Cara mengeringkan kasut dari dalam di rumah

Di antara kita yang mana yang tidak mengalami hujan atau hujan lebat, tidak basah di perhentian bas, atau tidak masuk ke lopak? Gangguan seperti itu boleh berlaku pada setiap orang, adalah mustahak untuk menghapuskan akibatnya dengan betul. Agar tidak jatuh sakit, anda perlu pulang secepat mungkin, mandi air panas, kukus kaki anda, minum susu dengan madu atau teh dengan raspberi. Ini akan membantu anda melindungi diri dari selesema. Tetapi apa yang perlu dilakukan dengan kasut basah? Bagaimana cara mengeringkannya hingga keesokan paginya agar tidak hilang bentuk dan kilauannya? Bagaimana cara mengeringkan kasut dari dalam supaya tidak ada bau yang tidak menyenangkan di dalamnya? Dalam artikel ini kami akan berusaha menangani kasut basah dan menjawab semua soalan anda.

Cara mengeringkan kasut di dalam

Bagaimana cara mengeringkan kasut basah?

Selalunya, masalah itu berlaku pada musim luar - pada musim gugur dalam hujan atau musim bunga, ketika salji mula mencair dan hujan lebat di mana-mana. Apa yang perlu dilakukan dengan kasut basah?

 1. Pertama sekali, kasut perlu dibersihkan dari tanah liat, kotoran dan reagen perjalanan; apabila dikeringkan, kotoran dapat memakan permukaan kulit dan meninggalkan kesan dan noda yang tidak menyenangkan. Lap kasut dengan bersih dengan kain lembap.
 2. Selepas ini, kasut harus dibuka sebanyak mungkin supaya kelembapan penyejat keluar. Ini bermakna kita mengeluarkan sol basah, melepaskan dan melepaskan tali, membuka semua kunci, tali leher dan Velcro. Kami membuka kasut, kami memaksimumkan giliran bootlegs.
 3. Seterusnya, anda perlu memilih kaedah pengeringan, yang akan kita bincangkan secara terperinci kemudian. Yang paling mudah adalah radiator pemanasan yang terdapat di setiap rumah. Tetapi ingat, bateri yang terlalu panas boleh menyebabkan ubah bentuk kulit. Oleh itu, lebih baik membiarkan kasut kering di atas najis berhampiran sumber panas.
 4. Agar kasut kering dengan baik dari dalam, mereka perlu dipalu sehingga dapat menyerap kelembapan dengan baik. Akhbar biasa mengatasi tugas ini dengan sebaik-baiknya - dengan cepat menyerap kelembapan. Tetapi kaedah ini tidak sesuai untuk kasut putih salji - jejak dakwat percetakan hitam mungkin tetap ada di atasnya.
 5. Dalam keadaan ini, kasut kering dalam 5-6 jam. Sekiranya anda ingin mempercepat prosesnya, anda perlu menukar kertas basah dari kasut menjadi kering sekerap mungkin.

Ini adalah pilihan untuk mengeringkan kasut dalam keadaan kecemasan dan tidak dijangka. Ingat bahawa dengan kerap membasahi, kasut merosot, cacat, dan mula membiarkan kelembapan lebih banyak. Oleh itu, lebih baik memakai kasut getah pada cuaca basah seperti itu - mereka memakai dengan baik, mempunyai reka bentuk yang menarik, dan yang paling penting, jangan ketinggalan sama sekali.

Apa lagi yang boleh mengeringkan kasut?

Dalam memperjuangkan kasut yang selesa, kering dan selesa, pelbagai kaedah pengeringan dapat digunakan.

 1. Lantai hangat. Sekiranya rumah mempunyai pemanasan bawah lantai, anda tidak perlu mengambil langkah khas - biarkan kasut anda di permukaan yang hangat. Ini adalah penyelesaian yang ideal, kerana kasut dalam kes ini dikeringkan secara beransur-ansur dan sama rata, tanpa pemanasan berlebihan.
 2. Pengering rambut. Sekiranya anda perlu mengeringkan kasut dengan cepat, maka gunakan pengering rambut - hanya arahkan aliran udara ke dalam. Sudah tentu, anda harus bekerja keras, tetapi anda boleh mengeringkan kasut anda hanya dalam satu setengah jam. Ingatlah bahawa semasa pengeringan kasut hendaklah diatur agar sejuk, agar aliran udara tidak panas.
 3. Pengering khas. Dijual terdapat alat khas yang direka khas untuk mengeringkan kasut. Pengering seperti itu boleh dibawa mudah alih atau pegun, banyak di antaranya dilengkapi dengan alat pengion - ia mengelakkan timbulnya bau yang tidak menyenangkan. Juga, dalam beberapa model, pensteril ultraviolet dapat dipasang di dalamnya - mereka membasmi kuman permukaan dalaman kasut dan melindungi orang itu dari kulat dan kulit kuku.Pengering seperti itu perlu dimasukkan terus ke dalam kasut, mereka memanaskan hingga suhu tertentu, kasut kering dalam beberapa jam.
 4. Kipas. Sekiranya anda tidak mahu berdiri di dekat kasut dengan pengering rambut, pasangkan pasangan basah ke kipas kipas dan hidupkan peranti. Buat beberapa gelung atau cangkuk biasa di mana kasut akan dilekatkan. Pastikan aliran udara berada di dalam kasut.
 5. Bahan penyerap. Daripada surat khabar, anda boleh meletakkan pengisi lain di dalam kasut, yang menyerap kelembapan dengan sempurna. Ia boleh menjadi soda, garam atau nasi sahaja. Produk terpilih harus dicurahkan ke dalam beg kanvas dan diletakkan di dalam kasut basah. Sampah kucing untuk tandas juga mengatasi masalah yang timbul. Ia bukan sahaja menyerap kelembapan berlebihan, tetapi juga menyekat penyebaran bau yang tidak menyenangkan.

Semasa mengisi kasut dengan bahan penyerap (surat khabar), cuba jangan mengisinya terlalu ketat. Pertama, ia mengganggu peredaran udara - kasut akan kering lebih lama. Kedua, dari pembungkusan yang ketat, kasut boleh menjadi cacat dan kering pada kedudukan yang tidak wajar. Semasa mengeringkan kasut kulit, anda harus memasukkan spacer kecil ke dalamnya - tongkat plastik atau kayu, yang akan membantu mengekalkan bentuk ketika mengeringkan.

Bagaimana cara mengeringkan kasut?

Sekiranya anda mahu kasut dan kasut musim sejuk anda melayani anda lebih dari satu musim, maka kasut tersebut harus dijaga dengan betul. Yang paling penting, kaedah pengeringan kasut yang salah tidak boleh dibiarkan.

 1. Jangan tinggalkan kasut secara langsung pada bateri panas - boleh meleleh dan mengubah bentuknya. Sekiranya bateri panas, tinggalkan kasut pengeringan dalam jarak dekat - sekurang-kurangnya 50 cm, dan jangan berada di kawasan yang berdekatan.
 2. Jangan sekali-kali keringkan kasut anda dengan aliran udara panas. Dari ini, gam boleh mencair, solnya hanya bergerak, kasut akan membiarkan kelembapan lebih banyak.
 3. Sekiranya anda memakai kasut ski atau kasut profesional yang lain, anda perlu mengeringkannya pada pengering profil khas. Sekiranya anda tidak mengikuti peraturan ini, ciri kasut berkualiti secara beransur-ansur merosot.
 4. Jangan sekali-kali keringkan kasut anda di dalam ketuhar, walaupun pada suhu rendah. Dengan pemanasan yang berpanjangan, kulit hanya akan retak, sepasang kasut musim sejuk akan rosak.
 5. Jangan keringkan kasut di pemanas elektrik, terutamanya jenis terbuka. Kasut tidak hanya boleh menjadi buruk, ada risiko kebakaran yang tinggi, tetapi sangat berbahaya.

Selalunya, kaki basah ketika menaiki dan berkelah, iaitu secara semula jadi. Dalam keadaan seperti itu, orang sering mengeringkan kasut mereka di sekitar api. Ini harus dilakukan dengan sangat berhati-hati, tanpa membawa kasut terlalu dekat dengan api. Anda tidak boleh meninggalkan kasut anda pada waktu malam dan tidur - satu percikan api cukup untuk membuat api, ini berbahaya bukan hanya untuk kasut, seluruh kem boleh terbakar. Dalam kes seperti itu, lebih baik mengambil sepasang kasut atau pengering khas yang menggunakan bateri.

Agar tidak menghadapi situasi yang tidak menyenangkan, anda perlu berpakaian sesuai dengan cuaca - memakai kasut getah ketika hujan dan hujan, dan bawa kasut yang boleh ditanggalkan untuk bekerja. Ingat, kasut musim sejuk harus berkualiti tinggi, kerana kesihatan anda bergantung pada ini. Sekiranya kasut mula bocor, tidak mustahil untuk mengembalikan sepenuhnya integriti sol - anda harus memikirkan sepasang kasut atau kasut baru. Ingatlah bahawa kita tidak cukup kaya untuk membeli kasut yang murah.

Video: cara mengeringkan kasut dengan cepat dan menghilangkan bau

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan