panas. Dalam kes ini, penanaman dilakukan tidak lebih awal dari 12 jam selepas prosedur pembasmian kuman tanah. Lebih baik pada keesokan harinya.

Lapisan kompos yang reput dengan baik, setebal sekitar 3 cm, dicurahkan di bahagian bawah alur, kemudian disenyawakan dengan sebilangan kecil abu kayu. Gaul perlahan-lahan dengan tanah dan sekali lagi hati-hati mencurahkan alur dengan air bersih.

Sekarang anda boleh menguraikan kacang polong yang membengkak. Kemudian ditaburkan dengan tanah biasa, sehingga benih pada kedalaman tidak lebih dari 5 cm. Dari atas, tempat tidur dapat diremas dengan hati-hati. Hanya tanpa fanatik, ini bukan aspal, tetapi hanya kacang polong!

Petua. Sebelum pucuk pertama muncul, letakkan orang-orangan sawah di dekatnya atau tarik jaring khas di atas katil. Kerana burung sangat suka memetik kacang polong dari tanah. Anda boleh meletakkan kucing anda sebagai penjaga.

Berapa kerap menyiram kacang polong

Kacang polong adalah tanaman yang suka kelembapan, tetapi tidak tahan kelembapan. Ini bermaksud bahawa anda perlu menyiramnya secara berkala, tetapi anda tidak dapat mengisinya hingga keadaan paya.

Fokus pada keadaan tanah di sekitar batang. Sekiranya kering hingga kedalaman lebih dari 5 cm - jangan menyiram tanaman. Pada musim panas biasa, biasanya dua pengairan baik setiap minggu sudah mencukupi.

Petua. Jangan melihat daun. Kuning - ini tidak bermaksud tumbuhan meminta minum. Ini biasanya merupakan tanda penuaan atau permulaan penyakit.

Cara menjaga kacang polong

Menanam kacang manis tidak memerlukan rawatan khas.

Cara menjaga kacang polong

 1. Hilling. Ia dilakukan sekali, apabila pucuk muda mencapai ketinggian 12-15 cm. Ini memungkinkan tanaman untuk mendapatkan pijakan di tanah dengan lebih kuat. Spud hingga ketinggian tidak lebih dari 7-9 cm.
 2. Merumput. Pada mulanya, apabila tanaman terlalu kecil, kami mengesyorkan agar menyiramnya secara berkala. Kemudian, apabila semak yang tumbuh dengan cepat ditutup dalam barisan, ukuran seperti itu tidak lagi diperlukan. Dengan jumlah jisim hijau yang banyak, kacang polong akan menyumbat semua rumpai.
 3. Melonggarkan. Ia diperlukan selepas setiap penyiraman. Sekali lagi, hanya sebelum menutup bahagian atas baris. Kemudian ia akan mewujudkan iklim mikro sendiri dan bumi tidak akan berkerak setelah hujan.
 4. Garter Dikehendaki. Lebih cepat semakin baik. Anda tidak mempunyai masa untuk menoleh ke belakang, dan batangnya sudah jatuh ke tanah di bawah berat batangnya. Inilah kebimbangan lain - membersihkan kotoran dari mereka selepas setiap penyiraman dan basuh dengan bersih sebelum makan! Adakah anda memerlukannya? Selain itu, tumbuh-tumbuhan yang tergeletak di tanah mengambil penyakit dengan lebih cepat. Anda hanya boleh memasang pasak di tepi katil dan menarik jaring khas dengan sel lebar, kira-kira 10 hingga 10 cm. Atau lebih mudah - ikat wayar yang paling biasa. Semasa menanam di sebelah jalur jagung, keperluan untuk ini hilang.
 5. Perosak. Orang bukan sahaja suka menikmati buah berair renyah. Kacang polong sangat digemari oleh serangga. Mengumpulkannya secara manual tidak realistik, anda tidak boleh menyembur dengan persiapan industri.Apa yang perlu dibuat? Seperti biasa, kebijaksanaan rakyat membantu. Tumbuhan yang terjejas disembur dengan suntikan tanaman yang berbau kuat. Ini akan menakutkan tetamu yang tidak diundang. Selalunya digunakan penyediaan bawang putih, sekam bawang, kulit jeruk, kayu cacing. Selain itu, anda boleh menaburkan tanaman dengan abu atau debu halus dari tembakau. Serangga tidak begitu menyukai ini, dan tidak membahayakan orang,
 6. Penyakit ini. Penanaman kacang polong di kawasan terbuka kadang-kadang terkena penyakit virus atau kulat. Industri moden belum menghasilkan langkah yang baik untuk menyingkirkan bencana seperti itu tanpa penggunaan bahan kimia. Tetapi kebijaksanaan rakyat akan membantu di sini. Daripada menyembur, dicadangkan penyelesaian kardinal, tetapi sangat berkesan. Anda perlu merobek tanaman yang berpenyakit dengan akarnya, mengeluarkannya dari kawasan itu dan bakar sahaja. Keras, tetapi berjaya. Dan lebih baik membakar satu, dua semak yang sakit daripada membuang-buang waktu di tingtur yang kurang membantu dalam memerangi virus dan kulat. Semasa anda membuka mulut dan membuat cecair, sisa tanaman akan jatuh sakit. Maka anda mesti membuang semuanya. Selain itu, anda perlu membasmi kuman secara menyeluruh. Dan ini adalah pengenalan kimia tambahan. Dan sama sekali tidak tersenyum.

Bila hendak memetik kacang polong

Masa penuaian buah bergantung pada tujuan anda. Sekiranya anda memerlukan kacang hijau berair, maka anda perlu memilih kacang setiap dua hingga tiga hari. Sebagai peraturan, mereka dibekukan atau dalam tin.

Bila hendak memetik kacang polong

Sekiranya perlu kacang polong matang sepenuhnya dan disimpan dengan baik pada masa akan datang, maka kacang polong jarang sekali pecah. Tanda pertama pematangan adalah penampilan pada corak ciri dalam bentuk jaring. Selepas pengumpulan, mereka mesti dikupas dan kemudian dikeringkan. Oleh itu, anda dapat melihat semua kerosakan dan mereka tidak akan sampai ke meja anda.

Petua. Kupas kacang polong dengan teliti. Pastikan memegang batangnya. Mereka sangat lembut dan mudah pecah. Selalunya dengan buah di tangan adalah separuh dari semak. Tetapi dia dapat menuai hasil untuk waktu yang lama.

Petua Berguna

 1. Untuk mendapatkan tanaman yang lebih awal, tanam kacang polong pada anak benih. Pada akhir bulan Mac, taburkan di dalam bekas atau periuk, dan setelah sebulan anda sudah boleh melakukan pemindahan ke tempat tetap di tanah terbuka.
 2. Jangan tanam kacang polong di sebelah kentang, tomato atau terung. Mereka sangat menyukai kumbang kentang Colorado. Oleh itu, anda harus menggunakan racun serangga. Dan tidak kira bagaimana anda mencuba, racun itu masih akan jatuh pada buah dan daun kacang polong. Selepas itu, anda tidak boleh memakannya.
 3. Atas sebab yang sama, tidak semestinya menyemai kacang polong di bulatan batang pokok mana pun. Tidak syak lagi, mereka berfungsi sebagai sokongan yang sangat baik untuk batang keriting. Tetapi pada musim bunga atau musim panas, kadang-kadang anda perlu memproses pokok dari pelbagai perosak. Di manakah jaminan bahawa tetes racun tidak diperoleh pada penanaman kacang?
 4. Jangan tanam kacang polong di tempat tidur yang sangat terawat. Atau kompos yang dibuat tahun lalu. Tumbuhan yang rakus akan tumbuh menjadi pokok anggur yang kuat dengan daun yang bergaya, tetapi berbunga akan sangat sedikit.
 5. Untuk mendapatkan sebilangan besar polong, cubit bahagian atas pucuk. Jangan buang daun muda ini. Mereka sangat lazat dalam salad hijau.
 6. Selepas anda mengumpulkan tanaman terakhir, jangan tergesa-gesa untuk merobek semak yang tidak perlu. Potong mereka di atas tanah. Akar yang tersisa hingga beku akan memberikan nitrogen di tanah.

Bagaimana menanam kacang polong di tanah terbuka? Seperti yang anda lihat, tidak ada yang rumit mengenai perkara ini. Anda dapat memberikan rawatan yang sihat dan enak kepada diri sendiri dan keluarga anda tanpa sebarang masalah.

Video: menanam kacang polong di tanah

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan