Cara menanam buah persik dari biji di rumah

Peach - makanan wangi dan berair, yang tidak dapat ditolak oleh sedikit orang. Sayangnya, buahnya tumbuh di kawasan selatan, dan tidak selalu dapat dijual. Hari ini kami akan memberitahu anda bagaimana menanam buah persik, di rumah, dari biji sederhana. Walau bagaimanapun, kami segera memberi amaran kepada anda: agar pokok itu berbuah, anda harus berusaha dengan bersungguh-sungguh. Adakah ini menakutkan anda? Kemudian anda boleh mencuba. Pada akhirnya, walaupun buahnya gagal, anda akan mempunyai tanaman yang indah dan tidak biasa untuk garis lintang kita. Lebih-lebih lagi, tumbuh secara mandiri.

Cara menanam buah persik dari batu

Memilih gred yang betul

Persik mempunyai banyak varieti varietas. Masing-masing dari mereka dibezakan oleh ciri-cirinya sendiri, dan, memilih pokok mana yang akan anda tanam, lanjutkan dari ciri spesiesnya. Hibrida ditolak dengan segera: walaupun ia mengandungi biji normal, nampaknya penuh, tumbuh daripadanya, anda tidak akan sabar. Faktanya ialah tanaman hibrid tidak melahirkan genus.

Keperluan Benih Persik:

  1. Mereka mesti tahan sejuk.
  2. Mereka mudah bertolak ansur dengan sedikit cahaya matahari dan mempunyai masa untuk berbuah.
  3. Jangan memilih bahan simpanan, sebagai peraturan, tanaman penuh tidak diperoleh daripadanya. Sebaiknya dapatkan buah-buahan di taska khas atau langsung di selatan, di ladang swasta dari mereka yang boleh anda percayai.
  4. Varieti terbaik untuk tumbuh di tengah Rusia: "Nectarine White", "Early Rivers", "Nobles", "Early Minion", "Winner", "Amsden" dan "Nectarine Anasny".

Terdapat perkara lain yang mesti dipertimbangkan ketika memilih pelbagai buah persik masa depan. Baca dengan teliti ciri-ciri setiap pemohon dan tentukan mana yang terbaik. Perhatikan:

  • Keadaan yang semakin meningkat;
  • Menuntut tanah, pembajaan, penjagaan;
  • Kualiti rasa (yang awal biasanya tidak sesuai untuk bahan kerja, yang lebih lambat kemudian)
  • Kadar pematangan (banyak varietas kemudian tidak mempunyai masa untuk matang dalam musim panas yang pendek, jadi mereka mesti dipilih terlebih dahulu).

Walau apa pun, memilih varieti yang paling sesuai adalah tugas utama pada peringkat persediaan. Di lorong tengah, keperluan untuk pohon masa depan adalah lebih serius daripada di selatan, di mana, pada dasarnya, mudah menanam pokok persik.

Apabila masalah memilih varietas akhirnya dapat diselesaikan, perlu dilakukan percambahan biji benih. Sungguh mengagumkan bahawa sebatang pokok yang besar dan indah itu hanya dapat diperoleh daripada biji biasa, tetapi itulah yang akan kita lakukan sekarang.

Rahsia Percambahan Benih Persik yang Berjaya

Sebelum menanam tulang di tanah, ia mesti disiapkan dengan betul untuk proses yang akan datang. Persik tidak tumbuh dengan cepat, mereka agak aneh dan berubah-ubah. Oleh itu, walaupun pada peringkat persiapan untuk mendarat, mereka harus berjaga-jaga.

Rahsia Percambahan Benih Persik yang Berjaya

Stratifikasi
Mula-mula pilih buah-buahan yang sudah masak dan lembut. Seperti yang dinyatakan di atas, hanya varieti yang sesuai. Kosongkan biji pulpa dengan teliti, dan kemudian teruskan ke stratifikasi. Sebenarnya, proses ini meniru keadaan musim sejuk, menyiapkan tanaman masa depan untuk anak benih, menyusahkannya dan membangkitkan percikan hidup. Teknologi stratifikasi hanya diterapkan pada tanaman tersebut, yang tanpanya akan agak sukar (dan kadang-kadang bahkan mustahil) untuk disesuaikan dalam keadaan yang tidak biasa untuk pertumbuhan. Bagi buah persik, garis lintang tengah adalah tekanan yang ketara. Itulah sebabnya mustahil dilakukan tanpa persiapan.

Oleh itu, sepanjang musim sejuk kami membuang batu di tempat yang sejuk dengan kelembapan yang mencukupi. Benih mesti diletakkan di dalam bekas terbuka, di atas pasir basah atau habuk papan.Pastikan persekitaran sentiasa basah! Dengan stratifikasi yang berjaya, pada saat musim bunga, pada saat penanaman, tulang persik akan retak dan tumbuh. Setelah anda melihatnya, pindahkan tanaman ke dalam periuk.

Penyediaan dan penanaman tanah
Tanah adalah kritikal! Ia mesti terdiri daripada separuh tanah hitam subur (atau humus), separuh dari gambut. Perlahankan tulang ke dalamnya, tidak lebih dari 3 cm. Dan tunggu. Pada buah persik, sistem akar pertama kali dibentuk, kemudian tanaman itu sendiri. Oleh itu, tumbuh-tumbuhan tidak boleh muncul secepat yang anda mahukan. Tetapi jangan putus asa. Sebaik sahaja buah persik kuat, ia pasti akan muncul di luar, dan akan mula terbentuk di pohon kuat yang indah.

Penjagaan tanaman
Perhatikan dengan teliti benjolan tanah, buah persik tidak suka ketika kering. Sebaik sahaja tanah kering, air dengan sederhana. Kelembapan yang kuat tidak boleh dibiarkan. Di samping itu, pokok persik sangat menyukai cahaya matahari. Di tempat yang gelap, ia akan layu dan binasa. Ingat: buah persik yang sihat, yang sesuai dengan keadaan, tumbuh, walaupun tidak cepat, tetapi pasti.

Sebagai peraturan, buah persik tinggal di rumah. Mereka juga ditanam di tanah, tetapi merawat "binatang peliharaan" yang aneh akan jauh lebih sukar. Di bawah ini kita akan membincangkannya, tetapi buat masa ini - mengenai cara menanam pokok berbuah di rumah. Peach adalah budaya yang suka panas dan suka matahari. Dengan kekurangan hari yang cerah, dia perlu membuat pencahayaan buatan. Pada musim sejuk, kilang itu berehat. Suhu sekitar 4 darjah sudah cukup untuknya. Pada musim bunga, berbunga dan pematangan buah bermula. Agar prosesnya berjaya, pokok harus dipindahkan ke bilik yang lebih panas dan sekerap mungkin dengan suhu 10-15 darjah. Setelah buah-buahan di masa depan diikat, untuk sepanjang musim panas, buah persik memerlukan iklim yang lebih panas: hingga 25 darjah.

Dianjurkan untuk menanamkan pokok ke dalam bekas besar sebelum berbunga, atau setelah menuai. Tanah: humus + gambut + rumput + pasir + tanah lembaran (nisbah 1: 1: 1: 1: 2). Perlu makan dari awal musim bunga hingga akhir musim panas, dua kali sebulan. Persik memerlukan baja organik dan mineral. Di samping itu, ia mesti dipotong setiap tahun dan mencubit pucuk yang tidak perlu.

Di lorong tengah, ditandai dengan musim panas yang sekejap dengan sedikit hari yang panas dan cerah, tanaman ini hanya tumbuh di rumah hijau. Sekiranya anda ingin melakukan tanpa "rumah" khas, maka untuk musim sejuk, pastikan untuk membungkus pokok itu dengan kain goni, dan bahagian batangnya dengan bulu kaca atau bahan penebat lain.

Anda boleh menanam buah persik di rumah! Dan ia tidak sesukar yang disangka. Tetapi, jika semuanya berjalan lancar, anda boleh mengejutkan rakan dan saudara anda dengan buah-buahan yang berair dan harum dari "taman" rumah!

Video: menanam buah persik dari batu

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan