Cara menanam tulip di rumah hijau: petua berguna

Bagaimana cara menanam tulip di rumah hijau? Sekiranya anda mencari jawapan untuk soalan ini, anda mungkin sudah melihat artikel mengenai topik seperti itu di internet. Dan sudah penuh dengan kertas dan pen. Dilakukan dengan betul. Kerana mengingat semua angka ini - suhu, waktu, bilangan hari, mustahil.

Cara menanam tulip di rumah hijau

Keperluan am

Rumah hijau. Ia harus mempunyai pencahayaan autonomi. Dan ini semestinya phytolamps khas yang meniru cahaya matahari. Mentol pijar dari format biasa tidak sesuai. Bagaimanapun, cahaya diperlukan untuk tanaman, dan bukan untuk pemiliknya.

Pemanasan diperlukan. Dan boleh laras. Bagaimanapun, pada masa yang berlainan, jumlah haba yang berbeza diperlukan.

Terdapat dua termometer. Satu mengukur suhu udara di rumah hijau di peringkat tanaman, yang kedua - suhu tanah.

Dan satu perkara lagi. Rumah hijau harus dipanaskan pada musim sejuk. Maksudnya, tahan fros yang terdapat di wilayah anda.

Tanah. Yang paling sesuai adalah ringan, longgar, sangat subur. Tempoh memaksa bunga terlalu pendek, jadi membaja maka tidak praktikal. Mereka tidak mempunyai masa untuk belajar. Ini mesti dilakukan terlebih dahulu, semasa penyediaan tanah untuk penanaman.

Pastikan untuk membasmi kuman tanah sebelum digunakan. Tumpahkan dengan air mendidih, larutan kalium permanganat panas, larutan fitosporin, dan kukus. Sebarang kaedah yang ada akan dilakukan.

Bahan penanaman. Untuk mendapatkan hasil panen yang baik, mesti ada mentol yang sangat baik. Bagaimanapun, sesuatu yang sesuai akan tumbuh. Bahan mentah dipilih mengikut kriteria berikut:

 • sisik atas berwarna coklat muda
 • bahagian bawahnya bersih, dengan tuberkel primordia akar tidak kurang dari 3
 • tiada kerosakan yang dapat dilihat
 • berat untuk disentuh
 • berdiameter tidak kurang dari 4 cm

Mentol boleh dibeli atau ditanam sendiri. Pilihan gred dan warna adalah milik anda. Tetapi anda harus tahu bahawa apabila tumbuh di rumah hijau, bunga tulip dengan bentuk dan warna klasik telah membuktikan diri mereka dengan baik. Varieti terry berfungsi dengan baik.

Tetapi burung hijau dan burung beo yang baru berjinak-jinak memberikan sejumlah besar perkahwinan. Perlu dipertimbangkan trend ini jika anda akan menjual bunga tulip. Sekiranya ini adalah percubaan untuk diri sendiri, maka cubalah dan ambil risiko.

Bila hendak menanam

Semua sumber, sebagai satu, mengulang tarikh yang sama. Tidak berubah sekiranya anda perlu memotong bunga 7 Mac untuk dijual. Tetapi mereka tidak mengambil kira bahawa tidak semua orang mempunyai tempat penjualan 100%. Ada yang perlu memainkannya dengan selamat dan memotong bunga tulip 3-4 hari sebelum tarikh yang dijangkakan. Dan digali, dengan penyimpanan yang betul, bunga tulip tetap segar dan hidup selama kira-kira dua minggu.

Tetapi jika mereka tidak mempunyai masa untuk matang dengan waktu yang ditentukan, maka mereka tidak lagi diperlukan. Oleh itu, agar tidak mengambil risiko, lebih baik menanam bunga tulip dalam tempoh 22 Oktober hingga 25 Oktober. Bagaimanapun, mustahil untuk memacu pertumbuhan mereka tanpa prasangka, dan hanya mungkin untuk memperlambat perkembangan hari dengan 3.

Ini untuk penyulingan untuk percutian musim bunga pertama. Untuk menerima bunga untuk cuti Mei, mereka perlu ditanam masing-masing pada 17 dan 26 Disember. Tetapi ini tidak menguntungkan, kerana di kebanyakan wilayah pada masa ini tulip tanah terbuka sudah muncul.

Cara menanam dan di mana

Mentol tidak memerlukan prinsip penanaman yang luar biasa. Di tanah, mereka hanya membuat pendalaman pada dua pertiga dari ketinggian, sedikit menolak mentol. Kemudian taburkan dengan bumi sehingga hanya hujung kecil yang melekat di atas permukaan.

Cara menanam bunga tulip

Tulip tidak memerlukan banyak ruang untuk penyulingan. Di antara tanaman cukup untuk meninggalkan 0,8-1 cm. Ini cukup untuk perkembangan normal. Tetapi di bawah mentol hendaklah sekurang-kurangnya 9 cm tanah.Akar mesti tumbuh di suatu tempat.

Segera sebelum menanam, anda perlu membasmi kuman tulip. Untuk melakukan ini, mereka direndam dalam salah satu cecair selama 2 jam:

 • infusi celandine yang lemah
 • larutan merah jambu muda kalium permanganat
 • air panas + 41 ° C
 • larutan fitosporin

Setelah diproses, mentol tidak dibasuh, tetapi segera mula menanam. Selepas pengisian terakhir, rumah hijau ditumpahkan dengan air bersih, dan peringkat perakaran yang seterusnya sangat penting bermula.

Tanam bunga tulip dalam bekas yang ada di tangan. Ia boleh menjadi pasu, pot bunga, baldi, mangkuk. Tetapi laci segi empat tepat atau segi empat tepat. Pertama: mengandungi sejumlah besar bahan penanaman. Kedua: dipasang dengan sangat padat di rumah hijau, tanpa ruang kosong di antara mereka. Dan ketiga: sekiranya berlaku keadaan force majeure, mereka mudah dipindahkan ke tempat lain. Daripada berlari, menyeret satu periuk ke tangan.

Musim sejuk

Tahap rooting berlangsung sekitar 16 minggu. Ditambah atau tolak 2-3 hari. Selama ini rumah hijau mesti gelap. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan penghalang atau kanvas yang padat. Sekiranya rumah hijau terlalu besar, jangan tergesa-gesa meletakkan kotak dengan mentol di sana. Dengan terlalu banyak cahaya, semua tenaga kerja anda akan menjadi debu.

Lebih baik simpan penanaman di bilik bawah tanah, ruang bawah tanah, gudang. Walaupun di bilik yang dilengkapi khas. Mana-mana premis ini mesti memenuhi syarat berikut:

 1. Kegelapan Hampir lengkap. Ini mensimulasikan persekitaran semula jadi ketika tulip berada di tanah.
 2. Suhu sentiasa dari +5 hingga + 8 ° С. Celupkan di bawah - anda akan menunggu lama untuk melakukan rooting. Naik lebih tinggi - berbunga lebih awal daripada yang dijadualkan.
 3. Kelembapan tinggi. Tidak lebih rendah daripada 74-76%. Untuk mematuhi keadaan ini, semburkan lantai dan dinding bilik dengan lebih kerap. Sekiranya perlu, air juga.
 4. Kelembapan dan kesejukan tanah. Kadang-kadang mereka berlebihan dengan sejumlah bahan organik, dan tanah mula terbakar, seperti yang mereka katakan. Iaitu, mengeluarkan sejumlah besar haba dan cepat kering. Dalam keadaan ini, anda boleh menyejukkan penanaman dengan bantuan pengudaraan yang boleh disesuaikan dan penyiraman yang banyak dengan air sejuk.

Penanaman dari premis ke rumah hijau dipindahkan tepat 22 hari sebelum potongan bunga yang dimaksudkan. Pada saat kotak dipindahkan, tunas tulip mestilah panjang kira-kira 4.5-5 cm.

Cara penjagaan semasa tempoh rooting

Tidak ada yang rumit. Mematuhi syarat-syarat di atas dan penyiraman biasa. Itu semua penjagaan sebelum memulakan secara paksa bunga.

Sejurus selepas memindahkan kotak ke rumah hijau, mentol yang sakit, busuk dan mencurigakan dikeluarkan. Selepas 5 hari, mereka ditarik oleh semua yang belum bercambah. Mereka tidak akan memberikan warna yang baik.

Keadaan dan penjagaan rumah hijau

Segera setelah permulaan penyulingan, anda tidak dapat meningkatkan suhu dengan tajam dan memberi pencahayaan maksimum. Ini penuh dengan kejutan termal untuk pucuk cahaya yang belum matang.

Syarat Tulip

4 hari pertama mereka mengekalkan suhu pada suhu tidak lebih tinggi daripada + 14 ° C dan memberi pencahayaan pada separuh jumlah daya. Selama ini, kecambah akan berubah menjadi hijau dan terbiasa dengan cahaya.

Selanjutnya, hingga saat memotong atau menggali, perlu mengekalkan pencahayaan dengan kekuatan penuh sekurang-kurangnya 9 jam sehari. Kelembapan yang tinggi dicapai dengan penyiraman lantai yang banyak dan penyemburan udara. Suhu mestilah ketat + 19 ° C pada siang hari dan + 14 ° C pada waktu malam.

Anda boleh memberi makan bunga tulip sekali dengan baja mineral yang mudah dicerna. Tetapi ini hanya apabila anda tidak pasti mengenai kesuburan tanah.

Potong atau gali

Itu semua bergantung pada apakah anda memerlukan lampu yang letih. Baru sekarang ini adalah untuk memberi keseluruhan tanaman, dan bukan hanya memotong batang.

Gali. Untuk melakukan ini, anda tidak hanya memerlukan tanah, tetapi campuran pasir dan gambut. Oleh itu, mentol lebih mudah disikat, dan penampilannya akan lebih estetik. Daripada gumpalan bumi hitam di akar.

Tumis tanaman dengan berhati-hati dengan spatula, perlahan-lahan singkirkan akarnya. Jangan tarik batang atau daun! Semua jisim hijau sangat mudah cedera dan berkerut.

Tulip dengan mentol dikumpulkan dalam sekumpulan 15 keping. Kemudian mereka dibungkus dengan kertas tebal. Sejambak sedemikian disimpan pada suhu tidak melebihi + 2 ° C.

Kami memotong. Dengan pisau atau pisau tajam, kami membuat satu gerakan yakin, kerana makhushki dan cincang tidak dapat diterima. Potong batang dengan dua daun. Ini cukup untuk keindahan sejambak, dan nutrien yang banyak akan kekal bawang. Gunting atau gunting tidak boleh digunakan. Bilah seperti itu menghancurkan batang dan tidak mendapat kelembapan atau nutrien yang betul.

Selepas memotong, tulip tidak boleh diletakkan secara mendatar. Dalam sehari mereka menaikkan tunas dan batangnya ternyata bengkok, bungkuk, dalam bentuk pancing. Mereka hanya boleh diletakkan secara menegak, lebih rapat antara satu sama lain. Pada suhu tidak melebihi + 4 ° C di dalam air sejuk, ia disimpan dengan sempurna selama kira-kira 10 hari tanpa tanda-tanda layu.

Bila hendak menuai

Penggalian atau pemotongan mula dilakukan apabila tunas belum dibuka. Untuk penyimpanan jangka panjang, anda tidak perlu menunggu sama sekali tulip berubah menjadi ciri khas varieti. Terdapat sedikit tanda bahawa ia akan segera mekar - anda boleh menggali atau memotongnya.

Bila hendak menuai bunga tulip

Sekiranya bunga tulip akan mekar lebih awal daripada yang dirancang, maka anda boleh menurunkan suhu harian sedikit. Ini akan melambatkan proses pematangan. Cuma suhu malam juga harus lebih rendah dari pada waktu siang, jika tidak batangnya lemah, kurus dan memanjang.

Dan sebaliknya. Ingin mempercepat pematangan bunga? Oleh itu, kita meningkatkan suhu harian. Tetapi tidak lebih tinggi daripada + 22 ° C. Jika tidak, tulip hanya layu. Tidak mungkin menghidupkannya semula.

Ini adalah petua untuk mereka yang menanam bunga tulip untuk dijual. Dan mereka yang tumbuh di rumah hijau untuk percubaan dan untuk kesenangan mereka sendiri, mungkin tidak menyentuh tanaman sama sekali. Biarkan mereka berbunga.

Beberapa cadangan

 1. Sebilangan orang, dalam usaha mencari harga murah dan untuk menjimatkan ruang, membeli mentol kecil untuk ditanam. Kekecewaan besar menanti mereka. Bahan mentah dengan diameter kurang dari 3 cm tidak memberi tunas. Dari mentol ini, hanya daun yang tumbuh.
 2. Pastikan anda menyimpan keseluruhan tempoh penyalaan yang tepat pada waktunya. Sekiranya tempoh ini kurang dari 16 minggu, maka batang tulip akan sangat pendek dan cacat. Penyulingan spektakuler yang indah tidak akan berfungsi.
 3. Selepas memotong, bahan penanaman tidak digali dengan segera. Bawang terus dijaga hingga daun kuning. Ini kira-kira sebulan setengah. Bahan mentah seperti itu dapat ditanam pada musim gugur untuk penanaman seterusnya. Tetapi kebanyakan hanya membuang mentol untuk membebaskan kawasan rumah hijau. Kerana bahan tersebut tidak sesuai untuk penyulingan seterusnya. Sekiranya hanya selepas dua tahun, ketika dia semakin kuat dari campur tangan. Tetapi ia sudah menjadi mentol lama.
 4. Pastikan sentiasa mengudarakan rumah hijau. Ini akan menjadikan tunas kelihatan sangat semula jadi. Sekiranya tidak, maka secara luaran bunga akan kelihatan seperti plastik.

Bagaimana cara menanam tulip di rumah hijau? Seperti yang anda lihat, ini tidak begitu mudah. Perlu mematuhi semua syarat dan cadangan dengan tegas untuk mendapatkan hasil yang baik. Dan sangat penting untuk mematuhi arahan nombor kering dengan ketat, agar tidak tersilap. Tetapi, anda hanya perlu mencubanya sekali, dan anda tidak akan dapat berhenti. Anda ingin sekali lagi menikmati berbunga tulip pada awal musim bunga. Dan dalam beberapa kes - dan bagus untuk menjana wang.

Video: tulip untuk 8 Mac (Tahun Baru)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan