Cara menanam truffle di rumah

Cendawan telah lama dimakan oleh manusia. Mereka mengandungi lebih banyak protein dalam komposisi mereka daripada makanan laut dan daging. Salah satu jenis cendawan adalah truffle. Contoh yang menakjubkan mempunyai rasa pedas, ia digunakan untuk menyiapkan kursus, salad, makanan ringan pertama dan kedua. Truffle dianggap sebagai makanan istimewa elit, hanya sebilangan kecil yang menumbuhkannya di Rusia. Hari ini terdapat 2 jenis - hitam dan putih. Varieti cendawan ini mempunyai dasar harga tertinggi di seluruh dunia, dan pakar masakan terkemuka dari Amerika, Eropah dan Asia menyediakan hidangan berdasarkannya.

Cara menanam truffle

Dalam keadaan apa truffle ditanam

Truffle tergolong dalam cendawan yang paling berubah-ubah. Untuk mengembangkan produk dengan betul, perlu mewujudkan keadaan yang optimum, semuanya harus sempurna.

 1. Salah satu faktor yang mempengaruhi tahap pertumbuhan truffle dianggap sebagai simbiosis pokok pasangan dan kulat (mycorrhiza). Melalui kerjasama, truffle memakan asid amino dan karbohidrat yang ia terima dari pokok. Dengan penjagaan yang tidak mencukupi untuk "rakan kongsi", jamur akan mati kerana kekurangan nutrien.
 2. Pemetik cendawan, pada gilirannya, memberikan pohon mineral, makronutrien dan fosfor yang diperlukan untuk kelembapan dan pengembangan. Fosfor lebih cepat diserap dari kulat daripada dari tanah dengan penyertaan tanaman akar. Atas sebab ini, fokusnya adalah menanam pokok dan penjagaan mereka yang lebih jauh.
 3. Simbiosis terbaik diperoleh dengan "menyeberangi" truffle dengan oak. Selain itu, cendawan terasa hebat di sebelah pancaran tanduk, kacang hazel, chestnut, linden. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, mikoriza dicapai melalui perkongsian truffle dengan kohabitants konifer.

Iklim mana yang paling sesuai untuk truffle

 1. Keadaan iklim yang sesuai dianggap kedua dalam senarai aspek penting. Truffle tumbuh dengan cepat dan berkembang di kawasan dengan curah hujan paling sedikit dan kekeringan sederhana. Sudah tentu, wilayah selatan Rusia dianggap optimum.
 2. Perlu segera meninggalkan penanaman pelbagai jenis cendawan ini di kawasan yang sering mengalami musim sejuk. Terdapat juga turun naik antara hari mendung (khususnya hujan) dan cuaca cerah.
 3. Di negara kita, ada kemungkinan tumbuh truffle di lorong tengah. Sebagai peraturan, cuaca cerah, musim semi hujan dan musim gugur yang berubah-ubah (musim baldu) cukup mencukupi di wilayah-wilayah ini. Semua aspek ini dan gabungan zon iklim mempengaruhi pertumbuhan kulat.
 4. Pada musim bunga, truffle menemui bahasa yang sama dengan pokok "rakan kongsi", memakan semua yang diperlukan. Pada musim panas, ia mengasimilasikan unsur-unsur yang diperoleh kerana iklim yang panas, dan pada musim luruh, pematangan penuh bermula.

Kawasan mana yang sesuai untuk truffle

Perhatian khusus harus diberikan pada daerah, karena tanah inilah yang menentukan nada untuk keseluruhan proses.

 1. Yang paling sesuai adalah wilayah yang mempunyai tahap kelembapan tanah sekitar 65-70%, tidak lebih. Ia harus dilindungi dari angin sejuk (terutama berlaku pada musim sejuk). Lebih suka kawasan yang landai dengan perlahan yang terletak di dataran rendah kecil.
 2. Lebih-lebih lagi, penting bahawa wilayah ini terletak di atas permukaan laut pada ketinggian 500-600 m, tidak lebih. Sekiranya penunjuk ini berada di bawah tanda 100 m dan di atas tanda 1000 m, cendawan tidak akan memasuki mikoriza dengan pasangannya. Akibatnya, penanaman truffle akan menjadi mustahil.

Teknologi Pertumbuhan Truffle

Proses menanam cendawan berpenyakit boleh dibahagikan kepada 2 titik. Pertama, anda perlu memilih tanah yang mendorong pertumbuhan yang baik.Kedua, perlu menanam embrio cendawan, dan kemudian memindahkannya ke tanah yang telah disediakan. Selanjutnya, dalam proses meninggalkan dan baja, truffle matang, anda hanya perlu menuai.

Teknologi Pertumbuhan Truffle

Langkah nombor 1. Memilih Tanah yang Tepat

 1. Pertama, pilih tanah yang sesuai untuk menanam truffle. Untuk menjalankan prosedur dengan betul, ambil beberapa sampel tanah, kemudian bawa ke makmal untuk analisis yang mendalam.
 2. Kawasan pilihan mestilah tahan terhadap hakisan air. Juga, kawasan ini harus cukup cerah dan berangin (nisbah 2: 1). Kesuburan tanah juga penting - kedalaman sekitar 10–35 cm. Seperti yang dinyatakan di atas, anda perlu memilih kawasan yang lembut dengan sudut kecondongan tidak lebih dari 15 darjah.
 3. Antara lain, tanah harus mengandungi kapur, bahan organik, khususnya kalsium. Juga, laman web ini harus diperkaya dengan nitrogen, gas karbon, mineral. Komponen yang disenaraikan menyumbang kepada simbiosis yang dipercepat.
 4. Kriteria penting ialah jumlah alkali yang terkandung. Untuk menguji penunjuk, masukkan kertas litmus ke dalam tanah. Sekiranya bertukar menjadi biru, ini bermaksud tanah sesuai untuk menanam truffle. Jika tidak, cuba cari pilihan lain yang memenuhi semua syarat. Atau anda boleh menyuburkan laman web ini, meningkatkan keasidan.

Langkah nombor 2. Menanam "rakan" (pokok)
Untuk membuat ladang truffle, perlu menanam pokok yang akan memperkaya cendawan dengan mineral berguna.

 1. Pilih spesies pokok, dengan mengambil kira ciri kawasan pertumbuhan. Beri keutamaan kepada hazel dan oak, semuanya bersifat universal. Dalam beberapa kes, mereka digantikan oleh sinar tanduk, linden, chestnut.
 2. Tanam pokok sedemikian rupa sehingga 1 ha meliputi tidak lebih dari 500 spesimen. Anda tidak perlu menyuburkan tanah, jika tidak, anda akan memprovokasi kematian embrio truffle. Di samping itu, tangani akar dengan berhati-hati; keseluruhan proses bergantung kepada mereka.
 3. Lembapkan lubang dalam jumlah kecil semasa penanaman. Selepas ini, isikan anak benih dan embrio dengan tanah, air dengan baik. Tanam akar dan gumpalan hingga kedalaman 65-70 cm, sehingga cendawan dilindungi dari kesan buruk persekitaran (angin, matahari, hujan, dll.).
 4. Tutup tanah di sekitar anak benih dengan dahan yang mempunyai daun oak yang jatuh atau rumput kering (jerami akan dilakukan). Sebagai pilihan, anda boleh melindungi pokok dengan polietilena, dengan diameter 75-80 cm di sekeliling batang.
 5. Perhatikan pokok-pokok yang tumbuh berhampiran "rakan kongsi". Tidak boleh ada pohon willow, spruce, poplar, cemara. Keturunan ini membunuh embrio dan memberi kesan buruk kepada penanaman (jika ada).
 6. Kira-kira 4-6 tahun setelah penanaman, kawasan di sekitar pokok mulai "botak". Tumbuhannya mati, hanya rumpai yang tinggal. Dalam kes ini, tidak perlu untuk menyuburkan tanaman, mencabut rumput, ini akan mencukupi.
 7. Pada musim bunga, jangan lupa untuk melonggarkan tanah di sekitar pokok supaya truffle tumbuh dalam keadaan penuh. Pada masa yang sama, tutup tanah dengan ranting cemara atau jerami supaya tidak kering dari panas.
 8. Sekiranya tidak ada curah hujan akibat keadaan cuaca, air tanah menetes sendiri. Jangan mengabaikan penyiraman, jika tidak, miselium akan mati.

Langkah nombor 3. Peduli "rakan kongsi"

 1. Dari penjagaan lebih jauh untuk pokok "rakan kongsi", itu bergantung pada apakah truffle itu bertahan atau tidak. Anak benih mesti dilindungi dari serangga dan haiwan yang berbahaya, sementara dahan perlu dipotong secara berkala. Manipulasi serupa dilakukan untuk mempercepat simbiosis.
 2. Penting untuk dipertimbangkan bahawa perlu memotong kedua-dua dahan dan batangnya. Berkat prosedur ini, sinar matahari menembusi tanah secara langsung, menyumbang kepada perkembangan penuh truffle. Ketinggian pokok yang dipangkas dengan sempurna tidak melebihi 1 m. Sementara tanaman itu sendiri menyerupai tudung berbentuk kerucut dalam bentuk terbalik.
 3. Sekiranya miselium terletak di bawah pokok yang sudah tumbuh, mereka perlu dipangkas. Pada waktu yang sama, pada musim musim sejuk, perlu menebang pohon tambahan agar tidak menyekat penembusan cahaya matahari ke dalam tanah.

Langkah 4: Koleksi Truffle
Koleksi Truffle

 1. Cendawan pertama muncul pada bulan September atau Oktober, bagaimanapun, sehingga akhirnya matang, disarankan untuk menunggu 2-2.5 bulan lagi. Untuk membezakan truffle yang sudah masak, cukup menciumnya dan menilai warna. Cendawan harus berwarna hitam, bukan merah, dengan aroma yang ketara.
 2. Sekiranya semua syarat mengenai penjagaan dan penanaman dipenuhi, buah pertama dapat dituai dari November hingga Mac. Truffle putih masak lebih cepat.
 3. Untuk mengumpulkan cendawan, mereka perlu digali serupa dengan proses menggali kentang di sebuah pondok musim panas. Walau bagaimanapun, bawa keluar truffle dengan berhati-hati, jika tidak, anda boleh merosakkan akarnya. Penting untuk diingat selamanya bahawa hanya cendawan yang benar-benar matang (!) Boleh dituai.
 4. Pemetik cendawan berpengalaman digunakan untuk pengumpulan truffle oleh babi atau anjing terlatih. Sebagai peraturan, haiwan menemui cendawan masak, dipandu oleh baunya. Biasanya, penuaian dilakukan pada waktu malam ketika aroma truffle dinyatakan hingga tahap tertinggi.
 5. Sekiranya kita bercakap mengenai jumlah produk siap, dengan ladang seluas 1 ha, anda dapat mengumpulkan kira-kira 100 kg. truffle. Jika syarat terpenuhi hingga detail terkecil (analisis telah selesai, "mitra" dan tanah telah dipilih secara optimum), produk akhir dapat mencapai 120-130 kg. Selepas menuai, cendawan boleh disimpan dalam bentuk beku dan kering.

Penanaman truffle di Rusia adalah proses yang agak rumit dan tidak selalu dapat dilaksanakan. Anda perlu memilih kawasan yang lembut dengan iklim yang optimum, dan kemudian melewati tanah untuk dianalisis. Perhatian khusus diberikan kepada sistem akar pokok pasangan, kerana truffle diberi makan oleh mereka.

Video: cara menanam cendawan truffle

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan