Cara menanam artichoke Yerusalem: petua berguna

Bagaimana menanam artichoke Yerusalem? Ramai sekarang akan mengatakan - mengapa membesarkannya apabila dia sendiri wujud dengan sempurna dan tanpa bantuan luar? Ya, jika tidak ada kawalan, pir tanah dapat dengan cepat mengembangkan tanah jiran. Kadang-kadang tumbuh menjadi hutan keseluruhan. Tetapi kita berminat dengan ubi sukulen yang besar, bukan jisim hijau. Dan dengan penanaman seperti itu, lepaskan secara kebetulan, tidak mungkin mendapat hasil yang baik. Hutan hijau akan tumbuh dengan kuat, tetapi umbi akan kecil dan keras. Ya, dan azab seksaan.

Cara menanam artichoke Yerusalem

Oleh itu, hari ini kita akan mencari cara menanam artichoke Yerusalem, dan bukan batangnya.

Kapan menanam artichoke Yerusalem

Sudah tentu semua sumber mengesyorkan menanam ubi pada musim bunga. Dianjurkan untuk bertepatan dengan pelajaran ini pada saat menanam kentang. Dan di sana mereka mengatakan bahawa untuk mendapatkan penuaian pir tanah liat yang berkualiti tinggi, anda memerlukan sekurang-kurangnya 130-140 hari musim tanam. Dan bila hendak membersihkannya? Pada cuti Tahun Baru?

Tetapi umbi artichoke Yerusalem bertoleransi sepenuhnya beku hingga -35 ° C, pada kedalaman hanya 16-18 cm. Dalam kes ini, tidak diperlukan tempat perlindungan tambahan. Sekiranya dikehendaki, anda boleh membuang salji di atas, tetapi ini tidak perlu. Bahagian bawah tanah bertahan dengan fros kembali ke -6 ° C.

Jadi mengapa tidak menanam artichoke Yerusalem pada musim gugur? Kemudian pada musim bunga ia akan mulai tumbuh lebih awal; oleh itu, anda juga akan menuai hasil tanaman lebih awal. Di samping itu, di tanah ubi dipelihara dengan baik hingga musim bunga. Dan pir tanah liat rasanya lebih enak daripada musim luruh. Tetapi digali pada musim gugur dan dihantar untuk penyimpanan ke bilik bawah tanah atau peti sejuk - hanya dua bulan. Kemudian mereka mula pudar dan merosot.

Peraturan 1. Tanam artichoke Yerusalem pada akhir September atau awal Oktober. Kami memberi tumpuan pada masa menanam bawang putih.

Artichoke Yerusalem mana yang ditanam

Mustahil untuk mencari jenis meja di negara kita. Mereka mesti dibeli di luar negara atau melalui Internet. Di Rusia, anda hanya dapat menjumpai varieti makanan yang dimaksudkan untuk silage atau untuk memberi makan ternakan. Oleh itu, rasa ubi sesuai.

Beberapa rakan yang licik menjual jenis meja kononnya melalui Internet. Tetapi orang percaya, membeli, berkembang. Bagaimana membezakan? Tidak boleh. Hanya pada batang semasa musim tanam. Dalam varieti makanan, mereka mencapai ketinggian 3 meter, di kantin - tidak lebih dari 1.8 meter. Umbi makanan kecil, kantin tumbuh hingga 500 g.

Ngomong-ngomong, tidak ada benih artichoke Yerusalem dalam daftar Rusia. Oleh itu, ia mesti diseludup. Atau tumbuh makanan.

Peraturan 2. Sekiranya boleh, dapatkan umbi yang baik untuk ditanam. Perbezaan rasa terasa jelas.

Tempat menanam artichoke Yerusalem

Sebilangan besar sumber mengesyorkan menanam pir tanah di pinggir kebun. Tidak ada keraguan tentang bagaimana budaya ini baik di tanah roket. Melindungi dari angin dan mata yang prying. Tetapi, jika anda meninggalkan umbi atau akar umbi terkecil di dalam tanah, maka anda akan terseksa untuk melawan tanaman tersebut. Penyebarannya adalah wabak.

Tempat menanam artichoke Yerusalem

Oleh itu, ia mesti ditanam dengan ketat di tempat yang ditentukan. Sebaiknya pagar tempat tidur sedalam 50 cm. Ia boleh menjadi papan, batu tulis, timah, plexiglass, plastik tebal. Dengan kata lain, segala sesuatu yang tidak tahan terhadap akar. Hasil yang baik memberikan tong lama yang separuh terkubur separuh terkubur di dalam tanah tanpa bahagian bawah. Umbi ditanam di dalamnya, dijaga dan disiram. Dan apabila tiba masanya untuk menuai, mereka membuang isi tong itu keluar. Semua orang, walaupun akar terkecil, akan kelihatan.

Peraturan 3. Pastikan untuk menutup perkebunan artichoke Yerusalem jauh ke dalam tanah dengan bahan padat.

Tanah apa yang sesuai untuk artichoke Yerusalem

Sama sekali. Ia tumbuh dengan baik di semua jenis tanah.Tetapi, jika kita memerlukan ubi yang besar, kita perlu menyiapkan tanah untuk ditanam secara menyeluruh. Kami akan menanam pada musim gugur, jadi kami akan menyiapkan tanah pada musim bunga.

Untuk melakukan ini, tambahkan kotoran yang sudah reput atau kompos siap pakai. Ditambah pula dengan pasir dan humus. Ia boleh diganti dengan tanah taman yang berminyak. Semua ini sebati. Sekarang anda boleh meninggalkan tanah untuk matang sebelum musim gugur, dan di sana sudah ada tanaman.

Dianjurkan untuk memperbesar umbi sekitar 13-14 cm. Ini pada musim bunga. Kami menanam pada musim sejuk. Oleh itu, kita menggali lubang sedalam 20 cm. Di bahagian bawah kami membuang sebilangan sekam bawang dan setengah sudu besar abu. Tuangkan 1-1.5 liter air tulen dan masukkan ubi. Bahagian mana yang tidak penting. Kilang itu sendiri akan mengetahui di mana bahagian atas atau bawahnya. Ia pasti tidak akan tumbuh di bawah tanah. Tetapi, jika anda terseksa oleh keraguan yang kuat, maka letakkan pir tanah di tong. Jadi anda pasti tidak akan tersilap.

Selepas itu, kami mengisi artichoke Yerusalem dengan campuran tanah yang telah disediakan, menekan sedikit dengan telapak tangan. Kuat jangan ram! Di atas pendaratan, kami tumpah lagi dengan air biasa. Kemudian mulsa sedikit dengan gambut, habuk papan lama, jerami. Anda hanya boleh taburkan dengan tanah kering atau pasir bersih.

Itu sahaja, sekarang ingat pir tanah hanya pada musim bunga, ketika salji turun.

Peraturan 4. Pada musim gugur mereka menanam artichoke Yerusalem lebih dalam daripada pada musim bunga. Jadi umbi akan menanggung musim sejuk yang sejuk.

Cara merawat artichoke Yerusalem

Pada musim bunga, sebaik sahaja salji mencair dan lapisan atas tanah mengering sedikit, anda perlu melonggarkan kerak bumi. Dalam kes ini, tidak perlu menunggu pucuk pertama. Pada saat mereka muncul, permukaan bumi sudah sangat suram. Oleh itu, anda mesti melonggarkan selepas setiap hujan. Tetapi, ini hanya dengan ketinggian pucuk 30-35 cm. Selanjutnya, batangnya akan tersekat dengan sendirinya.

Cara merawat artichoke Yerusalem

Kira-kira sehingga jisim hijau mencapai panjang kira-kira setengah meter, rumpai mesti disiangi. Selepas masa ini, tanaman akan mengaburkan semua ramuan yang tidak dikultivasikan. Anda tidak boleh lagi menyiangi.

Sebaik sahaja ketinggian batang kira-kira 40 cm, anda perlu menutup artichoke Yerusalem dengan tanah biasa. Taburkan batang dengan simpul setinggi sekurang-kurangnya 20 cm. Ini akan memungkinkan pembentukan umbi tambahan, yang meningkatkan hasil. Tambahan sokongan tambahan untuk tanaman hijau yang tinggi.

Banyak artichoke Yerusalem tumbuh seperti rumpai. Itu dengan sendirinya. Dan tanamannya sesuai. Banyak nodul berkayu kecil. Pada masa yang sama, mereka tumbuh kekok, dan semasa pembersihan, sebahagian besarnya menjadi sia-sia.

Di kawasan tebal ini, banyak perosak terasa hebat. Contohnya, seekor beruang, cacing wayar dan siput dimakan secara bebas walaupun oleh ubi kasar. Oleh itu, pertumbuhan artichoke Yerusalem mesti dikendalikan. Dan jaga dengan betul.

Perkara yang paling penting ialah menyiram dan memberi makan. Sebagai contoh, untuk mendapatkan ubi berair yang besar, anda perlu menuangkan kira-kira 5-7 liter air tulen di bawah semak kira-kira seminggu sekali. Dengan kekeringan yang teruk, penyiraman bertambah. Sudah tentu, anda tidak perlu menyiram semasa hujan.

Agar tidak membawa cairan dalam tangki, menyediakan kelembapan penanaman, lebih baik menanam tiga semak, dan bukan lima tempat tidur. Dengan perawatan yang betul, satu semak pir tanah memberikan sebotol ubi halus yang indah. Oleh itu, lebih baik merawat mereka daripada merobek seluruh hutan artichoke Yerusalem dan mengumpulkan tanaman yang sama.

Berpakaian atas. Buat pertama kalinya, tanaman akan mempunyai baja atau kompos yang mencukupi yang dibawa ke dalam tanah. Tetapi pengisian dan pertumbuhan ubi paling banyak berlaku semasa berbunga. Bagi ubi, kalium sangat penting. Tetapi nitrogen tidak diingini. Ini menyebabkan pertumbuhan tanaman hijau yang pesat, tetapi mengapa, jika tanpanya puncaknya sangat besar.

Oleh itu, setiap tiga minggu, bermula dari saat pembentukan tunas, kita menyuburkan artichoke Yerusalem dengan sedikit dos baja mineral kompleks. Pada akhir bulan Ogos, kami berhenti makan sama sekali.

Berapa banyak baja untuk digunakan? Kami memberi tumpuan kepada arahan pengeluar. Kami memilih lajur "untuk kentang".Jangan tingkatkan dos! Kemudian anda masih perlu memakan ubi ini.

Baja jenis apa yang perlu diambil? Mana-mana mineral. Kami melihat struktur pada pembungkusan. Kalium dan fosforus mesti berlaku. Lebih baik mengecualikan nitrogen sepenuhnya.

Props. Sekiranya terdapat angin kencang di kawasan anda pada musim panas, kami sangat mengesyorkan agar anda mengikat tangkai artichoke Yerusalem dengan sokongan yang kuat. Ia berlaku bahawa dalam cuaca buruk mereka hancur berhampiran tanah itu sendiri. Tidak, pir tanah terus tumbuh dan menuang ubi walaupun dengan batang yang patah. Tetapi penuaiannya sudah jauh lebih kecil. Dan secara estetik ia jelek - pucuknya tergeletak di tanah.

Sekiranya anda mempunyai kawasan pendaratan yang besar, ternyata terlalu lama dan mahal untuk mengikat setiap belukar. Dalam kes ini, masuk akal untuk menggunakan sokongan kayu atau logam khas untuk semak yang subur. Dalam kes ini, anda boleh menjejalkan selusin batang menjadi satu. Lereng sedikit tidak akan menyakiti mereka sama sekali, dan anda akan menjimatkan masa, kekuatan dan wang anda sendiri.

Petua Berguna

Artichoke Yerusalem

  1. Terdapat cadangan untuk memilih bunga dari artichoke Yerusalem. Diduga mereka mengeluarkan semua nutrien dan jus dari ubi. Ini adalah pernyataan yang tidak benar. Jus meninggalkan ubi ketika pematangan biji bermula. Tetapi semasa berbunga, pir tanah dicurahkan dan tumbuh. Sebaik sahaja bunga kering, ubi-ubi berhenti tumbuh dalam ukuran. Maksudnya, jika anda memecahkan bakul bunga, maka anda tidak boleh menunggu ubi besar. Kemudian kumpulkan kacang polong kecil.
  2. Kami mengesyorkan agar anda memberikan artichoke Yerusalem untuk mekar sendiri tepat pada waktunya. Tetapi bunga layu dapat dipotong dengan mudah tanpa menunggu pembentukan biji. Teknologi pertanian seperti itu hanya menguntungkan tanaman.
  3. Sumber lain menasihatkan memotong batang pada pertengahan Julai hingga ketinggian 1.6-1.7 meter. Apa gunanya? Dengan pemangkasan ini, anda akan menghilangkan tanaman dari beberapa tunas. Tetapi mereka masih dapat mengambil bahagian dalam proses fotosintesis dan membekalkan umbi dengan nutrien. Tidak sia-sia bahawa alam mencipta batang setinggi itu untuk pir tanah. Ini bermaksud bahawa tanaman memerlukannya untuk tumbuh-tumbuhan penuh normal.
  4. Sekiranya atas sebab apa pun anda muak menanam artichoke Yerusalem dalam bekas yang berasingan, jangan ragu untuk menanamnya secara berturut-turut. Corak pendaratan adalah 25 cm hingga 50 cm. Penjagaannya sama. Hanya semasa menuai, pastikan anda memilih semua ubi dan akar terkecil. Jika tidak, musim bunga berikutnya kejutan yang tidak menyenangkan akan menanti anda: pucuk muda artichoke Yerusalem dengan sikat langsing akan memenuhi tanah anda. Kadang-kadang pir tanah muncul di mana ia kelihatan tidak lagi menunggunya.
  5. Katakan bahawa anda berjaya mendapatkan bahan penanaman pelbagai jenis meja artichoke Yerusalem. Dan saya mahu mendapatkan tanaman besar dengan segera. Apa yang perlu dibuat Jangan panik atau panik otak anda. Kira putik pada ubi. Contohnya, ada 6 daripadanya. Jangan ragu untuk memotong pir menjadi 3 bahagian, dengan dua mata masing-masing. Kemudian tumbuk hirisan dengan arang serbuk dan tanam seperti biasa. Akibatnya, anda tidak akan mempunyai satu semak, tetapi tiga. Oleh itu, penuaiannya akan tiga kali ganda.
  6. Mealy pir kadang-kadang boleh terkena cendawan tepung. Dalam kes ini, mana-mana racun kulat sistemik yang sesuai digunakan. Tumbuhan yang terjejas teruk dibawa keluar dari kawasan itu dan dimusnahkan.

Bagaimana menanam artichoke Yerusalem? Ini sama sekali tidak rumit. Sedikit penjagaan, bahan penanaman yang baik - dan sekarang anda mempunyai beberapa baldi ubi berkualiti tinggi dan berguna.

Video: cara menanam artichoke Yerusalem

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Valentina Borisovna
Valentina Borisovna

Saya melihat ubi artichoke Yerusalem yang besar dan indah dijual di kedai Lenta (di St Petersburg).Bolehkah saya membawa mereka untuk mendarat? Sekiranya boleh, adakah saya perlu memprosesnya? Terima kasih banyak atas maklumat anda mengenai artichoke Yerusalem.

Tata
Tata

Akhirnya, sebuah artikel dijumpai di mana mitos mengenai faedah memetik bunga dihilangkan.

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan