Cara menyimpan daun salam di rumah

Agar rempah tidak kehilangan sifat penyembuhan dan aroma rasa yang unik, anda perlu dapat menyimpannya dengan betul. Daun salam tidak hanya dibezakan dengan aroma penting pedasnya, yang membangkitkan selera makan, tetapi juga sangat bermanfaat bagi tubuh. Cara menyimpan semua sifat berguna laurel akan diterangkan di bawah.

Cara menyimpan daun salam

Cara mengeringkan daun bay sendiri

Pohon dan semak semak adalah tanaman Mediterranean selatan. Laurel tergolong dalam malar hijau, daunnya kaya dengan minyak pati dan komponen bermanfaat. Mereka direkrut sepanjang musim panas dan musim luruh dan hanya pada musim sejuk menjadi benar-benar penyembuh dan kaya. Kumpulkan daun salam dari akhir November hingga pertengahan Februari. Biasanya daun terasing atau keseluruhan dahan. Buah laurel juga dituai untuk penyediaan dan ramuan.

Supaya daun salam tidak merosot, ia mesti dikeringkan. Lakukan ini dalam cuaca baik di luar rumah atau di dalam ketuhar. Untuk melakukan ini, ketuhar atau pengering elektrik dipanaskan hingga 40 darjah dan menyebarkan daun pada loyang, meninggalkan pintu terbuka untuk peredaran udara. Seluruh proses akan memakan masa beberapa jam. Daun perlu dikacau dan dipusingkan hingga kering di kedua-dua belah.

Kesediaan bahan mentah ditentukan oleh kerapuhannya: jika daunnya mudah patah dengan jari satu tangan, keadaannya betul. Dia tidak boleh runtuh menjadi debu. Penting agar daun tidak kekal lembab, jika tidak, komponen bermanfaat akan merosot semasa penyimpanan.

Sprig biasanya dikeringkan di udara di bilik yang berventilasi baik atau di luar rumah. Untuk mengeringkan daun yang dipisahkan secara semula jadi, mereka dihirup pada kain kasa atau kertas dan dicampur secara berkala. Semakin nipis daun, semakin cepat kering.

Sebelum anda mula mengeringkan daun laurel, pastikan untuk membilasnya dengan air sejuk dan menyisih: daun dengan kecacatan mesti dikeluarkan. Buah boleh dikeringkan serentak dengan daun dan pucuk.

Cara memilih daun salam di kedai

Sekiranya anda membeli daun salam dari jamu, perhatikan ciri kualitinya:

  1. Warna daun mentah berwarna hijau tua, sejuk, kepingan dicat sama rata. Daun kering mempunyai warna zaitun keabu-abuan yang sejuk. Sekiranya daun berwarna coklat atau kekuningan - mereka sudah tua, perasa seperti itu akan menjadi kurang berguna dan wangi.
  2. Permukaan hendaklah licin di atas, dan kekasaran dibenarkan di bahagian bawah helaian. Sebaiknya elakkan kerosakan dan celah di permukaan daun.
  3. Keadaannya. Seperti yang telah disebutkan, daun tidak boleh runtuh, lembaran kering harus rapuh, dan segar - elastik.
  4. Daun salam yang baik mempunyai aroma halus yang jelas. Pada daun segar, sedikit pahit, sedangkan pada daun kering ia mempunyai rona pedas. Sekiranya anda menggosok daun di antara jari-jari, sedikit minyak dan bau harus kekal pada kulit.

Semasa membeli produk yang dibungkus, anda perlu mempertimbangkan nuansa berikut:

Cara memilih daun salam di kedai

  1. Menurut GOST, helaian mesti dibungkus selewat-lewatnya 9 bulan selepas pengumpulan. Jangka hayat helaian tertutup adalah 1 tahun. Perhatikan tarikh yang tertera pada bungkusan.
  2. Pembungkusan kerajang (selalunya ditutup dengan lapisan kertas atau plastik) lebih dipercayai daripada polietilena dan menjaga kelembapan lembaran dengan lebih baik. Lebih baik menolak pembungkusan kertas - dalam kes ini, kemungkinan perasa menyerap bau dan kelembapan asing.
  3. Teliti beg dengan teliti untuk memastikan daunnya utuh.
  4. Lebih baik menolak membeli daun salam, rempah seperti itu boleh dibuat dari bahan mentah kelas dua berkualiti rendah, lebih-lebih lagi daun yang hancur cepat kehilangan aromanya.Sekiranya anda memerlukan laurel tanah, beli keseluruhan risalah atau cincang di rumah dengan mesin penggiling kopi atau lada.
  5. Pembungkusan tidak boleh rosak.

Cara menyimpan daun salam

Bahan mentah disimpan dalam tin yang tertutup rapat atau di dalam gelas di bawah penutup, pinggan telus mesti tersembunyi dari cahaya matahari. Penting agar medium di dalam balang tetap kering, sehingga rubah dikeluarkan dengan tangan yang bersih dan tidak disimpan di atas wap. Keadaan penyimpanan yang baik adalah suhu 10-16 darjah dan kelembapan relatif sekitar 75%.

Penggunaan kanvas atau beg kertas harus ditinggalkan, jika tidak, bumbu akan cepat habis dan boleh menyerap bau dapur asing.

Helaian yang sudah habis digunakan sebaiknya dielakkan. Sudah tentu, ia tidak akan mendatangkan bahaya, tetapi boleh memahit dan merosakkan rasa hidangan.

Untuk membasmi kuman bilik, laurel, sebaliknya, dibiarkan terbuka, daun bahkan boleh dihancurkan. Alat sedemikian akan membantu menakutkan serangga, membersihkan udara dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

Video: faedah kesihatan daun salam

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan