Cara mengeluarkan seseorang dari kemurungan: petua berguna

Seseorang mempunyai ciri yang menyenangkan, yang menampakkan rasa belas kasihan kepada orang yang disayangi. Apabila rakan atau saudara mendapat masalah, anda akan menyelamatkannya. Terutama yang relevan adalah masalah yang membimbangkan keadaan kemurungan. Ini melanda banyak, tetapi tidak semua orang dapat keluar. Dalam kes ini, saudara-mara datang untuk menyelamatkan, kami akan memberi anda cadangan yang berkesan mengenai cara mengeluarkan seseorang dari kemurungan.

Cara mengeluarkan seseorang dari kemurungan

Gejala Kemurungan

 • melankolis, sedih, rindu tanpa alasan;
 • sikap tidak peduli yang berpanjangan, tidak mahu melakukan apa-apa;
 • kurang selera makan atau, sebaliknya, "zhor" yang tidak terkawal;
 • kehilangan minat terhadap perkara-perkara yang biasa menggembirakan;
 • gaya hidup yang salah;
 • tidur yang buruk, mimpi buruk;
 • rasa bersalah tanpa sebab;
 • pencerobohan, kegelisahan, mudah marah;
 • ketakutan dan kemarahan;
 • kecenderungan bunuh diri;
 • kurang tumpuan;
 • kehilangan "I" sendiri, rasa tidak berharga.

Apa yang tidak dapat dilakukan apabila seseorang ditarik dari kemurungan

Ingin menolong seseorang yang dekat, anda boleh membuat sejumlah kesalahan, mereka akan membawa kepada kesukaran yang lebih besar. Pertama sekali, ahli psikologi menasihati untuk mengkaji kehalusan yang akan membantu anda menjalankan sesi tanpa tekanan bagi seseorang dan dirinya sendiri.

Tidak perlu merasa kasihan
Apabila saudara atau rakan berasa tidak enak, dia ingin kasihan kepadanya. Ini adalah perkara pertama yang terlintas di fikiran. Tetapi perkara ini tidak boleh dilakukan. Sekurang-kurangnya, cubalah untuk tidak memperlihatkan perasaan seperti itu secara terbuka, jika tidak, anda akan mendorong mangsa untuk melakukan pelanggaran diri dan kemurungan yang lebih besar. Selepas itu, meninggalkan "lubang penderitaan" ini untuk orang yang dikasihi akan sangat sukar.

Jangan mengharapkan kemurungan hilang dengan sendirinya

Orang moden mempunyai jiwa yang kuat, kerana mereka terpaksa selalu menghadapi tekanan dan entah bagaimana mengalaminya. Walaupun begitu, agak sukar untuk mengatasi kemurungan berlarutan sendiri atau mengabaikannya. Seseorang hanya memerlukan komunikasi interpersonal untuk wujud sepenuhnya. Bagi anda, anda mesti melakukan segala yang mungkin untuk meringankan siksaan atau bahkan mengalahkannya.

Jangan membenarkan keadaan tertekan
Sekiranya orang yang dikasihi keliru, dan kemurungan berkembang dengan latar belakang ini, anda perlu menghentikannya. Jangan memanjakan diri dengan pernyataan yang mengejek dan mengikuti majlis korban. Penting untuk memahami bahawa tingkah laku sedemikian boleh disebabkan oleh faktor-faktor serius, misalnya, kehilangan orang yang disayangi. Maka penderitaan dibolehkan. Tetapi jika kita bercakap mengenai perkara-perkara kecil yang menyumbang kepada kemurungan, anda mesti melepaskan perkara-perkara kecil ini dari kepala seseorang.

Jangan hilang kepercayaan
Seseorang yang kehilangan dirinya buat sementara waktu dan terperangkap dalam jurang penderitaan memerlukan sokongan segera. Jangan sekali-kali kehilangan kepercayaan kepada saudara atau rakan, jangan menyebutnya "kain buruk" atau dengan kata lain seperti ini. Jaga iman, walaupun nampaknya seseorang itu menggulung dirinya dan menderita atas dasar ini. Cuba arahkan mangsa ke keputusan yang tepat, dan jangan memimpinnya secara membuta tuli.

Maklumat penting!
Doktor yang pakar dalam menganalisis persekitaran psiko-emosi, menasihatkan untuk berhati-hati ketika menjalankan tugas seorang psikologi. Terdapat kes yang sering berlaku ketika mereka yang ingin menolong diri mereka menjadi tertekan. Dia menunjukkan semua gejala yang sama dengan pesakit. Oleh itu, kami menasihati anda untuk melakukan semua perkara dengan teliti dan tidak membuat keputusan yang terburu-buru.

Cara mendapatkan isteri daripada kemurungan

 1. Hubungi saudara terdekat pasangan anda dan beritahu keadaan mereka.Mintalah isteri anda untuk menolong mereka mengambil tindakan, tetapi jangan bercakap mengenai kemurungan dan panggilan anda.
 2. Wanita memerlukan bahu di mana anda boleh menguburkan hidung dan menangis sedikit. Tetapi tidak perlu kasihan, millet duduk diam dan mendengar keluhan isteri. Apabila dia bersuara, akan menjadi lebih mudah.
 3. Sekiranya anda dan isteri sering mengalami jeda percakapan dan ketidakpercayaan, lupakan bahawa dia tertekan. Berkelakuan baik, riang, ceria pasangan jiwa anda dengan segala cara yang mungkin.
 4. Apabila seseorang tertekan, apa-apa perkara kecil boleh menyebabkan dia takut dan takut. Ingatlah perkara ini semasa bercakap, menghabiskan masa bersama.
 5. Cuba cari hobi untuk anda berdua, libatkan pasangan anda dalam aktiviti menarik yang baru. Ingat apa yang dia impikan sepanjang hidupnya, tetapi tidak mampu. Jadikan impian anda menjadi kenyataan.
 6. Dapatkan yoga, pilate, peregangan, tarian, keahlian gim untuk anda berdua. Wanita tergolong dalam orang yang berjimat cermat, dia pasti akan berjalan, kerana anda sudah membayarnya.
 7. Bawa pasangan anda "kepada orang" lebih kerap, dan sebelum itu, belanjakan diri. Anda tidak boleh membantu mengatasi kemurungan ketika menghadapi masalah lain yang disebut "Saya tidak boleh memakai apa-apa."
 8. Biasakan menghabiskan semua masa lapang di udara segar. Anda, sebagai ketua keluarga, mesti melakukan segala-galanya agar isteri anda keluar dari kemurungan. Atur perjalanan menaiki kapal, beli basikal atau video, pergi berkelah.
 9. Sekiranya keadaannya rumit setiap hari, tulis pasangan kepada ahli psikologi. Tidak mungkin dia mahu pergi sendiri, anda boleh mengatur agar doktor berjumpa pesakit dalam keadaan tenang.

Bagaimana untuk mengeluarkan suami anda dari kemurungan

Bagaimana untuk mengeluarkan suami anda dari kemurungan

 1. Lelaki dari zaman kanak-kanak diajar untuk menjaga emosi dalam diri mereka, tidak menangis, mengalami kesulitan tanpa pertolongan dari luar. Tetapi apabila anda berkahwin, hubungan ini tidak dapat diterima.
 2. Sebelum anda mengambil tindakan, buat rancangan. Fikirkan apa yang paling disukai oleh lelaki anda. Mungkin dia sudah lama ingin menukar keretanya atau masuk untuk bersukan.
 3. Anda mesti memahami bahawa seseorang yang mengalami kemurungan mungkin tidak bertindak balas dengan cara yang anda mahukan. Sekiranya suami tidak mahu bercakap, aturkan makan malam romantis dan cuba membawanya ke dialog.
 4. Minta pertolongan dari rakan pasangan, mungkin mereka akan memberi nasihat praktikal. Jangan memberi tekanan kepada suami anda, panggil kepercayaannya. Jelaskan bahawa anda sentiasa ada. Jadilah isteri, perempuan simpanan dan ibu yang sempurna.
 5. Sekiranya keadaan tidak berjalan lancar, sarankan menghubungi pakar psikologi. Katakan bahawa ini tidak memalukan, pakar akan membimbing lelaki itu ke jalan yang betul. Sebagai tambahan, tonton filem motivasi dan baca buku bersama.

Teknik bantuan psikologi

Pertukaran perhatian

 1. Kaedahnya cukup berkesan. Walaupun orang yang anda sayangi tertumpu pada masalah itu, kerana dia berada dalam keadaan tertekan, anda perlu mengalihkan perhatiannya secara tidak mengganggu.
 2. Untuk melakukan ini, cukup untuk mengundang seseorang untuk berehat dan menghirup udara segar. Berjalan-jalan di taman, jika boleh, kunjungi takungan. Tidak perlu menetapkan matlamat ke mana sahaja untuk pergi, berjalan saja. Ceritakan kisah hidup lucu anda.
 3. Jangan menyakitkan topik yang menjadi perhatian orang yang anda sayangi. Berjalan dan berbual mengenai semua perkara. Bincangkan cuaca, masalah di dunia. Anda boleh memulakan hujah yang tidak berbahaya. Tugas anda adalah untuk seseorang mengatasi kemurungan dan mengalihkan perhatian dari negatif.

Hiburan

 1. Tidak kira seberapa bunyinya, hiburan biasa dan suasana positif dapat mengalihkan perhatian dari masalah. Sebaliknya, sukar bagi seseorang yang mengalami kemurungan untuk mengatasi dirinya sendiri dan bersenang-senang.
 2. Hanya perlu memutuskan langkah seperti itu untuk melupakan masalah mendesak untuk sementara waktu. Cuba lawati tempat hiburan dengan hubungan minimum dengan orang lain. Orang yang dikasihi tidak mahu mengadakan dialog dengan setiap detik.
 3. Oleh itu, jangan mengadakan pesta atau menghadiri kelab malam. Dianjurkan untuk pergi ke teater dengan persembahan yang menarik, sarkas atau panggung wayang yang tidak asing lagi. Pilihan melampau sangat sesuai.
 4. Sekiranya anda mampu melompat dengan payung terjun, terbang dengan belon atau menggantung glider, anda pasti akan membantu orang yang anda sayangi. Emosi seperti itu tidak dapat dilupakan, masalah hanya memudar.
 5. Jangan berkumpul di syarikat yang sempit (kita bercakap mengenai seks yang adil), jangan menonton melodramas dan filem yang menyedihkan. Perhimpunan seperti ini dengan perbincangan hati ke hati lebih menyedihkan. Masalahnya tidak perlu dikongsi bersama, ia mesti diperjuangkan.

Haiwan peliharaan

 1. Pakar telah lama mempraktikkan rawatan kemurungan dengan bantuan haiwan peliharaan. Dianjurkan untuk mengetahui terlebih dahulu dari orang yang dikasihi bagaimana hubungannya dengan haiwan, dan adakah alahan terhadap bulu.
 2. Selepas itu, anda boleh memberikan kejutan yang menyenangkan. Oleh itu, menjaga dan mencintai haiwan akan meletakkan semua masalah dan keadaan tertekan di latar belakang. Seekor haiwan akan bersorak dalam masa yang singkat.

Catharsis

 1. Kaedah serupa jarang digunakan, tetapi kadangkala lebih berkesan daripada kaedah yang lain. Untuk mengatasi kemurungan yang teruk, anda mesti bertindak bertentangan dengan semua petua di atas. Seseorang perlu terjun ke dalam kesedihan dan kerinduan.
 2. Oleh itu, pembebasan keadaan fikiran berlaku. Bandingkan, sambil menonton filem yang menyentuh hati, anda boleh menangis semasa sesi berlangsung. Setelah gambar berakhir, anda akan mengumpulkan pemikiran anda, ketika suasana yang hebat muncul. Anda mula menghargai kehidupan dan menikmatinya.
 3. Tidak kira seberapa paradoks kaedah ini bagi anda, ia benar-benar berkesan. Keharmonian muncul dalam jiwa, kepala menjadi jelas. Ini adalah sejenis terapi kejutan untuk sistem saraf. Oleh itu, pastikan seseorang itu bersedia untuknya.

Ubat untuk Kemurungan

Ubat untuk Kemurungan

 1. Ia berlaku bahawa kemurungan berkembang menjadi keadaan patologi. Bantuan pakar diperlukan di sini. Sebagai peraturan, ubat ditetapkan. Dalam kebanyakan kes, antidepresan ditetapkan.
 2. Sekiranya orang yang dikasihi telah didiagnosis dengan gangguan bipolar, ubat-ubatan dengan kesan peningkatan mood ditetapkan. Ubat mempunyai kesan positif pada sistem saraf, menormalkan keadaan umum.
 3. Ubat antipsikotik dan antipsikotik membantu menghilangkan keadaan khayalan, disertai dengan kemurungan. Anxiolytics ditetapkan dalam keadaan manik. Bupropion diperlukan untuk dysthymia.
 4. Antidepresan diresepkan untuk keadaan kemurungan yang kompleks. Komposisi bertindak pada orang tengah dalam badan. Mereka bertindak sebagai perantara yang memancarkan impuls ke tisu otak, mengatur emosi.

Untuk membantu orang yang dikasihi mengatasi masa yang sukar dalam hidup, disarankan untuk membuat persediaan terlebih dahulu dan mempelajari maklumat praktikal. Cuba menolong diri sendiri. Cuba gunakan semua kaedah di atas. Sekiranya semuanya gagal, yakinkan orang yang anda sayangi untuk berjumpa pakar. Mungkin dia akan memerlukan pertolongan dan ubat-ubatan profesional.

Video: bagaimana menolong rakan sekiranya dia tertekan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan