Cara menanam bunga mawar dari bunga potong di rumah

Sering kali berlaku apabila anda menerima sejambak bunga mawar yang indah sebagai hadiah, anda ingin memanjangkan umurnya bukan di dalam pasu, tetapi dengan menumbuhkan semak yang penuh. Tukang kebun yang sangat mahir dapat melakukan keseluruhan proses menanam semak dari bunga potong, tanpa berfikir. Apa yang harus dilakukan oleh pencinta kecantikan dalam kes sedemikian? Sebenarnya, perlu diperhatikan bahawa, sebelum semak penuh mulai dipamerkan di bawah tingkap di negara ini atau di rumah, sekurang-kurangnya dua tahun akan berlalu. Oleh itu, mula menanam bunga ros dari bunga potong, anda perlu bersabar.

Cara menanam bunga mawar dari bunga potong

Tahap yang mesti diperhatikan dengan jelas semasa menanam bunga mawar

 1. Menunggu bunga layu yang hampir lengkap di dalam sejambak itu indah kerana anda tidak perlu merosakkan karangan bunga jika anda ingin melakukan berkebun.
 2. Setelah layu, perlu dengan pisau tajam untuk menghilangkan daun, tunas dan bunga itu sendiri, sehingga membentuk tangkai. Dua atau tiga kuncup mesti berada di setiap pemegang.
 3. Di atas ginjal 1 cm, anda perlu membuat potongan serong. Sangat penting untuk memerhatikan jarak yang ditentukan dengan ketat, kerana jika tangkainya lebih panjang, maka tangkai boleh kering kerana kekurangan kelembapan. Walaupun tanaman itu tidak mempunyai daun, tanaman itu tetap memerlukan air yang menguap dari permukaan. Setelah membasahi irisan dengan air, anda perlu merawatnya dengan permanganat kalium kering, dan kemudian buat larutan permanganat yang kuat dan rendam keratan di dalamnya selama sehari.
 4. Semasa menanam pegangan, perhatikan: dua hingga tiga tunas harus tetap di permukaan. Sebagai baja, lebih baik menggunakan campuran humus kayu, dan taburkan gambut dengan pasir di atasnya. Pasir sungai paling sesuai, dan keratan perlu ditanam sedalam mungkin ke tanah.
 5. Untuk mempercepat pembentukan akar, rawatan dengan perangsang pertumbuhan dijalankan. Persediaan serupa dijual secara bebas di kedai bunga.
 6. Seterusnya, anda memerlukan kesan rumah hijau, yang dapat dicapai dengan menggunakan kaca atau kapal plastik yang dipasang di atas. Bumi mesti sentiasa basah. Pemegangnya pada gilirannya perlu kerap disembur.
 7. Sistem akar akan berkembang dengan betul dan cepat jika tunas pertama yang dikeluarkan oleh tanaman selalu dikeluarkan.
 8. Selepas munculnya akar pertama, penyemburan dapat dihentikan, dan anak benih itu sendiri harus disiarkan. Selepas sebulan, anda boleh menghabiskan 1 pakaian.
 9. Setelah 1.5-2 bulan, anak benih dapat dipindahkan ke periuk. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat campuran. Campurkan tanah pasir, humus dan tanah dalam nisbah 1x1x3 dan isi dengan bekas. Harus diingat bahawa musim sejuk pertama untuk tanaman muda banyak tekanan dan saat yang sangat sukar. Sehubungan itu, pada pertengahan musim luruh, periuk mawar mesti dibawa masuk ke dalam bilik. Suhu di mana akan cukup rendah - kira-kira 3-5 darjah.
 10. Setelah musim sejuk yang berjaya, keratan akan menjadi kuat dan siap untuk mendarat di tanah tanpa tempat berteduh. Dalam menyediakan tanah untuk penanaman, anda perlu menggali dan meningkatkan pemakanan baja organik.
 11. Pada tahun pertama kehidupan penuh bunga, tanah terbuka harus dirawat dengan teliti. Pertama sekali, ini berlaku untuk warna yang tidak kira berapa banyak yang anda mahu tinggalkan, tetapi tetap perlu anda hapus. Semuanya dilakukan agar tidak mendapat kekuatan dari belukar yang masih muda.

Apabila semua peraturan dan petua diikuti dengan urutan yang betul dan dengan teliti, setelah tahun pertama, sistem akarnya akan diperkuat hampir sepenuhnya. Sebagai hasil usaha dan masa yang dihabiskan, bunga mawar yang lebih kuat dan subur pasti akan menggembirakan penampilan berbunga yang mewah.

Sekiranya semak mawar sudah berada di bawah tingkap, tetapi ada keinginan untuk menanam yang lain, maka anda boleh menggunakan kaedah ini.

Keratan bunga ros

Pada musim panas, ketika tanaman berada di tengah pelampungnya dan melepaskan tunas muda dan kuat, perlu memotong salah satu daripadanya menggunakan pemangkas pada sudut kecil. Sebaik-baiknya, pucuk yang dipilih mestilah seperti pensil biasa, kerana anak benih inilah yang akan menahan semua tekanan yang diperlukan untuk pertumbuhan penuh. Juga, cawangan yang dipotong hendaklah lurus. Seterusnya, potonglah dengan keratan sepanjang 23 cm. Setelah mengeluarkan semua daun dari bahagian bawah, seseorang dapat terus menanam.

Di tanah terbuka di kawasan yang cerah dan cerah, anda perlu menggali parit dan mengisinya dengan pasir. Kami memperdalam tangkai yang disiapkan ke tanah dengan dua pertiga dan tertidur di atas tanah hitam. Walaupun prosesnya tidak biasa dan satu-satunya perkara yang harus dilakukan adalah menginjak-injak bumi di sekitar semak mawar masa depan dan menjaga penyiraman yang mencukupi untuk penyambungan yang lengkap dan kuat. Tetapi, ada sedikit rahsia yang menjadikan kaedah ini unik. Ia ditutup dengan kentang biasa. Sebelum menanam tangkai di tanah, ia mesti dimasukkan ke dalam kentang. Tanaman akar akan menjaga persekitaran yang lembap untuk anak benih. Terima kasih kepadanya, pada akhir bulan Ogos, keratan tersebut akan siap sepenuhnya untuk dipindahkan. Kentang menjadi kunci untuk fakta bahawa pada akhirnya anda boleh mendapatkan bahan penanaman berkualiti tinggi. Sudah tentu, semua ubi kentang perlu diekstrak.

Untuk menanam bunga mawar dari bunga potong, tidak perlu menjadi tukang kebun profesional. Hiasi halaman anda sendiri dengan bunga mawar wangi yang akan ditanam sendiri - yang boleh menjadi lebih menyenangkan. Kesabaran, perhatian, perhatian - dan bunga mawar yang sihat dan berbunga akan berterima kasih dengan bunga yang indah dan suasana hati yang baik.

Video: cara menanam bunga mawar dari bunga potong

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan