Cara menanam lumut di rumah

Bagaimana menanam lumut di rumah? Jangan tanya mengapa. Dan jangan katakan bahawa dia tumbuh dengan cantik di jalan. Di jalan - tidak ada di periuk di ambang tingkap.

Cara menanam lumut

Pertama menanamnya di akuarium bulat besar dengan persekitaran yang sesuai. Kagumi. Kemudian kita akan melihat mengapa atau menjadi gila, berikan dua!

Lebih-lebih lagi, di mana ia tumbuh, biarkan di sana. Dan di rumah, anda masih perlu bekerja keras untuk mengembangkannya. Titik kelembapan yang ketat dan jumlah cahaya tidak akan membolehkan anda menjejalkan sepotong lumut dari hutan ke dalam balang dan duduk, menunggu gambar yang indah.

Oleh itu. Kami menanam lumut di rumah. Berhenti Bagaimana cara menanam? Tidak ada spesies yang mempunyai akar atau biji. Apa yang akan kita sebarkan? Perselisihan, seperti di alam. Dan di mana untuk mendapatkannya? Jangan bersiar-siar dengan mikroskop untuk mencari.

Sebenarnya, semuanya mudah. Mari berjalan-jalan. Kami tidak pergi ke hutan Lumut hutan yang tumbuh di atas pokok sangat agresif dan rimbun. Daripada alpine idyll, anda akan mendapat banyak runtuhan selepas pengeboman. Kita memerlukan lumut yang tumbuh di batu, celah, dinding lama. Walaupun hanya di sisi bangunan yang berlorek.

Kami memetik diri sedikit. Anda hanya boleh membuang rekod tersebut. Siapa yang menulis di sana: dengan berhati-hati, jangan merosakkan akarnya? Anda akan mendapat bonus. Nobel. Namun, untuk pertama kalinya dalam berjuta-juta tahun, mereka menemui akar lumut!

Dan kami dengan tenang berjalan pulang. Secara semula jadi, masa pematangan spora adalah kira-kira bulan Julai dan Ogos.

Goncang sayur

Sekiranya anda meletakkan pinggan tumbuhan di bahagian bawah akuarium, maka ia akan kering. Dan anda tidak akan mendapat pemandangan yang indah. Oleh itu, kami akan membuat koktel. Tidak, bukan untuk minum. Untuk permukaan berminyak. Untuk menyiapkannya, anda hanya memerlukan pengisar. Berikut adalah beberapa resipi:

  • 100 g lumut, 2 sudu besar. l krim masam, 200 ml air tulen.
  • 200 g tumbuhan, 400 ml bir apa pun, 1 sudu besar. l gula pasir.
  • 1 sudu besar lumut, 2 tablet aspirin, 2 sudu besar. air kosong.
  • 200 g tumbuhan, 200 ml kefir, 300 ml air, 1 sudu kecil. gula.

Kami mengambil ramuan dari sebarang resipi. Nah, mereka yang ada. Kami menyatukannya dan menyeronokkan dalam mangkuk atau jag. Kemudian kisar pengisar dengan ceria. Saya segera memberi amaran kepada anda: bau koktel menggunakan produk tenusu memang tidak sedap. Tidak ada apa-apa. Kecantikan sentiasa memerlukan ...

Sapukan komposisi

Sudah tentu, sebelum menyiapkan buburan yang indah ini, kami menyusun kerikil di dalam akuarium. Mereka meletakkan istana buatan, meletakkan kerak tua. Mereka menambahkan pasir ke dasar, menuang sedikit kerikil halus. Adakah ia sangat menawan? Tetapi ada yang hilang.

Apa kata watak kartun terkenal itu kepada semua orang di sana? Ia tidak akan mencukupi. Tidak cukup! Menambah estetika. Ngomong-ngomong, bau dari kendi sudah dihidu. Sekarang ambil berus lama. Masukkan ke dalam koktel dan mulakan menulis. Dengan batu, oleh istana, oleh hambatan. Smear dari hati, jangan menyesal. Anda juga boleh memercikkan sedikit.

Yang tinggal akan dibawa ke halaman belakang. Di sana kami memilih sudut paling gelap dan paling basah. Dan tepat di dinding kita melukis buburan. Semua yang terlintas di fikiran. Walaupun autograf anda. Hasil yang baik diperoleh semasa melukis stensil. Para tetamu akan otak mereka lama-lama, kerana lumut dapat tumbuh. Secara semula jadi, hingga terakhir menjadikan mereka dalam kegelapan. Namun, ini adalah eksklusif anda!

Sudah tentu, maka lumut akan memenuhi semua ruang kosong. Tetapi hanya dinding lembut yang lembut menarik mata. Dan jangan takut merosakkan bangunan. Moss tidak menghancurkan pangkalan, tetapi hanya menutupnya seperti permaidani.

Warna campuran yang menyeramkan sudah berakhir. Tetapi perniagaan kami belum. Pergi ke langkah seterusnya.

Rawat selepas menyemai

Ya, ya. Pemburukan buburan kami disebut spora secara saintifik. Dan jika ada penaburan, maka mesti ada tanaman! Dan apa lagi yang diperlukan untuk mendapatkannya? Betul - penjagaan.

Cara menanam lumut

Pada prinsipnya, di rumah, ia terdiri dari membasahi lumut secara berkala dan menyeret akuarium di bawah sinar matahari, kemudian kembali. Hanya dua jam, pada awal pagi, tetapi selalu setiap hari. Jika tidak, haiwan kesayangan kita tidak akan mempunyai warna hijau berair yang diinginkan. Selebihnya masa ia dapat disimpan dalam keadaan teduh. Tetapi tidak cukup di bahagian belakang bilik. Lebih baik di suatu tempat berhampiran tingkap, tetapi dengan penutup.

Mengenai penghidratan. Pada waktu pagi kami bangun - kami melihat kaca. Adakah pemeluwapan? Jadi hari ini anda tidak perlu menyiram. Adakah kaca kering sepenuhnya? Kami berjalan di belakang senapang semburan. By the way, air di dalamnya dicairkan secara eksklusif. Atau ditapis. Jika tidak, lapisan putih yang hodoh akan muncul di lumut. Kami sama sekali tidak memerlukannya.

Kenapa pistol penyembur, bukan penyiram. Kerana minuman lumut di permukaan badan. Dia tidak mempunyai akar. Oleh itu, sedikit semburan pada tanaman. Dengan kemas, tanpa fanatik. Limpahan mengancam dengan kegelapan dan kematian. Akan ada bintik-bintik botak, acuan. Semua keindahan sia-sia.

Sudah tentu, prosedur ini hanya dilakukan setelah anda melihat hasil cecair lukisan anda. Ini biasanya berlaku dalam masa kira-kira 10 hari. Hingga saat ini, lebih baik menutup akuarium dengan sekeping kaca atau filem tebal. Di bawah sinar matahari dalam tempoh ini jangan pakai! Tetapi pastikan untuk ditayangkan sehari sekali.

Kemudian, setelah sistem mikro menyesuaikan iklimnya, anda hanya perlu mengagumi rumput mini-alpine di atas meja anda.

Utiliti Menarik

  1. Daripada akuarium, anda boleh mengambil sebotol yang luas. Dan juga dengan gabus. Terdapat kes yang diketahui apabila seorang lelaki menanam lumut dalam botol seperti itu, menyiramnya. Dia menutupnya dengan penyumbat dan tidak membukanya lagi. Itu lebih 40 tahun yang lalu. Dan mikrosistem masih hidup. Dengan iklim, tahap kelembapan dan, tentu saja, lumut. Cuba lagi!
  2. Ngomong-ngomong, dunia saintifik masih belum mengetahui perosak dan penyakit yang diinginkan lumut. Kecuali acuan kadang-kadang merasainya. Walaupun begitu, hanya selepas pelembapan berlebihan.
  3. Jangan biarkan pendaratan anda berhampiran bateri pemanasan pusat. Udara yang terlalu kering berbahaya untuk lumut.
  4. Semakin kasar batu dalam komposisi anda, semakin mudah tanaman memegangnya. Kerikil halus akan tetap botak. By the way, mereka diganti dengan sempurna oleh pecahan pecah dari periuk seramik. Hanya tanpa kaca.

Bagaimana menanam lumut di rumah? Ia sangat ringkas dan menyeronokkan. Selalunya juga menyeronokkan. Dalam kes ini, ia tidak memerlukan banyak usaha dan kos material. Baiklah, kecuali untuk pembelian akuarium.

Video: membuat dinding hidup dari lumut

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Kretova Julia
Kretova Julia

Laman web ini sangat berguna !!!! Penerangan yang menarik ....

natalya
natalya

Saya membeli lumut di sebuah kedai, membuat resep dengan krim masam - dalam sehari semuanya ditumbuhi acuan. Apa yang saya buat salah?

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan