Cara meratakan lantai konkrit di bawah linoleum

Lantai apa yang mempunyai sifat penebat haba yang tinggi dan ketahanan aus? Linoleum. Bahan anggaran tahan terhadap iklim mikro basah di dapur dan bilik mandi, sesuai dengan bahagian dalam bilik tidur, ruang tamu dan taman asuhan kanak-kanak. Kelemahan lapisan adalah bahawa ia mengulangi semua tekanan dan lubang dasar, oleh itu, sebelum meletakkan linoleum, permukaan konkrit diratakan dengan hati-hati.

Cara meratakan lantai konkrit di bawah linoleum

Fasa persediaan

Dari bilik di mana perlu dilakukan pembaikan, semua meja malam, kabinet, kerusi berlengan dan barang-barang lain dilakukan. Mereka meruntuhkan lantai lama, membuang sampah pembinaan dan menyapu debu. Penting bahawa asas konkrit bersih dengan sempurna. Tidak ada kotoran dan alat tambahan.

Pertama, mereka berurusan dengan lantai itu sendiri: tutup celah, letakkan lapisan bahan kalis air supaya jiran dari bawah tidak mengadu siling yang rosak. Biasanya memilih:

 • kertas bitumen;
 • bahan bumbung;
 • balut plastik padat;
 • membran polimer.

Sebelum meletakkan lapisan kalis air, asas konkrit dirawat dengan primer. Kemudian ditutup dengan kepingan kertas atau filem. Sekiranya anda tidak menggunakan satu tetapi beberapa lapisan, ciri penebat haba lantai akan meningkat. Bahannya bertindih, dengan hati-hati menempelkan sendi dengan pita pembinaan.

Langkah kedua adalah untuk menentukan sudut kecondongan asas konkrit. Sekiranya tidak melebihi 3 cm, ketebalan lapisan berbeza dari 7 hingga 9 cm. Permukaan di mana perbezaan antara titik tertinggi dan terendah lebih dari 4 cm pertama diratakan dengan peletakan khas. Kemudian anda boleh menggunakan screed kering atau basah.

Cara menentukan sudut

 1. Letakkan pembaris tegak lurus ke lantai dan, mundur tepat 1 m, buat tanda. Pasang skru ke dinding atau pasangkan paku yang tidak terlalu tebal.
 2. Dengan menggunakan tingkat bangunan, tandakan seluruh perimeter bilik. Regangkan benang atau benang yang ketat di antara skru.
 3. Hitung perbezaan antara titik tertinggi dan terendah. Tahap tanda sifar.

Pasang skru penoreh sendiri pada jarak 10-20 cm ke dasar konkrit.Periksa dengan tingkat bangunan bahawa topi mereka selari dengan lantai. Rumah api diletakkan di atas skru. Untuk meratakan lantai konkrit, disarankan untuk menggunakan pilihan berbentuk logam T atau U.

Memasang skru penoreh sendiri untuk rumah api akan lebih mudah jika anda menggunakan tahap atau tahap laser. Mereka membuat pengiraan yang lebih tepat, jadi asas konkrit untuk lamina akan lancar.

Isi kering

Lancarkan filem kalis air dengan teliti, lepaskan semua lipatan dan lebam. Lekatkan ruangan di sekeliling dengan pita peredam, susun suarnya.

Lantai kering

Untuk mengisi permukaan konkrit dengan tanah liat yang diperluas kecil. Ratakan bahan dengan berhati-hati, fokus pada tahap. Ketatkan pangkal dengan baik, meninggalkan ruang untuk kepingan gipsum. Lapisan tanah liat yang diperluas setebal kira-kira 10 cm.

Lembaran gentian gipsum dengan lapisan tahan kelembapan atau papan lapis diletakkan di atas kering selepas sehari, dengan berhati-hati melincirkan tepinya dengan gam pembinaan supaya sendi-sendi itu sesuai. Adalah disyorkan untuk menggunakan 2 lapisan bahan. Lembaran diikat bersama oleh skru, yang disekat sepanjang garis sambungan. Perhatikan jarak 40-50 mm.

Sendi dan penutup skru penoreh diri hendaklah dempul. Lapisi celah-celah di antara pinggan, dan setelah kering, keluarkan sisa pasta dengan kertas pasir atau penggiling untuk meratakan permukaannya. Potong hujung bahan kalis air yang menonjol di atas papan papan lapis.

Lapisan kering lebih mahal daripada jenis basah, tetapi menjimatkan masa.Linoleum diletakkan sebaik sahaja dempul mengering. Lapisan tanah liat yang diperluas menjadikan lantai menjadi lebih panas, dan jiran di bawah berhenti mengeluh tentang kebisingan.

Anda tidak digalakkan menggunakan jenis lantai ini di pangsapuri dengan siling rendah. Ia mengurangkan ketinggian dinding dan menjadikan bilik sempit dan tidak selesa.

Pasir silika atau busa polistirena juga digunakan sebagai tempat pengisian kering. Bahan selepas mengetatkan dengan roller dibiarkan selama satu hari untuk pengecutan, sehingga memenuhi semua kekosongan. Sekiranya perlu, tambahkan sedikit pasir atau tanah liat yang diperluas.

Isi basah

Teknologi penuangan basah praktikalnya tidak berbeza dengan jenis kering. Setelah memproses retakan dan lubang, filem kalis air diletakkan, merekatkan sendi dengan pita. Pita penebat panas dilekatkan pada dinding di sekitar perimeter, skru penoreh diri dipasang dan suar dipasang.

Lantai basah

Dalam pengadun konkrit, 1 bahagian simen digabungkan dengan 1 bahagian air dan 3 bahagian pasir. Kadang-kadang tanah liat yang diperluas atau kaca hancur ditambah, tetapi ini tidak perlu. Untuk penyediaan simen di rumah, anda memerlukan mandi besi besar atau bekas tahan lama yang lain. Komponen dituangkan ke dalamnya, dan kemudian diuli dengan spatula atau tangan. Ia mungkin dan kaki, memakai kasut getah bersih.

Simen cecair dituangkan ke filem kalis air yang dilapisi dengan jejaring suar. Mereka diratakan dengan spatula, dan kemudian mereka melewati permukaan dengan jarum roller untuk mengeluarkan udara dari lapisan bawah. Biarkan larutan selama sehari sehingga kering.

Selepas 1-2 hari, apabila campuran simen mengeras, suar ditarik keluar dengan teliti. Alur yang tersisa setelahnya dipenuhi dengan komposisi yang sama. Ratakan, buang sisa residu dengan spatula. Grout screed. Sapukan lapisan nipis dan ratakan ke seluruh asas simen untuk menjadikannya halus.

Pengaliran konkrit kering hingga 28-30 hari. Dalam tempoh ini, tidak ada yang harus memasuki bilik sehingga tidak ada penyok atau jejak lain yang tersisa. Pangkalan linoleum dibasahi secara berkala dengan air sehingga tidak retak. Pertama disiram dengan banyak cecair, dan kemudian ditutup dengan bungkus plastik untuk mengekalkan kelembapan di lapisan konkrit.

Adakah anda akan meletakkan penebat di atas lapisan basah? Kemudian disarankan untuk tidak menunggu sehingga campuran simen kering sepenuhnya. Adalah wajar bahawa ketebalan lapisan basah adalah 3-4 cm.

Sekiranya penebat tidak diperlukan, linoleum disarankan untuk meletakkan di dasar konkrit kering, yang terlebih dahulu dirawat dengan primer. Anda tidak dapat menjimatkan alat ini, kerana ketahanan penutup lantai bergantung pada kualitinya.

Lapisan basah akan lebih kuat jika mesh bertetulang diletakkan pada filem kalis air sebelum menuangkan sebatian simen. Lembaran diikat dengan dawai yang padat sehingga tidak bergerak.

Lapisan basah digunakan di pangsapuri dengan siling rendah. Substrat konkrit biasanya membawa kelembapan, tidak seperti papan kayu dan gipsum. Mereka lebih stabil dan boleh dipercayai.

Screed separa kering

Retak ditutup, lantai dibersihkan dari serpihan, dan suar dipasang. Masih menyiapkan penyelesaian yang berbeza dari komposisi yang dimaksudkan untuk lapisan basah. Anda memerlukan:

Skreed lantai separa kering

 • bahagian simen, lebih baik jenama M400;
 • 600-800 g serat setiap 1 meter padu penyelesaian siap;
 • 3 bahagian pasir yang diayak;
 • plasticizer pada kadar: 1 liter bahan per 100 kg simen kering.

Menguli jisim sehingga rata. Ia akan menjadi tebal dan sedikit likat. Susun dalam bahagian kecil, ratakan dengan pergerakan khas. Mula-mula tarik alat ke arah anda, kemudian kanan ke kiri. Penyelesaiannya harus menutupi suar sepenuhnya, ia dibiarkan di dalam dan tidak dikeluarkan setelah mengeringkan lapisan.

Selepas 20 minit selepas meletakkan, lapisan konkrit dilap menggunakan pengisar. Campuran dibuat dari jisim pasir-simen yang sama, yang diencerkan dengan air paip hingga konsisten cecair.Grout diratakan dengan spatula lebar, dan kemudian dirawat dengan roller jarum sehingga tidak ada gelembung udara di dalamnya.

Ketebalan lapisan konkrit baru bervariasi dari 3 mm hingga 4 cm, bergantung pada sudut kecenderungan. Lantai dituangkan dengan air sebelum meletakkan jisim simen untuk mengelakkan keretakan. Anda perlu bekerja dengan cepat, lebih baik bersama-sama dengan seseorang, kerana salutan separa kering cepat membeku.

Segera sebelum meletakkan linoleum, dasar konkrit dilicinkan dengan penggiling, menghilangkan kekasaran dan tidak rata.

Lapisan separa kering, seperti basah, mengering selama sekurang-kurangnya 30 hari. Pada minggu pertama disiram secara berkala dengan air dan ditutup dengan taplak minyak plastik sehingga tidak muncul retakan di permukaan. Tahap terakhir adalah penerapan primer, di atasnya linoleum diletakkan.

Menyelaraskan lantai konkrit adalah pekerjaan yang kompleks dan memakan masa. Pemula yang tidak yakin pada diri sendiri digalakkan untuk menjemput rakan yang lebih berpengalaman. Mereka akan memberitahu anda cara menguli larutan dengan betul dan meletakkan suar, membantu meratakan dan mengisar lapisan. Dan orang yang jauh dari perbaikan disarankan untuk beralih kepada profesional untuk menjimatkan bukan sahaja wang, tetapi juga sel saraf.

Video: bagaimana meratakan lantai di bawah linoleum dan lamina

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan