Cara menanam kubis Cina di kebun

Apa yang dikatakan oleh seorang artis terkenal dalam monolognya yang terkenal? "Tuan! Dia masih dengan prieteyenzimi! " Dengan ungkapan ini saya ingin mencirikan maklumat kebanyakan artikel dari sumber di Internet. Dan pertanyaan di enjin carian adalah mudah. Bagaimana menanam kubis Cina di kebun?

Cara menanam kubis Cina di kebun

Nampaknya, yang lebih sederhana: perhatikan masa penanaman dan teknologi pertanian sederhana, kemudian panenlah hasilnya. Dan anda membaca beberapa pengarang, dan frasa di atas segera terlintas di fikiran.

Dan jika orang yang berpengetahuan membaca, ketawa dan pergi untuk melakukan Beijing dengan betul. Tetapi bagaimanapun, artikel ini dibaca oleh pemula. Dan ikuti cadangan kesedihan. Kemudian ternyata membuang masa, usaha, bahan penanaman. Kerana kepala penuh tidak akan tumbuh dengan nasihat seperti itu.

Kami menganalisis kesalahan dan "prieteezii" untuk kebenaran yang paling tinggi.

Masa pendaratan

Sebagai permulaan, kubis Cina mula menembak pada waktu siang yang panjang. Iaitu lebih dari 11 jam. Lebih-lebih lagi, hampir setiap sumber mengesyorkan menanam benih sekitar awal Mei.

Sekarang kita mengira. Sebiji kepala kubis masak dalam masa 48-57 hari dari percambahan. Kami mengira masa ini dari waktu mendarat. Kami mendapat apa? Pertengahan atau akhir bulan Jun. Waktu siang terpanjang. Tanaman apa yang boleh dicurahkan di bawah rejim ini? Anak panah yang kuat.

Tindakan yang betul. Anda perlu menyemai kubis Beijing untuk anak benih pada akhir Mac atau awal April. Kemudian pada bulan Jun tanaman akan matang. Pada masa yang sama, kepala ketat penuh diikat. Benar, tanaman seperti itu disimpan dengan sangat teruk. Ia mesti digunakan untuk makan musim panas.

Untuk simpanan jangka panjang, Beijing disemai pada pertengahan atau akhir Julai. Kemudian pada bulan September tanaman akan matang, yang tenang hingga cuti Tahun Baru.

Mod suhu

Untuk istilah yang sama, kami melihat arah aliran yang lain. Beijing tidak suka panas. Suhu optimum untuk pertumbuhan terbaik tidak lebih rendah daripada +12 dan tidak lebih tinggi daripada + 22 ° C. Dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berapakah suhu pada bulan Mei dan Jun, walaupun di zon tengah? Lajur termometer sering merayap jauh di atas + 25 ° С.

Nah, kubis Beijing apa yang tahan dengan ejekan seperti itu? Sudah tentu, anda tidak perlu menunggu kepala kubis.

Tindakan yang betul. Kami kelihatan lebih tinggi dari segi menyemai. Maka suhu udara yang paling optimum diperoleh untuk pertumbuhan kubis Beijing yang baik.

Menyemai

Kubis Beijing hampir menjadi salad. Dan sistem akarnya sesuai. Oleh itu, setelah menyelam, Peking sakit lama dan tidak berakar dengan baik. Tetapi tidak, kerana mereka mengatakan untuk menanam tablet gambut dan kemudian ditransplantasikan ke dalam tanah dengan pemusnahan koma tanah, maka seharusnya demikian! Atau dengan ketat di gelas gambut dan di tempat lain.

Menyemai kubis Beijing di tanah

Tindakan yang betul. Kubis Beijing disemai segera ke tanah. Pastikan anda menggandakan filem. Pucuk muda takut walaupun suhu sifar. Tetapi tanaman dengan 2 pasang daun sejati dapat menahan pembekuan jangka pendek hingga -3 ° C.

Tetapi tidak semua orang mempunyai peluang untuk menutup setiap lubang. Dalam kes ini, penaburan dilakukan di rumah hijau mini. Pastikan anda menanam sedikit sahaja Beijing. Dia mempunyai daun lebar, dia memerlukan banyak ruang. Skema optimumnya ialah 4.5 x 4.5 cm. Jangan mengukur jarak dengan pembaris. Hanya ambil kadbod telur. Kemudian baringkan di atas tanah dan peras. Angkat dan kagumi lubang yang rapi. Masukkan satu biji ke dalam masing-masing, taburkan dengan tanah dan tempat perlindungan.

Memindahkan penanaman seperti itu ke kebun adalah satu keseronokan.Mereka menumpahkan tanah dengan baik, setelah setengah jam mereka perlahan-lahan mencucuk kubis Beijing dengan spatula bersama dengan segumpal tanah. Kemudian dengan sungguh-sungguh, tetapi dengan cepat diseret ke lokasi pendaratan masa depan dan mengangkat ke lubang. Sebelum ini, satu sudu teh kayu ditambahkan ke dalam lubang, lebih baik dari pokok-pokok yang gugur. Dan mereka menuangkan 800-1000 ml air tulen suam.

Di sini, dalam buburan yang enak ini mereka menolak seluruh gumpalan bumi, tanpa merosakkan sistem akarnya. Cepat dan bagus.

Sekiranya tidak ada cara untuk menyemai Peking di tanah atau di rumah hijau mini, maka ini bukan alasan untuk menyerah. Anak benih kubis peking dapat ditanam dengan mudah di ambang tingkap, bersama dengan tomato dan lada biasa. Dan juga dalam tablet gambut. Hanya dengan itu, semasa pemindahan ke tempat kekal, jangan dedahkan akarnya. Masukkan lubang langsung dengan pil. Ini tidak membahayakan tanaman. Kaedah transshipment biasanya lebih baik untuk tanaman mana pun.

Petua. Cawan gambut digantikan dengan sempurna dengan plastik biasa atau polietilena. Tuangkan tanah dan taburkan kubis. Sebelum melakukan pemindahan, mereka menyiramnya dengan teliti sehingga bumi mencengkam akarnya dengan erat. Maka risiko merosakkannya adalah minimum.

Penyediaan tempat tidur

Sebilangan besar sumber mengesyorkan menyediakan tanah segera sebelum menanam. Ya, dengan memperhatikan tarikh akhir mereka, sangat mungkin untuk tidak tergesa-gesa. Tetapi bagaimanapun, kami menyemai Beijing mengikut jadual kami. Jadi, masa mengusahakan tanah perlu dipindahkan dengan sewajarnya.

Tindakan yang betul. Oleh kerana mereka menanam kubis Beijing lebih awal, mereka harus menyiapkan kebun pada musim gugur. Pada musim bunga, bumi akan terlalu jenuh dengan kelembapan untuk pemprosesan yang berkualiti. Apa yang perlu dilakukan?

  1. Merumput kawasan.
  2. Membasmi tanah. Untuk melakukan ini, gunakan kapur biasa, tepung dolomit, kapur halus. Jangan cuba menggunakan kulit telur. Agar dapat berfungsi, diperlukan beberapa tahun dan jumlahnya cukup banyak.
  3. Buat sebilangan besar kompos berminyak, yang pasti akan matang. Atau baja yang reput. Kubis Beijing memerlukan sejumlah besar nutrien dalam masa yang singkat.
  4. Baja mineral mesti ditambah. Organik baik-baik saja, tetapi Peking tumbuh dengan baik dan berkembang hanya dengan adanya molibdenum dan boron. Oleh itu, kami melihat bungkusan untuk kandungan bahan ini dan menggunakannya dengan ketat mengikut arahan.

Selepas mereka mencurahkan segala-galanya dalam senarai di tempat tidur yang akan datang, anda harus menggali dengan mendalam. Kami menasihati anda agar tidak memecahkan gumpalan besar sepanjang panjang bayonet penyodok. Dan lebih-lebih lagi - jangan menyusahkan bumi. Gumpalan besar bumi mungkin mengandungi larva, pupae, dan serangga dewasa dari banyak perosak. Dengan meratakan tanah, anda menjadikan tempat perlindungan yang sesuai untuk musim sejuk.

Dan di blok besar mereka tidur dengan tenang. Pada musim sejuk, fros dan oppa datang! Sekumpulan perosak dan musuh yang baik akan kurang.

Pemilihan gred

Sangat terkejut dengan beberapa sumber maklumat di rangkaian. Mereka mendakwa bahawa di Rusia hanya satu jenis kubis Beijing yang dibenarkan untuk penanaman. Apa yang menyebabkan pernyataan sedemikian - kita masih tidak faham. Mungkinkah ini "prieteyenzimi" yang terkenal?

Tindakan yang betul. Kini di pasar ada banyak jenis kubis Beijing. Kesemua mereka lulus ujian dengan penuh hormat dan dibenarkan mendarat di Rusia. Kadang-kadang mata anda mengalir, anda tidak tahu mana yang hendak dipilih.

Sangat mudah untuk menentukan satu tanda: masa pematangan. Kami melihat beg itu, baca dengan teliti. Kami berminat dengan angka tidak lebih dari 60 hari. Di sini kita mengambil pelbagai ini.

Tidak buruk jika ternyata kacukan pembiakan Belanda. Biji sebegini dengan penjagaan yang baik dan tarikh akhir memenuhi syarat untuk memberikan kubis dengan berat sehingga 1300 g.

Penjagaan kubis Peking

Hampir semua cadangan kesedihan datang kepada satu perkara: Kubis Beijing tumbuh dengan sendirinya. Jatuhkan benih di atas katil, dan sekarang kepala licin yang renyah pergi dan melompat ke tangan anda.

Penjagaan kubis Peking

Benar, tidak disebutkan bahawa tukang kebun harus melompat sedikit di sekitar pendaratan sendiri.Jika tidak, dan tidak melihat penuaian.

Tindakan yang betul. Sebenarnya, kubis Beijing adalah tanaman yang agak bersahaja dari segi teknologi pertanian. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa dia tidak memerlukan penjagaan. Penyiangan dan penanaman secara teratur hanya diperlukan sehingga daun ditutup berturut-turut. Kemudian tanaman akan mengatasi sendiri. Tetapi penyiraman dan pemakaian top diperlukan selalu. Sesungguhnya, dalam dua bulan dari anak benih, Beijing perlu memperoleh jisim hijau yang baik.

Menyiram. Sekali seminggu dalam cuaca normal diperlukan. Lebih banyak tidak perlu, kerana kita menanamnya pada suhu sejuk. Dianjurkan untuk tidak mengintip dari tempat penyiraman di puncak, tetapi menumpahkan tanah hingga kedalaman sekurang-kurangnya 14-16 cm. Bumi itu sendiri berfungsi sebagai titik rujukan. Mengangkat burdock, memandang. Keringkan, kemudian air. Basah, selagi kita menunggu dengan sedikit air.

Berpakaian atas. Diperlukan. Sekurang-kurangnya tiga kali.

  1. Sehari selepas pemindahan ke tanah terbuka. Penyelesaian akar ditambah baja organik yang dicairkan. Hijau cair akan berjaya.
  2. 2 minggu selepas mendarat di tempat tetap. Sebarang baja kompleks mineral dengan kandungan nitrogen, fosforus, molibdenum dan boron yang tinggi.
  3. Sebulan selepas pemindahan. Infusi mullein yang dicairkan, kotoran burung atau baja hijau cair.

Sudah tentu, tanpa berpakaian, kubis Beijing tidak akan mati, malah tumbuh. Tetapi rasanya akan agak lemah, dan ukuran kepalanya akan meninggalkan banyak yang diinginkan.

Penyakit

Tentunya semua sumber muncul dengan "kepura-puraan" bahawa kubis Peking di iklim kita tidak jatuh sakit dengan apa-apa. Katakanlah, dia mempunyai musim pertumbuhan yang terlalu pendek dan dia tidak mempunyai masa untuk jatuh sakit dengan apa-apa.

Jangan beritahu. Malah lobak berjaya jatuh sakit dalam 3 minggu, dan kemudian selama dua bulan penuh! Selama ini, tanaman dapat dipilih dan cendawan, keel, dan bakteriosis lendir.

Tindakan yang betul. Kami tergesa-gesa untuk "tolong". Tidak berguna untuk merawat tanaman yang terjejas. Kaedah rakyat untuk mengatasi luka seperti itu belum diciptakan, dan penggunaan racun kulat tidak sesuai. Hanya kerana musim pertumbuhan yang terlalu pendek.

Racun itu mempunyai masa untuk bertindak terhadap bakteria patogen dan spora kulat, tetapi tidak akan ada cukup waktu untuk meninggalkan sel tumbuhan sepenuhnya. Malah orang yang tidak tergolong dalam kategori penyokong pertanian organik juga menyedari ketidaksenangan memakan kubis tersebut.

Terdapat dua output:

  1. Koyakkan tanaman yang rosak dengan akarnya, kemudian bakar di luar kawasan. Untuk membasmi kuman tanah dengan larutan kalium permanganat yang kuat, dan setelah sehari dengan larutan fitosporin.
  2. Terlibat dalam pencegahan untuk mencegah jangkitan.

Langkah utamanya adalah memerhatikan putaran tanaman dan deoksidasi tanah dengan teliti. Jangan menanam tanaman salib berturut-turut di atas katil tunggal setiap tahun. Kubis dikembalikan ke tempat asalnya tidak lebih awal dari 4 tahun kemudian. Baca mengenai penyahtoksidan di atas.

Perosak

Di sini kita akan menunjukkan sebulat suara lengkap dengan pengarang artikel lain. Tidak ada perosak pada kubis Beijing yang boleh diracuni dengan kimia secara kategoris. Jika tidak, anda perlu makan sedikit daun beracun.

Tetapi ada jalan penyelesaiannya. Anda perlu menyemburkan penanaman seminggu sekali dengan ramuan ramuan herba yang sangat berbau. Tetapi tidak beracun! Contohnya, rebusan daun atau bunga marigold, jarum pain, bunga valerian atau daun pudina.

Atau sepanjang masa untuk terus menanam kubis Beijing di bawah bahan bukan tenunan nipis - ini adalah dari kepak terbang. Tanah ditaburkan dengan abu kasar atau pasir kering - ini dari merangkak.

Bagaimana menanam kubis Cina di kebun? Seperti yang anda lihat, ia tidak begitu sukar. Perkara utama adalah mematuhi tarikh akhir dan menjaga dengan betul. Maka tuaian akan menyenangkan.

Video: cara menanam kubis Beijing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan